Pa upravo tako.Moras biti kompletan kao tim za nesto vise i onda se moze istaknuti neki pojedinac,ali ne mora tacno biti odredjeno koje pozicije.To je isto kao da bi neko rekao pa C je i najvazniji ofanzivac,najblizi je kosu i lakse je dati polaganje,nego sutnuti sa distance.Na prvu,to i jeste logicno,ali kad se malo vise razmisli,koga briga odakle se daju kosevi,ako neko to radi efikasno!? Jordan je apsolutno promijenio tu dogmu!lumani je napisao/la:Svaka ozbiljna ekipa koja ima 2 do 3 scorera,ima1,2 igraca za prljavi posao.Mede nikada nece uzeti titulu jer igraju odbranu a nema napada.
Bikovi sa Jordanom su bili najkompletnija off=def ekipa svih vremena.
NBA chat/svastara/prepucavanja
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,kad_kako,Pasha
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Re: Svaštara
Ma jara nije pitanje statova, kad je manje-vise prosto, izmedju elitnog defanzivnog C i elitnog defanzivnog perimeter igraca, C ima vise uticaja jer jednostavno odnosno prosto moze uraditi dosta vise u odbrani, ne kontam kako ne mos to svarit.NEZALAGANJE je napisao/la:Slozicemo se da se ne slazemo,jer ne citate dovoljno ili jednostavno imate svoje stavove,koje mi se ne da mijenjati...
Normalno da je moguce imati jaku odbranu i da ti C ili PF nije elita u odbrani, ali to je onda obicno potrebno vise jakih igraca u odbrani, i ti Bullsi koje spominjes su vazda imali (u titulama) jakog defanzivca u FC, bio to Grant u prve 3 titule (koji ej bio 4 puta selektovat u 2nd team all defense) ili Rodman koji je jedan od najjacih defanzivca svih vremea opcenito. Znaci vazda su imali 3 vrlo jaka igraca u odbrani najmanje, 2 prejaka na perimteru i barem jednog u FC.
Miamiju je to bio najveci problem recimo
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 20 okt 2015, 00:08, ukupno mijenjano 1 put.
NEZALAGANJE je napisao/la:Pa upravo tako.Moras biti kompletan kao tim za nesto vise i onda se moze istaknuti neki pojedinac,ali ne mora tacno biti odredjeno koje pozicije.To je isto kao da bi neko rekao pa C je i najvazniji ofanzivac,najblizi je kosu i lakse je dati polaganje,nego sutnuti sa distance.Na prvu,to i jeste logicno,ali kad se malo vise razmisli,koga briga odakle se daju kosevi,ako neko to radi efikasno!? Jordan je apsolutno promijenio tu dogmu!lumani je napisao/la:Svaka ozbiljna ekipa koja ima 2 do 3 scorera,ima1,2 igraca za prljavi posao.Mede nikada nece uzeti titulu jer igraju odbranu a nema napada.
Odbranu igra ekipa,a napad cesto zna pojedinac da rijesi...
Za mnoge je dobar def igrac ako ima 10 skokova a zasto
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Pa bravo....I onda kazu,e ta je pozicija najbitnija za dobru odbranu.To se ne moze odrediti u timskom kao sto je kosarka.lumani je napisao/la:NEZALAGANJE je napisao/la:Pa upravo tako.Moras biti kompletan kao tim za nesto vise i onda se moze istaknuti neki pojedinac,ali ne mora tacno biti odredjeno koje pozicije.To je isto kao da bi neko rekao pa C je i najvazniji ofanzivac,najblizi je kosu i lakse je dati polaganje,nego sutnuti sa distance.Na prvu,to i jeste logicno,ali kad se malo vise razmisli,koga briga odakle se daju kosevi,ako neko to radi efikasno!? Jordan je apsolutno promijenio tu dogmu!lumani je napisao/la:Svaka ozbiljna ekipa koja ima 2 do 3 scorera,ima1,2 igraca za prljavi posao.Mede nikada nece uzeti titulu jer igraju odbranu a nema napada.
Odbranu igra ekipa,a napad cesto zna pojedinac da rijesi...
Za mnoge je dobar def igrac ako ima 10 skokova a zastoReggie je igrao prije Mirze odlicno skako ali je bio rupa u odbrani,ali raja na forumu vidi samo skokove....Ben i Rodman su mashine sa 205,6 cuvali Shaqa
Ma daj Bullsi su primjer Jordan,Harper,Pippen,Grant,Rodman svi kidali...Detroit svi Kidali...Spursi naprijer imaju sistem,oni to nadoknade glavom Poppovicha..
