Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

topnik1
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 13:37

hoshafka je napisao/la:ako se vratiš u prošlost i promijeniš neke stvari onda možeš samo stvoriti još jednu paralelnu prošlost, jer ova koja se desila je takva kakva jest i ljudi su je iskusili. Mijenjanje prošlosti je nepojmljivo ljudskom mozgu, upravo zbog paradoksa koje ste spomenuli.
Evo Npr. vratiš se u prošlost i spriječiš Hitlera da napravi holokaust, hoće li to značiti da se holokaust nije nikad desio?? Naravno da neće jer su ga ljudi osjetili na svojoj koži u određenom vremenu i to se ne može promijeniti.
Utičite na ono na šta možete uticati, a to je budućnost. Ne treba vam putovanje u budućnost da je učinite onakvom kakvom želite.
Inače ova tematika oko putovanja kroz vrijeme je dobra za gubljenje vremena.
Eto ti paradoksa u tvojoj rečenici samoj, a kamoli da pokušaš nešto takvo uraditi. U koju si se prošlost vratio onda ako si speriječio holokaust, a sa druge strane ljudi su osjetili to jer je to već bilo.
Ali za tebe koji se vraćaš u prošlost to nije bilo, to treba da se desi i ti ćeš to spriječiti. Pa ko će onda osjetiti holokaust ?
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 03 sep 2015, 13:42

@topnice, a gdje mislis "sletit" ako ides u buducnost? Znaci ne znas kako buducnost izgleda. Samo po pretpostavkama. A za proslost se zna,gdje je sta i kako...
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

hoshafka
Kontakt:

Post Postao/la hoshafka » 03 sep 2015, 13:45

topnik1 je napisao/la:
hoshafka je napisao/la:ako se vratiš u prošlost i promijeniš neke stvari onda možeš samo stvoriti još jednu paralelnu prošlost, jer ova koja se desila je takva kakva jest i ljudi su je iskusili. Mijenjanje prošlosti je nepojmljivo ljudskom mozgu, upravo zbog paradoksa koje ste spomenuli.
Evo Npr. vratiš se u prošlost i spriječiš Hitlera da napravi holokaust, hoće li to značiti da se holokaust nije nikad desio?? Naravno da neće jer su ga ljudi osjetili na svojoj koži u određenom vremenu i to se ne može promijeniti.
Utičite na ono na šta možete uticati, a to je budućnost. Ne treba vam putovanje u budućnost da je učinite onakvom kakvom želite.
Inače ova tematika oko putovanja kroz vrijeme je dobra za gubljenje vremena.
Eto ti paradoksa u tvojoj rečenici samoj, a kamoli da pokušaš nešto takvo uraditi. U koju si se prošlost vratio onda ako si speriječio holokaust, a sa druge strane ljudi su osjetili to jer je to već bilo.
Ali za tebe koji se vraćaš u prošlost to nije bilo, to treba da se desi i ti ćeš to spriječiti. Pa ko će onda osjetiti holokaust ?
slažem se.
zaključujemo da je čak nemoguće zamisliti putovanje kroz vrijeme a kamoli ga ostvariti.
jedino što je moguće teorijski je putovati izvan vremena i imati uvid u njegove tokove, pa onda nešto mijenjati, tako se i Bog poima ali nećemo dalje u religiju.
Pustiću sunce da topi ljubav!

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 03 sep 2015, 13:47

Sage je napisao/la:@topnice, a gdje mislis "sletit" ako ides u buducnost? Znaci ne znas kako buducnost izgleda. Samo po pretpostavkama. A za proslost se zna,gdje je sta i kako...
Ne vjerujem da možeš "skočit" pa da "sletiš". Možeš samo pustiti događaje da se odvijaju brže dok ih ti "posmatraš" i onda "uletiš" u određenom trenutku.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 03 sep 2015, 13:49

Zapravo ako spriječiš holokaust onda se on nije ni desio, i jer se nije desio onda ga niko nije mogao osjetiti. Ja se vratim u prošlost i nagovorim tvoju bivšu da ne prekine s tobom. Da li bi ti i dalje osjećao da ono što si osjećao nakon prekida?
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 13:52

Otelo je napisao/la:Zapravo ako spriječiš holokaust onda se on nije ni desio, i jer se nije desio onda ga niko nije mogao osjetiti. Ja se vratim u prošlost i nagovorim tvoju bivšu da ne prekine s tobom. Da li bi ti i dalje osjećao da ono što si osjećao nakon prekida?
Znaš da bi to povuklo pravu chain reaction, i u jednoj od tih u međuvremenu se možda desila tvoja smrt, koja nije bila u prvobitnoj verziji. I onda dolazi pitanje, ako si u prošlosti izazvao da umreš u budućnosti, kako si pobogu uopšte u prošlosti.

