09.01.2016FUDBAL
Almir Seferović nosi Sarajevo u srcu, ali želi titulu sa Slobodom: Teško je kad te otjeraju na pravdi Boga
Gledajući sa ove tačke, ne znam da li ću Sarajevu ikada moći vratili onoliko koliko je ono meni dalo kroz afirmaciju, kazao je iskusni kondicioni trener.
Almir Seferović dobro je poznato ime bosanskohercegovačkoj javnosti, ali i regionu. Riječ je o jednom od najboljih kondicionih trenera na ovim prostorima, o čemu svjedoče i ostvareni rezultati kroz dosadašnju karijeru.
Ponovo s Musemićem
Nakon otkaza u Sarajevu, Seferović nije dugo čekao da pronađe novi angažman. Svoj posao nastavit će u premijerligaškom lideru Slobodi, gdje će ponovo sarađivati sa iskusnim šefom struke Husrefom Musemićem.
Seferović je za Faktor govorio o predstojećim izazovima, osvrnuo se na svoj bivši klub, ali i ekskluzivno otkrio po čemu je jedinstven u našoj državi.
– Već ranije sam radio sa Musemićem, koji je bio dobro upoznat sa situacijom u Sarajevu. Znao je šta se dešava, Ješić je insistirao na dovođenju svojih pomoćnika, te smo čekali kraj kako bismo ozvaničili novu saradnju – kazao je na početku razgovora Seferović.
Otkrio je da mu je Sarajevo i dalje u srcu i kako se nada da će jednog dana ponovo raditi na našem najvećem stadionu, te da protiv ovog kluba nikada neće reći ništa ružno.
– Simpatije prema Sarajevu ostale su stoposto i to se nikada neće promijeniti. Gledajući sa ove tačke, ne znam da li ću Sarajevu ikada moći vratili onoliko koliko je ono meni dalo kroz afirmaciju. Naravno, i ja sam Bordo klubu dao dosta kroz dvije i po godine, koliko sam tu proveo. Žao mi je što je sve ovako ispalo i što odlazim sa nekom gorčinom. Teško je kad te neko na pravdi Boga otjera ili skloni. To me možda i najviše zaboljelo. Međutim, shvatam kako je ovaj posao takav, tako se radi i na Zapadu i ja to poštujem. Provesti toliko vremena u jednom klubu u našoj državi zaista je teško, jer zna se koliko je Sarajevo promijenilo trenera u tom periodu. Da nisam svoj posao obavljao onako kako treba i da svi šefovi struke nisu bili zadovoljni mojim radom, naravno da se ne bih uspio toliko zadržati – rekao je Seferović.
Bivši kondicioni trener Sarajeva osvrnuo se i na svoj rad u ovom klubu, a koliko je taj rad bio kvalitetan pokazuje i podatak o broju povrijeđenih igrača za trajanje njegovog mandata.
– I dalje volim taj klub. Oni imaju odličnu organizaciju, odličnu upravu, koja je samo poštovala odluku novog šefa. Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu, za rad i za sve ostalo. Svi znaju da su za mog mandata samo dva igrača bila povrijeđena – Purić i Alispahić, a zna se koliko je utakmica odigrano i koliko je igrača prodefilovalo kroz klub u tom periodu – kaže Seferović.
Dolaskom nove struke, njegovo ime i rad ostali su potcijenjeni s obzirom na to da kruže priče kako je igrače ostavio totalno nespremne, te da je sa njima katastrofalno radio.
– Svako mjerenje utvrđeno okometrijom, a ne normalnim testiranjem je za svaku osudu. Da bi neko to tvrdio, mora ostvariti barem iste rezultate. U FK Sarajevo radili smo po svim evropskim standardima, što su na kraju i pokazali rezultati. Treba biti kolegijalan i ne govoriti nekom iza leđa. Ješića smatram odličnim trenerom i čovjekom i to će tako ostati. Žao mi je što se o mojim rezultatima priča negativno i što se neadekvatna tabela uzela za primjer. Novoj struci donio sam sve moguće podatke, a oni su iskoristili tabelu o mjerenjima nakon zimske pauze. Tu sam dozvolio igračima da se udebljaju dva kilograma, kako bi im se organizam oporavio pred pripreme, a oni su to negativno iskoristili. Kada je u pitanju snaga, za mene je poražavajuće da neko prihvati priču kako igrači ne mogu uraditi ovo ili oni. Ako neko ne radi sklekove dvije minute, to ne znači da nije spreman. O tome mogu pričati jer se itekako dobro razumijem. Bio sam profesionalni fudbaler, završio sam fakultet za sport, posjedujem UEFA A licencu, a imam i rezultate koji stoje iza mene, kaže Seferović.
