NBA chat/svastara/prepucavanja
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,kad_kako,Pasha
Re: Svaštara
Vrhunski centar i 4 prosjecna defanzivca su garant top 15 odbrane, druga stvar je sto je Chandler u Dallasu imao Dirka koji je jedva pokretan, Ellisa koji je katastrofa odbrambeno i Rondo koji je sve radio da unisti ekipu. Jedini prosjek je tu bio Parsons. Ti sad vec skreces se teme jer je osnova onoga sto zelim reci da je vrhunski defanzivni centar uticajniji na odbranu od vrhunskog defanzivnog swingmana sto je valja logicno, no dobro, ne poimamo svi logiku na isti nacin.
Tema je bila bi li Iverson, Thomas i drugi eksploatisali Stocktona. Druga je stvar što ste vi odlutali. 
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin
Epidaurus je napisao/la:Inace playmaker je daleko najmanje bitan igrac za odbranu i skoro nikakvog ucinka na istu nema, pogotovo kad iza sebe ima odlicnog defanzivnog centra.
npr. payton bio nebitan?
NEZALAGANJE je napisao/la:A sto se moze ke.njati, a da se post i ne shvati...![]()
Niko nije rekao da je Stockton los defanzivac bio,ali je los u odnosu na ove sa slike koje bi trebao cuvati i koje nema sanse da bi sacuvao,jer se sva rasprava oko toga i povela...Jednostavno je atletski inferiorniji,a svi znamo da je dosla era PG-a,koja je fakticki i zapocela dolaskom Iversona u ligu koji je mogao igrati obje vanjske pozicije....
bio je atletski inferiorniji i od playmakera svoje generacije,pa je bio uz magica i thomasa najbolji,i među 5 je najboljih svih vremena na svojoj poziciji
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Fulio si poentu kao i obicno.Nista me to ne cudi.Napisacu ti jos jednom,pa ako shvatis-shvatis.Prvo, pitao sam po kojoj skali se to mjeri da je C najvazniji za odbranu?Naravno,nista niste naveli,dok s druge strane ja navodim primjere gdje imas top odbranu i bez vrhunskog def. C i prmjere gdje taj isti C ne znaci ni top 15 odbranu lige.Medjutim,to sve nije ni bitno,poenta je slijedeca:Ekipa mora imati balans u odbrani,to pod 1.Pod 2.:Od def.sistema nekog trenera zavisi koji ce mu odbrambeni igrac biti najbitniji i kakvog ce traziti odnosno hoce li se odluciti da vise posveti paznju perimetru (MIL,MIA sa Jamesom NPR.) ili ce vise posvetiti paznje zastiti obruca (CHI,OKC NPR.)!?Ukoliko je odabrao prvu opciju najvazniji igrac u odbrani mu je na perimetru,a ukoliko je odabrao drugu opciju,najvazniji igrac mu je u unutrasnjoj liniji.I jedna i druga odbrana je efikasna i moze biti vrhunska,sto dokazuju brojni primjeri....Dakle,zakljucak je da u ovom timskom sportu kakva je kosarka ne mozes jednostrano tvrditi,a ni kvantifikovati da je jedna poziciji bitnija od druge!!alemsa je napisao/la:Buraz vadis primjere iz carapa, niko nije rekao da nije moguce imati jaku odbranu bez jakog defanzivnog C, normalno da jeste. Poenta ti je, ne moze perimeter igrac imat vise uticaja defanzivno od elitnog defanzivnog C, to je prosto ne moguce. Posebno zakljucavanjem reketa kao sto ti je gore @ep rekao.NEZALAGANJE je napisao/la:Ma mozete imati svoje misljenje,ali jednostavno nije pravilo.Kao primjer mogu navesti i odbranu MIL koja je jedna od top 3 odbrane lige,a da nema vrhunskog odbrambenog C.Kako to objasniti?To je balans oko kojeg se slazemo i cinjenica da njihovu odbranu "pokrece" dobra odbrana,prije svega,perimetra...Sve zavisi od tima do tima,kao sto rekoh.Nuzno vrhunski odbrambeni C ne znaci automatski dobru odbranu i obrnuto,ali vi ne vidite ili ne zelite da vidite tu poentu...
