Rekonstrukcija stadiona u BiH
Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH
Licno isto smatram da je atletska staza najmanji od nasih problema trenutno, ali ovaj tvoj prijedlog sto si naveo skoro nikako ne bi povecao komfor navijaca osim krova. Uredu, travnjak sa dobrom drenazom se treba uraditi hitno u svakom slucaju no displej treba da bude najmanja briga trenutno, zamjena stolica treba na svim tribinama jer trenutni kvalitet je isti i na zapadu i na ostalim tribinama i smatram da se trebaju postavljati stolice koje se nece montirati izravno na beton no stolice nisu hitna intervencija, nova atletska staza uopste ne treba da bude bilo kakav fokus jer prvo trebamo da od Koseva napravimo stadion solidan za fudbal.
Ono sto je Kosevu potrebno jeste povecanje komfora za navijace kao sto je ciscenje i okolno uredjenje stadiona i tribina, onda da ne izlazis odmah sa tribina na ulicu vec u neki podtribinski prostor gdje covjek moze na poluvremenu stati, pogledat TV, kupiti pice ili hranu i sl. umjesto da stojim kao budala na tribini tokom tih 15 minuta ali i prije i poslije utakmice, onda je potrebno ogradjivanje tribina i sektora unutar istih te postavljanje rampi sa brojacima ispred tribina i sektora i sl. stvari. Natkrivanje tribina je takodjer potrebno no to treba da bude posljednji korak nakon sto se napravi i odradi generalni plan rekonstrukcije stadiona (jer je potrebno smanjiti kapacitet stadiona na maksimum 25000) posto je rijec o veoma skupoj investiciji i nije cilj postaviti bilo kakav krov. Takodjer je potrebno i povecati komfor za medije i VIP te modernizovati te prostorije, isto to treba uraditi i za tehnicke podtribinske prostore dok vjerujem da su prostorije za igrace i sudije vec u veoma dobrom stanju. Tek nakon svega toga treba da se ide na mjenjanje stolica, postavljanje LED displeja i sl.
Ono sto je Kosevu potrebno jeste povecanje komfora za navijace kao sto je ciscenje i okolno uredjenje stadiona i tribina, onda da ne izlazis odmah sa tribina na ulicu vec u neki podtribinski prostor gdje covjek moze na poluvremenu stati, pogledat TV, kupiti pice ili hranu i sl. umjesto da stojim kao budala na tribini tokom tih 15 minuta ali i prije i poslije utakmice, onda je potrebno ogradjivanje tribina i sektora unutar istih te postavljanje rampi sa brojacima ispred tribina i sektora i sl. stvari. Natkrivanje tribina je takodjer potrebno no to treba da bude posljednji korak nakon sto se napravi i odradi generalni plan rekonstrukcije stadiona (jer je potrebno smanjiti kapacitet stadiona na maksimum 25000) posto je rijec o veoma skupoj investiciji i nije cilj postaviti bilo kakav krov. Takodjer je potrebno i povecati komfor za medije i VIP te modernizovati te prostorije, isto to treba uraditi i za tehnicke podtribinske prostore dok vjerujem da su prostorije za igrace i sudije vec u veoma dobrom stanju. Tek nakon svega toga treba da se ide na mjenjanje stolica, postavljanje LED displeja i sl.
- badblueboylivno
- Kontakt:
Zar ne postoji negdje stavka da se staza na Koševu ne smije dirati?
Složio bih se s korisnikom gore, staza i nije neki prevelik problem, a složio bih se s cijenjenim Anelom oko načina rekonstrukcije.
Složio bih se s korisnikom gore, staza i nije neki prevelik problem, a složio bih se s cijenjenim Anelom oko načina rekonstrukcije.
Hayley <3
Zadnji put sam bio na Kosevu na utakmici Bosna - SAD (to je zadnja odigrana tekma Bosne na Kosevu) i ponovo isti dojam "daljina". Mozda su Sarajlije naucile, ali ja jednostavno nisam.. meni ono izgleda daleko mislim pogled. Dajem komplet komfor za blizinu terenu. Potpiso bi Kosevo da nema ni stolica samo da nema atletske staze (presavio bi avaz pod guuz ako treba).
Ovi sto brana atletsku stazu.. kakva to u nas ima atletska manifestacija gdje treba toliki stadion? Napravite kao i mi sto imamo Kamberovice za atletiku (3500sjedeci mjesta) i to se ne popuni (popunilo se jednom na balkanijadi i ja kako znam vise nije)...
