Smjena generacija ili kako dalje?
Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_
Re: Smjena generacija ili kako dalje?
Sa navedenim igračima bi bili u rangu Azerbejdžana.
Ne možeš se tek tako odreći igrača koji nastupaju u Bundesligi.
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Ne možeš se tek tako odreći igrača koji nastupaju u Bundesligi.
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
- SlevinKelevra
- Kontakt:
Nikakve radikalne promjene.
Nekoliko igraca treba da se oproste, tu prije svega mislim na Spahica, jer je jednostavno vise vrijeme da pravimo odbranu bez njega. Nije ni on vjecan. Mujdza jos ima snage, ali mozda bude zelio da se posveti klubu do kraja karijere. Salihovicu najvise zavisi od toga hoce li naci angazman i igrati u Evropi itd.
Sto se tice mladih igraca, ne treba ih sada 'na silu' ubacivati u prvih 11, ali je vrlo bitno da dobijaju pozive, da su na pripremama, da dobijaju pomalo minutazu itd. Nesto kao sto Hrvati rade sa svojom ekipom... Cim se igrac pojavi na velikoj sceni, bez obzira na mladost on je blizu repke, pa makar kao 35. igrac. Vrlo je bitno prijateljske utakmice, a bice ih slijedece godine, iskoristiti na pravi nacin.
Sto se tice udarnih jedanaest za slijedece kvale, po meni bi to ovako izgledalo:
...............Begovic.................
Vranjes..Sunjic..Cocalic..Zukanovic
...........Besic....Pjanic..............
Visca...........X...................Lulic
...............Dzeko....................
Na ovaj X treba da dodje neko bude u dobroj formi i ko pokaze da ima 'hemiju' sa Dzekom. Ima nekoliko kandidtata, siguran sam da ce Mesa izabrati najboljeg.
Nekoliko igraca treba da se oproste, tu prije svega mislim na Spahica, jer je jednostavno vise vrijeme da pravimo odbranu bez njega. Nije ni on vjecan. Mujdza jos ima snage, ali mozda bude zelio da se posveti klubu do kraja karijere. Salihovicu najvise zavisi od toga hoce li naci angazman i igrati u Evropi itd.
Sto se tice mladih igraca, ne treba ih sada 'na silu' ubacivati u prvih 11, ali je vrlo bitno da dobijaju pozive, da su na pripremama, da dobijaju pomalo minutazu itd. Nesto kao sto Hrvati rade sa svojom ekipom... Cim se igrac pojavi na velikoj sceni, bez obzira na mladost on je blizu repke, pa makar kao 35. igrac. Vrlo je bitno prijateljske utakmice, a bice ih slijedece godine, iskoristiti na pravi nacin.
Sto se tice udarnih jedanaest za slijedece kvale, po meni bi to ovako izgledalo:
...............Begovic.................
Vranjes..Sunjic..Cocalic..Zukanovic
...........Besic....Pjanic..............
Visca...........X...................Lulic
...............Dzeko....................
Na ovaj X treba da dodje neko bude u dobroj formi i ko pokaze da ima 'hemiju' sa Dzekom. Ima nekoliko kandidtata, siguran sam da ce Mesa izabrati najboljeg.
Polako. Smirite strasti. Za sad u masinu ubaciti HODZICA, MILOSEVICA I KRUNICA. Poceti racunati na HADZIAHMETOVICA, PRCICA, DULJEVICA, GOJAKA (cim pocne igrat seniorski fudbal -novi Miske), SUBICA.
Zahvaliti se Salihovicu. Ibisievicu, Madunjaninu i Hajrovicu dat do znanja da nisu sigurni reprezentativci. Dat do znanja da svako moze na klupu. NPR. Ilicic je kod slovenaca bio na klupi protiv Ukrajine kuci. Spahu bi ja jos zadrzao ako zeli biti tu, ali da igra po pravilima i da zna da nije siguran prvotimac.
Mozda sam koga zaboravio, ali ne treba radit drasticne poteze.
Zahvaliti se Salihovicu. Ibisievicu, Madunjaninu i Hajrovicu dat do znanja da nisu sigurni reprezentativci. Dat do znanja da svako moze na klupu. NPR. Ilicic je kod slovenaca bio na klupi protiv Ukrajine kuci. Spahu bi ja jos zadrzao ako zeli biti tu, ali da igra po pravilima i da zna da nije siguran prvotimac.
Mozda sam koga zaboravio, ali ne treba radit drasticne poteze.
ako mislis da ti ide lako u zivotu, pogledaj bolje, mozda ti ide nizbrdo !
