hz1987 je napisao/la:pinoglavi sve si ti to lijepo opisao kad je u pitanju filozofija postavke centarhalfovi, krila, prednji vezni, zadnji vezni i centarfori. samo od odlaska misimovica to vise ne pije vode, a zasto?
recu ti ja zasto:
imamo bekove koji ne idu naprijed i imamo krila koja ne mogu biti napadaci niti mogu biti radilice u vezonom redu. mi sebi ruke vezemo tom postavkom gdje usidrimo bokove do centra i krila od centra. zato imamo propuh u sredini.
prije si ti imao lulica na beku pa ode naprijed, pa isto je to i mujdza radio dok je bio mladji i fit, pa si ti mogao u sredinu nagurati rahimica i muratovica/zahirovica kao zednje vezne a ispred staviti misketa, medunjanina i pjanica iza dzeke i ibisevica...a sad u ovim formacijama sa staticnim bekovima i nefukcionalnim krilima (kolasinac+lulic i mujdza+visca) ti se moras odreci 2 u sredini. e u tome je razlika kad smo pruzali vrhunske partije i partije u ovim kvalama.
Nisam puno ulazio u taktiku, vise je poenta bila da nam nije potreban drasticni remont tima kako neki prizeljkuju, a i nemamo igraca da mijenjamo pola tima. Igrace sam navodio po klasicnoj formaciji 4-2-3-1 jer smo s njom pruzali najbolje rezultate a nisam pristalica nakaradnih formacija bez lijevog beka, lijevog krila, desnog krila, klasicnog defanzivnog veznog ili cak napadaca, kako bi dobili vise kreacije u sredini. To je vrhunska taktika protiv objektivno slabijih reprezentacija, ali nas je dosta puta unistilo protiv malo ozbiljnijih reprezentacija(Izrael, Nigerija, Slovacka u Zenici) ili nas je moglo unistiti dok selektor nije vidio da ne ide tako(Slovacka u Zilini kada smo proigrali ulaskom Zahirovica), ali svakako da nije takve taktike Susica ne bi ni blizu bili onako dominantni u kval. za SP, samo nije znao kada treba stati sa tom formacijom i postaviti neku 'normalnu'.
Slazem se da je to prije puno bolje funkcionisalo zbog prodornih bekova koji su mogli puno pretrcati. Nazalost sada niti imamo prodorne bekove, niti krilne igrace koji mogu pomoci sredini(dakle dobri tehnicari) a da su i dobri u igri 1v1. Mozda Subic lijevo, ali sumnjam da ce uopste zaigrati za nas, jedina nada je da Kolasinac popravi svoju ofanzivnu igru. Ja koliko sam primjetio trudi se i ima zelju pomoci ofanzivi, ali jos nije dovoljno dobar.
Nadu vidim tu da imamo 2 vrhunska igraca na sredini(Besic i Pjanic) a mora se bar jedan igrac, od gore navedenih, ukopiti s njima gdje bi imali odlican vezni red koji mozda i moze nadomjestiti nedostatak ta 2 igraca(beka) u sredini. Ako ne, nema druge nego Lulic ili Visca na klupu(u zavisnosti koji je bek bolji kod protivnika), uz ubacivanje jos jednog veznjaka u nekim utakmicama.