Ovaj sto pominje Berlin, Pariz, Bec i Rim.. valjda su ti stadioni takvi potrebni, jer se na njima vjerovatno odrzavaju atletski mitinizi i druge atletske manifestacije..
Moglo je se Kosevo ugledati na Minhen..
(sala naravno)
Ovi sto brana atletsku stazu.. kakva to u nas ima atletska manifestacija gdje treba toliki stadion? Napravite kao i mi sto imamo Kamberovice za atletiku (3500sjedeci mjesta) i to se ne popuni (popunilo se jednom na balkanijadi i ja kako znam vise nije)...
Ovaj sto pominje Berlin, Pariz, Bec i Rim.. valjda su ti stadioni takvi potrebni, jer se na njima vjerovatno odrzavaju atletski mitinizi i druge atletske manifestacije..
Moglo je se Kosevo ugledati na Minhen..
Ljudi samo pokusavaju ukazati da ima puno vecih problema od atletske staze. Ljudima je bitno da imaju gdje na WC, da imaju krov nad glavom, cistu stolicu, da imaju nesto za popit/pojest, da mogu prije utakmice kupiti sal, kapu, dres, zastavu, bilo kakav rekvizit. Bitno im je da je sve to skladno, da su to fino poslozeni standovi, zidani sankovi i slicno, a ne da su rekviziti nabacani na neki obicni stol, da je hrana pod nekim nekim satorom na rostilju.
Zanimljivo da ni za sto ne dobijes racun, da su cijene 50% vece nego u trgovinama, sve se radi na crno, ne zna se tko pije, a tko placa. To je sramotno.
I kad dobijes sve sto trazis onda sjednes u udobnu stolicu i uzivas, atletska staza ti ne igra nikakvu ulogu, mada je ljepse bez nje, ali ja bi prije izabrao sav taj komfor uz atletsku stazu nego cetiri tribine uz teren na kojima nemam doslovno nista. Iako, ja bi isao i na bilo kakvo ruglo, pogotovo ako je atmosfera vrhunska, ali broj ljudi koji traze komfor je ogroman u odnosu na broj ljudi koje ce zadovoljiti nesto minimalno.
Iako, kako netko napisa jucer, sudjenje u ligi nam je proporcijalno kvalitetu lige. Ista stvar nam je i sa stadionima. Da je liga bolja imalo bi se vise para i stadioni bi nicali. Jos kamo srece da nismo zaludjeni, da ne sanjamo arene od 20.000 mjesta, da se zadovoljimo s onim od 8.000 jer ni on nece biti pun. Mozda bi netko ulozio kad vidi koliko su manji troskovi.
Zanimljivo da ni za sto ne dobijes racun, da su cijene 50% vece nego u trgovinama, sve se radi na crno, ne zna se tko pije, a tko placa. To je sramotno.
I kad dobijes sve sto trazis onda sjednes u udobnu stolicu i uzivas, atletska staza ti ne igra nikakvu ulogu, mada je ljepse bez nje, ali ja bi prije izabrao sav taj komfor uz atletsku stazu nego cetiri tribine uz teren na kojima nemam doslovno nista. Iako, ja bi isao i na bilo kakvo ruglo, pogotovo ako je atmosfera vrhunska, ali broj ljudi koji traze komfor je ogroman u odnosu na broj ljudi koje ce zadovoljiti nesto minimalno.
Iako, kako netko napisa jucer, sudjenje u ligi nam je proporcijalno kvalitetu lige. Ista stvar nam je i sa stadionima. Da je liga bolja imalo bi se vise para i stadioni bi nicali. Jos kamo srece da nismo zaludjeni, da ne sanjamo arene od 20.000 mjesta, da se zadovoljimo s onim od 8.000 jer ni on nece biti pun. Mozda bi netko ulozio kad vidi koliko su manji troskovi.
Pa moze i novi stadion za FK Sarajevo na Betaniji od 12000, sto se mene tice to nije nikakav problem dok bi Koševo konvertovali u cisto atletski stadion od 5000 mjesta u vidu da doradimo istok (izdignu) i modernizuju ga
ja se isto zalazem da se od citave Zetre napravi veliki prostor za ledene sportove (ili sta vec nedostaje Sarajevu) dok bi gradio novu modernu arenu od 12000-15000 na Stupu koja bi sluzila za ultravelike utakmice u rukometu, kosarci te koncerte i sl. jer evo sada otvaranjem zaobilaznice nema bolje lokacije. Skenderiju bi modernizovao i bila bi dobra kao gradska dvorana za utakmice jer joj je kapacitet 6500.
