Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- ŠB_Fidelis
- Kontakt:
Re: Chat
Pa, ne mislim na neku konkretnu kategoriju, ali obicno se tradicionalni odgoj veze za prenosenje jednog uzeg vidjenja, gledista, dijela kulture, strozije religijske predaje, i sl., gdje se usadjuje osjecaj tabua kad netko o tome raspravlja otvoreno jer vecina takvih sugovornika to ne moze ili ne zeli, jer nije u stanju preispitivati ili makar pomisliti da mozda njihovo glediste nije jedino ispravno i moguce pa sve shvaca kao provokaciju ili napad. Nije to lose samo po sebi, al drustvo ako konta napredovati mora svoje razlicitosti, probleme, tabu teme biti u stanju razlagati, popravljati, uciti.
Zadnja izmjena: ŠB_Fidelis, dana/u 28 jun 2010, 01:54, ukupno mijenjano 1 put.
...Život za Široki...
Reci mu bola kratko i jasno da je zatucan, eto ti me ispravi ako ne misliš na to.
Volim Velež makar vaki !!!
-
Samo F.K.S !!
- Kontakt:
daj ba vise prekinite jeboga zivot
ŠB_Fidelis je napisao/la:Pa, ne mislim na neku konkretnu kategoriju, ali obicno se tradicionalni odgoj veze za prenosenje jednog uzeg vidjenja, gledista, dijela kulture, strozije religijske predaje, i sl., gdje se usadjuje osjecaj tabua kad netko o tome raspravlja otvoreno jer vecina takvih sugovornika to ne moze, jer nije u stanju preispitivati ili makar pomisliti da mozda njihovo glediste nije jedino ispravno i moguce. Nije to lose samo po sebi, al drustvo ako konta napredovati mora svoje razlicitosti, probleme, tabu teme biti u stanju razlagati, popravljati, uciti.
Rekoh već, nije mi niko rekao moraš biti ovo, moraš biti ono . Čovjek ima mozak, hvala Bogu , pa ga neki koriste 100%, a neki manje. Tako to ide.
- ŠB_Fidelis
- Kontakt:
Haha, pa ne mislim na njega primarno time, govorim opcenito. Jos sam to i naglasio.Ekipa je napisao/la:Reci mu bola kratko i jasno da je zatucan, eto ti me ispravi ako ne misliš na to.
...Život za Široki...
-
Bečki Kongres
- Kontakt:
Društvo = pojedinac, iako se to ne čini tako na prvu. Da, u pravu si glede ovoga, ali čisto sumnjam da je neko odgojen da ne koristi mozak(ne brini @Neutral, ne mislim na tebe, ovo je baš za neke ekstremne slučajeve). Većini su religija/neki običaji koji nemaju veze sa istom/neki pogledi na svijet, nametnuti od njihovih roditelja, no na tebi je da li ćeš ih prihvatiti ili ne. Evo, sasvim je logično da su stariji malo konzervativniji po pitanju spolne orijentacije, bla, bla, bla. Eh, to je tada bio bauk, sada im je tabu tema(naravno), ali nama to ne mora biti ukoliko sami o tome donesemo sud, a ne da slušamo djeda/baku/oca/majku o tome. E tako ti je i sa ostalim pogledima na dešavanja oko nas. Barem ja to tako vidim.ŠB_Fidelis je napisao/la:Pa, ne mislim na neku konkretnu kategoriju, ali obicno se tradicionalni odgoj veze za prenosenje jednog uzeg vidjenja, gledista, dijela kulture, strozije religijske predaje, i sl., gdje se usadjuje osjecaj tabua kad netko o tome raspravlja otvoreno jer vecina takvih sugovornika to ne moze, jer nije u stanju preispitivati ili makar pomisliti da mozda njihovo glediste nije jedino ispravno i moguce. Nije to lose samo po sebi, al drustvo ako konta napredovati mora svoje razlicitosti, probleme, tabu teme biti u stanju razlagati, popravljati, uciti.
Dokle god je pojedinac podložan tim utjecajima, dotle će društvo stagnirati. Zaključak = zauvijek.
-
Samo F.K.S !!
- Kontakt:
isto dvije babe majke mi :S
Ovo je Chat tema
Što ti to smeta.
Uostalom lahku noć, imam obaveza.
Što ti to smeta.
Uostalom lahku noć, imam obaveza.