Mi ovdje uopce nemamo izbora. Ova skupina igraca koja ne moze sada nece moci ni na SP. Nije mi jasno da samo par dana poslije Irske nekolicina jos nije progledala. Sta nam to mogu ponuditi Hadzic, Medunjanin, Ibisevic, Mujdza, braca Vranjes, Spahic, Salihovic. Njih je pregazila Irska a bit ce samo gori. Nema se sta cekati i razmisljati. Ovaj put smo prevareni laznim nadama i instaliranjima Medunjanina i slicnih te nas je to kostalo nevidjenog brukanja u Irskoj. Sta ste vi mazohisti pa ocete jos. Nema pomoci od njih. Makar pogledajte Irce. Uzeti ove mladje koji makar i na ustrb neke imaginarne kvalitete mogu trcati. Ovim zardjalim polovnjacama se zahvaliti i poceti slagati novi tim. Iz ove reprezentacije ostaviti najbolje koji ce biti okosnica nove ekipe. U pitanju je 13-14 igraca ostatak mladost inace ce se podmladjivati 5 ciklusa. Sad ili nikad.
- GabrielBatistuta
- Kontakt:
Jadni mi ako nam je Vranjes prva izbor desnog beka,a Lulic prvi izbor za lijevo krilo(epilepticar koji ne zna hodati)
Ibisevicu se zahvaliti,dosta je starih zasluga,polagano ubacivati Hodzica. Spahic vise nema sta trazit,on ne bi imao mjesta ni na klupi u prvih 60 reprezentacija svijeta,samo kod nas ima jer imamo gubitnicki mentalitet.
Ibisevicu se zahvaliti,dosta je starih zasluga,polagano ubacivati Hodzica. Spahic vise nema sta trazit,on ne bi imao mjesta ni na klupi u prvih 60 reprezentacija svijeta,samo kod nas ima jer imamo gubitnicki mentalitet.
Spaha,pratiš li me ?
Fuck Society
Fuck Society
Da li je to smjena generacije ili nesto drugo ne znam,ali da treba novih imena -treba.
Mi se vec 3-4 ciklus oslanjamo na jedne te iste igrace,dobar dio njih je vec na zalascima karijera,neki muku muce sa formama,itd..Igraci koji su dolazi kao neka rjesenja,zamjene ili sta vec jednostavno to nisu opravdala i mi smo se opet vratili na stara rjesenja.
Prije svega tu mislim na vezni red.I dalje su tu Medunjanin i Salihovic kao dva najbolja rjesenja uz Pjanica.Puno igraca se tu pozivalo ali niko evidentno nije punudio vise od ove dvojice.Mozda i najveci problemi nas ocekuju ovdje.
Sto se odbrane tice,par igraca je dostiglo,uslovno receno,Spahica ( Zukanovic i Sunjic ) ali ne i nadmasili po meni,evo vidjeli smo i u ove dvije utakmice da je tako.Medjutim,i to je nesto,imati igrace koji,ako nista,mogu dostojno zamjeniti drugog igraca.
U napadu je situacija bolja,tu si Milan i Armin kao dva igraca koja mogu i od kojih ocekujem u buducnosti dosta dobrih stvari.Tu je i Vedo koji je jos uvijek u Bundes ligi i igra,te bi uz neprikosnovenog Dzeku tu mozda mogli imati i najmanje problema u narednom ciklusu.
Suma sumarum,lahko je nekog izostavljati a druge pozvati,pitanje je sta ti novi donose!?
Mi se vec 3-4 ciklus oslanjamo na jedne te iste igrace,dobar dio njih je vec na zalascima karijera,neki muku muce sa formama,itd..Igraci koji su dolazi kao neka rjesenja,zamjene ili sta vec jednostavno to nisu opravdala i mi smo se opet vratili na stara rjesenja.
Prije svega tu mislim na vezni red.I dalje su tu Medunjanin i Salihovic kao dva najbolja rjesenja uz Pjanica.Puno igraca se tu pozivalo ali niko evidentno nije punudio vise od ove dvojice.Mozda i najveci problemi nas ocekuju ovdje.
Sto se odbrane tice,par igraca je dostiglo,uslovno receno,Spahica ( Zukanovic i Sunjic ) ali ne i nadmasili po meni,evo vidjeli smo i u ove dvije utakmice da je tako.Medjutim,i to je nesto,imati igrace koji,ako nista,mogu dostojno zamjeniti drugog igraca.
