Pomoc u vezi PC-a
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
Re: "Pomoc u vezi PC-a"
Moze li mala pomoc? Imam pitanje u vezi jednog procesa koji mi opterecuje racunar i znatno povecava temperaturu cpu-a..
Temperature znaju ici i do 60 stepeni.. Kada odem na "end proces" temperatura automatski padne na 20-25 stepeni sto je uobicajeno za moj komp kada nista nije upaljeno.. Samo kada ugasim ovaj proces racunar se malo cudno ponasa.. Recimo promijeni mi se izgled start buton-a tako da izgleda kao na windows 98..
Preskenirao sam Malwerebytes-om i nista nije nasao.. Trebam li skenirati kakvim antivirusom? Zna li neko o kakvom se ovdje procesu radi i zasto opterecuje.. Ovo mi se desava u zadnja 2-3 dana.. Prije temperature nisu skakale..
BUDI ŽELJO !!!
Znaci legitiman proces. Problem je sto taj proces sadrzi vise usluga od kojih neka moze biti inficirana kada se registar racunara zarazi.Svchost.exe je proces na računaru koji sadrži druge pojedinačne usluge koje Windows koristi za izvršavanje raznih funkcija. Na primer, Windows zaštitnik koristi uslugu koja je deo svchost.exe procesa.
Program svchost.exe može raditi na računaru u više instanci, a svaka instanca može sadržati više usluga. Jedna instanca programa svchost.exe može sadržati jednu uslugu za program, dok druga instanca može sadržati nekoliko usluga koje se odnose na Windows. Možete koristiti upravljača zadacima da biste videli koje usluge su pokrenute u svakoj instanci programa svchost.exe.
Idi desni klik bas na taj host proces i vidi koje servise pokrece (desni klik go to service).
Moj ti je savjet, skini AV 360 Total security, te glary utilities kao tune up (gdje ces sken i obrisati smece). Nakon koristenja, ovaj glary obavezno izbrisati. I na kraj, ak i dalje ostane sl problem, imas ovo http://www.majorgeeks.com/files/details ... epair.html skini, instal, start repair, cekiraj sve stavke, i u desnom uglu da se pc restart nakon zavrsene radnje. Proces je mal duzi otp do pola sata, ali moze biti koristan jer vraca sistem skoro na pocetno stanje.
Sto se same temp tice, ne bi skodilo otvoriti pc, ocistiti prasinu te po potrebi zamjenuti pastu.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 27 jan 2016, 11:07, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
Rijesio kada sam iskljucio automatski update.. Nikad mi do sada to nije pravilo probleme.. Pored procesora se i graficka dosta vise grijala pa sam konto da nije kakav virus ali sva skeniranja nisu nasla nista.. Uglavnom rijeseno. Hvala tebi na odgovoru..Asteriks je napisao/la:Znaci legitiman proces. Problem je sto taj proces sadrzi vise usluga od kojih neka moze biti inficirana kada se registar racunara zarazi.Svchost.exe je proces na računaru koji sadrži druge pojedinačne usluge koje Windows koristi za izvršavanje raznih funkcija. Na primer, Windows zaštitnik koristi uslugu koja je deo svchost.exe procesa.
Program svchost.exe može raditi na računaru u više instanci, a svaka instanca može sadržati više usluga. Jedna instanca programa svchost.exe može sadržati jednu uslugu za program, dok druga instanca može sadržati nekoliko usluga koje se odnose na Windows. Možete koristiti upravljača zadacima da biste videli koje usluge su pokrenute u svakoj instanci programa svchost.exe.
Cistim racunar skoro svaki mjesec a pastu sam mijenjao prije mozda 3-4 mjeseca.. U kucistu je 5 ventilatora od 120mm i racunar je bio poprilicno hladan do u ova zadnja 2-3 dana al eto uspio sam rijesiti mada nikad nisam mogao ocekivati da ce mi auto update praviti problem.. sad ne ide preko 40 stepeni ni kada mi je bruku stvari upaljeno a sa ukljucenim autoupdate isao preko 60 bez da je ista upaljeno..
Zadnja izmjena: Hadzijalagic, dana/u 27 jan 2016, 11:16, ukupno mijenjano 1 put.
BUDI ŽELJO !!!