Vidiš :mrgreen:
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 03 sep 2015, 13:53

@muamerc, izrazio sam se malo filmski. Ali poenta je da ne znas kako buducnost izgleda. I kako mozes otici negdje a da ne znas jel to postoji? Nije to cesta pa ono izbit cu negdje. Mozda svijet ne postoji odnosno nece postojat recimo od 2091. I kako ces ici u 2093. godinu? A kako bi se to "posmatralo" sto ti kazes?
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Momciluk
Kontakt:

Post Postao/la Momciluk » 03 sep 2015, 13:56

Ma ova prica nema smisla, evo kolko vec raspravljate a niste se pomakli s mjesta.. promijenite temu :D
This time next year we'll be millionaires.

hoshafka
Kontakt:

Post Postao/la hoshafka » 03 sep 2015, 13:56

Otelo je napisao/la:Zapravo ako spriječiš holokaust onda se on nije ni desio, i jer se nije desio onda ga niko nije mogao osjetiti. Ja se vratim u prošlost i nagovorim tvoju bivšu da ne prekine s tobom. Da li bi ti i dalje osjećao da ono što si osjećao nakon prekida?
zavisi opet sve od perspektive i vremena u kojem se nalaziš, haj ti ljudima koji su preživjeli holokaust reci da se nije desio jer si se vratio kroz vrijeme i spriječio ga. Ovo za bivšu ne bi komentarisao :D

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 03 sep 2015, 13:57

budućnost nije određena, ne postoji sudbina osim one koju sami stvaramo
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

hoshafka
Kontakt:

Post Postao/la hoshafka » 03 sep 2015, 13:58

DANTES je napisao/la:budućnost nije određena, ne postoji sudbina osim one koju sami stvaramo
to je i moj stav i već sam o tome govorio.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 03 sep 2015, 13:59

Sage je napisao/la:@muamerc, izrazio sam se malo filmski. Ali poenta je da ne znas kako buducnost izgleda. I kako mozes otici negdje a da ne znas jel to postoji? Nije to cesta pa ono izbit cu negdje. Mozda svijet ne postoji odnosno nece postojat recimo od 2091. I kako ces ici u 2093. godinu? A kako bi se to "posmatralo"?
Ne znaš, a nećeš ni ići direktno u određenu tačku u budućnosti. Ti si dio ove realnosti, nećeš nigdje ići izvan pa dolaziti u nju. Pratit ćeš je uporedo, ako ona rikne i ti ćeš. Okolo tebe će se sve dešavati normalno, odnosno dešavati će se ubrzano u odnosu na tebe i tom dešavanju biće samo jedna mogućnost i to je ona mogućnost na koju ćeš "sletit" kad izađeš iz te vremenske "mašine".

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 03 sep 2015, 14:02

topnik1 je napisao/la:
Znaš da bi to povuklo pravu chain reaction, i u jednoj od tih u međuvremenu se možda desila tvoja smrt, koja nije bila u prvobitnoj verziji. I onda dolazi pitanje, ako si u prošlosti izazvao da umreš u budućnosti, kako si pobogu uopšte u prošlosti.

Vidiš :mrgreen:
Kad Hawking nije to skontao, neću ni ja. Ali ako recimo ja ubijem Hitlera, ne rodim se nikad i ne mogu se vratiti u prošlost onda niko nije ubio Hitlera, holokaust se desio i ja sam se vratio u prošlost da ubijem Hitlera, nisam se rodio, nisam se vratio u prošlost, nisam ubio Hitlera, desio se holokaust, ja sam se rodio, otišao u prošlost, ubio Hitlera i tako u krug? :crazy:

Ali opet kažem, vjerovatno postoje fikse tačke koje se ne smiju dirati, a i turističko putovanje u prošlost u vidu običnog posmatrača može imati smisla jer se ništa ne bi desilo ;)
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

hoshafka
Kontakt:

Post Postao/la hoshafka » 03 sep 2015, 14:05

zamisli vratiš se u prošlost da ubiješ Hitlera a on ubije tebe :crazy: :crazy:

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 14:05

Otelo je napisao/la: Kad Hawking nije to skontao, neću ni ja. Ali ako recimo ja ubijem Hitlera, ne rodim se nikad i ne mogu se vratiti u prošlost onda niko nije ubio Hitlera, holokaust se desio i ja sam se vratio u prošlost da ubijem Hitlera, nisam se rodio, nisam se vratio u prošlost, nisam ubio Hitlera, desio se holokaust, ja sam se rodio, otišao u prošlost, ubio Hitlera i tako u krug? :crazy:

Ali opet kažem, vjerovatno postoje fikse tačke koje se ne smiju dirati, a i turističko putovanje u prošlost u vidu običnog posmatrača može imati smisla jer se ništa ne bi desilo ;)
Prvi dio se slažem, i apsulutno si u pravu. To je problem sa putovanjem u prošlost.

Za drugi dio, teško. Sama činjenica da smo probili neku barijeru realnosti bi vjerovatno sjebala stvar. Jedino da kako sve posmatramo iz druge dimenzije. Ali to je već besmisleno

Previše je svaki događaj vezan za drugi. MI jednostavno nismo ni svjesni toga, toga da svaka naša odluka pa čak i misao pokreće milion drugih stvari koja pokreće druge stvari i tako u beskraj. I najmanja stvarčica učinjena u jednom momentu može stvoriti ogromne posljedice kasnije
Zadnja izmjena: topnik1, dana/u 03 sep 2015, 14:07, ukupno mijenjano 1 put.