Ali to su moje zelje, no novca trenutno nema za namjene no daleko da ga uopste nema
Ali to su moje zelje, no novca trenutno nema za namjene no daleko da ga uopste nema
Meni je kad odem na stadion najbitnije da su stolice ciste, da mogu sjesti na njih normalno, ili barem tokom pauze (kad reprezentacija igra i onako se malo kad sjedi) a ne da stojim kao budala kao sto kazes. Drugo mi je bitno da stadion ima krov, kad je kisa ili snijeg ipak je puno lakse. I npr. da stadion ima WC-ove u koje se moze otici. Naravno, bitna je i cistoca i da se nesto moze kupiti, ali zbog toga ne idem na stadion. Da, kupim i ja sebi nekad pivo ili nesto za grickat u ovdje u Austriji kad idem gledati neku utakmicu, ali nije da moram bas to imati. Ako znam da na stadionu nema nista onda cu valjda jesti kod kuce a ne gladovati na stadionu. Pogledat TV u podtribinskim prostorima? Ne znam gdje to ima, osim u VIP lozama. Za "pogledat tv" i postoji LED displej, samo sto to kod nas ne znaju. Vidim Bilino polje ima displej, ali na njema ne prikazivaju golove. Ako ce na displeju pisat samo rezultat utakmice, ko je dao golove, i vrijeme, onda je dovoljan i onaj staromodni. Ove LED displejove u drugim zemljama koriste za zabavu publike, najprije prikazivaju golove na njima, a na pauzi npr. bude neka šala sa publikom, zna se desiti da kamere snimaju gledaoce i to sve bude uzivo na displeju, kad uhvate neki par (kad je ocigledno da su momak i cura) onda taj se par mora poljubiti, ili nekad uhvate neku zgodnu curu i onda na displeju se prikaze natpis "broj telefona?" itd. ima dosta takvih šali, cisto da se publika zabavi tokom pauze.AnelZ je napisao/la:
Ali sve to spada u to neko "sminkanje" stadiona, nove stolice, izgled i sigurnost tribina (nove ograde itd.) prostor za prodaju pica, grickalica, ili fan shop, itd. za sto nije neka velika investicija potrebna, kazem, sa nekih 15 Mio. KM (-+ 2.5 KM) moze se sve to uraditi i plus dobar krov na zapadu. Smanjivat kapacitet na 25000 nije nikako potrebno.
Ullevaal stadion u Oslu je nesto sto nama ocajnicki treba. Valjao bi nam jedan poput toga. BP se moze lijepo urediti prosirenjem i eto nam odlicnog stadiona. Nekih 20 000 mjesta bi bilo super.
''Neka me mrze samo da me se boje''
- badblueboylivno
- Kontakt:
Radi se u Livnu 

Prva dva reda su nova, a ovo ispod što se vidi je stara tribina preko koje se radi ova nova. Sve bi trebalo biti gotovo do početka proljetne polusezone, a tribina bi trebala imati 950 mjesta.
Stari redovi nisu mogli dobiti stolice jer su premaleni, a u sredini je kao loža, gdje su prije bile sjedalice, s normalnim redovima. Nadam se da će se i to popravit, odnosno da taj dio neće ostaviti kakav je bio.

Prva dva reda su nova, a ovo ispod što se vidi je stara tribina preko koje se radi ova nova. Sve bi trebalo biti gotovo do početka proljetne polusezone, a tribina bi trebala imati 950 mjesta.
Stari redovi nisu mogli dobiti stolice jer su premaleni, a u sredini je kao loža, gdje su prije bile sjedalice, s normalnim redovima. Nadam se da će se i to popravit, odnosno da taj dio neće ostaviti kakav je bio.
Hayley <3
-
brigsiroki
- Kontakt:
koliko će imati redova ova tribina?
- badblueboylivno
- Kontakt:
Koliko sam upoznat, pet.brigsiroki je napisao/la:koliko će imati redova ova tribina?
Hayley <3
-
brigsiroki
- Kontakt:
Šteta za Livno što nema toliko godina, koliko - toliko pristojan stadion,jer nije livno mala općina,šteta što nemate ljudi koji bi nešto mogli pokrenuti po tom pitanju,recimo kao široki da se okupi malo gospodarstvenika da to malo pokrene...badblueboylivno je napisao/la:Koliko sam upoznat, pet.brigsiroki je napisao/la:koliko će imati redova ova tribina?
