Rekonstrukcija stadiona u BiH

pirlo10
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la pirlo10 » 18 avg 2015, 10:53

Signore je napisao/la:
Murga je napisao/la:Bas mi je drago za ovaj novi semafor/display. Nadao sam se da ce Savez da se nekako oduzi pa bar dio para od plasmana na SP da namjene za novi semafor. Neka nam bude sretan :D
Jos nisi skuzio da od tih para nema nista? Pa jos prije prvenstva nas je par ovdje uvjeravalo da od infrastrukture nema nista, a hrpa ljudi je pisala o ulaganjima kao da ce Savez dobiti pola milijarde, a ne desetak milijuna od kojih je pola otislo igracima.

Da se dobilo trideset milijuna opet nebi nista ulozili. Dat ce samo ono sto UEFA donira. A i zasto bi kad znaju da im nije potrebno?
Kako ce uloziti kad nemaju para pojede Salem sve valja njega nahraniti, pojeo bi on taj semafor za dorucak. :urnebes:

Champion1
Kontakt:

Post Postao/la Champion1 » 18 avg 2015, 11:23

znaci sad kad postave ovaj novi semafor time nam pokazuju da nema nista od prosirenja tribina? po ovome sto vidim kada bi htjeli prosiriti tribine morlai bi ponovo semafor izmjestati?
FORZA MILAN!

Tu sei tutta la mia vita!

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 18 avg 2015, 11:26

Ko i od kojih para ce prosiriti tribine? To su samo puste zelje. Celiku svakako i ne treba to, dakle grad Zenica nema potrebe da to radi. A Savez ocigledno ne moze to uraditi.
Celik!3,2,2.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 18 avg 2015, 12:29

Nikad nitko nije ozbiljno ni najavio prosirenje. Kao sto kolega rece, NK Celik i Grad Zenice ne trebaju veci stadion. Ne znam tko bi to drugi prosiravao. Savez kad zeli da igraju na vecem stadionu stavi se utakmica u Sarajevo. Vecinom se ne napuni, ali nitko ne moze garantovati ni da bi u Zenici uvijek bilo 35.000 ljudi. I sigurno nebi.

UltrasZenica
Kontakt:

Post Postao/la UltrasZenica » 18 avg 2015, 14:17

Ma nije problem napunit 20-25k mjesta,problem je sto celik nema kes,losi rezultati, pa mu nije ni potrebno a da je čelik jak (primjer Sarajevo) mogli bi se nadat...

Champion1
Kontakt:

Post Postao/la Champion1 » 18 avg 2015, 14:57

Pa i mislio sam radi reprezentacije, a ne radi Celika jer je ocigledno premal stadion za repku. Zato sam i pisao tj. pitao ako neko zna kako bi taj semafor trebao izgledati te da li bi u buducnosti ako bi doslo do tog prosirenja tribina isti se morao "rusiti" tj. pomijerati ili bi se mogao uklopiti nekako.. Sto se tice koseva na istom prvo treba teren dici i uraditi sve kao u Zenici pa da se ugosti repka lijepo, a neki veci i za nas nezamislivi/neisplativi planovi bi bili da se ukine atletska staza i da kazem "ukopa" jos stadion tj tribine naprave do terena..

Ono sto bi po meni trebalo poboljsati/natjerati klubove da naparave bolje uslove sto se tice stadiona i posjecenosti jeste smanjenje lige..Od naredne sezone najbolje bi bilo postaviti uslov svima da moraju imati novi teren koji zahtjeva npr. sve sto ima u Zenici..pa kroz sezonu-dvije da svi moraju imati reflektore i tako korak po korak poboljsavati stadione jer ne moze sve odjednom..udjo ja u malo siru temu o kojoj se moze pisati i raspravljati dosta a nemam bas vremena sad
FORZA MILAN!

icetea01
Kontakt:

Post Postao/la icetea01 » 18 avg 2015, 15:06

Champion1 je napisao/la:znaci sad kad postave ovaj novi semafor time nam pokazuju da nema nista od prosirenja tribina? po ovome sto vidim kada bi htjeli prosiriti tribine morlai bi ponovo semafor izmjestati?
Kad i hoce li se tribine prosiravati je pitanje... do tad ce semafor imati svoju korist. A i lako ga je premjestit ako stvarno dodje to toga da budu pravili nove tribine na jugu i sjeveru.