Ja fakat ne znam jel se ti pravis grbav ili jednostavno ne vidis sta govorim. Ev pokusat cu nacrtat; Ja ne govorim ovdje da je mogce imat vrhunsku (dakle top 5 odbranu) samo sa vrhunskim odbrambenim centrom i 4 levata okolo NEGO KAZEM DA JE VRHUNSKI DEFANZIVNI CENTAR SAM U IZOLOVANOM SISTEMU UZ 4 PROSJECNA DEFANZIVCA UTICAJNIJI I KORISNIJI ZA KVALITET ODBRANE NEGO JEDAN VRHUNSKI SWINGMAN. Logicno je valjda da se ne moze vrhunska sampionska odbrana imat bez balansa izmedju perimetra i unutrasnjosti. I da, samo su kroz historiju dvije sampionske odbrane bile bez pravg, vrhunskog defanzivnog zastitnika obruca i reketa i upravo su to Bullsi i Heat.
3 najbolja defanzivca u zadnjih 25 godina su Duncan, Pippen i LeBron. Samo jedan od njih je visoki i još nije C. Danas su Green, Kawhi i LeBron najbolji defanzivci. Green je jedini FC i to undersized četvorka.
Okruži Chandlera koji je jedan od def. najboljih centara s levatima u Knicksima ili ono što je prošle sezone imao u Mavsima dobiješ defanzivnu katastrofu. Jedan igrač ne može sam držati kvalitetnu odbranu nebitno koja on pozicija bio.
Okruži Chandlera koji je jedan od def. najboljih centara s levatima u Knicksima ili ono što je prošle sezone imao u Mavsima dobiješ defanzivnu katastrofu. Jedan igrač ne može sam držati kvalitetnu odbranu nebitno koja on pozicija bio.
Koliko šampionskih odbrana je bilo bez vrhunskog defanzivnog swingmana?Epidaurus je napisao/la:I da, samo su kroz historiju dvije sampionske odbrane bile bez pravg, vrhunskog defanzivnog zastitnika obruca i reketa i upravo su to Bullsi i Heat.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin
Ahahaha kralja Lol
Pippen daj Boze da je bio i najbolji defanzivac na svojoj ekipi djete drago.
Pippen daj Boze da je bio i najbolji defanzivac na svojoj ekipi djete drago.
- BernardBarnjak
- Kontakt:
[youtube][/youtube]
Bernard Barnjak, igrac Sarajeva koji je presao u Hajduk kasnih 80-tih, a u FK Sarajevu bio pravo popularan, ljubimac navijaca.
UfffKawhi je napisao/la:3 najbolja defanzivca u zadnjih 25 godina su Duncan, Pippen i LeBron.
3 najbolja defanzivca u zadnjih 25 godina, e 25 godina imaju 0 DPOYs medjusobno 
ozy je napisao/la:UfffKawhi je napisao/la:3 najbolja defanzivca u zadnjih 25 godina su Duncan, Pippen i LeBron.
Nisam ja saglasan s ovim gore navedenim, ne bih ja to tako poslozio
Ovi što navijaju za Spurse gledaju košarku drugim očima. Opšte poznata stvaralemsa je napisao/la:3 najbolja defanzivca u zadnjih 25 godina, e 25 godina imaju 0 DPOYs medjusobno
A.F.C. Bournemouth!
Garnett je najuniverzalniji od njih svih a Hakeem najbolji defanzivac po svom uticaju na igru. Garnett je jedini mogao svih 5 pozicija da cuva (jedini nakon njega takav koji se pojavio je AD al on treba jos da sazrije malo za potpunu dominaciju, definitivno moze postat najdominantniji visoki od Shaqa jos). Ja bi ga licno uzeo ispred Duncana jer je ljudsko super ljepilo i igrac koji je na vrhuncu radio sta je htio u oba smjera samo al je imao problem da mu Sam Cassell i Wally Szczerbiak dva najbolja suigraca budu. Npr da su Lakersi uparili njega i Kobea onda kad je Shaq trazio odlazak (sto je vec u domenu tesko ostvarivog naravno), siguran sam da bi to bila brutalna dominacija Lakersa kroz cijele 2000-te jer bi se njih dvojica "mogli" na terenu iz razloga sto su obojica manijaci i fanatici kosarke i sto niko ne bi imao takve individualne klase u ekipi. Sad da ne pricam koliko je Garnettov skill set u napadu odgovarao trokutu ...
Sto se tice najboljih defanzivaca u zadnjih 25 godina, to su Hakeem, Pippen, Garnett, Duncan i MJ. Danas su najbolji Kawhi, LeBron, Green, AD i Marc s tim sto se kroz sezonu-dvije niko od ovih nece s ADem moc poredit.
Svaka sampionska odbrana moram biti potpuna i na perimetru i u reketu s tim da su Miami i Bullsi bili toliko dobri iz razloga sto su imali dva fransizna swingmana u ekipi. Boston 2008. nije imao pravog fransiznog swingmana u odbrani, onda Dallas 2011. pa GSW ove godine isto (Iggy je bio najblizi tom elitnom defanzivcu al Iggy vise to definitivno nije i oni su to nadoknadjivali duzinom na tim bocnim pozicijama sa Klayom, Iggyjem i Barnesom koji ce kroz sezonu dvije postat top defanzivac). Uglavnom lakse je maskirat odbrambene nedostatke vanjske linije sa dominantnim visokim defanzivcem nego obratno. Jordan je prosle sezone npr drzao 90% odbrane Clippersa sa Blakeom kao prosjekom u odbrani, Reddickom kao ispodprosjecnim i Barnesom koji je samo sjena nekadasnjeg stopera.