- badblueboylivno
- Kontakt:
Da, šteta. Nije da baš imamo nešto jakih ljudi, ali očekivao sam veći angažman sad kad je pokrenut novi klub - bez dugova, neopterećen, koji može samo rasti. Ima par ljudi koji uz malena ulaganja (za njih; par domaćih, ima i Livnjaka vani više nego ovdjebrigsiroki je napisao/la:Šteta za Livno što nema toliko godina, koliko - toliko pristojan stadion,jer nije livno mala općina,šteta što nemate ljudi koji bi nešto mogli pokrenuti po tom pitanju,recimo kao široki da se okupi malo gospodarstvenika da to malo pokrene...badblueboylivno je napisao/la:Koliko sam upoznat, pet.brigsiroki je napisao/la:koliko će imati redova ova tribina?
Možda bude jednom... sad je bitno sredit infrastrukturu da nam se ne desi opet igranje Prve lige u Duvnu.
Hayley <3
[youtube][/youtube]
Kakvi se sve kvazi inzinjeri, arhitekte ili u ovom slucaju bolje reci IDOT bavi idealnim projektima stadiona.
Umjesto da ovo rade u nekim granicama normale i mogucnosti, da napravi projekat reknstrukcije koji kosta 10-15 milona koji se moze platiti za nase uslove, pare koje nas Savez uz pomoc UEFA i jos nekih investora ima, gdje se osnovno popravi i sredi, doradi, ovi idu do maksimuma do ludila, stadion od minimalno 100 milona eura, 55.000 kapacitet, konstukcija je ludilo neviđeno.
Pa ziv bio ko ce to finasirati u ovoj drzavi, koji ce to strani investitor dati novac za ovakav mega stadion u jadnoj BiH.
Koliko samo kosta odrzavanje ovakvog stadiona, kojeg bi realno MOZDA napunila reprezentacija par puta godisnje i eventualno na pola klubovi koji igraju europu.
Kakvi se sve kvazi inzinjeri, arhitekte ili u ovom slucaju bolje reci IDOT bavi idealnim projektima stadiona.
Umjesto da ovo rade u nekim granicama normale i mogucnosti, da napravi projekat reknstrukcije koji kosta 10-15 milona koji se moze platiti za nase uslove, pare koje nas Savez uz pomoc UEFA i jos nekih investora ima, gdje se osnovno popravi i sredi, doradi, ovi idu do maksimuma do ludila, stadion od minimalno 100 milona eura, 55.000 kapacitet, konstukcija je ludilo neviđeno.
Pa ziv bio ko ce to finasirati u ovoj drzavi, koji ce to strani investitor dati novac za ovakav mega stadion u jadnoj BiH.
Koliko samo kosta odrzavanje ovakvog stadiona, kojeg bi realno MOZDA napunila reprezentacija par puta godisnje i eventualno na pola klubovi koji igraju europu.
× Željezničar - Manijaci TM87 ×
Elegant je napisao/la:[youtube][/youtube]
moze se to odrzavati, sto se tice travnjaka i to - to bi trebalo u svakom slucaju da se odrzava a sto se tice tribina i tih stvari, prosto i jednostavno za potrebe prvenstva otvarati 2 tribine a sve ostalo drzati pod kljucem, kad igra reprezentacija ili kakvom slucajnoscu neka evropska utakmica - onda se sve otkljuca i to je to
a sto se tice investiranja, pa niko to ne bi investirao zbog nasih klubova ali ima tih koji bi zbog reprezentacija koja bi mogla da predstavlja nesto u svijetu (iako se sad nismo kvalifikovali) ali u svakom slucaju ti igraci prave marketing veci nego bilo sta drugo u BiH
- badblueboylivno
- Kontakt:
Kakav tekst, ej, novi dom i novi stadion za FK Sarajevo.
Zamjena jedne tribine i dodavanje krova = novi stadion. 
Atletski stadion, 55 tisuća mjesta, 100 milijuna eura
Sarajevo treba novi, moderni stadion na periferiji za 15-20 tisuća gledatelja, tribine uz teren, krov, recimo ovo. Koševo konzervirat, kulturna je baština koju se mora očuvati, a može se koristiti za finala kupa, eventualnog superkupa i tako. Okanite se ćorava posla, da, 55 tisuća mjesta.