- ŠB_Fidelis
- Kontakt:
Pa eto, nije da su odgojeni da ne koriste mozak (mada naravno ima i takvih primjera, gdje se u pojedinim drustvima i dan danas podrazumijeva i ocekuje potpuni konformizam, kroz direktnu ili indirektnu prisilu, a vjeruj ne zelis zivjeti u drustvu u kojem vlada ovo prvo), ali opet ti ako ces se orijentirati na jedno strogo ili deterministicko vidjenje svijeta i to usaditi svojim potomcima, onda to utjece na njihovu svijest. Naravno, prihvatiti je ne mora, al bolje u startu drzati opcije i mogucnosti otvorenim i odgajati osobu koja je sposobna razmisljati za sebe i razlikovati kategoriju dobra i zla, etike i morala, ali istodobno ne mora zanemariti nuznost kulturno-religijske predaje odredjenog identiteta i svega sto uz to ide. Tamo gdje se to uspjesno radi (npr. drustva ciji je odgoj skoro asketski nacin zivljenja u vidu stedljivosti, marljivosti, evidentno napreduju i prosperiraju), obicno je rijec o neopterecenijim ljudima i ljudima koji se vise oslanjaju na moralne kodekse (nastranu devijantne osobe) u svom ponasanju i prosudjivanju svijeta. Nema nista lose ni u tome, dapace. Ogranicenost je problem tog drustva, a brojni jednostavno sami sebi nece da prihvacaju da je BH drustvo u globalu vrlo ograniceno, da ne bi koga uvrijedio i rekao neobrazovano i zatucano. Al eto. Naravno, opcenito govoreci, vidim da moram napominjati stalno hehe.Bečki Kongres je napisao/la:Društvo = pojedinac, iako se to ne čini tako na prvu. Da, u pravu si glede ovoga, ali čisto sumnjam da je neko odgojen da ne koristi mozak(ne brini @Neutral, ne mislim na tebe, ovo je baš za neke ekstremne slučajeve). Većini su religija/neki običaji koji nemaju veze sa istom/neki pogledi na svijet, nametnuti od njihovih roditelja, no na tebi je da li ćeš ih prihvatiti ili ne. Evo, sasvim je logično da su stariji malo konzervativniji po pitanju spolne orijentacije, bla, bla, bla. Eh, to je tada bio bauk, sada im je tabu tema(naravno), ali nama to ne mora biti ukoliko sami o tome donesemo sud, a ne da slušamo djeda/baku/oca/majku o tome. E tako ti je i sa ostalim pogledima na dešavanja oko nas. Barem ja to tako vidim.ŠB_Fidelis je napisao/la:Pa, ne mislim na neku konkretnu kategoriju, ali obicno se tradicionalni odgoj veze za prenosenje jednog uzeg vidjenja, gledista, dijela kulture, strozije religijske predaje, i sl., gdje se usadjuje osjecaj tabua kad netko o tome raspravlja otvoreno jer vecina takvih sugovornika to ne moze, jer nije u stanju preispitivati ili makar pomisliti da mozda njihovo glediste nije jedino ispravno i moguce. Nije to lose samo po sebi, al drustvo ako konta napredovati mora svoje razlicitosti, probleme, tabu teme biti u stanju razlagati, popravljati, uciti.
Dokle god je pojedinac podložan tim utjecajima, dotle će društvo stagnirati. Zaključak = zauvijek.
F.K.S. pa chatamo.
...Život za Široki...
Samo se vi zezajte s Ekremom

- NoName
- Kontakt:
Ove Vehabije i Mudžahedini su jedno veliko zlo i to prije svega za muslimane pa tek onda za sve ostale.
Za neupućene, vehabije itekako postoje. Doduše, to je više pogrdan naziv za ovu sektu a iza njih stoji kraljevska porodica iz S. Arabije koja godišnje izdvoji oko 100 milijardi USD za širenje ovog učenja. Tako da kad vidite nekog s potkraćenim pantalonama i onom ružnom, neurednom bradom, znajte da taj klepa dobru lovu za to da bude takav.
Za svoje potrebe, dotična grupacija je promjenila Kur'an i prilagodila ga svojim potrebama. Tako se npr. na jednom mjestu u originalnom Kur'anu kaže "da se za svoju vjeru treba boriti svim sredstvima" a ovi su na kraju ove rečenice dodali (tenkovima, avionima i sl.). Mislim da se na jednom mjestu u ovom modificiranom Kur'anu spominje i to da će ove samoubice završiti u Džennetu pa je stoga to postalo jedno od glavnih oružja terorista.
Ne mogu da govorim primjere iz svog života, imao sam mnogo kontakta sa ovima, to je jedna obična banda, ovi što su došli sa strane su obično najveći kriminalci koji su u svojim zemljama osuđeni na smrt. BiH je, od njihovog dolaska, zapravo samu sebe osudila na razbijanje na dijelove, može to biti u okviru jedne države ali teško se to sve može povezati ikada više.
