Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: _dreamer_,insider,Monolog,ribery

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

solinas
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la solinas » 25 avg 2015, 17:11

Virtu4l je napisao/la:
Evolution87 je napisao/la:
Virtu4l je napisao/la:Znas li ti uopste zbog cega je propala ideja o udruzenju premijerligasa?
Nisu se mogli dogovoriti gdje ce biti sjediste.
Upravo to.
To znamo svi.bilo je na svim portalima svojevremeno.
Ali realno kao i u svemu drugom to je ustvari najmanji problem.problemi su mnogo dublje prirode nazalost.
Kao sto rece jedan iz borca,nek bude u neumu,to je najmanji problem.
"Modra boja,na bijelome platnu,
Sest ljiljana vezenih u zlatu,
To je zastava ,nasa Bosanska".

"Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti necemo".
Prvi predsjednik predsjednistva R BIH Alija Izetbegovic.

lupus
Kontakt:

Post Postao/la lupus » 25 avg 2015, 17:37

solinas je napisao/la:Gledaj strumfica odma se kofrce.
Sloboda je Jos prije ispadanja predlagala udruzenje premjerligasa da se osnuje.jos nakon sto nam je savez oduzeo kup UEFA.
Celik,velez i Sarajevo mislim da su bili saglasni.
Ostali se drzali sa strane.Sarajevo je pokusalo isto,ignorisano.
Sad pisite saopstenja do sutra.
Uspjeh ovakve nakaradne lige vidimo svake godine u evropi.
Sastanak je bio u Tuzli,inicijator Sloboda, i odluceno je da se oformi UPL.Svi su podrzali ideju kao i Savez a sve bila suplja.Nas sef iz Olimpica je sve bio objasnio i dobio sut u guzicu od Saveza,mediji bojkotovali njegove argumente a klubovi se nasli u svom poslu.
Niko nije poslije njega nista rekao.Pustite budalastine jer od toga nema nista.

Zip
Kontakt:

Post Postao/la Zip » 25 avg 2015, 17:41

Pun pogodak bi bila Liga za prvaka i Liga za Opstanak.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.

AdiFKS
Kontakt:

Post Postao/la AdiFKS » 25 avg 2015, 18:53

Zip je napisao/la:Pun pogodak bi bila Liga za prvaka i Liga za Opstanak.

Najbolja varijanta.

A ovo oko sjedixta udruzenja klubova, koga boli briga to..evo neka bude Tuzla, ili Mostar...moze i Brcko DC :mrgreen: . Nebitna stvar totalno.
Ko krene na nas, u startu se zajeb'o. - 1987 -

"Uvijek trava, nekad bijelo, nikad zuto, nikad Zeljo"

Mancini
Kontakt:

Post Postao/la Mancini » 25 avg 2015, 19:09

Duff je napisao/la:Ja mislim da ce biti po starom sistemu
Koji stari sistem?
FK OLIMPIC SARAJEVO POBJEDNIK KUPA BiH U SEZONI 2014./2015. LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.

Duff

Post Postao/la Duff » 25 avg 2015, 19:21

Mancini je napisao/la:
Koji stari sistem?
Bez liga za prvaka, za ispadanje nego ono klasicno
https://youtu.be/LQWg93682Jk

Pola ti vijeka ime branili, trn u oku uvijek bio si,
ni u snu nisu mogli vidjeti, da titule će Zrinjski slaviti..!!!

Mancini
Kontakt:

Post Postao/la Mancini » 25 avg 2015, 19:27

Duff je napisao/la:
Mancini je napisao/la:
Koji stari sistem?
Bez liga za prvaka, za ispadanje nego ono klasicno
22 kola da se igra?! Do sada najbezvezniji prijedlog.
FK OLIMPIC SARAJEVO POBJEDNIK KUPA BiH U SEZONI 2014./2015. LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 25 avg 2015, 19:34

Zip je napisao/la:Pun pogodak bi bila Liga za prvaka i Liga za Opstanak.

