@Željooooo hvala jarane na dobrodošlici, dogovoreno sve
Vrlo bitna stvar za Želju je novac. To svi znamo. Svi smo svjesni da je svaka marka bitna, pogotovo jer smo i u periodu vraćanja dugova i "rezanja" troškova. Eh, nikad mi neće biti jasno sljedeće, ako neko ko je bliži klubu može malo detaljnije da objasni. Jer stvarno, par minuta razmišljanja nekog da bez nekih velikih troškova može se bolje napuniti kasa.
Krenuo ja na utakmicu protiv Ferencvaroša. Nigdje da primjetim neki naš kombi-štand, gdje bi stavili naše artikle iz fanshopa i prodali ih. Pitah raju, niko ništa ne primjeti takvo. Ali zato primjetim pijačare koji sa šalovima Želje na kojima nije ni grb nacrtan da valja mašu narodu, mašu dresovima koje kući heklaju i nalijepe grb koji opet ne liči na naš

. Ali oni uzmu pare.
Također, najpoznatija gradska ćevabdžinica dobila je ime po našem klubu. Da su dva zakleta neprijatelja na strani FK i te ćevabdžinice opet mogu izvući obostranu korist jer je ŽELJO sam po sebi brend. Uz neki dogovor, mogli su i oni napraviti neki štand, evo ja prvi bih prepoznao tu neki dogovor između kluba i najpoznatijeg gradskog "restorana" i ubio glad poslije tekme. Ovako narod daje pare onim pijačarskim ćevabdžijama koji sa asfalta odvaljuju ćevape i trpaju ih u somune stare 7 dana. Ali oni uzmu pare.
Još milion nekih "programa" klub može pokrenuti, a da sigurno bude u plusu. Evo, te kombi-štandove sa Fanshop proizvodima može sigurno naći preko ove nove agencije, ako ne kod njih, onda sigurno kod nekog preko njih, sigurno postoje neke veze.
Sam Fanshop ima ogromne propuste. Prvo stvari su "kako naletite". Od 4 majice koje imam, dvije valjaju, a dvije su mi pobojile ostalu odjeću, a print se "komi". Ova što valja je sa greškom, ali to je i moja greška što ne pogledah bolje, a ne da staru zadužujem kući da prepravlja majicu da ne bude rupa.
Svakodnevno sam u centru grada, i milion Japanaca, Kineza, Amerikanaca nosaju kese iz fanshopa komšija. Blage onaj "Amer" nema šta je on uzeo, zna da je sportsko, ali će pokazati to svojoj raji kad dođe kući iz Sarajeva. A oni uzeše pare.
Moraš imati Fanshop na čaršiji. Ako je već za nekog običnog turistu atraktivnije ime Sarajevo kao ime grada (objektivno), onda će neko ko malo prati fudbal sigurno uzeti i kod nas nešto. Nalijepiš na jedan prozor grb kluba, na drugi Edina Džeku sa šalom kako namiguje, ispod njega Ivicu Osima i neku njegovu poznatu o Želji (prevedenu i na engleski), pa kad Arapi i Englezi vide Edina, uzet će nešto, kad Japanac vidi Ivicu koji je ikona u njegovoj državi, gdje se u milionskom tiražu prodala knjiga sa njegovim izrekama, ući će, uputit će se malo i uzeti nešto Željino da ga podsjeća i da pokaže raji.
Članske se treba ozbiljnije pristupiti, ne možemo mi navijači pokretati marketing akcije da bi im napunili kasu, oni trebaju nama uzimati pare, a ne mi njih molimo da nam uzmu. Također, meni i mnogim je samo biti član velika stvar, onom kome nije želi neke popuste kad nekom pokaže tu člansku (ali ne u Fanshopu našem), već i u nekim drugim prodavnicama, centrima, pumpama i sl. Sklapaj poznanstva, teško da će ko odbiti da se reklamira preko Željinog brenda, a ti sa tim marketing potezima automatski privlačiš i one kojima samo komad plastike koji pokazuje da si član nije dovoljno.
Evo sad ćemo dobiti određeni novac, uloži ga jednom malo i riskantno, sve u životu ima rizik, ali se kvalitetno isplaniran posao uvijek isplati. Imamo brend, imamo tradiciju, imamo ime, tačno me duša zaboli, prođe ljeto, prođe ova turistička sezona, a mi ne znamo uzeti pare koje su u ispruženim rukama.
I treba jednom odraditi da valja, a nešto sam poprilično siguran da će se nešto probati "u skladu sa mogućnostima", tj. niđe veze. Znam da nije lako, ali pola od ovih stvari da urade ja bih bio zadovoljan, ma eto samo Fanshop na čaršiji.
Za zeleni teren i igrače ćemo lako, tu je Odović, a i to će rastom kluba u svim infrastrukturama rasti i napredovati, moramo napredovati u svim sferama.
Grehota je da ne znamo iskoristiti euforiju poslije Ferencvaroša, pa dođeš u Fanshop i imaš samo S veličine, sramota je da ljudi dugo čekaju na obični print dresa, sramota je da Željini navijači prave bolje majice i prodaju nego klub, da Odović nosi super dizajniranu majicu koju prodaju navijači sa motivima kluba, a da se to nekako ne poveže.
Pisalo se već o ovome, pisao sam i ja sa "samobanovanog" profila, raja samo govori "idi u klub pa reci". Ja ne mogu, ne znam Almira Gredića, ne znam ni Šiljka, ne pijem kafu sa njima, ali siguran sam da ima neko blizak.
Izvinjavam se na dugom postu!