U napadu je situacija bolja,tu si Milan i Armin kao dva igraca koja mogu i od kojih ocekujem u buducnosti dosta dobrih stvari.Tu je i Vedo koji je jos uvijek u Bundes ligi i igra,te bi uz neprikosnovenog Dzeku tu mozda mogli imati i najmanje problema u narednom ciklusu.
Suma sumarum,lahko je nekog izostavljati a druge pozvati,pitanje je sta ti novi donose!?
Zeljeznicar za zivot cijeli !!
Miralem Pjanic !
Mirza Teletovic !
Damir Dzumhur !
Miralem Pjanic !
Mirza Teletovic !
Damir Dzumhur !
- tuzlak1987
- Kontakt:
Neki su se previse sentimentalno vezali za igrace.. Reprezentacija je na prvom mjestu pa tek onda ljubav prema igracima. A mnogi od njih trebaju sami sada prepustiti mjesto nekom mladjem..
Nisu niti oni igrali u nekim ekstra timovima kada su imali 20ak godina. Ali su dobili priliku..Dok ovi sada ne dobijaju priliku, a moguce da moze biti nesto od njih i da mogu izrasti u nesto. Znaci u ovakvom sastavu mozemo vuci jos godinu solidno, a kada bi napravili remont bili bi par godina prosjek ali bi mozda nakon tih par godina imali 6-7 godina uspjeha
Nisu niti oni igrali u nekim ekstra timovima kada su imali 20ak godina. Ali su dobili priliku..Dok ovi sada ne dobijaju priliku, a moguce da moze biti nesto od njih i da mogu izrasti u nesto. Znaci u ovakvom sastavu mozemo vuci jos godinu solidno, a kada bi napravili remont bili bi par godina prosjek ali bi mozda nakon tih par godina imali 6-7 godina uspjeha
Zadnja izmjena: tuzlak1987, dana/u 19 nov 2015, 14:04, ukupno mijenjano 1 put.
Jašta brate, nego smjena...nema druge opcijeVirtu4l je napisao/la:Svi smo svjesni problema u kojem se nalazimo. Igrači nam odavno nisu bili u boljoj formi, ključni igrači igraju odlično, nose igru svojih klubova, ali u reprezentaciji se ta njihova forma ne osjeti baš najbolje.
Do naredne utakmice ima mnogo vremena, tako da će oni koji vode reprezentaciju imati svo vrijeme ovog svijeta da razmisle šta i kako dalje. Nije problem u zalaganju, nije problem u želji i volji, ali ponovo nam fali onaj zadnji korak da se sve to valorizuje. Ispadanje od Irske nam je svima teško pale, da se ne zavaravamo, igračima i stručnom štabu je bilo najteže, ali ipak oni su i najveći krivci.
Potencijalnih rješenja je mnogo, od onih radikalnih pa do onih malo manje komplikovanih. Treba li pružiti šansu nekim novim klincima? Arminu Hodžiću, Deniju Miloševiću, Radetu Kruniću...? Pa makar i pod cijenu rezultata? Da li bi mi kao navijači sve to tolerisali? Kad kažem šansu, ne mislim na posljednjih 10 minuta utakmice, već mislim na nastupe u kontinuitetu, istrpiti ih maksimalno i biti veoma strpljivi sa njima.
Treba li ovom selektoru odmah u startu dati do znanja da se eksperimenti neće tolerisati? Da smo njegovog prethodnika otjerali zbog toga. Natjerati ga da shvati da imamo oprobani recept koji nam je davao rezultate i da je svako iskakanje iz tog voza ogroman rizik, koji nam se nedavno u Zenici nije isplatio.

Na nekoj drugoj temi (tema baraž) sam naveo 5-6 imena od kojih bi se moglo poceti....Ibišević, Mujdža, Salihović, Medunjanin, Spahić, možda cak i Lulić - sve je to prošao rok trajanja, potrošeni igraci, u silaznoj putanji karijere, ne mogu nikako biti bolji vec samo gori...ima tu još imena koja su za smjene, ne samo ovi nabrojani
Što prije krenemo u podmlađivanje- to bolje

Dati šansu mlađima (te što i nabrojao, ali ima tu još momaka koji imaju kvalitet)
- SlevinKelevra
- Kontakt:
Cuj, Lulic da se oprosti?

- GabrielBatistuta
- Kontakt:
Ma ne treba se oprostiti,ali mu treba dati do znanja da nije nezamjenjiv.