Pa čini mi se da će tako i biti, negdje sam to pročitao 100% al' ubio me Bog ako znam gdje :damn:
Željo je život, sve ostalo su sitnice!

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

Duff

Post Postao/la Duff » 25 avg 2015, 19:35

Ne znam stvarno, nisam u toku, kako bi se trebalo igrati?
Kako se dode u ligu za prvaka,koliko utakmica, moze li netko malo detaljnije
https://youtu.be/LQWg93682Jk

Pola ti vijeka ime branili, trn u oku uvijek bio si,
ni u snu nisu mogli vidjeti, da titule će Zrinjski slaviti..!!!

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 25 avg 2015, 19:42

Duff je napisao/la:Ne znam stvarno, nisam u toku, kako bi se trebalo igrati?
12 klubova, nakon dvokružnog igranja 22 kola, liga se dijeli na ligu za prvaka i ligu za ostanak sa po šest klubova, i tamo se igra dvokružno - još 10 kola.

Koliko znam, tako se igra, da ne bude onih "balkanskih šema" sa: zašto mi moramo Želji dvaput, oni nama jednom, zašto mi moramo dvaput u Široki, oni nama jednom i tako. :D
Hayley <3

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 25 avg 2015, 19:46

Udruženje premijerligaša je bila sjajna ideja koju su uvijek podržavali Čelik, Sloboda, Sarajevo i Željezničar, a mislim da i Široki Brijeg i Zrinjski u par navrata nisu bili protiv. Glavni je problem bio što nikad nije bilo konkretnih poteza jer su klubovi iz RS-a zatezali na nebitnim stvarima kao to gdje će biti sjedište (trebali su kao kompromis staviti Brčko i riješen problem, ionako se danas većina poslova rješava elektronski).

Problem je što je to već zastarjela ideja. Nama ne treba udruženje premijerligaša kao udruženje građana već Premijer liga d.o.o. koja će kao privredno društvo zastupati interese svih svojih članica kao i u ostalim zemljama te će kao takva voditi svoje takmičenje pod okriljem NFSBiH.

Kako to funkcioniše? Neka Premijer liga d.o.o. sa sjedištem u Brčkom ima 120.000 dionica po 1 KM. Svaki klub u ligi od 12 klubova je vlasnik 1/12 ilitiga 10.000 dionica lige. Kada klub ispadne iz lige onda svojih 10.000 dionica mora prodati drugom klubu iz niže lige koji ih mora platiti za 10.000 KM i na ovaj način se osigurava pravo učešća u ligi. Ko nema 10.000 KM za PLBiH ne može se ni takmičiti.

Ovo nema veze sa činjenicom da su klubovi udruženja građana, to ostaje isto. Većina većih liga u Evropi funkcioniše na ovaj način.

Zašto je ovo bitno? Zato što liga pregovara o svim sponzorskim dogovorima, određuje svoja pravila i u njoj odlučuju ISKLJUČIVO delegati ispred klubova gdje svako ima po jedan jednak glas za tu sezonu. A ne kao sada da seljaci sa stranačkim utjecajima iz raznih pripizdina odlučuju o bitnim stvarima. Dakako, bio bi neutralni predsjednik lige kojeg bi svi birali, bio bi predstavnik NFSBiH i bili bi mehanizmi zaštite da npr. klubovi iz Sarajeva (njih 3) nemaju veći lobi nad ostalim i slično. Ali ne bi bilo ovog sataraša.

