Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

DANTES
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la DANTES » 03 sep 2015, 06:35

sjećanje na prošle živote po meni ima dva objašnjena

1- vjersko. zaista postoji duša i ona se stalno reinkarnira. pravo da vam kažem ne znam šta da mislim o tome. pošto je religijski koncept koji ne prihvaćaju mislim ni hrišćanstvo ni islam nećemo to zakučivati.

2- Nauka. genetsko sjećanje. naime mi nosimo u sebi sav genetski materijal i kod svih naših predaka. ne vidim zašto se ne bi sjećali i njihovih života. pošto smo još nedovoljno razvijeni na mentalnom planu tome možemo samo da pristupimo kroz hipnozu ili kroz neka psihička oboljenja. SF fanatasika mi je dala ovu ideju. SG prije svega ali i Dina, koja to baš lijepo i detaljno obrađuje. naravno ne možeš se sjećati stvari npr koje je tvoj đed radio nakon što ti je napravio tatu, već samo onih prije. pomalo jezivo i odvratno i nastrano. zadnje đedovo sjećanje koje imaš je kako ti obrađuje babu i pravi tatu
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

uNbx
Kontakt:

Post Postao/la uNbx » 03 sep 2015, 10:04

@DANTES
Islam poznaje svijet dusa, praiskon (ezel), dakle prije rodjenja svakog covjeka, njegova dusa je u tom svijetu (neutjelovljena). Smatra se da sve ljude koje sretnes na ovom svijetu i sa kojima si dobar, odnosno nisi - da je to refleksija iz svijeta dusa. Npr, sad nas ovdje na forumu veze nesto, sto znaci da smo imali neki slican 'odnos' u svijetu dusa.
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 03 sep 2015, 10:12

Gdje ima literature u vezi sjećanja na prošli život ili prošlosti? Ako može link.

Momciluk
Kontakt:

Post Postao/la Momciluk » 03 sep 2015, 12:15

muamerc je napisao/la:Gdje ima literature u vezi sjećanja na prošli život ili prošlosti? Ako može link.
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/N ... e_dusa.pdf
To za pocetak moras procitat :D
This time next year we'll be millionaires.

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 12:38

Ja baš mislim da je veća vjerovatnoća da se može putovati u budućnost, nego u prošlost :hmmmmm:
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Momciluk
Kontakt:

Post Postao/la Momciluk » 03 sep 2015, 12:46

DANTES je napisao/la: 2- Nauka. genetsko sjećanje. naime mi nosimo u sebi sav genetski materijal i kod svih naših predaka. ne vidim zašto se ne bi sjećali i njihovih života. pošto smo još nedovoljno razvijeni na mentalnom planu tome možemo samo da pristupimo kroz hipnozu ili kroz neka psihička oboljenja. SF fanatasika mi je dala ovu ideju. SG prije svega ali i Dina, koja to baš lijepo i detaljno obrađuje. naravno ne možeš se sjećati stvari npr koje je tvoj đed radio nakon što ti je napravio tatu, već samo onih prije. pomalo jezivo i odvratno i nastrano. zadnje đedovo sjećanje koje imaš je kako ti obrađuje babu i pravi tatu
Problem kod ovog je sto se ti sjecas svog imena u proslom zivotu i ko si bio i sta si radio, tako da lako mozes provjerit da l ti je to djed, pradjed..
Zadnja izmjena: Momciluk, dana/u 03 sep 2015, 12:47, ukupno mijenjano 1 put.

uNbx
Kontakt:

Post Postao/la uNbx » 03 sep 2015, 12:46

Treba se prvo rasclaniti sta je to buducnost, proslost i sadsnjost kao i u kakvoj su relaciji sa vremenom uopste. Ja sam najskloniji tome da ljudsko poimanje vremena ustvari nema veze sa vremenom u zbilji.
meteoroloskim, naravno :mrgreen:
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 03 sep 2015, 12:48

topnik1 je napisao/la:Ja baš mislim da je veća vjerovatnoća da se može putovati u budućnost, nego u prošlost :hmmmmm:
Ja ne vidim nacin ni za jedno ni za drugo.

Kako ces ti otici u budunost, npr. danas je srijeda a ti ces otici u subotu (koja je za dva dana) na utakmicu i vidjeti ces rezultat. Isto tako za proslost kako ces se vratiti unazad i neke postupke promjeniti ili bilo sta drugacije uraditi ?
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 12:53

Elegant je napisao/la:
topnik1 je napisao/la:Ja baš mislim da je veća vjerovatnoća da se može putovati u budućnost, nego u prošlost :hmmmmm:

Kako ces ti otici u budunost, npr. danas je srijeda a ti ces otici u subotu (koja je za dva dana) na utakmicu i vidjeti ces rezultat. Isto tako za proslost kako ces se vratiti unazad i neke postupke promjeniti ili bilo sta drugacije uraditi ?
E pa to je za nas misterija, nisam baš putovao da znam. Ali sa naučne strane pričam, fizičko putovanje u budućnost ne bi bilo toliko paradoksalno kao putovanje u prošlost.