Spaha,pratiš li me ?
Fuck Society
Fuck Society
Ni mnogo veći od nas nisu taj period prebrodili bez problema i izostanaka sa velikih smotri. Pored pitanja koje si postavio, postavlja se pitanje koliko će se ta tranzicija tolerisati? Da li je aktuelni selektor pravi čovjek za to? Šta god da se desi on je čovjek za naredni ciklus, šta god da se desi u narednim kvalama on će nakon njih biti bivši, odemo li u Rusiju ili ne. Zašto? Zato što mu je ovaj posao trebao da ga vrati u život kao trenera, ako je ikada i bio u 'životu'. Poslije reprezentacije neće imati problem da nađe klub, vjerovatno u Francuskoj.Rios je napisao/la:Suma sumarum,lahko je nekog izostavljati a druge pozvati,pitanje je sta ti novi donose!?
Za sve to nam treba neko ko će ovdje biti minimalno dva ciklusa bez imperativa, u dvije linije nam ne škripi, a one se pokrivaju sa dva čovjeka (Begović i Džeko), u zadnjoj liniji i u sredini polako gubimo kult reprezentacije. Niko više ne može pretpostaviti kojih 11 će izaći na teren, ne tako davno je to bila lagana zadaća. Razlog za to je što je razlika između tih igrača nenormalno mala, pa je svejedno ko je u paru sa Spahićem, svejedno je ko je na lijevom beku, niti jedan od njih ne pravi razliku na terenu kao što je nekad Mujdža pravio na desnom. Iako kad pročitaš Schalke i Sampdoria pomisliš da o toj poziciji ne trebaš ni razmišljati, e sad smo vidjeli da treba.
To je proces, znaš da imaš Šunjića u zadnjoj liniji, znaš da imaš Pjanića i Bešića u sredini i znaš da imaš Džeku u napadu. Po meni se ostatak tima mora prilagođavati njima. Biraš stopera koji će odlično funkcionisati sa Šunjićem, biraš vezni red koji će rasteretiti Bešića i Pjanića, a onda krila koja će igrati onako kako Džeki odgovara. Imaš igrače tipa Hodžić, Cimirot, Milošević, Krunić, kojima treba par utakmica da dobijemo odgovore, ali baš mislim par utakmica, ne deset minuta u svakoj, e onda ćemo znati na čemu smo.
Svaki od njih će se još više razvijati u budućnosti i ako ga sad naučiš na Pjanića, za par godina može biti samo bolji, nikako gori, ali moraš mu dati šansu, pravu šansu.
Tebe sam citirao jer razumiješ o čemu pišem i nećeš se zakačiti samo za Šunjića, kao što će većina. Dakle, ideja, plan i onda realizacija istog, ako se u međuvremenu pojavi još neki igrač - odlično, odmah ga ukrcati u voz.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Ma oca mi, Lulić bio kita od muflona u baražu...jedan od najgorihSlevinKelevra je napisao/la:Cuj, Lulic da se oprosti?![]()
Pa jbg ti, za njega je Višća bio Messi u dvomeču sa Irskom

nigdje covjeka, nestao u akciji, propao kroz zemlju

Ali napisao sam "možda cak i Lulić", njega malo izdvajam od onih beskorisnih....može poslužiti i dalje ko rezerva.
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Svakako krenuti u podmlađivanje ekipe ali ne naglo već postepeno. Jedini koji više ni na koji način je Spahić, već je u godinama i to je to. Postepeno uvodit zamjene za Medu, Vedu, Seju, Mujdžu pa i možda Lulića. On, svakako, nije da ide u penziju ali tražit i njemu zamjenu jer često ga ne ide. Tražit zamjene i za drugo krilo, nadati se da Hajrović proigrat jer Višća koliko god mi bio drag i imao taj neki kvalitet je ipak limitiran. Ja bih njega više koristio kao drugog napadača u početnih jedanaest.
I u svemu ovome bi volio vidjeti novog selektora. Eksperimenti ne dolaze u obzir već samo isprobane formacije i strategije. Igru mora forsirat kao igru brzih kratkih pasova a ne preskakanje terena.
I u svemu ovome bi volio vidjeti novog selektora. Eksperimenti ne dolaze u obzir već samo isprobane formacije i strategije. Igru mora forsirat kao igru brzih kratkih pasova a ne preskakanje terena.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Evo ja pratim špansku Primeru.
