Zahtjevi za cetvrtu kategoriju pored ispunjenih za trecu kategoriju, a mislim da BP mozda cak ne ispunjava upotpunosti sve kriterije za trecu kategoriju. Ovdje nisam navodio kriterije koje mora svaka kategorija da ispunjava. Za neke kriterije sam napisao pored usporedbe radi koliko je potrebno za trecu kategoriju
- 105x68 m teren
- Svlacionica za sudije od minimum 20m kvadratna sa najmanje dva tuša, ogradjena wc skoljka, sest mjesta/stolica i jedan stol (ovo je isto i za trecu kategoriju)
- Reflektori sa minimum prosjecno 1400 lux u pravcu koje snimaju fiksirane kamere. Svjetlo mora da osvjetljuje svaki dio terena podjednako ukljucujuci i kamere
- Kako bi se osiguralo da se mec moze nastaviti u slucaju kvara u vezi el. energije potrebno je da se ima rezervni izvor el. energije koji ce omogucavati 800 lux za reflektore -
(ovo mislim da BP nema iako postoji slican kriterij i za trecu kategoriju)
- Stadion mora imati i rezervni sistem za rasvjetu za unutrasnjost stadiona i putokaze ukoliko dodje do nestanka el. energije u svakom sektoru gdje se nalaze ljudi te na evakuacijskim putevima
- 150 VIP parking mjesta na sigurnoj i obezbjedjenoj lokaciji. Ne mora biti u sklopu stadiona, ali se mora obezbjediti taj prostor iskljucivo za potrebe utakmice, biti ogradjeno, obezbjedjeno te se mora osigurati prevoz od tog parkinga do stadiona za sve te goste. Npr. isao sam na utakmicu Club Brugge - Manchester United i parking je bio udaljen oko 1,1 kilometar od stadion cestom, vazdusnom linijom 520 metara (za trecu kategoriju je potrebno za 100 VIP mjesta)
- Zabranjene tribine za stajanje
- Stadion mora biti opremljen modernom elektronskom kontrolom ulaza i modernim mehanickim brojacima koji dostavlja analize podataka u realnom vremenu te ce onemoguciti zloupotrebu karti i pretrpavanje tribina (sto se kod nas cesto desava) -
(ovo mislim da BP nema)
- Stadion mora imati kapacitet od minimum 8000 mjesta (za trecu kategoriju minimum 4500 mjesta)
- Montazne tribine su strogo zabranjene
- Stadion mora imati kontrolnu sobu koja obezbjeduje dobar pregled unutrasnjosti stadiona (tu spadaju i tribine) te da je ta soba opremljena sa komunikacijskom opremom -
(ovo mislim da BP nema, no mozda i ima jer je potrebno i za trecu kategoriju)
- Stadion mora da bude opremljen, kako unutra tako i van njega, sa stalnim video nadzorom - (je li BP ima video nadzor van stadiona?)
- Video nadzor mora da posjeduje adekvatnu tehnologiju kako bi mogao da dostavlja fotografije te je potrebno da postoje monitori u boji u kontrolnoj sobi - (ovo pretpostavljam da BP ima iako nisam siguran)
- Stadion mora da ima zvucni sistem kako unutar njega tako i van njega te da je siguran od eventualnog nestanka el. energije
- Stadion mora da ima najmanje 500 VIP mjesta od cega 100 mora biti za gostujucu ekipu (za trecu kategoriju je potrebno 250 VIP mjesta od cega 50 za gostujucu ekipu) - (ovo nije problem obezbjediti ako nema, a mora biti ogradjeno, bolje sjedalice, vece obezbjedjene, bolje pregrade, moraju biti natkriveni i da se nalaze centralno u skladu sa linijom za centar terena na glavnoj tribini i to je to)
- Potrebno je da postoji ekskluzivni ugostiteljski (ne misli se tu na klasicni kafic) prostor od minimum 400 m kvadratnih koji se nalazi sto blize VIP prostoru na stadionu i ima otvoren pogled na teren. Ovo je ono sto mi zovemo ložom -
(ovo BP nema i ovo je medju najtezim kriterijima za BP da obezbjedi. Ovaj kriterij nije potreban za trecu kategoriju)
- Medijski prostor mora imati najmanje 200 m kvadratnih te da je moguce da ugosti najmanje 75 predstavnika medija (za trecu kategoriju je potrebno 100m2 za 50 predstanika medija) -
(ovo mislim da BP nema tj. nije dovoljno veliki trenutni prostor)
- Potreban je posebno posvecen prostor za najmanje 25 fotografa (za trecu kategoriju za 15), ako je moguce u zasebnoj prostoriji, a ta prostorija mora biti upotpunosti opremljena za rad -
(ovo mislim da BP nema)
- Glavna platforma za kamere mora biti velicine od najmanje 10 m kvadratnih te da se na nju moze smjestiti cetiri kamere
- Press box za predstavnike medija na tribini mora imati najmanje 100 natkrivenih mjesta od cega 50 sa stolom (za trecu kategoriju 50 mjesta i 25 za stolom), mora biti natkriven i centralno smjesten na glavnoj tribini sa pogledom na teren kojeg nista ne ometa te lagan pristup ostalim medijskim prostorima. Mjesta sa stolom moraju imati prikljucak na struju i telefon/internet, te stol mora biti dovoljne velicine da na njega mogu stati laptop i biljeznica -
(ovo mislim da BP nema)
- Stadion mora da ima najmanje 25 TV i radio komentatorske pozicija (za trecu kategoriju je potrebno svega pet pozicija). Komentatorske pozicije moraju biti natkrivene i centralno pozicionirane na glavnoj tribini, imati neometan pogled na teren i lagan pristup ostalim medijskim prostorima. Svaka komentatorska pozicija mora da sadrzi najmanje jedan stol i tri mjesta. Potrebno je da vecina komentatorskih pozicija imaju pristup internetu -
(ovo mislim da BP nema)
- Stadion mora da ima najmanje dva TV studija najmanjih dimenzija 5x5 metara sa visinom od minimum od 2,3 metara. Najmanje jedan od tih TV studija mora da bude prezentacijski studio sa pogledom na teren - (je li BP ima dva TV studija? I za trecu kategoriju su potrebna dva TV studija, ali nije potrebno da jedan od njih mora biti prezentacijski sa pogledom na teren)
- Prostor za najmanje cetiri "flash interview" pozicije (najmanjih dimenzija 2,5x2,5 metara) mora da bude dostupan
- Stadion mora da ima prostor za kombi za vanjsko emitovanje povrsine od najmanje 1000 metara kvadratnih (za trecu kategoriju je potreban prostor od 200m2) - (je li BP ima ovo?)
- Unutar stadiona mora da postoji prostorija za press konferenciju koja je opremljena sa stolovima, platformama za kameru, podijum, zvucni sistem i stolice. Ta prostorija mora da ima mjesta za najmanje 75 predstavnika medija (za trecu kategoriju je potrebno za 50 predstavnika medija)
- Mix zona (to je zona gdje se mogu mjesati fudbaleri, sportski radnici i predstavnici medija) mora biti natkrivena i imati kapacitet za najmanje 50 predstavnika medija.
Eto, pa skontajte sta fali BP-u no ocito je da nije da fali nesto malo vec ima nekih znacajnih zahvata koje je potrebno uraditi kako bi se ispunili za cetvrtu kategoriju