VOLIM TE ČELIK!!!!!

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 03 sep 2015, 14:06

DANTES je napisao/la: pošto je religijski koncept koji ne prihvaćaju mislim ni hrišćanstvo ni islam nećemo to zakučivati.
Za islam ne znam,hriscanstvo je prihvatalo reinkarnaciju do onog cuvenog sabora u Nikeji.
hoshafka je napisao/la:
DANTES je napisao/la:budućnost nije određena, ne postoji sudbina osim one koju sami stvaramo
to je i moj stav i već sam o tome govorio.
Mislite da buducnost kreiramo svojim mislima ? Da se misli svih nas preklapaju na nekom visem nivou ?
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 03 sep 2015, 14:10

topnik1 je napisao/la:
Otelo je napisao/la: Kad Hawking nije to skontao, neću ni ja. Ali ako recimo ja ubijem Hitlera, ne rodim se nikad i ne mogu se vratiti u prošlost onda niko nije ubio Hitlera, holokaust se desio i ja sam se vratio u prošlost da ubijem Hitlera, nisam se rodio, nisam se vratio u prošlost, nisam ubio Hitlera, desio se holokaust, ja sam se rodio, otišao u prošlost, ubio Hitlera i tako u krug? :crazy:

Prvi dio se slažem, i apsulutno si u pravu. To je problem sa putovanjem u prošlost.

Za drugi dio, teško. Sama činjenica da smo probili neku barijeru realnosti bi vjerovatno sjebala stvar. Jedino da kako sve posmatramo iz druge dimenzije. Ali to je već besmisleno

Previše je svaki događaj vezan za drugi. MI jednostavno nismo ni svjesni toga, toga da svaka naša odluka pa čak i misao pokreće milion drugih stvari koja pokreće druge stvari i tako u beskraj. I najmanja stvarčica učinjena u jednom momentu može stvoriti ogromne posljedice kasnije
Ma jest teško, samo putovanje u prošlost je 99.999% nemoguće, makar iz naše perspektive u ovom trenutku. Ali za 500-600 godina što da ne? Možda nam mali zeleni pokažu neke trikove. Kao što gravitacija ima svoja pravila, vjerovatno pravila ima i to putovanje kroz vrijeme.

Ako uspijemo pronaći tu masivnu energiju koja je potrebna da se probije prostorn-vrijeme onda ili pukovnik ili pokojnik. Trećeg nema.

Ali je priča za neka buduća vremena.

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 03 sep 2015, 14:13

Otelo je napisao/la:
topnik1 je napisao/la:

Ma jest teško, samo putovanje u prošlost je 99.999% nemoguće, makar iz naše perspektive u ovom trenutku. Ali za 500-600 godina što da ne? Možda nam mali zeleni pokažu neke trikove. Kao što gravitacija ima svoja pravila, vjerovatno pravila ima i to putovanje kroz vrijeme.

Ako uspijemo pronaći tu masivnu energiju koja je potrebna da se probije prostorn-vrijeme onda ili pukovnik ili pokojnik. Trećeg nema.

Ali je priča za neka buduća vremena.

I to nije mala engergija :mrgreen: . Naučnici u CERN-u trenutno dokazuju teoriju struna, a i sami znaju da je ne mogu dokazati. Jedna od naučnica je objasnila da, da bi dokazali postojanje tih struna, sudarač bi trebao biti otprilike toliko velik da omota čitavu galaksiju :lol:

VOLIM TE ČELIK!!!!!

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 03 sep 2015, 14:14

topnik1 je napisao/la: Za drugi dio, teško. Sama činjenica da smo probili neku barijeru realnosti bi vjerovatno sjebala stvar. Jedino da kako sve posmatramo iz druge dimenzije. Ali to je već besmisleno
Ovo je ključ. Ne možeš sj... zakone prirode niti ih ugroziti. Sama priroda ti to ne dozvoljava, ne možeš izaći iz tog okvira. Pa tako priča u kojoj je moguć bilo kakav paradoks pa makar s mogućnosti 1 x 10 na(-100000...) neće proći. Može u teoretisanju ali u praksi nikad.

hoshafka
Kontakt:

Post Postao/la hoshafka » 03 sep 2015, 14:19

Tribalian je napisao/la:
Mislite da buducnost kreiramo svojim mislima ? Da se misli svih nas preklapaju na nekom visem nivou ?
nekako mi se to čini logičnim, i čak ga može testirati svako od nas, sad i ovdje. Odnosno to radimo u svakodnevnom životu kad pravimo planove.
Npr: ako učiš položit ćeš ispit, e sad ako ne položiš to znači da su se tvoje namjere, misli, planovi preklopili sa profesorovim i rezultirali time da ne položiš odnosno da budućnost bude takva.
Uostalom ljudi prave planove jer je praksa dokazala da su ostvarivi, tvoje misli postaju tvoja realnost.
I za kraj bi citiro Henrya Forda.
,,Bilo da misliš da možeš, ili da misliš da ne možeš – u pravu si."

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], MaroonBjelave i 43 gosta.