Putovanje u prošlost baš nema smisla, osim ako niste fanovi Doktora pa znate da se ustvari kreiraju alternativni svemiri
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 03 sep 2015, 12:55

Elegant je napisao/la:

Kako ces ti otici u budunost, npr. danas je srijeda a ti ces otici u subotu (koja je za dva dana) na utakmicu i vidjeti ces rezultat.
Vremenska diletacija, putovanja brzinama bliskim brzini svjetlosti...

Ne možeš se vratiti nazad u prošlost. Ne po znanjima kojima danas raspolažemo.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 03 sep 2015, 12:59

Elegant je napisao/la:

Slazem se da je putovanje u buducnost vjerovatnije i "lakse" - a to je svakako jer mislim da je putovanje u proslost nemoguce - opet oba su samo teorije. Da je putovanje u proslost moguca opcija onda bi gotov sigurno neko iz proslosti dosao u ovaj vakat a to nije slucaj. Dodatno tome, takvo putovanje otvara mogucnost za mnoge apsurde i paradokse sto pogotovo nije moguce. Putovanje u buducnost je moguce u smislu da usporis svoj sat i tako pustis dogadjaje van tvog referentnog sistema da se desavaju. Znamo svi da se povecanjem brzine objekta jedan od nacina na koji to mozemo ostvariti. Opet i ovaj nacin ima velikih prepreka a to je kolicina energije koja je potrebna za takvo nesto.
Zadnja izmjena: muamerc, dana/u 03 sep 2015, 13:06, ukupno mijenjano 1 put.

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 03 sep 2015, 13:03

muamerc je napisao/la:
Elegant je napisao/la: Ja ne vidim nacin ni za jedno ni za drugo.

Slazem se da je putovanje u buducnost vjerovatnije i "lakse" - a to je svakako jer mislim da je putovanje u proslost nemoguce - opet oba su samo teorije. Da je putovanje u proslost moguca opcija onda bi gotov sigurno neko iz proslosti dosao u ovaj vakat a to nije slucaj. Dodatno tome, takvo putovanje otvara mogucnost za mnoge apsurde i paradokse sto pogotovo nije moguce. Putovanje u buducnost je moguce u smislu da usporis svoj sat i tako pustis dogadjaje van tvog referentnog sistema da se desavaju. Znamo svi da se povecanjem brzine objekta jedan od nacina na koji to mozemo ostvariti. Opet i ovaj nacin ima velikih prepreka a to je kolicina energije koja je potrebna za takvo nesto.
SSJ3? :hmmmmm: :hmmmmm:

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 03 sep 2015, 13:12

Kad bi se kretali u svemiru pet godina u jednom pravcu i onda se okrenuli i vratili nazad i to brzinom bliskoj brzini svjetlosti na Zemlji bi prošlo 100 godina, što znaći da je putovanje u budućnost moguće, ali ovdje na temi se raspravlja o vremenskim skokovima iz sadašnjosti u određeni trenutak u prošlosti ili budućnosti.

Zašto se niko iz budućnosti nije vratio da nam kaže da je iz budućnosti i ponudi dokaz? Zašto bi došao i ponudio dokaz? To bi odmah promjenilo čitavu historiju i on nikad ne bi došao u priliku da ponudi taj dokaz.

Naravno, mislim da je moguće, ako bi bilo moguće putovanje kroz vrijeme, ispraviti neke manje stvari, nebitne stvari koje neće promjeniti ništa u velikim razmjerima, ali isto tako smatram da bi postojale i fiksne tačke u vremenu koje se ne smiju dirati, tipa ubiti Hitlera, vratiti se na Titanic i reći im da skrenu malo ranije, spasiti Hinderburg itd...

Ako je putovanje kroz vrijeme moguće onda postoje i zakoni tog vremena i zna se šta se smije raditi/mijenjati, a šta ne.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 03 sep 2015, 13:16

Otelo je napisao/la:Kad bi se kretali u svemiru pet godina u jednom pravcu i onda se okrenuli i vratili nazad i to brzinom bliskoj brzini svjetlosti na Zemlji bi prošlo 100 godina, što znaći da je putovanje u budućnost moguće, ali ovdje na temi se raspravlja o vremenskim skokovima iz sadašnjosti u određeni trenutak u prošlosti ili budućnosti.

Zašto se niko iz budućnosti nije vratio da nam kaže da je iz budućnosti i ponudi dokaz? Zašto bi došao i ponudio dokaz? To bi odmah promjenilo čitavu historiju i on nikad ne bi došao u priliku da ponudi taj dokaz.

Naravno, mislim da je moguće, ako bi bilo moguće putovanje kroz vrijeme, ispraviti neke manje stvari, nebitne stvari koje neće promjeniti ništa u velikim razmjerima, ali isto tako smatram da bi postojale i fiksne tačke u vremenu koje se ne smiju dirati, tipa ubiti Hitlera, vratiti se na Titanic i reći im da skrenu malo ranije, spasiti Hinderburg itd...

