Rekonstrukcija stadiona u BiH

JavierBosnia
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la JavierBosnia » 05 apr 2016, 22:01

AnelZ je napisao/la:E tu se slazem sa tobom. Evo i sada protiv Olimpica je bilo ocito da je travnjak poprilicno neravan i da lopta cesto odskace nekontrolisano. Ali kvalitetno odradjen travnjak kosta preko 1 milion KM jer podrazumjeva promjenu svih zemljanih slojeva, novu drenazu, novi sistem za navodnjavanje i tek onda nova zelena povrsina (eventualno jos grijanje travnjaka). Rekonstrukcija travnjaka na Bilinom Polju u 2012. je kostala oko 1,5 miliona KM (odradjeno i grijanje), na Poljudu 2014. oko 1 milion KM, na Kantridi 2009. oko 2 miliona KM (veca cijena jer su kupili dodatne masine za odrzavanje travnjaka sto je pravo pozitivno). Maksimir je takodjer obnovljen 2011. godine ali je cijena nepoznata no sigurno se vrti oko 1 do 1,5 miliona KM.
A vidi trava je takva da eto i na grbavici prije pocetka utakmice kad pogledas izgleda fino sve super. Zato sto se moze srediti, lijepo se osisa i izgleda da je sve to ravno, al ustvari nije nego ispod se krije mnogo neravnina i onda nije to to. Ali da vrijedi uloziti u teren, svakako da vrijedi i ne treba nama nesto ni vrhunski travnjak kao na wembleyu nego nesto onako kao na bilinom.

Druga stvar, zaljubljenik sam i mislim da stadion 20% ljepse izgleda uz električne reklame. Npr kosevo u europi kada igra, ili BP kada igra repka. Nije ni to aman zaman neke pare, jos je to lakse nabaviti uz sponzore kojih ima na pretek takvih, samo jos kod nas reklame kace po tribinama i po komadima lima oko terena..
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 05 apr 2016, 23:03

Te konstrukcije za elektricne reklame se mogu iznajmiti od strane nekih privrednih subjekata i za samo za jednu utakmicu i sl. ukoliko se smatra da je kupovina istih prevelika investicija (sto jeste). Tada samo treba da bude isplativo platiti iznajmljivanje, tj. da je iznos sponzorstva za tu utakmicu nekoliko puta vece nego cijena iznajmljivanja.

Malim istrazivanjem sam uspio pronaci da jedan m2 tih displeja kosta oko 1500 KM. To je znaci cijena bez dostave i bilo cega. Znaci za citav stadion, troskove odrzavanje, trening za osobe koje ce rukovati time te onda zaposlenje u klubu za te osobe, postavljanje, instaliranje i sta je sve jos potrebno bi kostalo hladno vise od pola miliona KM i mislim da se slazemo da to treba da bude posljednji korak u svemu ovome jer mi za citavu jednu godinu (a igramo i Premijer ligu i Evropu u jednoj godini) ne dobijemo od sponzora tu cifru (u 2015. od sponzorstva dobili 374.000 KM) sto znaci da jednostavno za sada to nije isplativo :)

High

Post Postao/la High » 05 apr 2016, 23:07

Pomjeriše li teren oni iz Mladosti?
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 05 apr 2016, 23:15

AnelZ je napisao/la:Te konstrukcije za elektricne reklame se mogu iznajmiti od strane nekih privrednih subjekata i za samo za jednu utakmicu i sl. ukoliko se smatra da je kupovina istih prevelika investicija (sto jeste). Tada samo treba da bude isplativo platiti iznajmljivanje, tj. da je iznos sponzorstva za tu utakmicu nekoliko puta vece nego cijena iznajmljivanja.