Neoborive činjenice
Seferović tvrdi da je miješno pričati da Sarajevo ne može igrati tri utakmice u sedam dana.
– Naravno da može i to smo nebrojeno puta pokazali. Mora se znati da sredstva za oporavak fudbalera nisu ista kada se igra subota-subota, i subota-srijeda-subota. Malo se treba i potruditi za ovo drugo. Kao što sam rekao, iza mene su ostala samo dvojica povrijeđenih, a svi ostali su bili u trenažnom procesu. Naša ekipa natrčavala je sve protivnike, a da igrači nisu bili spremni, ne bi mogli ni fizički izdržati trening, koji im je u Čitluku dao Ješić. Kada se pobjeđuje, onda je tim spreman, a kada gubi, onda slušamo kontra priču. Samo se treba prisjetiti evropskih nastupa i osvrnuti se na utakmicu protiv Atromitosa. Svjedočili smo natpisima grčkih medija nakon meča i izjavama trenera, koji je kazao kako je bio svjestan da fizički ne može parirati Sarajevu nakon što se ušlo u produžetke. Tri dana nakon toga igrali smo u gostima protiv Borca i znate koliko smo superiorni bili, pa o čemu onda pričamo – rekao je Seferović.
Iako će srcem uvijek biti vezan za Sarajevo, svoj posao shvata itekako ozbiljno, te će učiniti sve kako bi sa novom ekipom ponovio rezultate kakve je imao u Sarajevu.
– Smatram kako je Sloboda najveći favorit, a to pokazuje i stanje na tabeli. Nadam se da ćemo osvojiti titulu i to je moja želja u ovom trenutku. Ovo je prvi put da Sloboda ima kondicionog trenera i ja ću dati sve od sebe kako bismo ostvarili što bolje rezultate. Dobro sam upoznat sa novim kolektivom, sa nekim igračima sam ranije radio, protiv nekih sam igrao, a o onima koje ne znam, dobio sam informacije od Musemića, optimističan je novi kondicioni trener tuzlasnke ekipe.
Seferović će u novoj sredini imati malo teži posao, s obzirom na to da je Sarajevo stabilniji klub i posjeduje opremu, kakvu koriste najveći svjetski klubovi.
– Sarajevo je klub koji ima kompletnu aparaturu, sve moderne sprave, kakve možete vidjeti širom Evrope. Sve što se vani koristi, Sarajevo ima u svom vlasništvu – kazao je Seferović i otkrio kako je Edin Rustemović trenutno najspremniji igrač u Bordo ekipi.
Da svoj posao obavlja na pravi način, pokazuje i to da je Seferović veoma tražen među fudbalerima, koji žele i da individualno rade. Između ostalih tu su Armin Hodžić, Amer Dupovac, Ivan Tatomirović, Josip Kvesić… Seferović nam je otkrio kako puno ulaže i u dodatno usavršavanje, a za Faktor je ekskluzivno otkrio kako već nekoliko mjeseci sudjeluje na specijalizaciji u Fudbalskom savezu Srbije, a koja se odvija pod pokroviteljstvom UEFA-e.
– Riječ je o veoma prestižnoj specijalizaciji, na kojoj predaju eminentni predavači iz najboljih evropskih klubova. Samo 30 kandidata je primljeno, a ja sam jedini iz BiH. Završio sam dva modula, a ostalo nam je da prođemo još kroz osam tematskih cjelina. Naredni predavač je kondicioni trener Leicestera, a o kakvom je stručnjaku riječ govori podatak da ova ekipa ima samo jednog povrijeđenog igrača, dok naprimjer Manchester City ima 22 – zaključio je Seferović.
Odbio četiri puta veću plaću
– Kada je Robert Jarni napustio klupu Sarajeva, te počeo sa radom u Mađarskoj, došao je po mene i ponudio mi četiri puta veću plaću nego što sam imao. Odbio sam tu ponudu, ostao sam u Sarajevu, jer sam bio odlučan da osvojimo titulu. Upoznao sam i Dinu Selimovića s tim, ne da ga uslovim, već da bude svjestan kakvu ponudu odbijam. Nije mi žao, a kada smo osvojili Kup i titulu, napravili smo vrhunski posao. Bili smo kao jedna porodica i to će mi najviše ostati u sjećanju – kazao je Seferović.
(A. Mehanović/****/Foto: K. Softić)
Zadnja izmjena:
sloboda72, dana/u 01 mar 2016, 21:22, ukupno mijenjano 3 puta.
Ja volim FK Tuzla City