Hajrović i Medunjaniin stroga klupa
Kad se ne mogu nametnuri u Eibaru i Deportivu, yebi ga onda
šta dalje pricati
da su to neki jaki klubovi sa opasnom konkurencijom, pa i nekako - nego prosjek mrtvi
Hajrović i Medunjaniin stroga klupa

Kad se ne mogu nametnuri u Eibaru i Deportivu, yebi ga onda

da su to neki jaki klubovi sa opasnom konkurencijom, pa i nekako - nego prosjek mrtvi
- SlevinKelevra
- Kontakt:
Ma, ako cemo realno, nakon ovog dvomeca 9 igraca bi trebalo u penziju, ali ne ide to tako. Posebno na ovim osjetljivim pozicijama, a lijevo krilo je mozda i najosjetljivija.let3 je napisao/la:Ma oca mi, Lulić bio kita od muflona u baražu...jedan od najgorihSlevinKelevra je napisao/la:Cuj, Lulic da se oprosti?![]()
Pa jbg ti, za njega je Višća bio Messi u dvomeču sa Irskomsad možeš misliti kakav je bio
nigdje covjeka, nestao u akciji, propao kroz zemlju![]()
Ali napisao sam "možda cak i Lulić", njega malo izdvajam od onih beskorisnih....može poslužiti i dalje ko rezerva.
Gore sam napisao, nekoliko igraca treba u reprezentativnu penziju, mlade snage umjesto njih, ali bilo kakve radikalne promjene su suvisne. Eventualno jedna- dvije u prvih 11, i cetiri-pet na klupi. Dovoljno.
Unofficialpage je napisao/la:Svakako krenuti u podmlađivanje ekipe ali ne naglo već postepeno. Jedini koji više ni na koji način je Spahić, već je u godinama i to je to. Postepeno uvodit zamjene za Medu, Vedu, Seju, Mujdžu pa i možda Lulića. On, svakako, nije da ide u penziju ali tražit i njemu zamjenu jer često ga ne ide. Tražit zamjene i za drugo krilo, nadati se da Hajrović proigrat jer Višća koliko god mi bio drag i imao taj neki kvalitet je ipak limitiran. Ja bih njega više koristio kao drugog napadača u početnih jedanaest.
Ja sam mozda jedan od rijetkih ovdje koji se slaze sa tobom.Spahic će otići, ostali svi (mms na ove malo starije) treba da ostanu dio reprezentacije, ne nužno da ih se poziva ali ako formom zasluže trebaju dobit poziv.
Ovakva situacija je bila i prije sp kad se prozivao Prcic, Vrancic, Martic...pa gdje su sad svi oni, naravno da treba dati sansu svakom iole kvalitetnom igracu ali moramo povuci rucnu i sto se ovih starijih tice.Jedino Spaha vise ne moze, ostali svi imaju po 30 godina i mozda sam ja jedini ovdje koji ih ne smatra starim igracima.
Polako uvoditi promjene a ne otpisati pola tima koji je do ponedjeljka cinio okosnicu ove reprezentacije.
#15.10.2013 !!!
#Digni se iz pepela ,kao stoput do sada,
sad s mirisom ljiljana,ljubavi moja!!!
#Sjaji, sjaji Bosanski Dijamantu!!! # Edin Dzeko.
#Digni se iz pepela ,kao stoput do sada,
sad s mirisom ljiljana,ljubavi moja!!!
#Sjaji, sjaji Bosanski Dijamantu!!! # Edin Dzeko.
kakva crna smjena generacija, mi nemamo ni 11 an nivou za prvi tim. jednostavno treba uvijek da igra 11 najboljih u tome trenutku i to je to. nismo mi brazil pa da se zaje.bavamo!
osim toga sada ide svjetsko a ne evropsko, a tu je razlika drastična, puno se teže plasirati i važnost je veća, SP i EP, to je otprilike ko prvenstvo i kup, ili ko coca cola i pepsi ... kad si žedan valja i pepsi, ali coca cola, to je ono pravo
osim toga sada ide svjetsko a ne evropsko, a tu je razlika drastična, puno se teže plasirati i važnost je veća, SP i EP, to je otprilike ko prvenstvo i kup, ili ko coca cola i pepsi ... kad si žedan valja i pepsi, ali coca cola, to je ono pravo

Kako smo krenuli i voda sa česme će nam biti premija.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Znam jarane, mogu se složiti sa nekim stvarima- ali nešto se mora mjenjati u našoj selekcijiSlevinKelevra je napisao/la:Ma, ako cemo realno, nakon ovog dvomeca 9 igraca bi trebalo u penziju, ali ne ide to tako. Posebno na ovim osjetljivim pozicijama, a lijevo krilo je mozda i najosjetljivija.let3 je napisao/la:Ma oca mi, Lulić bio kita od muflona u baražu...jedan od najgorihSlevinKelevra je napisao/la:Cuj, Lulic da se oprosti?![]()
Pa jbg ti, za njega je Višća bio Messi u dvomeču sa Irskomsad možeš misliti kakav je bio
nigdje covjeka, nestao u akciji, propao kroz zemlju![]()
Gore sam napisao, nekoliko igraca treba u reprezentativnu penziju, mlade snage umjesto njih, ali bilo kakve radikalne promjene su suvisne. Eventualno jedna- dvije u prvih 11, i cetiri-pet na klupi. Dovoljno.