Ako je putovanje kroz vrijeme moguće onda postoje i zakoni tog vremena i zna se šta se smije raditi/mijenjati, a šta ne.
Ovo je jedan od razloga što putovanje u prošlost nije moguće. Čak i da promjeniš "najmanju" stvar opet potencijalno možeš uzrokovati globalne promjene koje mogu da utiču u budućnosti na tvoje putovanje u prošlost. Opet dobijaš paradokse zbog kojih nije moguće ići u prošlost.

Momciluk
Kontakt:

Post Postao/la Momciluk » 03 sep 2015, 13:17

Otelo je napisao/la:Kad bi se kretali u svemiru pet godina u jednom pravcu i onda se okrenuli i vratili nazad i to brzinom bliskoj brzini svjetlosti na Zemlji bi prošlo 100 godina, što znaći da je putovanje u budućnost moguće, ali ovdje na temi se raspravlja o vremenskim skokovima iz sadašnjosti u određeni trenutak u prošlosti ili budućnosti.

Nema smisla to sto pricas.. cak i najmanju stvar koju promijenis u proslosti moze dovesti do toga da se citava historija promijeni.
I nije valjda da vjerujes onoj glupoj filmskoj prici da je Titanik udario u santu? :D

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 03 sep 2015, 13:19

Najbliže što možemo doći putovanju u prošlot je kada pogledamo naveče u nebo.

Ne vjerujem da je legitimno putovanje u prošlost moguće uopšte.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 03 sep 2015, 13:29

Mi smo necija buducnost a necija proslost. Malo je zaj.ebano to oko vemena. Nekome je 2015. godina buducnost nekome 1976 proslost. Ako nacrtas vektor vremena onda je nama 3000. godina buducnost a mi njima proslost. Ako je moguce putovati kroz vrijeme onda je logicnije da nama neko dodje iz buducnosti s obzirom na razvoj tehnologije. Mozda je vec tu negdje :mrgreen: . Citao sam knjigu Guardians of time, malo je jeziva i ona navodi na ovakvo kontanje vremena, bar meni.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 13:30

Putovanje u prošlost nema nikakvog smisla, čak ga je u teoriji zbunjujuće zamisliti, jer bi se stvorio takav paradox da bi poništio samo putovanje u prošlost. Putovanje u budućnost, opet kažem sa naučne strane je manje bolnije, ali i u teoriji koliko energije treba da se probije barijera prostor-vrijeme je besmislena i za spominjati. Ni za milijardu godina nećemo moći ubirati toliko energije.

VOLIM TE ČELIK!!!!!

hoshafka
Kontakt:

Post Postao/la hoshafka » 03 sep 2015, 13:32

ako se vratiš u prošlost i promijeniš neke stvari onda možeš samo stvoriti još jednu paralelnu prošlost, jer ova koja se desila je takva kakva jest i ljudi su je iskusili. Mijenjanje prošlosti je nepojmljivo ljudskom mozgu, upravo zbog paradoksa koje ste spomenuli.
Evo Npr. vratiš se u prošlost i spriječiš Hitlera da napravi holokaust, hoće li to značiti da se holokaust nije nikad desio?? Naravno da neće jer su ga ljudi osjetili na svojoj koži u određenom vremenu i to se ne može promijeniti.
Utičite na ono na šta možete uticati, a to je budućnost. Ne treba vam putovanje u budućnost da je učinite onakvom kakvom želite.
Inače ova tematika oko putovanja kroz vrijeme je dobra za gubljenje vremena.
Pustiću sunce da topi ljubav!

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 03 sep 2015, 13:33

@muamerc i momciluk

Naravno da najmanja sitnica može promjeniti budućnost, ali hoće li? Kad budemo/ako ikad budemo u mogućnost da putujemo u prošlost postojat će i zakoni kojima ćemo se morati voditi, što prirodni, a što i ljudski. Najzad, šta ako su ljudi iz budućnosti dirigirali prošlosti i sadašnjosti. Uzrokovali drugi svjetski rat kako bi spriječili nešto gore? No, to su sad priče šta je bilo kad bi bilo..

Eh, moguće je i turističko putovanje u prošlost. Ja se ubučem u odjeću iz 1255. godine i tako hodam. Bez ikakvih promjena ;)

I ovdje se samo vrti priča oko tih paradoxa, ali opet šta ako bi se vratili bez kršenja tih paradoxa? Jednostavno, kao promatrači?

@hoshafka ako bi se vratio i ubio Hitlera stvorio bi još jedan paralelni svemir u kojem je Hitler živ i učinio je holokaust. U teoriji, broj paralelnih svemira može biti beskonačan jer postoji i svemir u kojem ja ne pišem ovaj post na ovom forumu. No, opet to je teorija koja nije ni 0.00000001% dokazana i jedino je zabavna.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: galia95 i 5 gostiju.