Postao/la sergejevic » 17 dec 2015, 14:24
Pa dobro otprilike ono sto se vec znalo i nismo dobili nista novo. Ipak, vrlo je vazno da se to javno predstavilo i da se uklonio prostor raznim papcima da to popunjavaju nekim svojim izjavama i pokusajima izvrtanja prave istine. Davno smo pisali o transparentnosti i da bez toga necemo nikada napredovati, a ovo je ogroman korak ka tome. Iako nismo dobili nista spektakularno, mnogi i ne shvataju koliko ovo znaci za buduce poslovanje kluba. Nece niko ozbiljan bacati svoje pare u mutno, a mi smo ovim danas dosta toga iznjeli na cistinu i sve je jasnije. Onaj ko bi bio spreman da ulozi u klub vrlo dobro zna kakva je situacija i da se radi jako ozbiljno. Jako lijepa stvar.
Kako smo i pisali ovdje i ljudi u upravi su shvatili sta nam je potrebno u sportskom segmentu. Neko je jako lijepo naglasio da ce igraci koji dodju sa strane prije svega biti dobar ljudski primjer za djecu iz naseg pogona, a poslije toga Boga mi i na sportskom i fudbalskom planu. Ne smijemo dozvoliti da nam u klubu igraju bitange i seoske varalice dok guramo nasu djecu u prvi tim. Potrebno je napraviti dobru bazu, nekih 6 ili 7 kvalitetnih igraca, s dobrim karijerama iza sebe, a ostalo popunjavati nasim momcima i od njih praviti igrace koje cemo prodavati. Vrlo je vazno da ti momci rade i igraju s pravim profesionacima od kojih ce imat sta nauciti i koji ce im pomagati i na terenu i van njega.
Sto se tice samog stadiona to je jos uvijek na dugom stapu i ne treba se mnogo hvatati za to. Lijepo je sto se nesto radi i pokusava, ali to je jako komplikovano i tesko za izvesti. Mnogo vremena treba uloziti da se sve to poslozi, ali eto ne vjerujem da ima neko od nas ko nije uzdahnuo kada je vidio onaj projekat. Cinjenica je da to i nije toliko nerealno kada se sve uzme u obzir. Zemljiste u tom djelu grada vrijedi mnogo i kada bi se nasao kompromis s potencijalnim ulagacima mogli bi profitirati mnogo. Sam stadion je vrijednosti oko 30 miliona i to nije nista nerealno, a vec 196 miliona je vrijednost cijelog projekta, s kulama, stadionom, neki trg se spominjao iza zapadne tribine, prostori u skolopu stadiona, mnogo je tu pratecih objekata. Kada se sve to uzme u obzir jako primamljiv projekat za investitore, posebno kada se uzme u obzir da nam je cijeli grad veliko gradiliste i da nema mjesta gdje se nesto ne radi.
Iako jos uvijek nema generalnog sponzora sam prihod od sponzorskih ugovora je dosta uvecan i taj trend ce se nastaviti. Siguran sam da se i na pitanju tog generalnog nesto radi i da nece propustiti priliku da i na taj nacin pronadju sredstva za sto bolje poslovanje kluba. Ipak, tu i rezultati igraju ulogu, ali i cijela ova prica ce nam donjeti mnogo dobroga. Svi su shvatili da je Zeljo trenutno jedna zanimljiva prica i da nije rupa bez dna u koju je lose ulagati. Omladinski pogon je dokazao vec da ima mnogo potencijala i da nece niko pogrijesti ako isprati ovu pricu jer imamo jos mnogo prostora za napredak. Cini mi se da je 50% uvecan budjet za omladinski pogon, ili nesto manje, ali svejedno jako pametna stvar jer ce nam se to visestruko vratiti.
Sada vec niko ne moze reci za ove ljude da nemaju jasnu viziju i jasan put kojim zele da idu. Siguran sam da ce i raja to shvatiti i da ce se ukljuciti u ovu pricu. Pokazalo se danas da Zeljo postaje ozbiljan klub s jasnim planom i velikim potencijalom.