NukeR_G1970 je napisao/la:I opet dolazimo do primitivnog ljudskog nacina razmisljanja. Mozda za neki drugi oblik zivota nije potrebna zvezda poput Sunca, kiseonik, "povoljni geoloski uslovi", itd...Ne mora da znaci da ako nama to treba da treba i nekim drugim zivim organiznima tamo negde, daleko...Ovo je veliki problem jer se dosta ljudi oko tih pitanja ogranicava sa znanjem koje trenutno poseduje. Sto neko rece, mi nismo ni nasu planetu istrazili kako treba pa samim tim nismo u stanju da pricamo o bilo cemu izvan nje. Sva prica oko kosmosa je za ljudski mozak i dalje neshvatljiva i daleko smo od odgovara na pitanja zasto, kada, kako i slicno. Sama pomisao na nastanak svemira, iz cega je nastao, postoji li nesto izvan njega pa onda zamisao npr da se nikada nista nije dogodilo i tu je blowmind. Zalim samo sto odgovore na sva ova pitanja verovatno niko od nas nece dobiti za zivota i to je razocaravajuca cinjenica koja me smori uvek kada se pokrene ta tema.topnik1 je napisao/la:Neko me citirao i rekao da ja tvrdim da smo sami. Ja sam napisao da je to mišljenje i to je to. Kao da u najmanju ruku ja pokrećem kampanje da dokažem da smo sami. Svako ima svoje mišljenje, valjda je to dozvoljeno. Možda ga sutra promijenim, ko zna.
I samo jednu stvar da kažem kad se već pozivate na vjerovatnoću da postoji negdje život u svemiru.
Nemojte zasnivati vjerovatnoću na samo broj galaksija i zvijezda i planeta koje kruže oko tih galaksija. Veoma bitna stvar je slučajnost da život nastane na nekoj planeti, distanca od zvijezde, struktura planete, vjerovatnoća da postoje organski materijali. Pa onda dalje "povoljni geološki uslovi" u prvih milijardu godina da život nastane, i blago rečeno mali milion faktora koji se moraju poklopiti da bi se život formirao.
I ja nigdje nisam rekao da je to nemoguće, samo imam svoje mišljenje.
Kako je moguće da svaki od vas koji mi je odgovorio uzeo pod pretpostavku da meni to nikad nije palo napamet ? Onaj govori da ja tvrdim da nema vanzemaljaca, ti govoriš da ja primitivno razmišljam jer nisam uzeo takve pretpostavke, treći me upoređuje sa žabom iz bunara.
A sva vaša mišljenja se zasnivaju na jednostavnoj činjenici, hej pa svemir je velik mora ih biti negdje, i ne moraju biti građeni od istih elemanta kao živa bića na zemlji.
Pa ok, možemo mi maštat, nije meni to problem.