NBA chat/svastara/prepucavanja
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,kad_kako,Pasha
Re: Svaštara
Inace playmaker je daleko najmanje bitan igrac za odbranu i skoro nikakvog ucinka na istu nema, pogotovo kad iza sebe ima odlicnog defanzivnog centra.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Apsolutno netacno!Jedna od bitnijih pozicija u moderoj kosarci koju treba braniti je pozicija PG-a.Zasto?Zato sto se danas povecala ucinkovitost suta za 3p,a najbolji sutevi za 3p se kreiraju penetracijom (tzv.drive and kick).Nije ni cudo sto se na Westbrooka,Paula,Currya,Walla i sl. cesto stavlja jaci i visi defanzivac kako mi pomenutim smanjio mogucnost probijanja,ali i kvalitetnijeg pasa ako se to desi...Cak ni kvalitetan C ,ako ga imas iza ledja,ti ne moze puno pomoci ako i sam cuva kvalitetnog igraca,posebno kad je ovaj lob prijetnja,a svi sa one slike jesu,zato i jeste bitno da koliko-toliko u onim zamisljenim petorkama neko moze ostati ispred svog igraca...
Ako imas protiv sebe kvalitetnog ili vrhunskog playa nikad ga neces cuvati direktno playem (osim ako nije neka presing zujacila ili terijer tipa Beverly) nego uvijek stavljas vrhunskog swingmana. Playmaker je daleko najmanje bitan za svoju odbranu ma koliko on bio deanzivno dobar na svojoj poziciji jednostavno zato sto je najmanji i fizicki najinferiorniji igrac te ne moze ni izbliza uticat na odbranu ko fransizni swingman. Pogotovo ta pozicija gubi na odbrambenom znacaju u danasnje vrijeme kad se sve brani sematski i preuzimas sve zivo, sto je koncept moderne odbrane.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Prva stvar,otisao si od teme,jer je prica o onim petorkama gdje nema sanse da neko nekoga moze preuzimati u pozicijama 1-3(po meni mogu preuzimati samo 2-3 i 4-5 donekle),jer je to automatski missmatch.Druga stvar,to sto si naveo je moguce samo u slucajevima kad u petorci jedne ekipe na pozicijama 1-3 imas jednog manje napadacki kvalitetnijeg igraca na kojem mozes "sakriti" svog PG-a.Ako se desi da nemas tu opciju nastaju ogromni problemi upravo zbog toga sto nisi u stanju da branis vrhunskog PG-a.To automatski znaci da je apsolutno besmislica reci da nije bitno imati kvalitetnog odbrambenog igraca na PG-a,a posebno,kako vec rekoh,zbog danasnjeg stila igre koji tezi penetraciji i "obrusavanju" odrbana kako bi se kreirao otvoren sut za 3p.
P.S.Takodje,neki od najboljih defanzivaca ikada su upravo bili PG,tako da ne mozes reci da su najmanje bitni...Ne znam ni kako mozes mjeriti bitnost svih 5 pozicija,kakva je skala??
P.S.Takodje,neki od najboljih defanzivaca ikada su upravo bili PG,tako da ne mozes reci da su najmanje bitni...Ne znam ni kako mozes mjeriti bitnost svih 5 pozicija,kakva je skala??
Covjece Boziji de vidi sta sam napisao. Napisao sam da je odbrambena kvaliteta DALEKO najmanje bitna za vrhunsku odbranu ssto je cinjenica koji Bog osporit ne moze. swingman ili visoki ce uvijek imat 10 puta veci uticaj ne odbranu od playa jer prije svega veci i moze pokrit bruku vise parketa. Navedi mi samo jednog playa koji ti sam svojom igrom u odbrani garantuje danas top 10 ili top 15 odbranu a ja cu tebi za svakog navest po 5 visokih i bocnih koji ti sami svojom odbranom i citanjem igre garantuju tu istu top 10 ili 15 odbranu. Sto se Stocktona tice, stavi ga u vanjsku liniju sa JOrdanom i Pippenom pa bi vidio sto ih ijedan bek moze natrpat. Pa to Kobe s vrhunca ne bi bio u stanju a bolji je za klasu igrac i od Wessa i od AIa. Daj majke ti samo zamisli na sta bi odbrambeno licila petorka Stockton-Jordan-Pippen-Malone-Hakeem gdje je jedan najbolji odbrambeni centar moderne ere i covjek s valjda najboljim citanjem igre jos od ere Bill Russella, a dvojica swingmana ubjedljivo najbolji bocni par ikad u danasnjem sistemu gdje postoji milion nacina igranja odbrane i gdje zoniranje nije zabranjeno. Pa pojeli bi tog Wessa i AIa ko malu djecu, njih trojica sami bi pokrili citav parket a Malone bi bio tu jos da zakuca u pod bilo koga ko nekako uspije do reketa doc. A i ne igra se odbrana samo atletikom i fizikom, da se igra CP3 bi bio jedan od najlosijih odbrambenih playeva, a svi znamo da je on odbrambena elita na svojoj poziciji.
@nezalaganje
pa jel impletiras modernu kosarku na te generecije, jer do 00ih, nisu bas nesto plaho pucali trojke. Posebno ne kao danas.
Kakva je skala? C ima najvise uticaja defanzivno
pa jel impletiras modernu kosarku na te generecije, jer do 00ih, nisu bas nesto plaho pucali trojke. Posebno ne kao danas.
Kakva je skala? C ima najvise uticaja defanzivno
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Implementiras onaj stil igra koji bi najvise odgovarao datoj petorci.Ja odgovorno tvrdim,bez obzira kakav je Stockton bio defanzivac da nema sanse da bi uspio sacuvati ni Thomasa,ni Iversona,a Boga mi ni Currya,dok bi svi oni koliko toliko mogli cuvati njega.E to je ono sto ja gledam kad vidim ove petorke.Koliko su svi u svim generacijama dovoljno kvalitetni u oba pravca!
Daj mi mjerilo po kojoj je to C najbitniji!? Brijne analize koje rade danas u kosarci ne pokazuju uvijek centre u vrhu u datim timovima,sto znaci da ako je C najbitniji za jednu ekipu,ne znaci da je za drugu...
Daj mi mjerilo po kojoj je to C najbitniji!? Brijne analize koje rade danas u kosarci ne pokazuju uvijek centre u vrhu u datim timovima,sto znaci da ako je C najbitniji za jednu ekipu,ne znaci da je za drugu...
Pa mjerilo ti je common sense jara, bigman generalno (pf, c), ali su C obicno veci, snazniji, igraju blize kosu, vise skokova, bolji shot blockeri, i rim protectori od PF (generalno). C je u stanju dominirati tekmu samo odbranom, zakljucat reket skroz. Nijedan perimeter igrac ne moze imat uticaj defanzivno kao elitni drfanzivni CNEZALAGANJE je napisao/la:Implementiras onaj stil igra koji bi najvise odgovarao datoj petorci.Ja odgovorno tvrdim,bez obzira kakav je Stockton bio defanzivac da nema sanse da bi uspio sacuvati ni Thomasa,ni Iversona,a Boga mi ni Currya,dok bi svi oni koliko toliko mogli cuvati njega.E to je ono sto ja gledam kad vidim ove petorke.Koliko su svi u svim generacijama dovoljno kvalitetni u oba pravca!
Cuj mjerilo da je centar najbitniji ...
Pa evo hajmo se logikom nekog zdravog razuma vodit; da li veci utjecaj na odbranu ima jedan vrhunski odbrambeni visoki igrac (bilo PF bilo C) poput Hakeema, Duncana, KGa, Ewinga, Mourninga, Mutomba, Russella i slicnih odbrambenih asova ili jedan Thomas, Dumars, Jordan, Kobe, Kawhi, George, LeBron i slici igraci. vrhunski centar ti sam garantuje zakljucan reket i fantasticnu odbranu obruca dok ti vrhunski vanjski defanzivac najvise sto moze garantovat je zakljucavanje svog igraca jedan na 1 i eventualno pomaganje u sredini s vremena na vrijeme.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Ne mora da znaci.Kosarka je timski sport u kojem moras imati balans.Ako su ti vanjski igraci "rupe" u odbrani,nema tog C koji ce pokriti iste i obrnuto.Svaka ekipa ponaosob ima nekog igraca koji se defanzivno istice,a svaki od njih nije nuzno C.Zato i kazem,po cemu je to Bogom dano da je on najbitniji???Bez balansa nema nista,ma koja pozicija bila u pitanju...Epidaurus je napisao/la:Cuj mjerilo da je centar najbitniji ...Pa evo hajmo se logikom nekog zdravog razuma vodit; da li veci utjecaj na odbranu ima jedan vrhunski odbrambeni visoki igrac (bilo PF bilo C) poput Hakeema, Duncana, KGa, Ewinga, Mourninga, Mutomba, Russella i slicnih odbrambenih asova ili jedan Thomas, Dumars, Jordan, Kobe, Kawhi, George, LeBron i slici igraci. vrhunski centar ti sam garantuje zakljucan reket i fantasticnu odbranu obruca dok ti vrhunski vanjski defanzivac najvise sto moze garantovat je zakljucavanje svog igraca jedan na 1 i eventualno pomaganje u sredini s vremena na vrijeme.
Boga mi moze, C ti moze pokrit x perimeter ispada, kad ti prodje perimeter igraca a dole ga ceka Hakeem, ili ce uzet jumpshot ili mu je shot blocked.NEZALAGANJE je napisao/la:Ne mora da znaci.Kosarka je timski sport u kojem moras imati balans.Ako su ti vanjski igraci "rupe" u odbrani,nema tog C koji ce pokriti iste i obrnuto.Svaka ekipa ponaosob ima nekog igraca koji se defanzivno istice,a svaki od njih nije nuzno C.Zato i kazem,po cemu je to Bogom dano da je on najbitniji???Bez balansa nema nista,ma koja pozicija bila u pitanju...Epidaurus je napisao/la:Cuj mjerilo da je centar najbitniji ...Pa evo hajmo se logikom nekog zdravog razuma vodit; da li veci utjecaj na odbranu ima jedan vrhunski odbrambeni visoki igrac (bilo PF bilo C) poput Hakeema, Duncana, KGa, Ewinga, Mourninga, Mutomba, Russella i slicnih odbrambenih asova ili jedan Thomas, Dumars, Jordan, Kobe, Kawhi, George, LeBron i slici igraci. vrhunski centar ti sam garantuje zakljucan reket i fantasticnu odbranu obruca dok ti vrhunski vanjski defanzivac najvise sto moze garantovat je zakljucavanje svog igraca jedan na 1 i eventualno pomaganje u sredini s vremena na vrijeme.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
A sta ako podvali loptu svom C na otvoreno zakucavanje kad ovaj krene da ga blokira?Ko ce pomoci Hakeemu??Kosarka je puno vise od crno-bijele slike koju ti cesto ovdje prezentujes...
Ma jarane generalno, moze on i dodat za 3, nije to poenta.NEZALAGANJE je napisao/la:A sta ako podvali loptu svom C na otvoreno zakucavanje kad ovaj krene da ga blokira?Ko ce pomoci Hakeemu??Kosarka je puno vise od crno-bijele slike koju ti cesto ovdje prezentujes...
Pogkedaj koliko Dwight Hardenove ispade spasava, posebno one prve godine
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Pa zato sto je vama Howard najbolji defanzivac,a uz to je i C sasvim slucajno.Npr. u SA da nema Leonarda nema sanse da bi Duncan sa ogranicenom mobilnoscu mogao drzati odbranu u top 5 najboljih...To je poenta...alemsa je napisao/la:Ma jarane generalno, moze on i dodat za 3, nije to poenta.NEZALAGANJE je napisao/la:A sta ako podvali loptu svom C na otvoreno zakucavanje kad ovaj krene da ga blokira?Ko ce pomoci Hakeemu??Kosarka je puno vise od crno-bijele slike koju ti cesto ovdje prezentujes...
Ma znam ja da ti vuces mlin na Kawhija burazeru. Ali ne moze nazor. Elitni defanzivni C ima najvise uticaja defanzivno , ono logika, nije tvrd orah za neku raspravuNEZALAGANJE je napisao/la:Pa zato sto je vama Howard najbolji defanzivac,a uz to je i C sasvim slucajno.Npr. u SA da nema Leonarda nema sanse da bi Duncan sa ogranicenom mobilnoscu mogao drzati odbranu u top 5 najboljih...To je poenta...alemsa je napisao/la:Ma jarane generalno, moze on i dodat za 3, nije to poenta.NEZALAGANJE je napisao/la:A sta ako podvali loptu svom C na otvoreno zakucavanje kad ovaj krene da ga blokira?Ko ce pomoci Hakeemu??Kosarka je puno vise od crno-bijele slike koju ti cesto ovdje prezentujes...
Pa covjece zato sto vrhunski defanzivni centar je u stanju cuvat i reket i prostor izmedju reketa i perimetra (najbolji primjer Dwight u Orlandu, covjek je sam skoro drzao odbranu i to je drzao na bolesno visokoj razini) dok vrhunski defanzivni swingmani ne mogu ni naopako imat ovakav utjecaj (najbolji ikad Pippen nije imao toliki utjecaj). Logicno je da je balans bitan al nema vrhunske odbrane bez vrhunskog visokog defanzivca (ne, ne spominji Miami jer je Bosh u tom periodu bio najbolji pnr defanzivac lige i upravo je njegovo visoko hedgeanje bilo kljucno za trap odbranu gdje su Wade i LeBron presjecali pasove i trcali kontre al i oni su pali kad su im Spursi izbili tu odbranu pick-a motion napadom). Sa samim DeAndre Jordanom npr i 4 prosjecna defanzivca mozes imat top 10 odbranu lige, sa Kawhijem i 4 prosjecna defanzivca ces imat ispodprosjecnu odbranu jer jednostavno ne pokriva dovoljno prostora. Pokrivanje perimetra mozes nadoknadit raznim shemama i agresivnijom igrom na loptu al ono glavno za odbranu tj zastitu reketa i odbranu pick-a ne mozes imat bez vrhunskog defanzivca. Pogledaj isto samo koliko je Gobert digao odbranu Utaha prosle godine poslije AS jer je upravo donio tu strasnu zastitu obruca i reketa i bekovima puno olaksao posao. Ne postoji igrac koji ce sam drzat odbranu u top 5 al zato vrhunski centar ti sigurno garantuje bolju odbranu od vrhunskog bocnog.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Ma mozete imati svoje misljenje,ali jednostavno nije pravilo.Kao primjer mogu navesti i odbranu MIL koja je jedna od top 3 odbrane lige,a da nema vrhunskog odbrambenog C.Kako to objasniti?To je balans oko kojeg se slazemo i cinjenica da njihovu odbranu "pokrece" dobra odbrana,prije svega,perimetra...Sve zavisi od tima do tima,kao sto rekoh.Nuzno vrhunski odbrambeni C ne znaci automatski dobru odbranu i obrnuto,ali vi ne vidite ili ne zelite da vidite tu poentu...
Vrhunski odbrambeni centar u timu sa 4 prosjecna defanzivca znaci top 15 odbranu lige. Jednostavno ima veci utjecaj na odbranu od ostalih igraca i to je to. Bucksi su posebna prica, oni bukvalno na svakoj poziciji imaju po jednog iznadprosjecnog defanzivca (MCW vrunski na svojoj, Middleton odlican na svojoj, GIannis elita nad elitama, Henson odlican bloker i moze preuzimat sve zivo i Zaza je masom dobro zatvarao reket, ovo se odnosi na proslu sezonu naravno). Lakse je jednostavno izgradit vrunsku odbranu oko vrhunskog centra nego oko vrhunskog swingmana. Evo bil ti prvi uzeo prije odbrambeno gledano Duncana iz primea da pocnes gradit odbranu ili danasnjeg Kawhija ? Mislim da je odgovor kristalno jasan svakome ko iole ozbiljno prati kosarku.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Ne znaci sam vrhunski defanzivni C automatski top 15 odbranu lige.Primjer:DAL.Ma ustvari malih milion primjera je ,samo si uporan bzv,ali ok da imas svoje misljenje.Sto se tice MIL oni su bili top odbrana i prije dolaska MCW i Zaze,dok im Henson nije starter.
Buraz vadis primjere iz carapa, niko nije rekao da nije moguce imati jaku odbranu bez jakog defanzivnog C, normalno da jeste. Poenta ti je, ne moze perimeter igrac imat vise uticaja defanzivno od elitnog defanzivnog C, to je prosto ne moguce. Posebno zakljucavanjem reketa kao sto ti je gore @ep rekao.NEZALAGANJE je napisao/la:Ma mozete imati svoje misljenje,ali jednostavno nije pravilo.Kao primjer mogu navesti i odbranu MIL koja je jedna od top 3 odbrane lige,a da nema vrhunskog odbrambenog C.Kako to objasniti?To je balans oko kojeg se slazemo i cinjenica da njihovu odbranu "pokrece" dobra odbrana,prije svega,perimetra...Sve zavisi od tima do tima,kao sto rekoh.Nuzno vrhunski odbrambeni C ne znaci automatski dobru odbranu i obrnuto,ali vi ne vidite ili ne zelite da vidite tu poentu...
Pogledaj opet game 6 protiv Clippersa, 4i qt, i vidjet ces kako je Dwight izdominiro odbranom, zakljucao reket, pokupio svaki skoro skok, promjenio x suteva, dijelio banane, Clippe kosa nisu mogli dati... To ti perimeter igrac nije u stanju napraviti, i oni su bitni niko ne kaze, bitno je i perimeter zakljucat ali ako ti razbiju a tarabe ti ispod kosa, primas najlakse poene u kosarci tj. in the paint
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 16 okt 2015, 01:55, ukupno mijenjano 1 put.