memce1987 je napisao/la:Evo stize i Grk posle Spanca. Ne znam sta da mislim, glupo bi bilo pricati prije nego sto ih vidimo. Nadam se pojacanju, al sam pravo skeptican.
Razlozi su jednostavni:
1. Grk u zadnjoj sezoni odigrao 14 utakmica, jos u drugoj Grckoj ligi. Da ima kvalitet, valjda bi bio standardan ili makar nasao sebi neki drugi klub u Grckoj, gdje ce mu plati 100% biti veca nego ovde. Mozemo se nadati da je odlucio Zelju zbog avanture i zbog toga sto misli da se moze lakse prodati iz nase lige. Vidjecemo.
2. U onom klipu na YT vise izgleda da igra zadnjeg veznog. Agresivan stil igre, sto moze biti veoma rizicno na stoperskoj poziciji.
3. Nije momak mlad, 25 godina i dosad je pokazao da nije mogao napraviti neki znacajan iskorak u seniorskom fudbala.
Ovo sve se moze reci i za spanca.
I jedno pitanje za upravu ili Misimovica(nisam protiv njega):
Vidim da toliko prica o proceduri rada, protokol o svemu, strategiji itd. To je veoma pozitivno i uslov za uspjesan biznis.
Samo moje je pitanje: "Moguli nam predstaviti strategiju/razlog/kako je doslo do transfera oko ova 2 igraca. Totalno je protiv strategije da se ulaze u omladinsku skolu.
Ovo smrdi na onu menadzersku proceduru, gdje menadzer preda listu upravi sa slobodnim igracima i ova izabere po tome ko ima najbolji CV. Nevjerujem da je Kostic analizirao ove igrace i da su njegova zelja, i moguce je da se uopste neuklapaju u njegov stil igre.
Vako su Ibricica htjeli prodati Hajduka, mada je njhov trener imao muda i rekao dodi probu pa cemo vidjeti. Po meni to se i trebali ovde uraditi.
Vidjecemo, samo jos jednom kazem skeptican sam.
mi smo deficitarni na mjestu stopera i dolazak na toj poziciji nam je bio pod "moranje". pogotovo sto se pominje i moguca formacija 3-5-2 u pojedinim utakmicama.
slazem se da ovaj grk nema neki cv i da, ako cemo po tome gledati, nije napredak u odnosu na ono sto imali. medjutim, nerjetko su nas igraci, prema kojim smo imali skepticizam, demantovali igrama na terenu. vrijeme ce pokazati je li sposoban da na terenu pruzi ono sto nam treba i sto je struka zamislila. za sada, na toj poziciji je samo aco siguran (barem bi tako trebalo biti).
u tenutnoj situaciji, ja vidim kemu kao nekoga ko bi mogao dobiti sansu. sa njim je zadovoljna struka, kako iz omladinskog, tako i seniorskog tima. momak ima konstituciju, skok, snagu i pravo je vrijeme da se gurne "u vatru". da se ja pitam, ako bi ovaj grk za nijansu bio bolji od keme, ja bih kemu gurao. mlad, perspektivan, dugorocno rjesenje na toj poziciji, a i mogucnost zarade kroz transfer u buducnosti daleko veca.
spanca ne bih komentarisao, i tu treba vrijeme, a ako i za jednu poziciju imamo konkurenciju, to je njegova. nek se svi trude i zalazu da izbore mjesto u pocetnoj postavi.
sto se tice dovodjenja, predstavljene su nam procedure kako se pregovara i potpisuje ugovor, ali nije kako se dodje do sireg izbora igraca. medjutim, nema se tu sta puno ni pojasnjavati, to se otprilike radi gotovo isto u svim klubovima. imas saradnju sa odredjenim menadzerima i agencijama, te im iskazujes interes za igracem na odredjenoj poziciji, a oni nude ono sto imaju prema tvojim zeljama i plateznim mogucnostima. finansijski stabilni klubovi imaju svoje skaut sluzbe, koje znaju brojati po 15 i vise ljudi, rasporedjenih po raznim kontinentima i zemljama. mi smo jos daleko od toga (pod mi mislim na kompletan region) i ovo sa anom je samo mali, sasvim zanemariv, pokusaj pronalaska igraca putem "skauta". mislim, da ce ano, ipak, vise dolaziti do nama interesantnih igraca preko nekih svojih poznanstava i "veza", nego sto ce on sam hodati okolo (blize ili dalje) i skautirati. to i mnogo kosta, a jedan covjek je premalo da bi se to moglo nazvati ozbiljnim skautingom.
vec sam pisao, i ponovit cu. najiskrenije se nadam da cemo u narednoj sezoni napraviti rezultat, a to je izlazak u evropu. ako bude i koji trofej jos bolje. dvije godine bez evrope bi nas vratile godinama unazad, pa sta god ko pricao, jer je steta visestruka i nenadoknadiva.
meni zapara usi kad neko kaze "prodajom nekog igraca cemo kompenzirati gubitak love zbog neizlaska u evropu". nema tu kompenzacije, da si izborio evropu, ta lova od prodaje igraca je bonus i donosi ti lagodnije poslovanje. mozda, da si izborio evropu, ne bi ni prodavao tog igraca i imao bi kvalitetniji i uigraniji 1. tim.
tako da, za dobro, kako samog Zelje kao kluba, tako i nas navijaca, nadat se pozitivnom ishodu naredne sezone. siguran sam da su i u upravi svjesni svega i da se ne bi kockali sa svim do sada uradjenim. stvari u adminstraciji su se poslozile (ne do kraja, ali nisu samo temelji postavljeni, nego je ostalo samo postavljanje krova). ostao je taj sportski dio, kojim je rjetko ko (skoro pa niko) zadovoljan i ova sezona bi trebala biti prekretnica po tom pitanju.
ne do Bog, loseg pocetka, poznajuci nas mentalitet i strpljenje, sve bi se dovelo u pitanje. svi smo svjedoci, i na utakmicama, i na forumima, i na fb, i medjusobnim razgovorima... kako idemo iz krajnosti u krajnost. dok imamo rezultate, tim i uprava ima i podrsku, a kroz podrsku dodje i lova. cim nema rezultata, nema podrske, samim tim ni love. a, za sve sto oni rade i trude se da urade trebaju pare.
zato kazem, sumnjam da bi se kockali i dovodili u mogucnost da sami sebi bace pod noge, do sada uradjeno i ono sto su planirali.
ne moram navijati za f.k. sarajevo da bih mogao reci da sam sarajlija