Za neupućene, vehabije itekako postoje. Doduše, to je više pogrdan naziv za ovu sektu a iza njih stoji kraljevska porodica iz S. Arabije koja godišnje izdvoji oko 100 milijardi USD za širenje ovog učenja. Tako da kad vidite nekog s potkraćenim pantalonama i onom ružnom, neurednom bradom, znajte da taj klepa dobru lovu za to da bude takav.
Za svoje potrebe, dotična grupacija je promjenila Kur'an i prilagodila ga svojim potrebama. Tako se npr. na jednom mjestu u originalnom Kur'anu kaže "da se za svoju vjeru treba boriti svim sredstvima" a ovi su na kraju ove rečenice dodali (tenkovima, avionima i sl.). Mislim da se na jednom mjestu u ovom modificiranom Kur'anu spominje i to da će ove samoubice završiti u Džennetu pa je stoga to postalo jedno od glavnih oružja terorista.
Ne mogu da govorim primjere iz svog života, imao sam mnogo kontakta sa ovima, to je jedna obična banda, ovi što su došli sa strane su obično najveći kriminalci koji su u svojim zemljama osuđeni na smrt. BiH je, od njihovog dolaska, zapravo samu sebe osudila na razbijanje na dijelove, može to biti u okviru jedne države ali teško se to sve može povezati ikada više.
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.
-
Samo F.K.S !!
- Kontakt:
NoName je napisao/la:Ove Vehabije i Mudžahedini su jedno veliko zlo i to prije svega za muslimane pa tek onda za sve ostale.
slazem se sa tobom jbt pa te vehabije su nas unistile a ovi nasi bjednici ih slave grrrr nista mi mrze nema kad vidim turske zastave na tekmama repke
i onaj cuo sam da primaju par stotina maraka za svaki centimetar brade
@Neutral, niko ne koristi mozak 100%
@Noname svaka ti čast na postu, sročio si fino i uljudno ono što bih ja mogao izraziti samo kroz psovke i mržnju. Strašno sam bijesan zbog onog što se desilo jučer, zbog onog TERORISTIČKOG ČINA. Kazna smrtna, ili još bolje DOŽIVOTNA. Tuga je što će onaj bradati majmun biti na slobodi dok pucneš prstima, pa će sutra doći mene da zakolje kad me vidi da se držim s djevojkom za ruku ili će odvrnuti bombu usred Titove zato što se toči alhohol. ****, marš u Irak.
@Noname svaka ti čast na postu, sročio si fino i uljudno ono što bih ja mogao izraziti samo kroz psovke i mržnju. Strašno sam bijesan zbog onog što se desilo jučer, zbog onog TERORISTIČKOG ČINA. Kazna smrtna, ili još bolje DOŽIVOTNA. Tuga je što će onaj bradati majmun biti na slobodi dok pucneš prstima, pa će sutra doći mene da zakolje kad me vidi da se držim s djevojkom za ruku ili će odvrnuti bombu usred Titove zato što se toči alhohol. ****, marš u Irak.
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden
-
zlaja-73TM87
- Kontakt:
ADMINE,zar ovo nije SPORTSKI PORTAL?Ako NIJE da potražim neki koji govori o sportu,a ne o politici!Pozdrav.
- NoName
- Kontakt:
Ja, pošto ne vidim dobro, sebi sam nabavio naočale. I tebi toplo preporučujem jedne.zlaja-73TM87 je napisao/la:ADMINE,zar ovo nije SPORTSKI PORTAL?Ako NIJE da potražim neki koji govori o sportu,a ne o politici!Pozdrav.
[quote]Diskusije
Teme koje nemaju veze sa sportom [/quote]
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
-
Bečki Kongres
- Kontakt:
Zovi me kako želiš, ha ya.kosta_AR je napisao/la:konacno neka prihvaljiva rasprava,smucio mi se religijski materijal koji isijava iz svake teme. vec sam uptio tihe kritike na racun moderacije,mada ,sto te ne ubije,ojaca te
iz pristojnosti prema forumasima i temi,necu nabrajati sav ovaj moralni otpad koim nas nasi mediji svakodnevno casteali sigurno je da ima svakakvih tipova ljudi i zajednica.
sto se tice ovoga svega pitanje za becki kongres (wtf. necu valjda uvijek pisati tako..od sada si BK)![]()
nego,kako je to pojedinac = zajednica ? ne valja ti to druze
Helem pojedinac = društvo. Zašto to napisah? Dobro, vjerovatno(100%) nisam obrazložio to do kraja, jer je bilo isuviše kasno da pišem kilometarske postove. Ne brini, neće to biti ni sada, ali moram ovo obrazložiti.