Koju grafu imas? Ove starije se takodjer trebaju rastaviti, ocistiti te zamjeniti pasta. Imaju plocu slicnu procesoru laptopa i tu se koncentrise cijeli proces, od ventilatora do prenosenja te izvlacenje toplote.
Takodjer, probaj dr software za mjerenje temp, pa uporedi temp sa prikazanim na hw. Imas ovdje listu http://listoffreeware.com/best-free-cpu ... e-windows/
Takodjer, probaj dr software za mjerenje temp, pa uporedi temp sa prikazanim na hw. Imas ovdje listu http://listoffreeware.com/best-free-cpu ... e-windows/
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
AMD Radeon R9 280 Sapphire Dual-X Boost 3GB DDR5 Nova drug.. Uzeo je prije tri mjeseca.. Nije ona puno grijala..Do nekih 50 stepeni al sad je i ona na 35-40.. Sad je sve u redu.. Samo mi cudno da auto update moze koristiti toliko resursa.. Valjda me vise nece zezati..Asteriks je napisao/la:Koju grafu imas? Ove starije se takodjer trebaju rastaviti, ocistiti te zamjeniti pasta. Imaju plocu slicnu procesoru laptopa i tu se koncentrise cijeli proces, od ventilatora do prenosenja te izvlacenje toplote.
BUDI ŽELJO !!!
Zadnji dio te slagalice ti je i napajanje. Ako imas odlicne karakteristike pc-a, a losije napajanje, zna se desiti preopterecenje pa se to odrazi i na temperature.
Ponavljam, takodjer probaj dr software za mjerenje temp, pa uporedi temp sa prikazanim na hw. Imas ovdje listu http://listoffreeware.com/best-free-cpu ... e-windows/
Ponavljam, takodjer probaj dr software za mjerenje temp, pa uporedi temp sa prikazanim na hw. Imas ovdje listu http://listoffreeware.com/best-free-cpu ... e-windows/
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
Napajanje mi je onako.. Neko LC Power od 600w.. Trebao sam uzeti neko bolje ali to mi preporucio lik od koga sam uzimao komponente.. Imam par nekih software-a za mjerenje temperature i svi pokazuju isto (speed fan, core temp).. Instaliracu jos neki pa provjeriti..Asteriks je napisao/la:Zadnji dio te slagalice ti je i napajanje. Ako imas odlicne karakteristike pc-a, a losije napajanje, zna se desiti preopterecenje pa se to odrazi i na temperature.
BUDI ŽELJO !!!
Ako ti je dobro prozraceno kuciste, imas kak kazes 5 ventilatora, pasta uredno mijenjana, ne bi trebalo biti vecih problema, jedino da senzor hladnjaka procesora ocitava pogresne vrijednosti, ali cisto sumnjam. Ti bi pod najvecim opterecenjem trebao imati (na navedeno) max 57 stepeni.
Najbolje marke napojnih: CoolerMaster, Seasonic, Enermax, ThermalTake, itd.
Najbolje marke napojnih: CoolerMaster, Seasonic, Enermax, ThermalTake, itd.
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
Sad je super.. Eto ako nekog bude slicno nesto zezalo da zna da moze biti i do ukljucenog auto upate-a..
@Asteriks Hvala na odgovorima i prijedlozima.. Uzecu ja i neki bolji cooler jer je ovaj sto je dosao sa procesorom glasan i kad radi na malim obrtajima.. Ovaj mi se svidja jer je low profil a ima ventilator od 120mm koji je haman pa necujan.. .. Sta ti mislis??
@Asteriks Hvala na odgovorima i prijedlozima.. Uzecu ja i neki bolji cooler jer je ovaj sto je dosao sa procesorom glasan i kad radi na malim obrtajima.. Ovaj mi se svidja jer je low profil a ima ventilator od 120mm koji je haman pa necujan..
BUDI ŽELJO !!!
Raspitaj se u servisu, mada bi u toj cjenovnoj klasi vecina trebala biti kvalitetna.
Ev ti moj prijedlog http://www.olx.ba/artikal/19228400/cpu- ... r-212-evo/, samo narvno znas da moras paziti na kompatibilnost (koji je socket). Msm na tu foru, ne sada od ovog prodavaca.
Sa Cooler Masterom sam vise puta dolazio u kontakt, vrh vrhova.
