NoName je napisao/la:E vala Valencia, i bolje bi bilo da nisi otvarao jer si ovdje izmješao i kruške i jabuke uz dodatak malo šljiva.
Porediš nas sa razvijenim zemljama u kojima postoji sistem, gdje se greške plaćaju a da ne govorimo o kriminalu i korupciji. Za to su nadležna odgovarajuća tijela u državi, ne mogu fudbaleri biti oni koji će voditi politiku saveza a ni države. Ako se već razbacuješ nekim poređenjima, molim te da nama neukima kažeš neki primjer iz prošlosti gdje su fudbaleri bojkotovali reprezentaciju.
Savez nije nadležan samo za reprezentacije, tu su i sva ostala takmičenja, od Premier lige nadole. Dakle, reprezentativci tu ne mogu ništa uraditi, što se i vidjelo tokom onog bojkota. Ova bagra iz saveza će ostati, sve kad bi u reprezentaciji igrali sve sami anonimusi, oni svojih fotelja ne daju ni za živu glavu.
Ovdje mora reagirati sistem, tužilaštvo, sud, policija a ne igrači. Ako ima elemenata kriminala, oni to moraju da istraže i sankcionišu. Ja lično ne mislim da je problem neka osoba konkretno, više je do načina organizacije saveza ali to je nešto što se u skorije vrijeme sigurno neće promjeniti, ne zbog reprezentativaca ili navijača, koji bi to sigurno željeli, nego zbog tripartitne organizacije saveza. Pa bolje bi bilo, ako bi se to već moglo mijenjati, da se promjeni poredak u državi, fudbal bi došao na red po automatizmu.
Kod nas je sve generalizirano. Kažemo, savez nevalja. Dok ne otjerasmo Pašalića medijskom pompom nismo se smirili, kad ono...Pašalić je bio dobar sigurno, sa pozicije koju je obavljao odradio je dobar posao, sjetimo se samo prijateljskih utakmica koje smo igrali u njegovoj eri. Ali, on nam nije bio dobar jer nam je on bio personifikacija organizacije saveza kao takvog.
Ja sam tebe smatrao ozbiljnim do ovog komentara. Prvo, Saša se, kako reče drug haris, već vraćao u reprezentaciju, tako da ova priča pada u vodu. Ali, ono što mi silno zasmeta, je tvoja konstatacija da Saša treba bježati od ovih ljiga, poltrona, seljačina.... Dakle, takvi su Džeko, Miske, Vedo, Sejo, Pjana i ostali reprezentativci, koji se maksimalno bore za ovaj, bosanski, narod, da bi makar malo radosti osjetio, a eto drug Saša je čist kao kristal...E tu si ga stvarno pretjerao!
Ovaj savez će otiči kada reprezentacija napravi neki stvarni uspjeh, bez toga smo i dalje u mraku u kome ova mraka može da radi šta hoće. Ja se nadam da će to biti vrlo brzo, 2012.
Znas da ce reagovat. To bi onda bilo 'brat udario na brata', a takve se bitke vrlo rijetko gledaju... U nasoj drzavi niti jedan bogat covjek nije zavrsio u zatvoru, ali zato jest demobilisani borac koji je ukro vrecu krompira da bi prezivio. Toliko o nadi u pravdu i sud.
Porediš nas sa razvijenim zemljama u kojima postoji sistem, gdje se greške plaćaju a da ne govorimo o kriminalu i korupciji.
Da nas poredim sa Burkinom Faso? Nama je ljestvica jako nisko spustena i zato i jesmo u ovakvoj poziciji.
Sta bi se desilo da su oni potpisnici ostali pri svome i da su po Evropi izjavljivali da nece igrat za reprezentaciju koju vode kriminalci? Sta mislis kako bi UEFA reagovala na to, poznavajcu njihovo ostro i rigorozno suprostavljanje kriminalu? Ja mislim da bi suspendovali nasu reprezentaciju i nase klubove sa svih medjunarodni takmicenja.
Sta bi bilo da su u proslim kvalifikacijama tribine bile potupuno prazne, kao sto je to bilo portiv Azerbejdzana? Ja mislim da bi to bilo neodrzivo za ljude u savezu i da bi ubrzo svi napustili kormilo. Bez najbolji igraca i bez publike NEMA PARA OD ULAZNICA, NEMA TV PRAVA, NEMA SPONZORA... NEMA NISTA. I oni, koji nemaju obraza, nebi mogli bit TOLIKO nemoralni i ostat na pozicijama kada su svi protiv njih.
Molim te, odgovori mi na ova dva boldirana pitanja da vidim kako razmisljas, iskljucivo radi toga pisem ovaj post.
Sasa je izjavio da se ponado u promjene kada su dosli Kodro i Bolic, pa kada je vidio da su stvari nepopravljive tj. kada su ih mucki otjerali, odlucio je da kaze zbogom za sva vremena. Vama je normalno da covjek nema svoju rijec i svoj stav. To je najtuznije od svega.
Dok nas narod razmislja kao ti, a takvih je 90% u drzavi, nama nece NIKAD biti bolje. Sto bi reko Sejo Sekson 'razmisli jos jednom, udahni duboko, OTPOR STOKO!!' Mnogi pametni ljudi pjevaju i govore, ali iz hronicne letargije nas niko ne moze izvuc. Kao da smo omadjijani, hipnotisani... Ja bih ipak reko da smo glupi, maloumni, povodljivi, ograniceni, zaostali... Nepopravljiva rulja sklona manipulaciji, potpuno moralno i emocionalno osakacena... Apaticna, nezaintersovana, bezvoljna gomila koja se pomirila sa situacijom, ubjedjena da ce neko drugi doc (Ameri, Englezi, NJemci ili Marsovci) i uradit nas poso... A ne znamo da svaki narod ima vlast (na svim nivoima, pa i u sportu) kakvu zasluzuje. 'Ne bavi se politikom, spavaj, radi, cuti, jedi i ne vjeruj vise nikom...'.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.