Nije više ni bitno ko ce biti selektor, hoce li Meša ostati ili ce doci neko drugo....ko god da bude, morat ce se uvoditi "svježa krv" u A selekciju

Sad slijede kvalifikacije za SP, u grupi smo sa Belgijom opet, to ce biti borba za drugo mjesto i opet baraž (u najboljem slucaju).
Treba stisnuti muda i pružiti šansu mladima, npr. Hodžiću, Cimirotu, Bajiću, Grahovcu itd.
Smatram da nam uopste nije potrebna neka smjena generacije gdje bi promijenili pola startne postave. Trebamo se samo oprostiti od Spahica, a Salihovica ili Medu ne treba pozivati ukoliko ne napreduju u svojim klubskim karijerama. Potrebna su nam samo 1-2 nova igraca u prvoj postavi.
Golmanski trojac zadrzati, a Asmira i u trenutnoj formi Sehic ili Buric ne mogu izbaciti kao pocetnu jedinicu, a vjerujem da ce mu se forma popraviti do pocetka narednog ciklusa jer tesko da moze ici na gore.
Sto se tice odbrane potrebno je uigrati stalni stoperski par, po meni Sunjic treba biti u prvih 11 a za drugog stopera ravnopravno konkurisu Zukanovic, Cocalic, Vranjes, Bicakcic, Anicic. Svaki od ovih igraca ima svoje prednosti i mane tako da mislim da selektor ne bi puno pogrijesio koga god da upari sa Sunjicem.
Lijevi bek Kolasinac ili Zukanovic, obojica su solidni u defanzivi, Zukanovic zbog iskustva i smirenosti, Kolasinac zbog borbenosti i agresivnosti, ali nazalost nijedan nije prijetnja u ofanzivi. Treba pokusati pridobiti Subica dok ne bude kasno.
Mujdze se ne bi trebali odreci, odlican moderni desni bek ali je nazalost sklon povredama. Mislim da mu je Vranjes sasvim dostojna zamjena jer je brz sto je svakako prednost na ovoj poziciji. Volio bih kada bi isprobali Pavelica ili Dilavera ali mislim da nisu kvalitet da izbace zdravog Mujdzu iz prvih 11, jedino da jedan od njih dvojice bude prva zamjena na desnom beku. Po meni je Vranjes sasvim dobro odigrao 3 poluvremena, uvijek se bori i puno pretrci, mislim da nisu cak kvalitet da budu ispred Ogija, ali ipak necemo znati dok ih ne probamo.
Vezni red je ono sto trebamo mijenjati gdje imamo dosta neisprobanih igraca. Uzimajuci u obzir da igramo formaciju sa 3 vezna igraca i 2 krila mjesta ima samo za 1 igraca, pored Besica i Pjanica.
U formaciji sa desetkom gdje bi par iza desetke bili Besic i Pjanic trebamo isprobati Krunica, Vrancica(ukoliko napokon krene dobijati neku minutazu), Susica, Milosevica i Hodzica.
U formaciji bez desetke gdje bi Besic bio zadnji vezni, a Pjanic sa jos jedinim igracem igrao centralnog veznog trebamo isprobati Prcica(ista situacija kao i sa Vrancicem), Cimirota(ukoliko se vrati sa dobrim igrama poslije povrede) ili Husidica koji je standardan u LA Galaxy-u. Naravno njega probati ako se situacija sa Krunicem(koji je povratkom povrijedjenog igraca ponovo na klupi u Empoliu), Vrancicem, Prcicem ne popravi do naredne utakmice.
