Postao/la zaboljegzelju » 22 maj 2016, 21:10
@amazon
Uradili smo mnogo toga dobrog, a evo krenut ću nekim redom, bez da spominjem stadion, iako, samo ovo oko stadiona što se uradilo nakon toliko godina čekanja je za mene veliko, preveliko, i razlog da imamo povjerenje u upravu.
Isto tako, važno je znati da sportski segment, ukoliko se potencira prije nekih drugih stvari (finansija, dugova, stabilizacije kluba, infrastrukture, itd), nema nikakvog smisla, odnosno to je kratkoročni bljesak, nakon kojeg slijedi povratak 3 koraka unazad, kao što smo već nekoliko puta iskusili, upravo zbog toga što ostali segmenti rada kluba nisu mogli da prate sportski segment.
1. uvezan je radni staž ljudima, na što su čekali 20 godina
2. napravljena je konsolidacija radnih mjesta, te se više u klubu ne nalaze ljudi koji ništa ne doprinose, a primaju plate
3. isplaćena su brojna dugovanja prema bivšim uposlenicima, igračima, firmama, itd.
4. zaključeni ugovori sa nekoliko eminentnih kompanija
5. dug se konstantno smanjuje - troši se onoliko koliko se ima - ne ide se u nova zaduženja
6. klub se "riješio" tzv. "poluigrača" za koje je procijenjeno da se ne uklapaju u viziju budućeg Želje
7. Uprava je omogućila dolazak nekoliko provjerenih i veoma "zvučnih" imena, što prije nije bio slučaj
Mogu nabrajati još, ali ovo je glavnina, s tim da sporstki segment po svim pravilima ide POSLIJE svega ovoga! Pored toga, veoma mali vremenski period ova Uprava vodi klub, i itekako je rano da ih se nakon jedne sezone, konačno ocijeni, a pogotovo vezano za sportski segment.
Tek nakon dobro konsolidovanih nabrojanih i mnogih drugih, sličnih, segmenata funkcionisanja kluba, možemo očekivati da sportski segment bude u punom fokusu, a nakon toga možemo tek donijeti konačan sud.
***ja beskrajno volim Želju, ali to je moja jedina veza sa njim - nemam ličnih interesa, niko moj ne radi u Želji, nemam razlog da stvari uljepšavam ako su crne - niti da kukam ako sve ide kako treba, nastojim biti realan, nadajući da mojim pisanjem mogu 1% pomoći u bilo kojem segmentu, ako ništa - stvaranju realne atmosfere među navijačima.
S druge strane, mogu zamjeriti Upravi mijenjanje trenera ali ne mogu o tome pričati jer nemam adekvatne činjenice. Bio sam za Odovića, ali ako trener izgubi autoritet - onda je to teško popraviti. Nisam imao ništa protiv Mulalića, ali ako je bio "začetnik" hajke na Odovića, onda mu nije ni trebala biti pružena prilika. I bez toga, odradio je katastrofalan kraj sezone, i mogao je i ostati i dobiti otkaz, ali nije trebalo onda u javnost izlaziti sa izjavama da je on "dugoročno rješenje". Nisam bio zadovoljan ni sa Sabljinim pomoćnicima, ne krijem ni to.
Tako da, ima i grešaka, ali i strašno lijepih stvari. Mislim da je omjer 80:20 u korist dobrih, i to je zasigurno nešto što samo može da se popravlja u budućnosti, ukoliko budemo dali podršku onima koji vode klub.
|***Against Modern Football***|