Ide u J. Ameriku i tu će tri ch odigrat, evo intervju za Avaz
Osvajanjem šestog ATP čelendžera u karijeri, trećeg u ovoj sezoni, Damir Džumhur osigurao je 77. mjesto na svjetskoj teniskoj listi.
Veliki skok
Najbolji bh. teniser u maratonskom meču protiv Španca Danijela Munjoza de la Nave (Daniela Munoz de la Nava) došao je sa 3:6, 6:3, 6:2 do trofeja u Kazablanki (Maroko, 42.500 eura) i napravio veliki napredak na ATP listi.
- Finalni meč bio je težak iz više aspekata. Munjoz je u odličnoj formi, ove godine igra svoj najbolji tenis u karijeri, a na zemlji je posebno opasan. Uvjeti su bili veoma neugodni za igranje, na početku je teren bio klizav pa su, onda, uslijedili prekidi zbog kiše.
Onda je pao mrak, upalili su reflektore, koji nisu bili baš najbolji. Na kraju sam ipak smogao snage da dođem do pobjede - rekao je Džumhur za "Dnevni avaz".
I na ovom meču Damir je pokazao kako je mnogo popravio veoma bitan segment - psihološku stabilnost.
- Upravo zbog toga što sam psihološki bio jak tokom cijelog turnira, na kraju sam podigao trofej. Ove godine sam posebno radio na tom planu, bilo je tokom sezone uspona i padova, ali sam, generalno, zaista mnogo napredovao u psihološkom smislu - kaže najbolji bh. teniser.
Prešao je granicu i nalazi se ispod 80. mjesta najboljih igrača na planeti, ali Džumhur se tu ne želi zaustaviti.
- Želim da dođem među top 70, sada sam na 77. mjestu, a svega 20 bodova me dijeli od 70. mjesta. Do kraja godine nadam se da ću još popraviti plasman, jer ne branim mnogo bodova - govori Džumhur.
Osim 80 ATP bodova, Damir je inkasirao 6.150 eura za pobjedu u Kazablanki, a definitivno je osigurao i mjesto u glavnom turniru Australian Opena koji se igra u januaru naredne godine.
Novi ciljevi
Džumhur je u ovoj sezoni nastupio u glavnim turnirima tri gren slema Rolan Garosu (ispao u 3. kolu od Federera), Vimbldonu (1. kolo od Federera) i US Openu (1. kolo od Tomića) te u 2. kolu kvalifikacija za Australian Open.
Cilj za narednu sezonu je nastup na sva četiri najjača turnira, gdje se obrće najveći novac pa tako samo za nastupe u Melburnu, Parizu, Londonu i Njujorku teniser može zaraditi skoro 300.000 KM.
Još tri turnira
Za Džumhura sezona još nije završena, seli se u Južnu Ameriku, gdje će nastupiti na tri turnira.
- U Južnoj Americi učestvovat ću na čelendžerima u Limi (Peru), Gujagilu (Ekvador) i Buenos Airesu (Argentina), svi su po 50.000 dolara te ću imati priliku da osvojim još bodova, koji bi mi garantirali da u prva četiri mjeseca naredne godine igram glavne ATP turnire, masterse i gren slemove - govori Damir.