Zasluzena,vazna i teska pobjeda.
Ono najbitnije sto svi trebamo izvuci iz ove utakmice jeste cinjenica da nikog ne mozes lagano dobiti. Nadam sa da je to sad potpuno jasno. Kako svima na terenu tako i nama na tribinama.
Dobre stvari su uglavnom vec napisane. Skoro sve je standardno sto se tice igraca. Ipak veceras dominira prica o dva igraca:Joco i Tiago.
Evidentno je da Joco ne igra onako kako smo ocekivali i kako realno moze. Zasto? Nadam se da strucni stab zna. Isto tako se nadam da struka zna kako da ga vrati na nivo igre koji je u skladu sa njegovim mogucnostima. Ima vjerovatno vise faktora. Kasno je dosao,nije prosao pripreme,dosao je na standardnu ekipu sa Bajom u vrhu napada...Kad je zaigrao poceli su ga pratiti mali pehovi(profulao par zicera u Vitezu,izasao u 19.min u Sirokom..).Napadaci,ukoliko brzo ne zabiju, postaju nervozni,pocnu forsirati sto nikako nije dobro. Ne smijemo mu otezavati. Treba ga podrzati,pustiti da se vrati.Dokle? Hajmo vjerovati da to sef strucnog staba najbolje zna.
Tiago. Donio je energiju i brzinu koja je bila odlucujuca u dolasku do pobjede. Ali,kao i obicno,pretjerujemo u pohvalama. Naravno da ga je i Oda pohvalio.To je pedagoski odlicno,motivirajuce...Ali,bio sam blizu iza nase klupe. Vise su puta Oda i Edis zovnuli Tiaga da parati svog igraca(Maletica)nego su zovnuli i Kokota i Djelmica zajedno za cijellu polusezonu. Moramo biti realni.Ovo sto on igra nije ozbiljan nogomet. Nije u sistemu. Igra samo kad ima loptu. Sa ozbiljnom ekipom s kojom si knap,Tiago je pola igraca. E sad,pitanje je u kojoj mjeri on moze promjeniti svoju igru. To ce struka sigurno znati procjeniti. Do tada,Tiaga mozemo ocekivati kao i do sada,u zadnjih 20,30 min igre. Ali,ako bude svojim ulaskom donosio ovo sto je danas donio,to je super.
Danasnja utakmica je bila poprilicno nervozna. Vidjelo se da je i Velez pod pritiskom i ta cinjenica je doprinjela toj nervozi.Ali,nasi igraci su u pojedinim situacijama reagovali onako kako ne treba i ne smije da se radi. Mislim na Kosoricev postupak u situaciji kad je lopta dosudjena za nas i mislim na Memijno reagovanje u situaciji kad mu je sudija dao faul. Nakon toga reaguje seljacki i nedopustivo. Ako hoce daigra oziljan nogomet ne moze tako reagovati. Mislim da ce se i struka podobro pozabaviti ovim stvarima.
Eh,sad je vrijeme za poceti razmisljati ipripremati se za drugu pobjedu u nizu. Vidim da je sef bio na utakmici u Vitezu(Vitez-Mladost). Cujem da ga je ta Mladost iznenadila dobrom igrom...To je dobar pocetak priprema za tu utakmicu.