Golgeter Volfsburga i jedan od najboljih napadača Evrope, bh. reprezentativac Edin Džeko, čudi se kako se u novinama konstantno spominje njegovo ime i što ga novinari sele iz jednog u drugi klub. Sjajni centarfor smatra da nema potrebe da se priča o tome da će nastaviti karijeru u nekom klubu, kad je sezona još u toku i kad se ni izbliza ne zna kako će najveći evropski klubovi trgovati u prijelaznom roku.
- Niko mi nije zvanično ponudio ugovor - kaže Džeko i objašnjava:
- Nekih kontakata ima, ali ništa konkretno. Ne znam šta se dešava, ali meni je potpuno glupo što me svakih sedam dana sele iz jednog u drugi klub. Možda neki nisu dovoljno informisani, ali svi ti klubovi u kojima ću navodno igrati od naredne sezone, nisu riješili igračku križaljku. Kako da idem u Milan ako imaju Huntelara i Pata, kako u Juventus ako su tamo Trezege i Amauri, kako u Mančester Junajted ako je Berbatov skupo plaćen... Da ne govorim o Bajernu gdje imaju Gomeza, Klosea, Riberija i ostale zvijezde. Mislim da se bespotrebno diže prašina, a još uvijek ništa neće biti poznato do Svjetskog prvenstva, pa možda i nakon njega.
Priznao je trenutno drugi strijelac Bundeslige (20 golova) kako ima nekoliko ponuda, ali je odbio potvrditi kako će predstojeće ljeto napustiti redove još uvijek aktualnog njemačkog prvaka.
- Imam ugovor s klubom, dobro mi je i ako ne bude dogovora između Volfsburga sa nekim potencijalnim kupcem, onda ću ostati. Nema tu puno filozofije. Profesionalac sam i tačno znam šta su moje obaveze.
Obeštećenje od 40 miliona eura je veliki novac. Jasno je da u ovom trenutku svega nekoliko klubova može platiti toliko. Edinu se osim u Milan, čiji je navijač od djetinjstva, ide i u Arsenal.
- Arsenal je veliki klub, imaju mladu ekipu. Venger je dobar trener. Otišao bih u Arsenal, zašto da ne, ali pitanje je koliko oni mogu da plate. Ako me Arsenal zaista želi i ako mogu platiti bar približno, možda nekih 30-tak miliona eura, mislim da bi se mogli dogovoriti sa Volfsburgom. Međutim, ne želim da se nudim. Nije to moj stil. Zna se ko sam i šta sam - kazao je Džeko za «San».
O interesu Čelzija, Mančester Sitija i Totenhema, Džeko kaže:
- Mančester Siti me je zvao još ranije, ali nisam otišao. Za Totenhem prvi put čujem. Ukoliko izbore Ligu prvaka, bilo bi lijepo igrati u tom klubu. Ali teško je sada govoriti gdje bi i šta bi - Džekine su riječi.
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.