Malim istrazivanjem sam uspio pronaci da jedan m2 tih displeja kosta oko 1500 KM. To je znaci cijena bez dostave i bilo cega. Znaci za citav stadion, troskove odrzavanje, trening za osobe koje ce rukovati time te onda zaposlenje u klubu za te osobe, postavljanje, instaliranje i sta je sve jos potrebno bi kostalo hladno vise od pola miliona KM i mislim da se slazemo da to treba da bude posljednji korak u svemu ovome jer mi za citavu jednu godinu (a igramo i Premijer ligu i Evropu u jednoj godini) ne dobijemo od sponzora tu cifru (u 2015. od sponzorstva dobili 374.000 KM) sto znaci da jednostavno za sada to nije isplativo :)

I ja sam bas trazio, ali nisam uspio naci. Ako to kosta pola milijuna maraka i ako bi se profit od reklama digao za sto tisuca mislim da bi to bila itekako dobra investicija. Isplatilo bi se za pet godina, a vjerojatno i prije ako bi se i nakon prve godine nastavio rast prihoda od reklama.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 05 apr 2016, 23:32

Signore je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:Te konstrukcije za elektricne reklame se mogu iznajmiti od strane nekih privrednih subjekata i za samo za jednu utakmicu i sl. ukoliko se smatra da je kupovina istih prevelika investicija (sto jeste). Tada samo treba da bude isplativo platiti iznajmljivanje, tj. da je iznos sponzorstva za tu utakmicu nekoliko puta vece nego cijena iznajmljivanja.

I ja sam bas trazio, ali nisam uspio naci. Ako to kosta pola milijuna maraka i ako bi se profit od reklama digao za sto tisuca mislim da bi to bila itekako dobra investicija. Isplatilo bi se za pet godina, a vjerojatno i prije ako bi se i nakon prve godine nastavio rast prihoda od reklama.
Mozda kosta toliko kad kupujes pa da radis sa njiam sta hoces. ALi nadjes preduzece koje te reklame proizvodi i ako im je standardna cijena 1500 KM, dogovoris za manje, pod uslovom da u toku utakmice od neka 2 sata ukljucujuci i period prije utakmice se reklame te firme pojave xx puta. Tu je sve stvar sponzorstva.
Sistem oglašavanja je dosta laksi i efikasniji, vise bi se preduzeca htjelo oglasavati tako jer izucavao sam to, na stadionu 10.000 ljudi, pred TVom jos hiljade i hiljade i u percepciji gledaoca jednostavno vremenom pamti te reklame svjesno ili ne svjesno. Znaju to najbolje marketing menadzeri, tako da se sigurno isplati. Nece se isplatiti u roku od jedne godine, ali nek prodje neko vrijeme otplatit ce se to samo

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 05 apr 2016, 23:47

U tom grmu lezi zec. Iako smatram da jesu investicije potrebne da bi se stvorili veci prihodi, cisto sumnjam da bi nam se drasticno zbog toga povecali prihodi od sponzorstva (ti si dao prognozu od 33% sto je veliki rast koji ne moze se odrzati duzi period). Naravno da i ja zelim da ih vidim na Grbavici, ali zaista mislim da to treba da bude posljednji korak za stadion, kada sve uzima svoj konacni oblik jer mozemo tih pola miliona KM za sada bolje uloziti. Uz to sam siguran da je odrzavanje tog sistema na godisnjoj bazi zahtjeva sigurno preko 50.000 KM, a to je tehnologija koja ne moze cekati 10 godina da se isplati jer ces za deset godina najvjerovatnije morati kupiti novu (ili vecinu vec zamjeniti) i onda ispade da nisi uspio profitirati od nje. I gledanost utakmica nase Premijer lige na TV-u nisu sada neke basnoslovne da opravdaju neku takvu investiciju. Te reklame su samo popratni uredjaji radi veceg zadovoljstva za sponzore, one nece sami od sebe privuci nove sponzore kao sto to rade dobri rezultati ili radovi na stadionu :) i koliko znam, nema proizvodjaca u BiH za iste tako da ces tesko sklopiti neki sponzorski ugovor za njih, a i kako god bi ti otpisali maksimalno 25000-50000 KM na ukupnu cijenu za tu reklamu.

To je barem moja racunica ovako iz glave, kada bi se stavilo na papir (troskovi nabavke i instalacije, troskovi odrzavanja, troskovi amortizacije, prihodi od sponzorstva) moguce je da bi brojke mi dokazale da sam u krivu (iako sumnjam) i da moram promjeniti misljenje no nemam sada vremena za to niti dovoljno informacija da predvidim buducnost :D

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 06 apr 2016, 00:16

Kupovina ad panela se ne isplati apsolutno nikome osim možda fudbalskom savezu zbog utakmica reprezentacije. Savezu se to isplati jer kad igraš protiv velikih, oni dovlače svoje sponzore koji plaćaju masne cifre.

Ta cijena koju je Anel našao je čak i veoma povoljna, jer oni visoko kvalitetni tipa digiBOARD koštaju tri puta više. Ako se dobro sjećam, nekad davno kad smo igrali protiv Španije, oni su donosili svoje panele i na njima su se vrtile reklame Španskih kompanija. Kasnije su UEFA i FIFA preuzele i to, pa se sad vrte njihove reklame.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 06 apr 2016, 00:24

Sve u svemu, rjesiti radove planirane do kraja maja i tamo do kraja ljeta do kad budu vremenski uslovi dozvoljavali sredjivat stadiom, prostorije i sve sto treba. I knda se na proljece 2017 spremiti malo bolje za nova ulaganja.
Postepeno jer nema druge, a marketing je ekstra stvar. Zeljo dobro radi na tome, pise izvjestaje, pravi grafike i planove, poziva navijace na utakmice i nije slucajno zbog toga i dobri rezultati i dobra posjecenost.

PipiDugaCarapa
Kontakt:

Post Postao/la PipiDugaCarapa » 06 apr 2016, 00:36

Ma sve je jasno i apsolutno se slazem sa tobom oko toga, međutim, klub je odredio prioritete i u ovom trenutku od istih ne bi smjeli odstupati. Vazno je da su se odlučili na ovaj poduhvat, te da su se pomjerili sa mrtve tačke i debelo je premašili. Korak po korak, pa će travnjak i pokretne reklame doći na red. Bar za sada su planirane prostorije kod zapada, bez kojih ne bi bilo moguće dobijanje licence za nastupe na europskim takmičenjima na našem stadionu; nakon toga slijedi i gradnja istoka, tačnije prva faza istog, koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine a od 2017. se započinje sa izgradnjom prve faze juzne tribine, koja će biti tik iza gola.
GRADI ZELJO, BOLI TE **** !

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 06 apr 2016, 00:59

Stadioni su već odavno prestali biti samo stadioni. Profit koji se ostvari u toku dana kad je utakmica je ogroman, za naše uslove sigurno nedostižan. Zarađuje se na apsolutno svemu, od reklama, parkinga, ulaznica, poluvremena do raznih shopova. Kad na to dodamo i npr. koncerte, onda to na godišnjem nivou iznosi mnogo para.

Mi u svemu tome debelo zaostajemo, ne samo mi, nego kompletan region. Nećemo mi nikada doći na taj nivo, prije svega zato što nemamo velike gradove, a nemamo ni svijest da utakmicu doživljavamo kao događaj na koji će otići čitava porodica i potrošiti 100 KM. Gdje će ta porodica platiti ulaznice, tata platiti parking i popiti tri piva, a mama odvesti djecu da kupe suvenire i slično.

Željezničar je sa svojom Grbavicom sigurno u najpovoljnijoj poziciji za budućnost, jer lokacija je idealna da se bar dio ponude sa zapada prenese kod nas. Na Grbavici se može napraviti fantastičan multifunkcionalan stadion sa kompletnom ponudom, od parkinga, shopova, raznih poslovnih prostora, bioskopa, teretane, bazena, spa, velnesa i ko zna čega, plus rezidencijalni dio. Sve ove mogućnosti pruža fantastična lokacija Grbavice i mnogo zemljišta u vlasništvu FK/SD Željezničar. Ovo se može realizovati samo u Sarajevu da bi bilo isplativo. Ne želim potcijeniti ostale gradove, ali Sarajevo je najveće tržište u državi. Takav projekat je sigurno u interesu grada i države, ali mnogo toga je pa se ne dešava.
Voli te tvoje Sarajevo.

po'marke
Kontakt:

Post Postao/la po'marke » 06 apr 2016, 16:59

Šamac, 1100 sjedecih mjesta.

slika

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 06 apr 2016, 17:21

Iako nije vezano za nas, jednostavno se mora spomenuti. Jedan od najkultnijih stadiona na svijetu odlazi u povijest. Boca Juniors planira izgradnju novog stadiona na mjestu pomocnih terena, kao i premjestanje pomocnih terena na mjesto trenutnog stadiona sto se vidi i na slici.

Upravo zbog tog stadiona su mi kao klincu bili gotivni. Nekako mi je zao(imao sam veliku zelju posjetiti ovaj stadion kada budem u mogucnosti), ali je bilo logicno da ce uskoro doci trenutak da se rusi s obzirom da redovi na tribinama i nisu bas moderni. Nadam se samo da ce i na novom zasjati legendarna reklama Coca-Cole u crnoj boji :mrgreen:

slika

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 06 apr 2016, 22:10

Virtu4l je napisao/la:Stadioni su već odavno prestali biti samo stadioni. Profit koji se ostvari u toku dana kad je utakmica je ogroman, za naše uslove sigurno nedostižan. Zarađuje se na apsolutno svemu, od reklama, parkinga, ulaznica, poluvremena do raznih shopova. Kad na to dodamo i npr. koncerte, onda to na godišnjem nivou iznosi mnogo para.

Mi u svemu tome debelo zaostajemo, ne samo mi, nego kompletan region. Nećemo mi nikada doći na taj nivo, prije svega zato što nemamo velike gradove, a nemamo ni svijest da utakmicu doživljavamo kao događaj na koji će otići čitava porodica i potrošiti 100 KM. Gdje će ta porodica platiti ulaznice, tata platiti parking i popiti tri piva, a mama odvesti djecu da kupe suvenire i slično.

Željezničar je sa svojom Grbavicom sigurno u najpovoljnijoj poziciji za budućnost, jer lokacija je idealna da se bar dio ponude sa zapada prenese kod nas. Na Grbavici se može napraviti fantastičan multifunkcionalan stadion sa kompletnom ponudom, od parkinga, shopova, raznih poslovnih prostora, bioskopa, teretane, bazena, spa, velnesa i ko zna čega, plus rezidencijalni dio. Sve ove mogućnosti pruža fantastična lokacija Grbavice i mnogo zemljišta u vlasništvu FK/SD Željezničar. Ovo se može realizovati samo u Sarajevu da bi bilo isplativo. Ne želim potcijeniti ostale gradove, ali Sarajevo je najveće tržište u državi. Takav projekat je sigurno u interesu grada i države, ali mnogo toga je pa se ne dešava.
Nisu za ovo potrebni veliki gradovi i nismo mi toliko daleko od toga, nije to uopste nedostizno kao sto ti sada predstavi :D

Za to sve je samo potreban dobar tim ljudi koji ce voditi pravno lice koje je odgovorno za stadion i klub koji ce imati dobre rezultate. Angazovati i ljude iz drugih drzava da rade u tom pravnom licu, neke ljude sa iskustvom vodjenja takve infrastrukture uz domace ljude u sektorima gdje imamo adekvatnu struku. Na odlicne dogadjaje ce ti hladno dolaziti i ljudi iz ostatka Evrope, pogotovo jer im je generalno vecina stvari jeftina. Sa konekcijama iz Tuzle putem Wizz Air imamo i solidnu povezanost. Nazalost, na Sarajevski aerodrom jos uvijek nece doci low cost airline, Wizz Air je zelio jos prije godinu i pol ali je trazio da se produzi radno vrijeme do 2 poslije ponoci i pocne sa radom u pet ujutro sto je "pametna" uprava aerodroma odbila iako bi hladno to dovelo dodatno minimalno pola miliona ljudi kroz aerodrom mozda vec u prvoj godini. Sarajevo kao grad je nevjerovatan potencijal koji je samo od 2010. do kraja 2015. udvostrucio broj turista i ne vidim da to jenjava, a kao ekonomski centar drzave (sto si i ti rekao) definitivno platezno najbolje stojimo. Ima dosta ljudi u ovom gradu koji bi izdvojili i 200 KM za porodicu za jedan dan ukoliko taj dogadjaj bude bas vrhunski i na klubu te pravnom licu koji upravlja stadionom jeste da napravi od toga dogadjaj na kojem se moze potrositi toliki novac jer tipa trenutno to apsolutno nije moguce. Evo ja bi sigurno trosio na Grbavici za svaku utakmicu preko 20-30 KM samo za sebe pored ulaznice da imam na sto (ne brojim fan shop), defintivno bi za trajanje jedne utakmice kupio 4-5 piva i sl. da polako uzivam u citavoj atmosferi no nazalost za sada nisam u mogucnosti da dobijem to iako vjerujem da ce i to vremenom doci na red.

Ovo sto sam ispisao je cisto vise neka potvrda toga sto si ti napisao, Grbavica mora da se dizajnira i napravi da bude mjesto okupljanja, mjesto polazaka, sastanaka, mjesto gdje ces kada pita prijatelj "gdje izlazimo" ti odgovoris "Grbavica" i sl. kao sto je to BBI uradio na jedan vrhunski nacin i definitivno je predmet izucavanja o pametnom dizajniranju prostora. Upravo kako bi to ostvarili od Grbavice je potrebno da usko saradjujemo sa Opcinom kako bi se i okolno podrucje pametno prostorno isplaniralo, a nije potrebno puno istrazivati i shvatiti da ovom dijelu gradu nedostaje takav jedan prostor susreta :)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 06 apr 2016, 23:14

U suštini se slažemo u svemu, osim što ja mislim da mi taj megalomanski nivo ne možemo dostići.
Another important **** of revenue for Manchester United is funds derived from matchdays, which are all domestic and European football matchday activities. Matchday revenues mainly come from admission tickets, food, drinks and event parking. Games at Old Trafford boast one of the highest utilization rates in the Premier Leagues and in the world at 99% over the last 15 years.
Speaking to possible investors at a roadshow event in Edinburgh yesterday, Manchester United executives said they would limit further price rises for general match-day tickets to the rate of inflation. But they plan to reduce the number of ordinary tickets available in favour of new "sports-bar packages" that guarantee purchasers drinks, snacks and a premium seat.
Jednostavno 'matchday revenue' je nešto što veliki konstantno dižu na viši nivo, a konkretno United već desetak godina bilježi ogroman rast prihoda kada je u pitanju 'matchday'.
Voli te tvoje Sarajevo.

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 07 apr 2016, 00:38

po'marke je napisao/la:Šamac, 1100 sjedecih mjesta.

slika
Slatko :thumbup:

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 07 apr 2016, 12:16

slika
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 07 apr 2016, 12:57

po'marke je napisao/la:Šamac, 1100 sjedecih mjesta.

slika
Jednostavno, funkcionalno, lijepo. :thumbup:
Hayley <3

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 07 apr 2016, 15:13

avenija je napisao/la:slika
Ima ovdje mjesta za prosirenje ovih tribina iza golova...

