Virtu4l je napisao/la:Stadioni su već odavno prestali biti samo stadioni. Profit koji se ostvari u toku dana kad je utakmica je ogroman, za naše uslove sigurno nedostižan. Zarađuje se na apsolutno svemu, od reklama, parkinga, ulaznica, poluvremena do raznih shopova. Kad na to dodamo i npr. koncerte, onda to na godišnjem nivou iznosi mnogo para.
Mi u svemu tome debelo zaostajemo, ne samo mi, nego kompletan region. Nećemo mi nikada doći na taj nivo, prije svega zato što nemamo velike gradove, a nemamo ni svijest da utakmicu doživljavamo kao događaj na koji će otići čitava porodica i potrošiti 100 KM. Gdje će ta porodica platiti ulaznice, tata platiti parking i popiti tri piva, a mama odvesti djecu da kupe suvenire i slično.
Željezničar je sa svojom Grbavicom sigurno u najpovoljnijoj poziciji za budućnost, jer lokacija je idealna da se bar dio ponude sa zapada prenese kod nas. Na Grbavici se može napraviti fantastičan multifunkcionalan stadion sa kompletnom ponudom, od parkinga, shopova, raznih poslovnih prostora, bioskopa, teretane, bazena, spa, velnesa i ko zna čega, plus rezidencijalni dio. Sve ove mogućnosti pruža fantastična lokacija Grbavice i mnogo zemljišta u vlasništvu FK/SD Željezničar. Ovo se može realizovati samo u Sarajevu da bi bilo isplativo. Ne želim potcijeniti ostale gradove, ali Sarajevo je najveće tržište u državi. Takav projekat je sigurno u interesu grada i države, ali mnogo toga je pa se ne dešava.
Nisu za ovo potrebni veliki gradovi i nismo mi toliko daleko od toga, nije to uopste nedostizno kao sto ti sada predstavi
Za to sve je samo potreban dobar tim ljudi koji ce voditi pravno lice koje je odgovorno za stadion i klub koji ce imati dobre rezultate. Angazovati i ljude iz drugih drzava da rade u tom pravnom licu, neke ljude sa iskustvom vodjenja takve infrastrukture uz domace ljude u sektorima gdje imamo adekvatnu struku. Na odlicne dogadjaje ce ti hladno dolaziti i ljudi iz ostatka Evrope, pogotovo jer im je generalno vecina stvari jeftina. Sa konekcijama iz Tuzle putem Wizz Air imamo i solidnu povezanost. Nazalost, na Sarajevski aerodrom jos uvijek nece doci low cost airline, Wizz Air je zelio jos prije godinu i pol ali je trazio da se produzi radno vrijeme do 2 poslije ponoci i pocne sa radom u pet ujutro sto je "pametna" uprava aerodroma odbila iako bi hladno to dovelo dodatno minimalno pola miliona ljudi kroz aerodrom mozda vec u prvoj godini. Sarajevo kao grad je nevjerovatan potencijal koji je samo od 2010. do kraja 2015. udvostrucio broj turista i ne vidim da to jenjava, a kao ekonomski centar drzave (sto si i ti rekao) definitivno platezno najbolje stojimo. Ima dosta ljudi u ovom gradu koji bi izdvojili i 200 KM za porodicu za jedan dan ukoliko taj dogadjaj bude bas vrhunski i na klubu te pravnom licu koji upravlja stadionom jeste da napravi od toga dogadjaj na kojem se moze potrositi toliki novac jer tipa trenutno to apsolutno nije moguce. Evo ja bi sigurno trosio na Grbavici za svaku utakmicu preko 20-30 KM samo za sebe pored ulaznice da imam na sto (ne brojim fan shop), defintivno bi za trajanje jedne utakmice kupio 4-5 piva i sl. da polako uzivam u citavoj atmosferi no nazalost za sada nisam u mogucnosti da dobijem to iako vjerujem da ce i to vremenom doci na red.
Ovo sto sam ispisao je cisto vise neka potvrda toga sto si ti napisao, Grbavica mora da se dizajnira i napravi da bude mjesto okupljanja, mjesto polazaka, sastanaka, mjesto gdje ces kada pita prijatelj "gdje izlazimo" ti odgovoris "Grbavica" i sl. kao sto je to BBI uradio na jedan vrhunski nacin i definitivno je predmet izucavanja o pametnom dizajniranju prostora. Upravo kako bi to ostvarili od Grbavice je potrebno da usko saradjujemo sa Opcinom kako bi se i okolno podrucje pametno prostorno isplaniralo, a nije potrebno puno istrazivati i shvatiti da ovom dijelu gradu nedostaje takav jedan prostor susreta