Atletski stadion, 55 tisuća mjesta, 100 milijuna eura
Sarajevo treba novi, moderni stadion na periferiji za 15-20 tisuća gledatelja, tribine uz teren, krov, recimo ovo. Koševo konzervirat, kulturna je baština koju se mora očuvati, a može se koristiti za finala kupa, eventualnog superkupa i tako. Okanite se ćorava posla, da, 55 tisuća mjesta.
Hayley <3
I taj sto ti predlazes je preskup i izgleda nerealno za nase uslove, ali ovaj gore je na nivou metropola Berlin, Madrid, Pariz.
Za 100. milona eura mi mozemo svaki stadion od trenutnih premijerligasa ako nista terene sanirati da budu kao tepih i da svaki ima malu pristojnu tribinu od 2000-3000 gledatelja.
Za 100. milona eura mi mozemo svaki stadion od trenutnih premijerligasa ako nista terene sanirati da budu kao tepih i da svaki ima malu pristojnu tribinu od 2000-3000 gledatelja.
- sarajevo46
- Kontakt:
Nije valjda da si ozbiljno shvatio onaj video?Elegant je napisao/la:I taj sto ti predlazes je preskup i izgleda nerealno za nase uslove, ali ovaj gore je na nivou metropola Berlin, Madrid, Pariz.
Normalno da nisam, ali sam zato i napisao ko normalan tako razmislja kao ovaj sto predlaze ovakve stvari, nema dodira sa stvarnoscu.sarajevo46 je napisao/la:Nije valjda da si ozbiljno shvatio onaj video?Elegant je napisao/la:I taj sto ti predlazes je preskup i izgleda nerealno za nase uslove, ali ovaj gore je na nivou metropola Berlin, Madrid, Pariz.
Za 100. milona eura mi mozemo svaki stadion od trenutnih premijerligasa ako nista terene sanirati da budu kao tepih i da svaki ima malu pristojnu tribinu od 2000-3000 gledatelja.Ono (video) možemo ti i ja napraviti ...
Da je naparavio video stadiona od realnih 15. milona eura pa inekako bi proslo.
- badblueboylivno
- Kontakt:
Za 100 milja eura napraviš 50 stadiona s top travnjakom (Dinamov novi teren s grijanjem koštao milijun eura) i 2,000 pokrivenih mjesta (nama u Livnu tribina od 1000 mjesta, potpuno nova, procijenjena na oko 150 tisuća maraka, čuda bi se dala napraviti s milijun eura). 
Ovo u Beču je 50-ak milijuna eura, dosta otpalo na zemljište i sređivanje terena za trening i dijela za akademiju), ali riječ je o brutalnoj građevini za 17,500 gledatelja po najvišim standardima. U Sarajevu ne bi moralo biti na ovu šemu, može to skromnije, ergo jeftinije. Kad sam već kod Austrije, novi stadion tamo gradi i gradski rival - slika - 53 milijuna eura za rušenje starog i izgradnju novog.
Ovo u Beču je 50-ak milijuna eura, dosta otpalo na zemljište i sređivanje terena za trening i dijela za akademiju), ali riječ je o brutalnoj građevini za 17,500 gledatelja po najvišim standardima. U Sarajevu ne bi moralo biti na ovu šemu, može to skromnije, ergo jeftinije. Kad sam već kod Austrije, novi stadion tamo gradi i gradski rival - slika - 53 milijuna eura za rušenje starog i izgradnju novog.
Hayley <3
Jbt, pa sta ce veci stadion od stadiona koji je napunjen dva puta u dva desetljeca? To reprezentacija u barazu protiv Engleske nakon 1-1 u Londonu nebi napunila. 55.000? 55.000 cega? Praznih mjesta? Koji debili Bog te Dragi pomogao.
Pa za sto milijuna mogu napraviti komplet novi nogometni stadion kapaciteta 15-20 tisuca mjesta.

15.500 sjedecih mjesta, UEFA cat4, 17.5 milijuna eura. Dzaba jbt. I onda ti das 100 milijuna da povecas kapacitet Koseva
Pa za sto milijuna mogu napraviti komplet novi nogometni stadion kapaciteta 15-20 tisuca mjesta.

15.500 sjedecih mjesta, UEFA cat4, 17.5 milijuna eura. Dzaba jbt. I onda ti das 100 milijuna da povecas kapacitet Koseva
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.