Edol
Kontakt:

Post Postao/la Edol » 18 avg 2015, 16:28

Champion1 je napisao/la:Pa i mislio sam radi reprezentacije, a ne radi Celika jer je ocigledno premal stadion za repku. Zato sam i pisao tj. pitao ako neko zna kako bi taj semafor trebao izgledati te da li bi u buducnosti ako bi doslo do tog prosirenja tribina isti se morao "rusiti" tj. pomijerati ili bi se mogao uklopiti nekako
Čelik je najbitniji, jer Čelik odigra 15 utakmica godišnje, a reprezentacija 4-5 utakmica i to u dvije godine koliko traje ciklus... Jednostavno nije racionalno u ovoj besparici bacati višemilionske iznose na to i ja prvi ne bih volio da se to radi.
Sada ima smisla eventualno uložiti u povećanje komfora i sigurnosti (npr. postavljanje kamera širom tribina, ne bi bilo loše sprovesti numerizaciju sjedišta, obratiti veću pažnju na čistoću i slično). Natkrivanje istočne tribine bi također bio fin projekat, ali nisam upućen u troškove toka, moguće da bi i tu bila viša cijena nego što možemo i trebamo izdvojiti na stadion.

I, kad se ide u projekat (nado)gradnje stadiona, najmanji je tu problem premjestiti semafor.

brigsiroki
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 18 avg 2015, 23:01

ako se ne varam savez nije ništa potvrdio za iduću sezonu da će klubovi morati imati krov i obavezno reflektore osim pojedinih portala koji su o tome pisali... nebi me čudilo da dogodine u ligi 12 budemo igrali isto na ovim livadama...

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 19 avg 2015, 00:20

Tri tisuce je minimalni kapacitet. Treba uvesti da minimalno tisuca bude pod krovom. Od 16 premijerligasa tisucu pokrivenih mjesta nema Drina Zvornik, Olimpic, Velez, Vitez i Sarajevo. Krov nema ni Mladost, ali igraju na Kamberovicu koji ima. Stadion u Prijedoru ima krov, ali mislim da pod krovom nije tisucu mjesta. Isti slucaj je i sa Slavijom. Dakle, pola klubova nema tisucu pokrivenih mjesta. Stavljenjem toga u pravilnik definitivno bi se povecao komfor.

U Zvorniku mogu pokriti jednu tribinu. Bilo bi kao sjever u Sirokom. Radovi su kostali 400.000 maraka. Ali ako su mogli u Foci onda mislim da mogu i u Zvorniku. Olimpic bi pokrivanjem centralne tribine dobio stvarno brutalan izgled, a jos kada bi na onoj novoj uradili neke VIP loze, novinarska mjesta i slicno, da tu mogu igrati barem dva pretkola u Europi, imali bi odlican stadion za nase uslove. Velez stalno nesto malo radi, ulazu koliko mogu i ne sumnjam da bi oni pokrili tisucu mjesta kada bi trebalo. Vitez ako je vec napravio stadion vjerujem da bi bez vecih problema pokrili jednu tribinu. Slavija i Rudar bi morali samo prosiriti postojeci krov, a Sarajevo bi pokrivanjem istocne tribine napravilo strasan posao.

Krov je nesto osnovno sto bi trebalo biti na tribinama, ali svakako da klubovima treba dati vremena. Neka se da roka, recimo das tri godine fore da se postavi krov i reflektori. Onaj tko udje u ligu nek prije misli kakve su mu ambicije, novim premijerligasima nema oprosta i cekanja. Tko oce igrati neka to uradi. Takodjer treba poostriti, a samim time i ne gledati kroz prste, traziti da se ispunjavaju uslovi oko mokrih cvorova. Mislim da bi mozda cak i sam Savez mogao donirati plocice, WC skoljke, pisoare, lavaboe, cesme i slicno. Oni koji ne mogu obuzdati svoju stoku neka svake sezone kupuje novo.

brigsiroki
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 19 avg 2015, 00:57

slažem se sa tobom signore, minimum 1000 mjesta a da se u to ne ubraja svečana loža koja naravno mora biti natkrivena ali nažalost ni danas u nekim stadionima nije. a recimo olimpic će teško u onoj zakrivljenoj tribini krov staviti,ja mislim da bi im trebalo preko pesto tisuća maraka,a pošto nemaju navijače vjerovatno će na koševu igrati,koševo ako ne natkrije cijelu jednu tribinu, vjerovatno će ako mora na brzinu staviti neki mini krov uz vrh tribine recimo na istoku,od 1000 mjesta,dok recimo velež čeka natkrivanje tribine iza gola i one na kojoj piše "velež", - minimum 400.000 tisuća maraka plus reflektori još toliko,drina će vjerovatno ispast a mladost sad ulaže i pitanje je koliko imaju novca,vitez isto tako grad mu je već uložio dosta novca i teško da će još, za njihovu tribinu bi bilo potrebno oko 200.000 maraka što bi i mogli ali pitanje da li će ostati u ligi... slaviju je dodig spasio od stečaja sumnjam da bi im dao i lovu za stavljanje krova na još jednu tribinu ili na onoj tribini proširiti krov a rudar isto teško...

