Prvi set apsolutna taktička pobjeda Đokovića, konstantno je igrao duboke loptice, posebno na Federerov backhand, vidjeli smo apsolutnu nemoć Federera gdje je u jednoj dijelu prvog seta u jednom gameu pokušao sve, od razmjena, izlaska na mrežu, pa čak i sa drop shotovima, ništa nije upalilo. Đoković osvojio set 6-4
Drugi set potpuno drugačija slika na terenu, Roger bolje pogađao prvi servis i osvojio 91% prvog servisa, riternirao agresivnije i generalno igrao agresivnije što mu je donijelo čak 9 break lopti, ali je on uspio da iskoristi samo jednu i tako osvojio set. Novak u ovom setu nije imao nijednu break loptu što pokazuje da je Roger bio dosta bolji, ali je tu svoju bolju igru uspio da realizuje tek u 12-om gameu.
Treći set je odlučio pobjednika, nakon fenomenalnog drugog, obojica su malo pali u trećem setu, Đoković je nastavio da se bori sa servisom i procenti su mu pali, Rogeru također. Mislim da je u ovom setu došlo do samouništenja Federera, u oba svoja gamea gdje je gubio servis imao je 40-15 i onda je Đoković uspijevao da se vrati na izjednačenje i da uzme break. Iskorištenost break lopti Đokovića u ovom setu bila je 2/2 a Federerove 1/5. Nakon ogromne prilike za break kod rezultata 4:3 za njega u trećem setu, Federer u narednom gameu poklanja break Đokoviću i ovaj uzima taj set 6:4 a tu je dobio i meč.
Četvrti set se razlikovao od prethodnih po tome što je Đoković uspio da stvori 2 breaka prednosti, Federer je totalno izgubio igru na svoj servis, vidjelo se da je pao, Đoković je samo držao nivo igre iz trećeg seta i to je bilo dovoljno da osvoji svoju 10 GS titulu. Opet je Roger imao break lopte, iskoristio je 1/6 a Đoković 2/3.
Statistički gledano, Federer je uspješniji u mnogo statističkih podataka. U omjeru aseva i dvostrukih servis grešaka - Federer ima 11-6 a Đoković 3-5, Federer ima bolje procente ubačenog i osvojenog prvog servisa, Đoković drugog, Federer ima bilans winnera i ue +2, Đoković je na -2. Kad se sve ovo pogleda, rekli bi da je Federer odigrao bolji meč i da je on možda pobijedio sa 3-1.
Međutim, statistički podatak koji je odlučio ovaj meč je osvojene break prilike, Novak je na 6/13 dok je Federer na 4/23. Zaista previše propuštenih break prilika za Federera i mogu reći da je više od pola ovih break šansi propustio svojim pogreškama.
Čestitke Đokoviću i moje je mišljenje da on mora iskoristiti ovakvo stanje na Touru, gdje je on potpuno dominantan a glavni rivali su mu 34-ogodišnji Roger, Murray

, Wawrinka (koji se u 29-oj godini života sjetio da igra tenis) i ostatak u vidu Nadala, Nishikorija, Berdycha, Ferrera, Čilića i ostalih tek solidnih tenisera.
Bliže sam ubjeđenju da će njegovu vladavinu prekinuti njegov izlazak iz primea, za neke cca. 2 godine, nego što će to uraditi neka mlada nada koja će npr. sljedeće godine iskočiti i početi da pravi probleme ovih "starohanima" na Touru.
Također smatram da Novak nije tip igrača koji može da se vraća na vrh jednom kad "sjaše", on kad izađe iz primea to će biti to, baš kao i Nadal, Federer je ipak neka druga priča, drago mi je da ga je Đoković sinoć nazvao GOAT-om.