Dakle, rekoh to jer svi znamo šta je društvo. Da ne pišem definiciju, nema potrebe. E sad, svaka jedinka kada bi u društvo unosila samo ono najbolje, u suštini bi se i društvo promijenilo i postalo(recimo) savršeno, iako je to nemoguće. Dobro, svi smo mi sada pali pod utjecaj društva, htjeli mi to priznati ili ne, ali kada bismo se svi iz korijena promijenili, onda bi se i društvo promijenilo, zar ne? Ono što sam govorio/što govorim, kada upotrijebimo u primjer odgoja, dobijemo nešto novo, za sve nas bolje društvo; društvo bez ikakvih predrasuda(jer, hej, sve te jedinke su od samog rođenja bile "natjerane" da misle samostalno, te da ne "padaju" na priču drugih)...
Ne brini, ne pokušavam ovdje poremetiti neke filozofske i sociološke postulate, ali ovo je povučena paralela između odgoja pojedinaca koji bi kasnije(u dalekoj budućnosti) promijenili društvo.
@Bezimeni
Well played.
- Emir_ZENICA
- Kontakt:
Dosada ! ! !
Zadnja izmjena: Emir_ZENICA, dana/u 28 jun 2010, 14:44, ukupno mijenjano 1 put.
A C A B !
- QUARESMA 18<<<
- Kontakt:
sto se to desilo, nisam upucen
vjezbam matematiku jbt, citav dan, i bosanski moram ucit aaaaa, sutra prijemni, trema :S
vjezbam matematiku jbt, citav dan, i bosanski moram ucit aaaaa, sutra prijemni, trema :S
Vehabije mi nimalo nisu simpaticni.Kada ih vidim sa onim njihovim neurednim bradurinama,skracenim pantalonama vrli su mi iritantni.S druge strane,licno mi niko od njih nikada nije nista nastetio,tako da im nemam nista konkretno prigovoriti.Ali opet,radije bih da ih nema nego da ih ima 
Tragedija!Bosna i Hercegovina gubi svog najvećeg dragulja??Pogibljeni start znači kraj potencijalno velike karijere?? Pogledati na:
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif
http://www.pohrani.com/f/1h/RC/SsrCfkJ/dajv.gif
Ne valja što generalizuješ, nisu oni svi loši. Mada uostalom ja nisam upućen u te vehabije nešta posebno. To što ti kažeš nešta borba avionima, tenkovima za svoju vjeru prvi put čujem.NoName je napisao/la:Ove Vehabije i Mudžahedini su jedno veliko zlo i to prije svega za muslimane pa tek onda za sve ostale.
Ono što ja znam o vehabijama je iz ličnog iskustva...
Drug koji je išao sa mnom u srednju je bio tako da kažem problematičan. Ono nemiran na času, zadirkivanje, gađanje profesora fkašama i slično. I tako sve do drugog razreda i onda u trećem razredu odjednom se smirio posvetio religiji itd. Momak sebe zove VEHABIJOM više nepravi nikakve probleme, ne nosi bradu, ne nosi kratke pantalone(a šta i da nosi) ne slavi više onu pravu novu godinu, već muslimansku(u prevodu nema više pijanki, već muslimansku novu godinu slavi u dzamiji). Znači ja ništa loše kod njega nisam mogao primjetiti i onda se pitam šta ima loše kod vehabija.
I ponekad, al vrlo rijetko smo pričali s njim o tome, mada nisam volio pretjerano o tome pričati i ne mogu se sad sjetiti tačno detalja, al uglavnom nešta tipa da vehabije u globalu nisu loši ljudi, već da u toj skupini ima određeni broj ljudi koji su extremisti i koji se skrivaju iza imena vehabije. To ti je isto ko da optužiš komplet jednu navijačku skupinu, radi jednog određenog broja huligana koji se krije iza neke određene imena. Čak nam je taj momak htjeo dati neki DVD koji govori o tome, i kako je ova prljava kampanja protiv vehabija i općenito protiv islama potekla sa zapada. Kako su ti ekstremisti ubaćeni u vehabije da ocrne islam ustvari plaćenici koji služe kao razlog za ratovanje sa muslimanima, pljačkanje bogasva, nafte koje posjeduju muslimani najvećim brojem itd. Opet kažem to je politika, kao što se evo konkretno kod nas dešava gdje u pojedinim navijačkim skupinama ima ubačenih "navijača" od strane političara koji služe za dizanje tenzija na nacionalnoj osnovi što odgovara političarima, to nešta slično kao i sa vehabijam samo su drugi razlozi.
Da se razumijemo nisam ni ja 100% siguran u ovu priču, al mnogo sam bliže njoj, nego ovoj koja dolazi sa zapada i koju čujem iz medija.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.