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 19 avg 2015, 09:23

Na Kosevu bi na istoku bilo sasvim dovoljno da gore pokriju pet redova i duz cijele tribine ce biti 1.000 mjesta. Ali mislim da bi s tim bacili pare. Bolje da odmah pokriju cijelu tribinu i imaju par tisuca pokrivenih mjesta sto im je sasvim dovoljno za PL kada igraju. Za njih je ta tisuca malo, jer imaju svaki mec vise od tisucu ljudi i logicno da bi trebalo veci krov, da ti isti ljudi dodju i na utakmicu po nevremenu. Vidio si i sam kod vas sad protiv Zelje kako se sjever lijepo popunio, a na njemu nebi bilo ni 100 ljudi da nemate krova.

Olimpic ima pare i mislim da bi sigurno napravili krov. Jednostavno, urokali su previse para u stadion da bi ga sad napustili. Obnovili su tribinu koja je bila izvor stotinu bolesti i zaraza. Bio sam na tom stadionu prije nego je Olimpic tu postao ozbiljan klub. To je strasno, na tribini se nije moglo normalno sjediti od pticjeg izmeta. Podtribinski prostor je bio otvoren, osjetio se na mokracu, izgledao je kao odlagaliste otpada. Svlacionice su bile katastrofalne, ne znam jel bilo i tople vode. Onaj hodnik je izgledao kao rudnik, sve je zaudaralo. Sad su sve to sanirali, zatvorili kompletan podtribinski prostor, napravili jos jednu tribinu i ne vjerujem da bi se samo tako svega tog odrekli.

Za Prijedor ne znam, mada mislim da bi prosirili krov, ali za Slaviju sam uvjeren da bi od nekud izvukli pare i dobili licencu. Za Velez rekoh da ne sumnjam, oni ce staviti krov i bez poostrenja pravila, jer ljudi ulazu, zele bolje uslove. Za Vitez mislim isto kao i za Olimpic. Sklepat ce oni vec nekako taj krov, ali ako moradnu i reflektore i krov bit ce jako tesko.

Zaboravio sam Zrinjski. Ne znam jel pod onim krovom ima 1.000 sjedalica. Bio sam par puta od kad su renovirali, al kad razmislim cini mi se da tu neka 1.000 pokrivenih. Sad, imaju gore na vrhu one loze sto su pokrivene gornjim zapadom pa bi s tim skrpali 1.000 mjesta, ali mislim da bi bio red da vec jednom sruse tu gornju tribinu, postave krov i da imaju normalan stadion. Jos kad bi tamo na stajanju stavili samo obicnu betonsku tribinu sa 7-10 redova, pa postepeno uredjivat, WC-e napravit, nekad i krov postavit, stolice, pa da ju mogu koristit za Europu.

brigsiroki
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 19 avg 2015, 14:04

slika

evo tribine sjeverne na utakmici sa željom,samo neznam treba li zatvarati limom ovo u vrhu radi propuha ali lijepo izgleda i šteta zbog ove kućice što je nisu srušili i malo proširili odnosno ispravili tribinu...

Alpasinac
Kontakt:

Post Postao/la Alpasinac » 19 avg 2015, 15:06

Čini mi se da ste vi iz Širokog nedavno radili na rekostrukciji travnate podloge? Primjetio sam da je dobar dio površine terena 'ogoljen' . Šta je problem?

Kada već pričate o uslovima ja bih kao osnovni ili eliminatorni uslov za igranje u PLBIH postavio rekonstukcije travnatih podloga koje podrazumjevaju drenažu, prskalice i ostale prateće elemente. Lijepo je vidjeti krov na tribini. Daje posebnu notu stadionu i estetski dojam je fenomenalan. Međutim fudbal se igra na terenu a ne na tribinama. Prego glave mi je oranica i polja kukuruza. Uslovi za utakmicu bili bi odlični, a i sam fudbal mnogo kvalitetniji.

Drugi uslov u potpunosti funkcionalne i obnovljene klupske prostorije, svlačionice, press sale, hodnici i mokri čvorovi. Dosta je bilo rudnika i prostorija koje više liče na izbjegliše i azile nego na prostorije jednog fudbalskog kluba.

Treći uslov po redu prioriteta, reflektori i sanacija tribina paralelno sa krovnom konstrukcijom.

Ja znam da ovo izgleda nemoguće za 70% klubova u našoj ligi, ali sredstva i načini se moraju pronalaziti. Moramo se trgnuti iz letargije i početi raditi. Kaskamo za čitavom Evropom. Ljudi su svjetlosnim godinama ispred nas.