Pogledaj opet game 6 protiv Clippersa, 4i qt, i vidjet ces kako je Dwight izdominiro odbranom, zakljucao reket, pokupio svaki skoro skok, promjenio x suteva, dijelio banane, Clippe kosa nisu mogli dati... To ti perimeter igrac nije u stanju napraviti, i oni su bitni niko ne kaze, bitno je i perimeter zakljucat ali ako ti razbiju a tarabe ti ispod kosa, primas najlakse poene u kosarci tj. in the paint
P.S.Svojim primjerom si upravo potvrdio ovu moju tvrdnju jer to sto si naveo funkcionise u oba pravca.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Niko ne spori da je jedan od najboljih ikada,pa valjda je zato i na onoj slici!? WTF!??filip13 je napisao/la:NEZALAGANJE je napisao/la:A sto se moze ke.njati, a da se post i ne shvati...![]()
Niko nije rekao da je Stockton los defanzivac bio,ali je los u odnosu na ove sa slike koje bi trebao cuvati i koje nema sanse da bi sacuvao,jer se sva rasprava oko toga i povela...Jednostavno je atletski inferiorniji,a svi znamo da je dosla era PG-a,koja je fakticki i zapocela dolaskom Iversona u ligu koji je mogao igrati obje vanjske pozicije....
bio je atletski inferiorniji i od playmakera svoje generacije,pa je bio uz magica i thomasa najbolji,i među 5 je najboljih svih vremena na svojoj poziciji
Pa ti neces svatiti, kakvoj skali kad ti je to prosto kao dan jebote.NEZALAGANJE je napisao/la: Fulio si poentu kao i obicno.Nista me to ne cudi.Napisacu ti jos jednom,pa ako shvatis-shvatis.Prvo, pitao sam po kojoj skali se to mjeri da je C najvazniji za odbranu?Naravno,nista niste naveli,dok s druge strane ja navodim primjere gdje imas top odbranu i bez vrhunskog def. C i prmjere gdje taj isti C ne znaci ni top 15 odbranu lige.Medjutim,to sve nije ni bitno,poenta je slijedeca:Ekipa mora imati balans u odbrani,to pod 1.Pod 2.:Od def.sistema nekog trenera zavisi koji ce mu odbrambeni igrac biti najbitniji i kakvog ce traziti odnosno hoce li se odluciti da vise posveti paznju perimetru (MIL,MIA sa Jamesom NPR.) ili ce vise posvetiti paznje zastiti obruca (CHI,OKC NPR.)!?Ukoliko je odabrao prvu opciju najvazniji igrac u odbrani mu je na perimetru,a ukoliko je odabrao drugu opciju,najvazniji igrac mu je u unutrasnjoj liniji.I jedna i druga odbrana je efikasna i moze biti vrhunska,sto dokazuju brojni primjeri....Dakle,zakljucak je da u ovom timskom sportu kakva je kosarka ne mozes jednostrano tvrditi,a ni kvantifikovati da je jedna poziciji bitnija od druge!!
P.S.Svojim primjerom si upravo potvrdio ovu moju tvrdnju jer to sto si naveo funkcionise u oba pravca.
Mjenjas ba pricu ides u beskrajnost, sve sto sam ti rekao je da nijedan, ama bas nijedan perimeter igrac ne moze imati vise uticaja defanzivno od elitnog defanzivnog C, to je prosto ne moguce. C = skokovi, blokovi, rim protection, mjenjaje suteva, zakljucavanje reketa itd. jednostavno moze uraditi puno vise u odbrani od bilo kojeg perimeter igraca. Kuzis? C obicno kroz tekmu ide protiv/ ima dodira sa sve i jednom pozicijom na protivcnkoj ekipi, dok perimter igrac nema, i to u vise navrata. Sa elitnim defanzivnim C, oduzimas protivnickom timu najlakse odnosno najefikasnije poene u kosarci (in the paint, najveci FG%), pravis ih jump shooting timom i tjeras da uzimaju low/er % shots, perimeter igrac ne moze to uradit.
Zato ce ti C koji je jak u odbrani na collegu biti biran visokim pikom, zato ti je Hasheem bio 2-i pick, jer su najvaznija pozicija defanzivno (PF takodje), dok se perimeter igraci obicno visokim pikovima uzimaju scoreri/playmakeri, odbrana manje vise.