Sto se tice najboljih defanzivaca u zadnjih 25 godina, to su Hakeem, Pippen, Garnett, Duncan i MJ. Danas su najbolji Kawhi, LeBron, Green, AD i Marc s tim sto se kroz sezonu-dvije niko od ovih nece s ADem moc poredit.
Svaka sampionska odbrana moram biti potpuna i na perimetru i u reketu s tim da su Miami i Bullsi bili toliko dobri iz razloga sto su imali dva fransizna swingmana u ekipi. Boston 2008. nije imao pravog fransiznog swingmana u odbrani, onda Dallas 2011. pa GSW ove godine isto (Iggy je bio najblizi tom elitnom defanzivcu al Iggy vise to definitivno nije i oni su to nadoknadjivali duzinom na tim bocnim pozicijama sa Klayom, Iggyjem i Barnesom koji ce kroz sezonu dvije postat top defanzivac). Uglavnom lakse je maskirat odbrambene nedostatke vanjske linije sa dominantnim visokim defanzivcem nego obratno. Jordan je prosle sezone npr drzao 90% odbrane Clippersa sa Blakeom kao prosjekom u odbrani, Reddickom kao ispodprosjecnim i Barnesom koji je samo sjena nekadasnjeg stopera.
Kol'ko je odbrana Pippena uvelicana u zadnjih 10 godina da je to nevjerovatno. Kao prvo daj Boze da je bio bolji od Jordana, Pippen se vise istico defanzivno jer valjalo je trpat 30 svaku tekmu, da se Jordan fokusiro vise na odbranu u odnosu na napad sta ti je ba, Jordan je bio shut down defender sa tolikim workload-om ofanzivno a kamoli da mu je to bio prioretet. Drugo nea sanse da je bio bolji i od Rodmana
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 20 okt 2015, 16:39, ukupno mijenjano 3 puta.
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
http://espn.go.com/nba/story/_/id/13870 ... l-rankings
Sasvim dovoljan razlog da ne razmisljamo isto...

Sasvim dovoljan razlog da ne razmisljamo isto...
Jos da nas uvjere sve zajedno da je Popp veci trener od Zen Mastera, Auerbacha i Rileyja pa da onda i mi navijaci ostalih klubova konacno shvatimo kosarku 
Epidaurus je napisao/la:Garnett je najuniverzalniji od njih svih a Hakeem najbolji defanzivac po svom uticaju na igru. Garnett je jedini mogao svih 5 pozicija da cuva (jedini nakon njega takav koji se pojavio je AD al on treba jos da sazrije malo za potpunu dominaciju, definitivno moze postat najdominantniji visoki od Shaqa jos). Ja bi ga licno uzeo ispred Duncana jer je ljudsko super ljepilo i igrac koji je na vrhuncu radio sta je htio u oba smjera samo al je imao problem da mu Sam Cassell i Wally Szczerbiak dva najbolja suigraca budu. Npr da su Lakersi uparili njega i Kobea onda kad je Shaq trazio odlazak (sto je vec u domenu tesko ostvarivog naravno), siguran sam da bi to bila brutalna dominacija Lakersa kroz cijele 2000-te jer bi se njih dvojica "mogli" na terenu iz razloga sto su obojica manijaci i fanatici kosarke i sto niko ne bi imao takve individualne klase u ekipi. Sad da ne pricam koliko je Garnettov skill set u napadu odgovarao trokutu ...
alemsa je napisao/la:Kol'ko je odbrana Pippena uvelicana u zadnjih 10 godina da je to nevjerovatno. Kao prvo daj Boze da je bio bolji od Jordana, Pippen se vise istico defanzivno jer valjalo je trpat 30 svaku tekmu, da se Jordan fokusiro vise na odbranu u odnosu na napad sta ti je ba, Jordan je bio shut down defender sa tolikim workload-om ofanzivno a kamoli da mu je to bio prioretet. Drugo nea sanse da je bio bolji od Rodmana kad je Rodman igro s njima
Mudro zborite, KG je bas fanatik i monstrum, sve je mogao da cuva, ja vjerujem da ce AD biti kroz godinu ili dvije nedodirljiv, da koraca ogromnim stopama ka vrhu sto se toga tice, a aleme i s tobom sam saglasan po meni isto Rodman daleko ispred Pippena, a i MJ takodjer..
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Ja im postavim gore da su Jordan,Pippen,Harper dominirali a ovdje se prica o Chandleru...u ovom momentu,nema visokog igraca koji ce dovesti svoj tim odbranom do finala,ali zato ima S.F koji to mogu.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.