Miralem Halilović: Povlačim pijavu za draft, odlazim iz Slobode!
Kapiten tuzlanske Slobode, Miralem Halilović, nedavno je maturirao u tuzlanskoj Gimnaziji, ali za razliku od većine školskih drugova, nije se ovim povodom odao velikom slavlju i tulumarenju. Košarkaškom profesionalcu proslava mature nije prilika za opuštanje u dimu cigareta i aromi alkoholnih pića. Njegovo mjesto je skoro uvijek- na košarkaškom igralištu!
- Trenutno smo do 1. juna na odmoru, a poslije ćemo se okupiti, dogovoriti rad i pripremati se za narednu sezonu. Početkom jula napunit ću 19. godina i to je vrijeme punog sazrijevanja svakog sportiste. Ako se želim baviti ovim sportom, onda nema prevelikog opuštanja – rekao nam je Miralem Halilović, s kojim smo ugodno razgovarali u bašti restorana “Omega”.
Draft za dvije godine
Neposredan povod za razgovor, bila je Halilovićeva prijava na draft NBA, kao i najava njegovog skorog odlaska iz matičnog kluba.
Koliko je iznenadila vijest o prijavi na draft, toliko je čudna bila i informacija o povlačenju prijave!? Šta je u svemu tačno?
- Prijavu za draft, u stvari, podnio je Aleksandar Rašković, drugi čovjek u menadžerskoj agenciji Davida Baumana, čovjeka koji pod svojom kapom ima najbolje talente iz cijelog svijeta i s kojim sam prije dvije godine potpisao ugovor o, da tako kažem, mojoj košarkaškoj budućnosti. U svemu je bilo najbitnije da me pozovu u Adidasov košarkaški kamp u Trevisu, od 5. do 7. juna, gdje će se na okupu naći najveći talenti iz Evrope.
Halilović kaže da je za draft još rano, ali da se nada da će u Trevisu biti dogovoreno nešto za njega važnije.
- Prije dvije godine u Adidasovom kampu u Istanbulu proglašem sam najboljim igračem završne utakmice najboljih mladih košarkaša. Nisam imao punih 17 godina, a nakon toga sam sklopio ugovor s Baumanom. Sada se nadam da ćemo tamo, moji roditelji i ja, te Slobodan Rašković, odlučiti o mojoj daljnjoj košarkaškoj karijeri.
Čelnici su tražili više
Draft će, kaže Halilović, sačekati još sezonu, dvije. Sve ide postupno. Ali, malo ko je očekivao da će Halilović najaviti skoro sigurni odlazak iz Slobode, što je ovih dana tema pisanja medija.
- Moglo se dogoditi da odem još u toku prvenstva. Vjerovatno na prijedlog Tuzlaka Damira Mulaomerovića, za mene se zagrijao Zagreb CO. Čak su ponudili stanovito obeštećenje, ali ljudi u Tuzli, s kojima su pregovarali, tražili su puno više. To je razlog zbog čega nisam otišao u NLB ligaša, ali se nadam da ću u toj ligi igrati iduće sezone – vjeruje Miralem Halilović, ne rekavši ko je iz Slobode pregovarao za Zagrebom.
U dobi u kojoj jeste, rijetko koji mladi igrač dobije ovakvu priliku. Uspjelo je to, primjerice, klupskim suigračima Elmedinu Kikanoviću i Milanu Miloševiću, odnosno, Hercegovcu, Stanku Baraću, a prije njih, u veliki klub otišao je Mirza Teletović.
Halilović se nada da iduće sezone neće braniti boje Slobode, a osim zagreba, postoji interes još nekih klubova iz regije, poput Fenerbahčea, Bosne Asa BH Telekoma, pa i Cibone.
Nadam se pozivu selektora
U tek završenoj sezoni, u kojoj se Sloboda jedina od velike četvorke otišla korak nazad, Halilović je igrao s promjenljivim uspjehom. Vrlo dobro u Ligi 12, istim tempom u prvih pet kola Lige 6, a onda se gubio.
- Ne želim se pravdati, ali ću reći da sam u Ligi 12 igrao prosječno 30 minuta i dosta dobro. U Ligi 6, nakon poraza od Širokog TT Kabela, bilo me je osjetno manje na parketu. To me psihički opterećivalo, pa i kada sam ulazio u igru, nisam bio pravi. Ne želim nikoga optuživati niti sebe opravdavati, ali poslije svega, shvatio sam da je došlo vrijeme da krenem novim košarkaškim putevima. Mislim da bih u Slobodi samo stagnirao, mada moram reći da mi je taj klub dao priliku da iskažem talenat, i na tome sam pojedincima zahvalan.
Lani je Halilović prvi put pozvan u reprezentaciju. Bio je na širem spisku selektora Mensura Bajramovića. Pozivu se nada i za naredni kvalifikakcijski ciklus reprezentacije.
- Ko god bude selektor, vjerujem da će me pozvati. Vrijeme je da se reprezentacija podmladi. Među kandidatima vidim sebe, pogotovo kada u većem klubu steknem nova znanja, rutinu i sigurnost – navodi Miralem Halilović, košarkaški biser ponikao u Školi košarke pod palicom Azura Sakića, Zorana Iličkovića, Adnana Hodžića i drugih trenera ovoga kluba.
Široki bez premca
Sloboda je u ovoj sezoni bila finalista Kupa BiH, ali je u prvenstvu nazadovala za jedno mjesto u odnosu na prethodne tri sezone.
- Liga 12 bila je slaba, Liga 6 je mnogo kvalitetnija, ali u cjelini, kvaliteta domaće košarke je opala. Momčad Širokog TT kabela odskače, bez premca su i zasluženo su osvojili naslov prvaka BiH – mišljenje je Halilovića.
Slobodin koncept oslanjanja na domaće igrače jeftiniji je od dovođenja stranaca. No, iskustva drugih klubova, poput Širokog TT Kabela i Igokee, dali su bolji rezultat.
Miralem Halilović nije zadovoljan prilikom koja je mladima pružena u Slobodi.
- Spominjalo se često da smo Dejan Jeftić, ja i još neki mladi igrači perspektiva kluba, a svaki put kada je završnica utakmice bila “gusta”, rijetko ko od nas bi se našao na parketu, nego je povjerenje ukazivano najstarijima. Mislim da su našu igru drugi klubovi pročitali i zato nas nije bilo u polufinalu play offa – mišljenje je još aktuelnog kapitena Slobode.
R.I.P Amna Fazlić
KK Sloboda Tuzla
Šampioni BiH : 1994 1996 1997 2000 2001
Finalisti prvenstva : 1995 , 1998 , 1999, 2002
Pobjednici kupa BiH : 1994, 1995,1996,1997, 1999 , 2001
Pobjednici Super Kupa BiH : 1994,1995, 1996,1997, 1998, 1999, 2001