NEZALAGANJE je napisao/la:Niko ne spori da je jedan od najboljih ikada,pa valjda je zato i na onoj slici!? WTF!??filip13 je napisao/la:NEZALAGANJE je napisao/la:A sto se moze ke.njati, a da se post i ne shvati...![]()
bio je atletski inferiorniji i od playmakera svoje generacije,pa je bio uz magica i thomasa najbolji,i među 5 je najboljih svih vremena na svojoj poziciji![]()
Poenta je da je medju slabijim kad je u pitanju direktni match up na oba kraja parketa u poredjenju sa drugima sa slike...Stvarno mislis da moze cuvati Magica i Thomasa EFIKASNO,a da ovi ne bi bolje cuvali njega??
magica nije ni cuvao jer je 20 cm nizi,nije ga cuvao skoro ni jedan protivnicki play zbog magicove visine,pazi,to o cemu mi pricamo desavalo se prije 25 godina,ne sad,stockton je zbog igranja odbrane bio 5 puta u drugoj def. petorci lige,thomas ni jednom,znaci ukupno igranje odbrane,ne match up ovog i onog igraca
- adriano_leite
- Kontakt:
Filipe brate, ono sto NEZALAGANJE zeli reci je to da Stockton ne bi mogao cuvati nikog od PG igraca pomenutih generacija 1 na 1, jer sve sto se ovdje gleda je sta bi bilo kad bi bilo a ne da se desilo. Uostalom nece se ni desiti da svi budu u primeu u isto vrijeme, zbog dobne razlike. Dakle samo PG na PG SBBKBB itd.filip13 je napisao/la:NEZALAGANJE je napisao/la: Niko ne spori da je jedan od najboljih ikada,pa valjda je zato i na onoj slici!? WTF!??![]()
Poenta je da je medju slabijim kad je u pitanju direktni match up na oba kraja parketa u poredjenju sa drugima sa slike...Stvarno mislis da moze cuvati Magica i Thomasa EFIKASNO,a da ovi ne bi bolje cuvali njega??
magica nije ni cuvao jer je 20 cm nizi,nije ga cuvao skoro ni jedan protivnicki play zbog magicove visine,pazi,to o cemu mi pricamo desavalo se prije 25 godina,ne sad,stockton je zbog igranja odbrane bio 5 puta u drugoj def. petorci lige,thomas ni jednom,znaci ukupno igranje odbrane,ne match up ovog i onog igraca
Nek me NEZALAGANJE ispravi ako sam pogrijesio.
CAVS BASKETBALL NEVER STOPS!!! BELIEVELAND
Mes Que Un Club!
Mi smo Horde Zla sa Sjevera...
Mes Que Un Club!
pretpostavljam i ja da na to misli,1 na 1,sve ok,ali kosarka nije 1 na 1
bitno je da se raspravlja o kosarci
- adriano_leite
- Kontakt:
Ma naravno da nije 1 na 1 ali opet ovdje se misli direktno na petorke svojih generacija i na osnovu toga su i te usporedbe i sta raditi drugo nego gledati 1 na 1 iako to nije kosarka. Iz tog razloga sam i rekao da je to skkbb a ne bas realna kosarka gdje utice apsolutno sve na rezultat (od publike, sudija, preko raspolozenja igraca do bitnosti utakmice. Tada bi se trebalo analizirati i da li bi se igrala timska kosarka, kakva je hemija medju igracima itd. bile bi i rezerve i treneri, onda bi valjalo raspravljati o tome ko moze s kim sto se tice hemije ekipe, odnosa trener-igrac itd. i to ode predaleko.filip13 je napisao/la:pretpostavljam i ja da na to misli,1 na 1,sve ok,ali kosarka nije 1 na 1
Iz tog razloga opravdavam ovo sto je NEZALAGANJE napisao na ovu temu.
Naravno da je bitno da se raspravlja o kosarci, pozdravljam to
CAVS BASKETBALL NEVER STOPS!!! BELIEVELAND
Mes Que Un Club!
Mes Que Un Club!
- Kobe Bryant
- Kontakt:
filip13 je napisao/la:
Mogo bi contain/ostat uz njih, uz skoro sve i jednog osim Magica (jer kao sto ti je @filip gore rekao, 6'9" je).adriano_leite je napisao/la: Filipe brate, ono sto NEZALAGANJE zeli reci je to da Stockton ne bi mogao cuvati nikog od PG igraca pomenutih generacija 1 na 1, jer sve sto se ovdje gleda je sta bi bilo kad bi bilo a ne da se desilo. Uostalom nece se ni desiti da svi budu u primeu u isto vrijeme, zbog dobne razlike. Dakle samo PG na PG SBBKBB itd.