Ev ti moj prijedlog http://www.olx.ba/artikal/19228400/cpu- ... r-212-evo/, samo narvno znas da moras paziti na kompatibilnost (koji je socket). Msm na tu foru, ne sada od ovog prodavaca.
Sa Cooler Masterom sam vise puta dolazio u kontakt, vrh vrhova.
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
Mogu ovi noviji vecinom na sve socket-e.. Ovaj mi se svidja jer je low profil i ventilator je okrenut prema maticnoj tako da moze fino i maticnu hladiti.. Po nekim revjuima ima bolje karakteristike od ovog eva a online se moze naci za nekih 25-30 eura.. Ovdje je sve minimum 30% skuplje..
BUDI ŽELJO !!!
ako neces raditi OC, uzmi EVO 212, nemoje dzaba bacati pare na Shuriken
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
-
Hadzijalagic
- Kontakt:
Znaci ne valja shuriken? Necu raditi OC jer nemam potrebe.. Bitno mi je samo da bude tih.. Uzmem onda evo 212..miki_92 je napisao/la:ako neces raditi OC, uzmi EVO 212, nemoje dzaba bacati pare na Shuriken
BUDI ŽELJO !!!
nije da ne valja, nego nema potrebe da placas nesto vise kad ce ti ovo savrseno raditi posao za manje para 
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
Ako može neko pomoći.. hitno je..
Jedan jaran mi obara sistem, želi dići win7 preko usb.. međutim kaže kada uđe u boot menu, nema tu nigdje usb da ga stavi na 1. mjesto da se komp preko njega boot-a.. ima CD/DVD ROM, ima SATA1 (to je valjda HDD) i ima nešto legacy network card i bootable add-in cards..
Jel njemu ne prepoznaje USB ili šta već, uglavnom kada je tu ušao CD/DVD ROM mu je bilo na 1. mjestu, SATA1 na drugom, a ovo dvoje što sam napisao gore mu nisu ni bili na toj listi, već su isključeni bili dole (u opcijama piše da se mogu include kada x na njih pritisneš..) al ne bi on to ništa dirao pošto nije siguran, uglavnom zna li neko jel nešta od ovog dvoje: "legacy network card i bootable add-in cards" podrazumijeva USB, ako ne, zna li neko kako riješiti ovaj problem ?
Jedan jaran mi obara sistem, želi dići win7 preko usb.. međutim kaže kada uđe u boot menu, nema tu nigdje usb da ga stavi na 1. mjesto da se komp preko njega boot-a.. ima CD/DVD ROM, ima SATA1 (to je valjda HDD) i ima nešto legacy network card i bootable add-in cards..
Jel njemu ne prepoznaje USB ili šta već, uglavnom kada je tu ušao CD/DVD ROM mu je bilo na 1. mjestu, SATA1 na drugom, a ovo dvoje što sam napisao gore mu nisu ni bili na toj listi, već su isključeni bili dole (u opcijama piše da se mogu include kada x na njih pritisneš..) al ne bi on to ništa dirao pošto nije siguran, uglavnom zna li neko jel nešta od ovog dvoje: "legacy network card i bootable add-in cards" podrazumijeva USB, ako ne, zna li neko kako riješiti ovaj problem ?
Sometimes it's only madness that makes us what we are.
- JoseMourinho
- Kontakt:
Jestel uključili USB?
Re:
Ma jeste brate, ubačen je u centralnu ako na to mislišJoseMourinho je napisao/la:Jestel uključili USB?
Sometimes it's only madness that makes us what we are.
- JoseMourinho
- Kontakt:
Nek proba kad se pali PC F8 (ili možda druga tipka) da udje u boot menu pa nek vidi ima li usb-a 
Svaki novi PC ima opciju jedino na bas starom nisam to mogao
Možda u biosu negdje ugašena ta opcija
Svaki novi PC ima opciju jedino na bas starom nisam to mogao
Možda u biosu negdje ugašena ta opcija
Re: Re:
Nek ga stavi odzada (gdje tastatura, mis itd), tako sam ja sprijeda stavljo ali nije htjelo naravno msm na usb hahahahMirsoNi je napisao/la:Ma jeste brate, ubačen je u centralnu ako na to mislišJoseMourinho je napisao/la:Jestel uključili USB?
Trenutno korisnika/ca: StevieG8, VivaLaStella i 8 gostiju.