Zašto će ovo biti teško? Zato što Savezu na odgovara da drugi odlučuju o njegovim sucima, delegatima i ostalim uhljebima iako je jedan od rijetkih u Evropi koji vodi svoju ligu.

fukara87
Kontakt:

Post Postao/la fukara87 » 25 avg 2015, 20:15

Duff je napisao/la:Ne znam stvarno, nisam u toku, kako bi se trebalo igrati?
Nije moguce da ne znas, odigrat ce se 22 kola, poslije toga ulaze oni u ligu za prvaka i ligu za optanak te ce se jos igrat po 10 kola i dole i gore, znaci bice ukupno 32 kola sto je po meni bolje i vise utakmica, a ako bi se igralo trokruzno isto bi bilo samo bi se svako sa svakim sastajao po 3 puta u prvenstvu, a po meni bolja opcija liga za prvaka jer tad su moguca 4 vjecita derbija 4 mostarska derbija itd.
Vjera u tebe nikad ne prestaje🔴⚫

muhamedhulk
Kontakt:

Post Postao/la muhamedhulk » 25 avg 2015, 20:39

Liga mora imati najmanje 30 kola po pravilima UEFA-e. Tako da 22 kola nemaju smisla.
Trokruzno ne ide jer bi se uvijek neko bunio sto ide dvaputa na gostovanje.
Najrealnija je opcija: 22 kola dvokruzno, zatim liga za prvaka (prvih 6), te liga za opstanak (zadnjih 6), isto dvokruzno (znaci 32 utakmice po sezoni). Eh sad tu imaju razne varijante..meni se licno najvise svidja sljedeca: za prvaka; nakon 32 kola, prvi je prvak (LP), drugi ide u EL, a 3., 4., 5., i 6. razigravaju za jedno mjesto u EL (3vs6 i 4vs5 polufinala, dva meca)...za opstanak ostaje isto, zadnja dva ispadaju, nakon 32 odigrana kola.
Druga opcija: prvih 6 ekipa; oduzmu se bodovi koji su dobijeni protiv ekipa koje se bore za opstanak...isto se uradi i za donji dio tabele...
I jos puno opcija ima. Meni se moja svidja jer nema prodaje utakmica gore, svi mogu da izbore Evropu, a dole svi imaju sansu da nakon 10 kola izbore opstanak. :D

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!

Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!

fukara87
Kontakt:

Post Postao/la fukara87 » 25 avg 2015, 20:43

Halo momak ako si mislio na moj post, onda procitaj dobro sta sam ja napisao, niko nije napisao da ce biti samo 22 kola ovdje se neki stvarno prave pametni ili pokusavaju da budu pametni ali ne ide, uglavnom nismo mi ti koji odredujemo nego ima ko da brine o tome i to je to.
Vjera u tebe nikad ne prestaje🔴⚫

bhfanatic14
Kontakt:

Post Postao/la bhfanatic14 » 25 avg 2015, 21:25

Jeli ko primjetio na onim pregledu od saveza na youtube kako su na utakmici slavija-drina isjekli onu scenu sa crvenim kartonom drine ?? samo od jednom se pojavi slobodnjak posle crvenog. haha koja skupina lopova pa jel to moguce.. Na sve su spremni
SAVEZ NAPOLJE ! ! ! NSBIH = 0% fudbal 100% kriminal
Stadion Koševo

pile87
Kontakt:

Post Postao/la pile87 » 25 avg 2015, 21:34

bhfanatic14 je napisao/la:Jeli ko primjetio na onim pregledu od saveza na youtube kako su na utakmici slavija-drina isjekli onu scenu sa crvenim kartonom drine ?? samo od jednom se pojavi slobodnjak posle crvenog. haha koja skupina lopova pa jel to moguce.. Na sve su spremni
Nije to nista na dansnjem sastanku je bilo sprdnje sa Zeljom i dopisima sa nasom ligom i klubovima.Kad malo bolje razmislim tako nam i treba.
FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!

bhfanatic14
Kontakt:

Post Postao/la bhfanatic14 » 25 avg 2015, 21:36

pile87 je napisao/la:
bhfanatic14 je napisao/la:Jeli ko primjetio na onim pregledu od saveza na youtube kako su na utakmici slavija-drina isjekli onu scenu sa crvenim kartonom drine ?? samo od jednom se pojavi slobodnjak posle crvenog. haha koja skupina lopova pa jel to moguce.. Na sve su spremni
Nije to nista na dansnjem sastanku je bilo sprdnje sa Zeljom i dopisima sa nasom ligom i klubovima.Kad malo bolje razmislim tako nam i treba.
Dok god se svi ne ujedine bit ce cirkus liga zauvjek ! Oni znaju da su jaki pa im se moze,to je skup lopova mafijasa koji samo gledaju svoju korist. ali kad bi uzbunu diglo vise klubova i malo zaprijetilo uefom/fifom vidili bi kako bi se usrali. I bojali bi se za svoje fotelje stoka pokvarena.
SAVEZ NAPOLJE ! ! ! NSBIH = 0% fudbal 100% kriminal
Stadion Koševo

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 25 avg 2015, 21:38

pile87 je napisao/la:
Pa sami od sebe pravite spednju Ajfelovim istupima
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 avg 2015, 21:47

Kako ce nas ujediniti kada npr Gredicu moze smetati samo ako bude odluka kontra Zelje, nikako u korist.. A takvi su vjerovatno svi u ligi

Ja iskreno ne gledam to nista, sve za uspjeh. Tako su svi u ovoj ligi osvajali trofeje pa se kroz par godina to zaboravi i zdravo.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 25 avg 2015, 21:53

muhamedhulk je napisao/la:Liga mora imati najmanje 30 kola po pravilima UEFA-e. Tako da 22 kola nemaju smisla.
Nije istina
Eborg je napisao/la:Udruženje premijerligaša je bila sjajna ideja koju su uvijek podržavali Čelik, Sloboda, Sarajevo i Željezničar, a mislim da i Široki Brijeg i Zrinjski u par navrata nisu bili protiv. Glavni je problem bio što nikad nije bilo konkretnih poteza jer su klubovi iz RS-a zatezali na nebitnim stvarima kao to gdje će biti sjedište (trebali su kao kompromis staviti Brčko i riješen problem, ionako se danas većina poslova rješava elektronski).

Problem je što je to već zastarjela ideja. Nama ne treba udruženje premijerligaša kao udruženje građana već Premijer liga d.o.o. koja će kao privredno društvo zastupati interese svih svojih članica kao i u ostalim zemljama te će kao takva voditi svoje takmičenje pod okriljem NFSBiH.

Kako to funkcioniše? Neka Premijer liga d.o.o. sa sjedištem u Brčkom ima 120.000 dionica po 1 KM. Svaki klub u ligi od 12 klubova je vlasnik 1/12 ilitiga 10.000 dionica lige. Kada klub ispadne iz lige onda svojih 10.000 dionica mora prodati drugom klubu iz niže lige koji ih mora platiti za 10.000 KM i na ovaj način se osigurava pravo učešća u ligi. Ko nema 10.000 KM za PLBiH ne može se ni takmičiti.
Razumijem te. Zelis da od lige napravis posebno tijelo koje je u stvarima kao finansije, logistika, organizacija bilo nezavisno od saveza no savez jos uvijek je odgovoran za pravila lige, kazne, transfere i sl. Iako ima liga koji postoje na ovom modelu (Premier League npr.), nije istina da je vecina velikih liga ovakvog tipa. I klubovi nemaju svoj udio u tom pravnom licu na nacin koji si ti objasnio, vec svi su ravnopravni odnosno njihov glas vrijedi podjednako i nema neke prodaje dionica na kraju sezone. To placanje je vec nesto sto automatski iskljucuje uspjesnost realizacije takvog projekta. Takvo jedno pravno lice se osniva ako klubovi znaju da bi bili u mogucnosti vise zaraditi na takav nacin nego da ligu vodi savez jer smatraju da savez nije dovoljno strucan ali nasi klubovi vecinom takodjer nisu najbolje sposobni. No u nasem slucaju bi ti odmah BH Telecom otkazao trenutni sponzorski ugovor jer novac ne bi vise isao savezu i cisto sumnjam da bi vlada FBiH dala zeleno svjetlo za sponzorski ugovor u iznosu od 2 miliona KM za dvije sezone jednom zasebnom pravnom licu.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []