Najveće svjetske misterije
Moderator/ica: insider
Re: Najveće svjetske misterije
@topnik ti padneš u tihi okean i kažeš sebi sve ok. stotine brodova, hiljade aviona prolazi teritorijama ovog okeana, dovoljno je da viknem i neko će me čuti.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Koja koristi ako i ima nekog osim nas kad oni neće da nas posjete.
Mi svi te druge zamišljamo kao neke osobe koje su daleko ispred nas intelektualno a možda nemaju pojma ni o ćemu. Možda smo mi intelektualno najmoćnije društvo?
Mi svi te druge zamišljamo kao neke osobe koje su daleko ispred nas intelektualno a možda nemaju pojma ni o ćemu. Možda smo mi intelektualno najmoćnije društvo?
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
- Donnie Darko
- Kontakt:
Ne razumijem šta me tačno pitaš. Vidljivi svemir i svemir nisu isti pojam. 45 milijardi mi možemo vidjeti i to je vidljivi svemir. Koliko je velik cijeli svemir niti znamo niti ćemo ikada znati, vjerovatno je beskonačan.topnik1 je napisao/la:Da ? Pa to je teorija velikog praska, e jedino ako ti imaš drugačiju teoriju i smatraš da je bilo drugačije blizu 13.8 milijardi godina.Donnie Darko je napisao/la:Poprilično sam siguran da se distanca od 45 milijardi svjetlosnih godina odnosi samo na svemir koji mi vidimo.
Npr naši radio talasi su pokrili 200 svjetlosnih godina. Nisu još ni blizu da pokriju 1% naše galaksije. Jedne jedine galaksije od najmanje 100000000000 njih (vjerovatno mnogo više) u vidljivom svemiru. Mislim da to stavlja stvari u pespektivu. Koliko su zaista šanse da mi detektujemo nešto iz neke daleke daleke galaksije? Govorimo o nezamislivo malim šansama da potrefiš nešto u nezamislivo velikom prostoru.
Vidljivi svemir je ono do zadnje tačke od koje svjetlost dopire do nas, odnosno tih famoznig 13.8 milijardi svjetlosnih godina. Šta je iza te tačke to nikad nećemo saznati, al mi od tada računamo da je postao svemir. Vjerovatno pričamo o istoj stvari ali smo se negdje mimoišli u načinu interpretacije.Donnie Darko je napisao/la:Ne razumijem šta me tačno pitaš. Vidljivi svemir i svemir nisu isti pojam. 45 milijardi mi možemo vidjeti i to je vidljivi svemir. Koliko je velik cijeli svemir niti znamo niti ćemo ikada znati, vjerovatno je beskonačan.topnik1 je napisao/la:Da ? Pa to je teorija velikog praska, e jedino ako ti imaš drugačiju teoriju i smatraš da je bilo drugačije blizu 13.8 milijardi godina.Donnie Darko je napisao/la:Poprilično sam siguran da se distanca od 45 milijardi svjetlosnih godina odnosi samo na svemir koji mi vidimo.
Npr naši radio talasi su pokrili 200 svjetlosnih godina. Nisu još ni blizu da pokriju 1% naše galaksije. Jedne jedine galaksije od najmanje 100000000000 njih (vjerovatno mnogo više) u vidljivom svemiru. Mislim da to stavlja stvari u pespektivu. Koliko su zaista šanse da mi detektujemo nešto iz neke daleke daleke galaksije? Govorimo o nezamislivo malim šansama da potrefiš nešto u nezamislivo velikom prostoru.
A i to što kažeš da je svemir beskonačan, za naše poimanje i jeste beskonačan, za matematiku nije i zato možemo lahko pričati o veličini svemira, prije svega je jer svemir satkan od prostora ili ti ga vrijemeprostor kao jedne cjeline.
Meni je mnogo veća misterija ove stvari npr što se tiče svemira
5,100,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000
(5.1 × 10^96) Planck density, the density (in kg/metre3) of the universe at one unit of Planck time after the Big Bang.
Ovo je ljudskom umu nezamislivo jednostavno.
I još jedna stvar, a to je šta je nakon svemira odnosno šta je ništavilo. To takođe mi je nepojmljivo jer mi obično ništa intepretiramo kao vakum, ali odavno je dokazano da je svemir satkan od prostorvremena, tako da to i nije baš ništavilo. Ali šta je baš pravo ništavilo bez ičega, e to je misterija.
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
Da, samo što smo starost izračunali na osnovu stope širenja svemira i tako dobili okvir u kojem mozemo vršiti mjerenja, a to je ta neka udaljenost koju spominješ. Svemir se širio ne iz jedne tačke ili pozicije već iz svih tačaka jednako i homogeno i to brzinom većom nego li brzina svjetlosti, što govori da je svemir veći nego li nas okvir za posmatranje. A kako se širio homogeno vjerovatno je i "ostatak" svemira identičan našem uzorku.topnik1 je napisao/la: Vidljivi svemir je ono do zadnje tačke od koje svjetlost dopire do nas, odnosno tih famoznig 13.8 milijardi svjetlosnih godina. Šta je iza te tačke to nikad nećemo saznati, al mi od tada računamo da je postao svemir. Vjerovatno pričamo o istoj stvari ali smo se negdje mimoišli u načinu interpretacije.
Najbolje je reći da je svemir konačan, ali da nema granice. Kad smo već kod matematike znaš da je suma niza 1+2+3...+oo = -1/12 (toliko o matematici, beskonačnost je gadna stvartopnik1 je napisao/la: A i to što kažeš da je svemir beskonačan, za naše poimanje i jeste beskonačan, za matematiku nije i zato možemo lahko pričati o veličini svemira, prije svega je jer svemir satkan od prostora ili ti ga vrijemeprostor kao jedne cjeline.
Ako stojiš na sjevernom polu, gdje je sjeverno? Sličnu analogiju možeš koristiti i za svemir, odnosno za pitanje šta je van (može biti da je svemir sferast ili sedlast). Nema ništavila po definiciji, ali ima ništavilo sa kvantnim fluktuacijama.topnik1 je napisao/la: I još jedna stvar, a to je šta je nakon svemira odnosno šta je ništavilo. To takođe mi je nepojmljivo jer mi obično ništa intepretiramo kao vakum, ali odavno je dokazano da je svemir satkan od prostorvremena, tako da to i nije baš ništavilo. Ali šta je baš pravo ništavilo bez ičega, e to je misterija.
- BlueBosnian
- Kontakt:
Svemir je beskonačan, al' u nama poznatoj stvarnosti - sve je konačno (ono što vidimo, i osjetimo) - zbog čega preovladava ograničeno mišljenje.
Mi jednostavno "ne znamo", i možemo samo nagađati o broju, razmjerama i postojanju (vremenski) svemira.
Mnogo toga se krije, i premalo (običnih) stvari se servira u javnost, i na osnovu toga ljudi su spremni donositi raznorazne zaključke. Kao i o svemu ostalom doduše, zato svijet i jeste takav kakav jeste (bez mira).
Život (širom svemira) definitivno postoji, neki bi rekli: "čemu inače toliki prostor", dok bi drugi hrabro branili svoje stavove i uvjerenja o onome o čemu pojma nemaju, niti su razmišljali o tome do tog momenta. Istina je, da nam se mišljenja većinom formiraju na osnovu informacija prikupljenih iz raznih medija (ili iz bilo kog izvora dezinformacija - razni tekstovi, knjige)
Drevni ljudi su posjedovali znanje o solarnom sistemu, kao i o mnogobrojnim zvjezdanim sistemima. Zašto, odakle im to? Mislim da bi "pravilno" istraživanje prošlosti donijelo mnoge odgovore o zemlji, piramidama, raznim pričama o "bogovima", pa i nama samima. Ali i to bi se, kao i sve ostalo svelo na nagađanja, jer uvijek postoji jedan metod, onaj "logični"..
Pisao bih o nekim drugim, "kontraverznim" (tako bi djelovale
) stvarima, al' kao što jednom reče moj prijatelj, proglasili bi me ludim!
Evo malo ničeg...ili
Drevna civilizacija koja nastanjuje unutrašnjost Zemlje bi mogli da budu Anunnaki iz sumerskih tekstova
Astronomi su potvrdili da su pronašli ogromni "Planet X"
Mi jednostavno "ne znamo", i možemo samo nagađati o broju, razmjerama i postojanju (vremenski) svemira.
Mnogo toga se krije, i premalo (običnih) stvari se servira u javnost, i na osnovu toga ljudi su spremni donositi raznorazne zaključke. Kao i o svemu ostalom doduše, zato svijet i jeste takav kakav jeste (bez mira).
Život (širom svemira) definitivno postoji, neki bi rekli: "čemu inače toliki prostor", dok bi drugi hrabro branili svoje stavove i uvjerenja o onome o čemu pojma nemaju, niti su razmišljali o tome do tog momenta. Istina je, da nam se mišljenja većinom formiraju na osnovu informacija prikupljenih iz raznih medija (ili iz bilo kog izvora dezinformacija - razni tekstovi, knjige)
Drevni ljudi su posjedovali znanje o solarnom sistemu, kao i o mnogobrojnim zvjezdanim sistemima. Zašto, odakle im to? Mislim da bi "pravilno" istraživanje prošlosti donijelo mnoge odgovore o zemlji, piramidama, raznim pričama o "bogovima", pa i nama samima. Ali i to bi se, kao i sve ostalo svelo na nagađanja, jer uvijek postoji jedan metod, onaj "logični"..
Pisao bih o nekim drugim, "kontraverznim" (tako bi djelovale
Evo malo ničeg...ili
Drevna civilizacija koja nastanjuje unutrašnjost Zemlje bi mogli da budu Anunnaki iz sumerskih tekstova
Astronomi su potvrdili da su pronašli ogromni "Planet X"
I hope you're with me
I hope you're with me when it's over
You won't be lonely
You won't be lonely when it's over
It's over..
I hope you're with me when it's over
You won't be lonely
You won't be lonely when it's over
It's over..
Ovo mi zapade za oko. Gledao sam baš klip sa youtube kad su radili da je suma svih beskonačnosti nekako -1/12. To je najveći problem kod matemati, tj da je sopstveni zakoni nekad ukopavaju i da jednostavno prateći njene principe možeš doći to retardiranih zaključaka poput ovog. Nisam neki matematičar, al to mi je baš bilo glupo.muamerc je napisao/la: Najbolje je reći da je svemir konačan, ali da nema granice. Kad smo već kod matematike znaš da je suma niza 1+2+3...+oo = -1/12 (toliko o matematici, beskonačnost je gadna stvar)
Inače koga zanima ovo je kanal https://www.youtube.com/user/numberphile/videos
Znam se uhvatit po više sati gledati magiju brojeva.
Moj lični pobjednik u mindfuckingu :
[youtube][/youtube]
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
- Donnie Darko
- Kontakt:
Meni je ovo jedan od najbolesnijih brojeva. Brutalan mindfuck
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Jesi gledao @donnie objašnjenje onog broja što sam postavio ? Da ti se zavrti u glavi. Mislim da je čak najveći broj koji ima matematičku vrijednost
VOLIM TE ČELIK!!!!!
VOLIM TE ČELIK!!!!!
- Donnie Darko
- Kontakt:
Jesam, gledam sad šta tačno predstavlja taj broj, iii, glava će mi eksplodiratitopnik1 je napisao/la:Jesi gledao @donnie objašnjenje onog broja što sam postavio ? Da ti se zavrti u glavi. Mislim da je čak najveći broj koji ima matematičku vrijednost
Zemlja je stvorila savršen ekosistem koji ljudi uništavaju. Dakle mi smo vanzemaljci. Sasvim je jednostavno. Vjerovatno nam ovo nije prva planeta koju smo uništili. Za nekih milju godina nova selidba.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin
Nedavno sam pročitao knjigu i prilično je fascinantna, pogotovo taj vremenski skok i nagli napredak u ljudskoj evoluciji za koji su prema Sitchinu "krivi" Annunaki.Asteriks je napisao/la:
Citao sam neke sazetke i isjecke, a dosta toga je povezano sa ridjokosim divovima i grobnicama otrkivenim na prostorima SAD-a i Rumunije.
Tu je povucena paralela biblijskih predanja i sumerskih glinenih plocica koje je desifrovao i obradio dr. Sitchin.
Al' msm da je dublje analizirano kada povucemo poredjenje strucne literature (citaj Avdijev, Stari Istok, koju sam imao na ispitu) i navedenih tekstova Starih Sumeraca.
Bas sam o ovome detaljnije pisao i imas neke analize sa mog proslog nicka. Uglavnom ukratko:
Ovdje se zeli prikazati sljedece: sta se dogodilo da se nakon milion godina sporog ljudskog razvoja sve naglo izmjenilo. Od 11 000 god. p.n.e preko 7000 do 3800 g. p.n.e primitivni nomadski lovci i saklupljaci hrane su postali ratari, loncari, a zatim graditelji, inzinjeri, matematicari, astronomi. Il da citiram prof. Roberta Braidwoda: zasto sva ljudska bica jos uvijek ne zive na stupnju zivota kao u mezolitiku.
Znaci uzimajuci u obzir taj citav ciklus i vremenski zacrtane periode koje je postavila danasnja nauka, sve se prebrzo desilo od Sumeraca.
Koliko znam Sitchin slovi za jednog od najistaknutiji stručnjak za drevne kulture Sumera,Egipata i Srednje Amerike.Čovjek odlično poznaje hebrejski i još 11 drevnih jezika i pisma.Pogotovo to mislim za Sumer.muamerc je napisao/la:
Iskren savjet: - ne gubi vrijeme.
Ako si gledao toliko emisija onda moraš znati da mi kao ljudski rod nismo istražili 95% okeana a o svemiru da ne pričam.Prema tome tvrdnja ds smo sami u svemiru je poprilično glupa jer se niko nije javio od malih sivih.topnik1 je napisao/la:
Izvini @Momciluk ne znam koliko ti o tome često razmišljaš niti koliko si gledao naučnih emisija o tome, al evo da ti kažem ja sam ih gledao barem 100, a sigurno i više, i o tome uglavnom najviše razmišljam.
Moje mišljenje, odnosno moje sumnje, i to je to.
Postavlja se pitanje zašto bi vrsta koja je tehnološki naprednija od nas u hiljadama pa možda i milionima godina željela kontakt sa primitivnom vrstom.Uostalom kontakt je možda i postojao u drevna vremena, postoje mnogi znaci da je naše pretke u daljekoj prošlosti posjetila napredna vrsta.Mnogi artefakti,zapisi i crteži govore u prilog tome, jednostavno to ne može biti slučajnost.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
Da, iako se vecinom radi o sumerskim mitovima, ipak se spominju i u knjizi postanka (gdje se zovu Nefili), na sumerskim plocama iz Nipura (tu su prozvani Annuaki), zatim u zapisima babilonskog svecenika Beroussa itd.Nedavno sam pročitao knjigu i prilično je fascinantna, pogotovo taj vremenski skok i nagli napredak u ljudskoj evoluciji za koji su prema Sitchinu "krivi" Annunaki.
Bili su okidac svega - od pismenosti, matematike, astronomije te znanosti uopce.
Cak se smatra da ovi zapisi o o sumerskim bogovima, tj. taj citav panteon bogova i bozica u stvanrosti bili vladajuca dinastija, koja je samo uzdizana u tom hvalospjevu. Medjutim, odakle je dosla ta napredna rasa, ostaje misterija.
E sada, najjace od svega, sto su pronadjene lokacije i kosti ridjokosih divova na prostorima Amerike, Rumunije itd., za koje se smatra da su otp iz perioda koji se poklapa sa gore pomenutim (od oko 15 000 g.p.n.e - 8 000 g. p.n.e). Godine 1924. pronadjeni su ostatci tih bica u Nevadi (u jednoj pecini).
Onda imamo predanja Pajuta (indijanaca) koji govore o borbama divova i njihovih predaka itd.
Neki artefakti se mogu viditi u muzejima Nevada, Vinemuki, ali divovskih skeleta nema, jer naravno trebalo bi dobro promjeniti zapisani tok historije.
Vazno je pomenuti da se skoro svi vazniji naucnici slazu oko nastaka i prvih uredjenja Maya, a to datira oko 3100 god. p.n.e. Pogledaj malo nastanak i razvitak gradova Stare Mezopotamije i naletit ces na period koji se podudara sa ovim.
Skeptici slijepo vjeruju sluzbenim verzijama ne ostavljajuci ni minimum prostora za ovakve dogadjaje.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 01 mar 2016, 11:40, ukupno mijenjano 2 puta.
A smooth sea never made a skilled sailor.
Ako sam bio u nekoj zabiti u BiH gdje nisam našao ništa za sebe, logično je da se tu neću vraćati jer imam još hrpu mjestu da obiđem.
Eh, sad ako je neka civilizacija razvila intergalaktično putovanje i obišla Zemlju kad nismo bili niko i ništa (mada, za njih smo i sada niko i ništa) onda se ni oni neće vraćati jer imaju još hrpu mjesta da obiđu.
Ta priča da ima neko pored nas već bi nas obišli ne pije vode i nema smisla.
Eh, sad ako je neka civilizacija razvila intergalaktično putovanje i obišla Zemlju kad nismo bili niko i ništa (mada, za njih smo i sada niko i ništa) onda se ni oni neće vraćati jer imaju još hrpu mjesta da obiđu.
Ta priča da ima neko pored nas već bi nas obišli ne pije vode i nema smisla.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Pa prica o Anunakijima i jesu hvalospjevi u cast prema vladajucoj eliti. Ako se kaze da su sa neba (iako je to pogresan prijevod, pravi je kraljevska loza, potomstvo) ne znaci da su stvarno otamo vec da imaju taj status i da njihova loza posjeduje dio "bozanskog" statusa. Slicne fenomene i tradiciju mozemo pronaci u bilo kojoem narodu, i ima jedan praktican razlog, a to je da se dinastija sto duze zadrzi (dodje) na vlasti i da sto lakse vlada nad narodom.Asteriks je napisao/la: Cak se smatra da ovi zapisi o o sumerskim bogovima, tj. taj citav panteon bogova i bozica u stvanrosti bili vladajuca dinastija, koja je samo uzdizana u tom hvalospjevu. Medjutim, odakle je dosla ta napredna rasa, ostaje misterija.
ko u galaktici. SVE SE OVO DESILO PRIJE, I DESIĆE SE OPET...Kawhi je napisao/la:Zemlja je stvorila savršen ekosistem koji ljudi uništavaju. Dakle mi smo vanzemaljci. Sasvim je jednostavno. Vjerovatno nam ovo nije prva planeta koju smo uništili. Za nekih milju godina nova selidba.
ko zna koliko planeta tj smetlišta je iza nas ostalo.
@otelo tačno, ali ljudi nemaju mašte, nisu otvorena uma i ne mogu to shvatiti
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Mezopotamija, stari Sumer, postanak nove civilizacije - oko 3200 g.p.n.emuamerc je napisao/la:Pa prica o Anunakijima i jesu hvalospjevi u cast prema vladajucoj eliti. Ako se kaze da su sa neba (iako je to pogresan prijevod, pravi je kraljevska loza, potomstvo) ne znaci da su stvarno otamo vec da imaju taj status i da njihova loza posjeduje dio "bozanskog" statusa. Slicne fenomene i tradiciju mozemo pronaci u bilo kojoem narodu, i ima jedan praktican razlog, a to je da se dinastija sto duze zadrzi (dodje) na vlasti i da sto lakse vlada nad narodom.Asteriks je napisao/la: Cak se smatra da ovi zapisi o o sumerskim bogovima, tj. taj citav panteon bogova i bozica u stvanrosti bili vladajuca dinastija, koja je samo uzdizana u tom hvalospjevu. Medjutim, odakle je dosla ta napredna rasa, ostaje misterija.
Stari Egipat, razvoj civilizacije na sjevernoafrickom tlu, - oko 3100 g.p.n.e
Maye, -II-, Srednja Amerika, - pocetak od oko 3100 god p.n.e
Ovu su pecati modernog covjecanstva, i tako nepovezani su od istog razdoblja poceli svoje progrese. Msm da sam dovoljno rekao.
Svi su imali neko nadahnuce po pitanju razvoja pisma i nauke, jer nije moguce da toliki vakum u razvoju odjednom ispuni neka ideja, i to bas od ovog perioda IV milenij p.n.e na svim kontinentima.
Prelaskom sa nomadskog, skupljacko-lovackog nacina zivota na sjedilacki (prelaskom na poljoprivredu i stocarstvo) pa trgovine i razvoja pisma najprije (koji je nastao iz upravo potreba trgovine i potreba uredjenja takvog drustva, a razvojem pisma ljudi su mogli lahko da dijele ideje i da uce historiju razvoja koja pomaze da se napravi slijedeci skok u razvoju) doslo je do naglog razvoja nauke, ideja i promocije istih. Ljudi su bili organizovaniji i imali su vise vremena da se brinu za potrebe takvog nacina zivota koji ih je tjerao da se iz dana u dan razvijaju i da rade na unaprijedjenju vec postojecih tehnologija. Ljudski razvoj tece eksponencijalno, ne linearno, dovoljna je jedna ideja jednog covjeka koji ce napraviti skok u napretku ili razvoju. Nikakva tudja pomoc nije potrebna covjeku (zajednici) da dodje do ideje i na ide naprijed. Potreban je samo poguranac, pritisak od strane prirode da natjera ljude da se zabrinu za sebe i time pocnu misliti kako da prezive i da olaksaju sebi. Iz toga dolaze ideje.Asteriks je napisao/la: Mezopotamija, stari Sumer, postanak nove civilizacije - oko 3200 g.p.n.e
Stari Egipat, razvoj civilizacije na sjevernoafrickom tlu, - oko 3100 g.p.n.e
Maye, -II-, Srednja Amerika, - pocetak od oko 3100 god p.n.e
Ovu su pecati modernog covjecanstva, i tako nepovezani su od istog razdoblja poceli svoje progrese. Msm da sam dovoljno rekao.
Svi su imali neko nadahnuce po pitanju razvoja pisma i nauke, jer nije moguce da toliki vakum u razvoju odjednom ispuni neka ideja, i to bas od ovog perioda IV milenij p.n.e na svim kontinentima.
Kakve prirode, pa prije toga imas strasan vakuum. Sta je dovelo do tog prelaska, u zvanicnim izvorim se uvijek pominju selekcije, ideje,.. ali nista nije detaljno objasnjeno.
Nije moguce da u isto vrijeme na svim kontinentima zapocne taj razvoj u vremenu kakvog nam nauka predstavlja, bez komunikacije (svih oblika).
Znaci pecinski zivot, koristenje prirodnih resursa, a onda "preko noci" tumacenje nebeskih tijela, matematicki temljeli, pisma koje otkrivaju misterioznu pozadinu. Sve to se desilo u periodu nestajanja tih primitivnih materijalnih dobara.
Po klasifikaciji od perioda kromanjonca prema ovamo, desile su se nagle promjene.
To sto si prikazao je prelazak, ali sta uslovljava pomenuto i to bas u vremenu nastanka svaremenih civilizacija, na pribliznoj paraleli (Mezopotamija - Egipat - Srednja Amerika).
Nije moguce da u isto vrijeme na svim kontinentima zapocne taj razvoj u vremenu kakvog nam nauka predstavlja, bez komunikacije (svih oblika).
Znaci pecinski zivot, koristenje prirodnih resursa, a onda "preko noci" tumacenje nebeskih tijela, matematicki temljeli, pisma koje otkrivaju misterioznu pozadinu. Sve to se desilo u periodu nestajanja tih primitivnih materijalnih dobara.
Po klasifikaciji od perioda kromanjonca prema ovamo, desile su se nagle promjene.
To sto si prikazao je prelazak, ali sta uslovljava pomenuto i to bas u vremenu nastanka svaremenih civilizacija, na pribliznoj paraleli (Mezopotamija - Egipat - Srednja Amerika).
Na koji prelazak, inace, mislis, tehnoloski, naucni ili prelazak u razvoju covjeka?Asteriks je napisao/la:Kakve prirode, pa prije toga imas strasan vakuum. Sta je dovelo do tog prelaska, u zvanicnim izvorim se uvijek pominju selekcije, ideje,.. ali nista nije detaljno objasnjeno.
Kako bez komunikacije? Ljudi su putovali i razmjenjivali ideje. Koji razvoj, astronomije, gradjevine...?Asteriks je napisao/la: Nije moguce da u isto vrijeme na svim kontinentima zapocne taj razvoj u vremenu kakvog nam nauka predstavlja, bez komunikacije (svih oblika).
Pisma koja nasim tumacenjima imaju misterioznu pozadinu. Ne mislis valjda da je neko na egipatskoj kartusi nacrtao helikopter ili raketu na sumerskim plocama.Asteriks je napisao/la: Znaci pecinski zivot, koristenje prirodnih resursa, a onda "preko noci" tumacenje nebeskih tijela, matematicki temljeli, pisma koje otkrivaju misterioznu pozadinu. Sve to se desilo u periodu nestajanja tih primitivnih materijalnih dobara.
Uslovljavaju ljudske potrebe za sto laksim zivotom i zadovoljenju svojih osnovnih zivotnih potreba.Asteriks je napisao/la: To sto si prikazao je prelazak, ali sta uslovljava pomenuto i to bas u vremenu nastanka svaremenih civilizacija, na pribliznoj paraleli (Mezopotamija - Egipat - Srednja Amerika).
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.