Alpasinac
Kontakt:

Post Postao/la Alpasinac » 19 avg 2015, 15:11

Ja moram pohvaliti ljude iz NKŠB. Koliko god mi taj klub bio omražen iz objektivnih i svima nama poznatih razloga, oni su primjer kako se sistemski i postepeno radi.

P.S Zar se ova kučica na samom kraju sjeverne tribine nije mogla ukloniti, te proširiti tribinu i sastaviti sa istočnom? Zaista mnogo ružno izgleda. Ne znam koja je njena svrha i uloga? Može pojasniti neko iz Širokog?

esprit24
Kontakt:

Post Postao/la esprit24 » 19 avg 2015, 15:20

Ovo u sirokom je ekstra tribina, savez treba svima staviti pod moranje izgradnju ovake tribine
Biti srcem vezan, u tome leži snaga..

Champion1
Kontakt:

Post Postao/la Champion1 » 19 avg 2015, 15:26

Alpasinac je napisao/la:Čini mi se da ste vi iz Širokog nedavno radili na rekostrukciji travnate podloge? Primjetio sam da je dobar dio površine terena 'ogoljen' . Šta je problem?

Kada već pričate o uslovima ja bih kao osnovni ili eliminatorni uslov za igranje u PLBIH postavio rekonstukcije travnatih podloga koje podrazumjevaju drenažu, prskalice i ostale prateće elemente. Lijepo je vidjeti krov na tribini. Daje posebnu notu stadionu i estetski dojam je fenomenalan. Međutim fudbal se igra na terenu a ne na tribinama. Prego glave mi je oranica i polja kukuruza. Uslovi za utakmicu bili bi odlični, a i sam fudbal mnogo kvalitetniji.

Drugi uslov u potpunosti funkcionalne i obnovljene klupske prostorije, svlačionice, press sale, hodnici i mokri čvorovi. Dosta je bilo rudnika i prostorija koje više liče na izbjegliše i azile nego na prostorije jednog fudbalskog kluba.

Treći uslov po redu prioriteta, reflektori i sanacija tribina paralelno sa krovnom konstrukcijom.

Ja znam da ovo izgleda nemoguće za 70% klubova u našoj ligi, ali sredstva i načini se moraju pronalaziti. Moramo se trgnuti iz letargije i početi raditi. Kaskamo za čitavom Evropom. Ljudi su svjetlosnim godinama ispred nas.
+1

to je to samo bih jos nadovezao da oni koji planiraju uci u PL da znaju sta moraju imati i samim tim bi se i stadioni u 1lfbih i 1lrs se poboljsali s tim da bi novajlijama u premier ligi odredio da u roku od godinu-dvije odrade postepeno sve to(naravno ako se zadrze duze od godine, ali svakako i u prvoj godini bi se odradio dobar dio posla) ili da se poostre kriterijumi koji se ticu za ove nize lige a koji su vezani za stadion.
FORZA MILAN!

brigsiroki
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 19 avg 2015, 16:10

Alpasinac je napisao/la:Ja moram pohvaliti ljude iz NKŠB. Koliko god mi taj klub bio omražen iz objektivnih i svima nama poznatih razloga, oni su primjer kako se sistemski i postepeno radi.

P.S Zar se ova kučica na samom kraju sjeverne tribine nije mogla ukloniti, te proširiti tribinu i sastaviti sa istočnom? Zaista mnogo ružno izgleda. Ne znam koja je njena svrha i uloga? Može pojasniti neko iz Širokog?
mogla je se ukloniti da je bilo imalo volje ljudi iz naše uprave ali nažalost nije i sad je već kasno za uklanjanje... a u toj kućici je bio poslovni prostor u prizemlju i jedan na katu,sad neznam koristili itko taj prostor...

Alpasinac
Kontakt:

Post Postao/la Alpasinac » 19 avg 2015, 16:14

Ako je u vlasništvu kluba može se vrlo lako ukloniti. Ne mora odmah, može biti uklonjena do naredne sezone. U suprotnom imovinsko-pravni odnosi bi predstavljali problem i vjerujem da bi se to odužilo i oduzelo mnogo vremena i strpljenja.

brigsiroki
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 19 avg 2015, 16:21

Alpasinac je napisao/la:Ako je u vlasništvu kluba može se vrlo lako ukloniti. Ne mora odmah, može biti uklonjena do naredne sezone. U suprotnom imovinsko-pravni odnosi bi predstavljali problem i vjerujem da bi se to odužilo i oduzelo mnogo vremena i strpljenja.
cijela sjeverna tribina ima te poslovne prostore koje izdaju i sve se upravi plaća,i zato mislim da je u vlasništvu kluba... a sad kad su stavili krov teško će srušiti, srušii bi prije da su htjeli i radi krova bi to bilo puno ljepše ovako teško...

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: passatb6 i 2 gosta.