Nazalost puno je tu igraca u borbi za tu jednu poziciju, a trebalo bi nam bar 5 utakmica da ih sve isprobamo. Nijedan kvalitetom ne odskace od drugih tako da mislim da oni koji budu u najboljoj formi trebaju najprije dobiti sansu.
Tu su i Medo i Salihovic, ali mislim da im je vrijeme da ih prebacimo na klupu cak i ako budu u dobroj formi u klubovima.
Za def. veznog trebamo isprobati Grahovca da znamo na cemu smo u slucaju povrede Besica. Cocalic ga je odlicno zamjenio kada gledamo defanzivni posao, za nesto bolje u ofanzivi nemamo nikoga na ovoj poziciji, osim Besica. Hadzica zvati ukoliko se Grahovac bude los ili ukoliko selektor odluci da Cocalica koristi na stoperu.
Desno nemamo puno izbora nego da se nadamo da Hajrovic nece propasti poput Stevanovica, uz dosada odlicnog Viscu.
Na lijevoj strani je vrijeme da Lulic dobije konkurenciju, ali ni tu nemamo puno izbora osim mozda Hodzica. Suljic se nije pomakao od madjarske lige koja je, po meni, kvalitetom u rangu nase ako ne i gora. Hajradinovic je odlican u U21 selekciji, ali nazalost ne igra uopste u klubu. Tako da ce tesko iko izgurati Lulica iz prvih 11(s obzirom da nam je Hodzic potrebniji u napadu ili na poziciji iza napadaca)
U napadu nema puno dilema, niti nam trebaju nova imena zasad(pridruziti Bajica u slucaju povrede nekog od ova 4 igraca jer mislim da je kvalitetom iza njih), samo bi Ibisevic trebao izgubiti mjesto drugog napadaca. Tankovic ako nas nije odabrao kada smo isli na SP tesko da ce i sada, ali vrijedi pokusati.
Dakle ovo nisu nikakve radikalne promjene niti smjena generacije, samo ubacivanje 1-2 nova igraca u prvih 11. Poraz od Irske jeste razocaravajuci ali mislim da se necemo vratiti u nivo prosjecne europske reprezentacije kao sto mnogi misle, jer ovi igraci imaju jos puno toga reci na terenu, a kvalitet za nastup na SP defintivno imamo. Mnogo ce nam pomoci pozicija na fifinoj rang listi jer vjerujem da bi u slucaju baraza bili nosioci, ali kao sto smo vidjeli ni to nam ne znaci puno ukoliko mi lose odigramo.
Selektor mislim da treba ostati jer smatram da ima volju, zelju a i znanje da nas odvede na SP. Ima i dovoljno vremena da uradi potrebne promjene a i ne krasi ga tvrdoglavost kao prethodnog slektora.
Napisao bih jos da trebamo ganjati mlade igrace koji igraju u omladinskim selekcijama drugih zemalja, ali svi znamo da mi ganjamo igrace tek kada se pokazu u seniorskom fudbalu(sto je svakako pogresno) a da je potrebna drasticna reorganizacija nasih omladinskih selekcija to vec svi znaju.
Golmanski trojac zadrzati, a Asmira i u trenutnoj formi Sehic ili Buric ne mogu izbaciti kao pocetnu jedinicu, a vjerujem da ce mu se forma popraviti do pocetka narednog ciklusa jer tesko da moze ici na gore.
Sto se tice odbrane potrebno je uigrati stalni stoperski par, po meni Sunjic treba biti u prvih 11 a za drugog stopera ravnopravno konkurisu Zukanovic, Cocalic, Vranjes, Bicakcic, Anicic. Svaki od ovih igraca ima svoje prednosti i mane tako da mislim da selektor ne bi puno pogrijesio koga god da upari sa Sunjicem.
Lijevi bek Kolasinac ili Zukanovic, obojica su solidni u defanzivi, Zukanovic zbog iskustva i smirenosti, Kolasinac zbog borbenosti i agresivnosti, ali nazalost nijedan nije prijetnja u ofanzivi. Treba pokusati pridobiti Subica dok ne bude kasno.
Mujdze se ne bi trebali odreci, odlican moderni desni bek ali je nazalost sklon povredama. Mislim da mu je Vranjes sasvim dostojna zamjena jer je brz sto je svakako prednost na ovoj poziciji. Volio bih kada bi isprobali Pavelica ili Dilavera ali mislim da nisu kvalitet da izbace zdravog Mujdzu iz prvih 11, jedino da jedan od njih dvojice bude prva zamjena na desnom beku. Po meni je Vranjes sasvim dobro odigrao 3 poluvremena, uvijek se bori i puno pretrci, mislim da nisu cak kvalitet da budu ispred Ogija, ali ipak necemo znati dok ih ne probamo.