Trenutno najbolji stadion u drzavi! :ljepota:
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 07 apr 2016, 15:28

FrancescoTotti je napisao/la:
avenija je napisao/la:slika
Ima ovdje mjesta za prosirenje ovih tribina iza golova...

Trenutno najbolji stadion u drzavi! :ljepota:
Treba se rjesiti one zgrade iza, ovdje na slici se ne vidi i onda se moze lijepo izgraditi prostor oko stadiona i raditi na prosirenju tribina

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 07 apr 2016, 21:45

Virtu4l je napisao/la:U suštini se slažemo u svemu, osim što ja mislim da mi taj megalomanski nivo ne možemo dostići.

Jednostavno 'matchday revenue' je nešto što veliki konstantno dižu na viši nivo, a konkretno United već desetak godina bilježi ogroman rast prihoda kada je u pitanju 'matchday'.
E sada si bas uzeo Manchester United, klub koji ce po finansijskim rezultatima za 2015/16 biti kluba sa najvecim prihodima u svijetu fudbala sa skoro 600 milion € i kojem po tome apsolutno nikada nijedan klub iz nase regije nece moci primirisati, nazalost :D inace kod Man Utd matchday revenue donosi tek petinu prihoda prema finansijskim rezultatima iz 2014/15 (prava prenosa donosi im 5% vise nego matchday revenue), ubjedljivo im najvise donose komercijalni prihodi (51%). Od 2009/10 do 2014/15 im je udio matchday revenue u ukupnim prihodima spao sa 33% na trenutnih 22% odnosno sa 120 milion € na 114 miliona €. Stoji ipak da su na ovih 114 miliona € pali tek u finansijskim rezultatima za 2014/15 nakon sto su u 2013/14 imali matchday revenue od 130 miliona € sto predstavlja rast svake godine od 2009/10 ali opadanje udjela u ukupnim prihodima jer je i ovih 130 miliona € 25% od ukupnih prihoda (pad od 8% u cetiri godine). Prema finansijskim rezultatima iz 2013/14 su bili prvi u svijetu po matchday revenue no u 2014/15 zbog generalnog pada njihovih matchday revenue su bili tek cetvrti u svijetu sto je opet impresivno (ispred njih su tek Arsenal, Real Madrid i Barcelona). Ove podatke iznosim da ti pokazem da iako im jeste bitan matchday revenue, on je daleko od krucijalnog znacaja za bilo koji veliki klub jer se vecini vrti oko 20% udjela. Arsenalu je matchday revenue procentualno najveci od vecih klubova gdje im cini 30% prihoda. Razlog zasto procentualno opada znacaj matchday revenue kod velikih klubova iz godine u godinu jeste upravo to sto si citirao, a to jeste da klubovi sada odlucuju da prodaju manje karti i spremni su na ukupno manji rast tih matchday revenue naspram ostalih prihoda ali da mogu ponuditi bolji ugodjaj i da im klijentela bude neka visa klasa nego prije tj. ljudi koji mogu privuci kroz ostale vidove (sponzorstva) veci novac u klub. Konvertirati 5000 mjesta u 1000 VIP i sl. cesto znaci da ce ti matchday revenue stagnirati (tesko ce rasti) jer je razlika u broju ipak velika.

Ja apsolutno nikada nisam spominjao neki megalomanski nivo (tj. nivo klubova iz liga petice kao sto si ti dao primjer sa Man Utd) kada kazem "veci nivo" ali definitivno nesto nalik na klubove iz Belgije smatram da mozemo dostici (ne mislim na ukupne prihode, nego nacin organizacije kluba i stadiona) :) ja kada govorim o visokom nivo nikada ne pomislim na apsolutno najveci nivo kao sto je slucaj Njemacke i Engleske za koje se najvise ljudi pocne hvatati kada se prica o ovoj temi vec jedan osrednji Evropski nivo tipa upravo Belgije.

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.