Nek me NEZALAGANJE ispravi ako sam pogrijesio.
Nezalaganje ti izgleda ne zelis shvatit ono osnovno o cemu govorim sve vrijeme. Vrhunski visoki defanzivac (dakle igrac koji je u stanju i branit reket i izlazit visoko na pick i bumpat protivnicke bekove skoro pa istovremenu jer je dovoljno brz da se vrati u sredinu) je uticajniji na odbranu od bilo kojeg perimetar odbrambenog. Logicno je da nema vrhunske i elitne odbrane bez obje komponente al svaki normalan trener ce prije poceti graditi defanzivu na Dwightu iz primea nego na Kawhiju ili Georgeu npr jer je u stanju zatvorit osnovu svakog vrhunskog napada (pnr) i stici se vratiti u sredinu i zakljucati reket. George i Kawhi mogu u najbolje slucaju zatvorit dio perimetra i s vremena na vrijeme pomoci u sredini. Dakle uticaj JEDNOG vrhunskog visokog defanzivca je veci od uticaja JEDNOG vrhunskog perimetar defanzivca. Cak ni taj Miami kojeg spominjes nije mogao bez Bosha koji je bio najbolji pnr. Primjer znacaju vrhunskog visokog defanzivca je proslogodisnja Utah nakon tradea Kantera i instaliranja Goberta u pocetnih 5 (odbrana bila bolja od odbrane jednog Memphisa za 5 poena na 100 posjeda od tog trenutka).
Nekada veliki talent i prvi pick drafta sada već davne 2007. godine, Greg Oden, ove godine je preselio na daleki Istok i čini se da mu tamo nije loše.
Oden je 2007. biran kao 1. pick od strane Portland Trail Blazersa, ali u NBA ligi se nije naigrao, a osim Portlanda još je kratko vrijeme bio i u Miami Heatu. Od ove sezone igrati će u Kini, a njegov novi klub je Jiangsu Dragons. Iako mu je karijera prožeta ozljedama, Oden ima tek 27 godina i još uvijek može igrati dobru košarku, ako će u budućnosti imati sreće s povredama.
U prvoj utakmici predsezone momčad američkog centra je poražena od Shanghai Sharksa, ali Oden je dominirao. Visoki igrač je bio na double-double učinku, a postigao je čak 23 koša te je tome dodao još 14 skokova.
Oden je 2007. biran kao 1. pick od strane Portland Trail Blazersa, ali u NBA ligi se nije naigrao, a osim Portlanda još je kratko vrijeme bio i u Miami Heatu. Od ove sezone igrati će u Kini, a njegov novi klub je Jiangsu Dragons. Iako mu je karijera prožeta ozljedama, Oden ima tek 27 godina i još uvijek može igrati dobru košarku, ako će u budućnosti imati sreće s povredama.
U prvoj utakmici predsezone momčad američkog centra je poražena od Shanghai Sharksa, ali Oden je dominirao. Visoki igrač je bio na double-double učinku, a postigao je čak 23 koša te je tome dodao još 14 skokova.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
@adriano na to sam i mislio.Sve je,naravno,u domeni hipoteza...
Da malo zakuhamo :O Ko je po vama trenutno bolji igrac Harden ili Westbrook,nisam fan ni jednog toliko ali po meni je Harden ove sezone dokazao da je za dlaku bolji igrac od Rusella.
Westbrook je bolji igracrudy91 je napisao/la:Da malo zakuhamo :O Ko je po vama trenutno bolji igrac Harden ili Westbrook,nisam fan ni jednog toliko ali po meni je Harden ove sezone dokazao da je za dlaku bolji igrac od Rusella.
- Donnie Darko
- Kontakt:
Tu su negdje. Realno. Westbrook je, a ono, Westbrook, stavio bih ga ispred svih osim LeBrona, Duranta i možda Davisa kada bi samo sposobnost gledali, ali je on i mnogo štetniji igrač za svoju ekipu od većine današnjih superstara, pogotovo Hardena. Tako da su za mene otprilike jednaka razina.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.