Vezni red je ono sto trebamo mijenjati gdje imamo dosta neisprobanih igraca. Uzimajuci u obzir da igramo formaciju sa 3 vezna igraca i 2 krila mjesta ima samo za 1 igraca, pored Besica i Pjanica.
U formaciji sa desetkom gdje bi par iza desetke bili Besic i Pjanic trebamo isprobati Krunica, Vrancica(ukoliko napokon krene dobijati neku minutazu), Susica, Milosevica i Hodzica.
U formaciji bez desetke gdje bi Besic bio zadnji vezni, a Pjanic sa jos jedinim igracem igrao centralnog veznog trebamo isprobati Prcica(ista situacija kao i sa Vrancicem), Cimirota(ukoliko se vrati sa dobrim igrama poslije povrede) ili Husidica koji je standardan u LA Galaxy-u. Naravno njega probati ako se situacija sa Krunicem(koji je povratkom povrijedjenog igraca ponovo na klupi u Empoliu), Vrancicem, Prcicem ne popravi do naredne utakmice.
Nazalost puno je tu igraca u borbi za tu jednu poziciju, a trebalo bi nam bar 5 utakmica da ih sve isprobamo. Nijedan kvalitetom ne odskace od drugih tako da mislim da oni koji budu u najboljoj formi trebaju najprije dobiti sansu.
Tu su i Medo i Salihovic, ali mislim da im je vrijeme da ih prebacimo na klupu cak i ako budu u dobroj formi u klubovima.
Za def. veznog trebamo isprobati Grahovca da znamo na cemu smo u slucaju povrede Besica. Cocalic ga je odlicno zamjenio kada gledamo defanzivni posao, za nesto bolje u ofanzivi nemamo nikoga na ovoj poziciji, osim Besica. Hadzica zvati ukoliko se Grahovac bude los ili ukoliko selektor odluci da Cocalica koristi na stoperu.
Desno nemamo puno izbora nego da se nadamo da Hajrovic nece propasti poput Stevanovica, uz dosada odlicnog Viscu.
Na lijevoj strani je vrijeme da Lulic dobije konkurenciju, ali ni tu nemamo puno izbora osim mozda Hodzica. Suljic se nije pomakao od madjarske lige koja je, po meni, kvalitetom u rangu nase ako ne i gora. Hajradinovic je odlican u U21 selekciji, ali nazalost ne igra uopste u klubu. Tako da ce tesko iko izgurati Lulica iz prvih 11(s obzirom da nam je Hodzic potrebniji u napadu ili na poziciji iza napadaca)
U napadu nema puno dilema, niti nam trebaju nova imena zasad(pridruziti Bajica u slucaju povrede nekog od ova 4 igraca jer mislim da je kvalitetom iza njih), samo bi Ibisevic trebao izgubiti mjesto drugog napadaca. Tankovic ako nas nije odabrao kada smo isli na SP tesko da ce i sada, ali vrijedi pokusati.
Dakle ovo nisu nikakve radikalne promjene niti smjena generacije, samo ubacivanje 1-2 nova igraca u prvih 11. Poraz od Irske jeste razocaravajuci ali mislim da se necemo vratiti u nivo prosjecne europske reprezentacije kao sto mnogi misle, jer ovi igraci imaju jos puno toga reci na terenu, a kvalitet za nastup na SP defintivno imamo. Mnogo ce nam pomoci pozicija na fifinoj rang listi jer vjerujem da bi u slucaju baraza bili nosioci, ali kao sto smo vidjeli ni to nam ne znaci puno ukoliko mi lose odigramo.
Selektor mislim da treba ostati jer smatram da ima volju, zelju a i znanje da nas odvede na SP. Ima i dovoljno vremena da uradi potrebne promjene a i ne krasi ga tvrdoglavost kao prethodnog slektora.
Napisao bih jos da trebamo ganjati mlade igrace koji igraju u omladinskim selekcijama drugih zemalja, ali svi znamo da mi ganjamo igrace tek kada se pokazu u seniorskom fudbalu(sto je svakako pogresno) a da je potrebna drasticna reorganizacija nasih omladinskih selekcija to vec svi znaju.
Zadnja izmjena: pinoglavi, dana/u 19 nov 2015, 15:21, ukupno mijenjano 1 put.
Nad tobom sunce najljepše sja
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.