Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Moderatori/ce: KK_Bosna,nerminh74,CashMan

Ethel
Kontakt:

Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Post Postao/la Ethel » 29 avg 2016, 15:42

@_dreamer_ Nije problem sto su se opijali, vec kad su se opijali, onog trenutka kad se plasiraju na EuroBasket i ispune cilj nek piju gdje hoce i koliko hoce. U toku priprema to niko ozbiljan ne radi. Mirza Delibasic je svojevremeno izbacen iz reprezentacije jer je sa kolegom iz repke zapalio cigaru na balkanu hotela.
Forever and ever, we’ll follow the boys, of Man United, The Busby Babes.

Admir_Sa
Kontakt:

Post Postao/la Admir_Sa » 29 avg 2016, 15:46

to da se u bivšoj jugi zaebavalo na ove načine stoji, ali to su radili ljudi koji su napravili nešto u karijeri, stekli su ime. evo da na ovom snimku pjevaju teletović kikanović, gordić...pa hajd, al halo ba ovo su djeca koja još ni iz pelena nisu izašla u košarkaškom svijetu...

ovo sad kao ispada mi njih mrzimo, samo im greške tražimo, vako, nako...a majke mi mi se zbog njih sekiramo i nerviramo, pa ako bi se moglo mjeriti više bi mi voljeli i željeli da gegić uspije u košarci, nego on sam...
nema potpisa

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 29 avg 2016, 15:46

_dreamer_ je napisao/la:
Mi smo takav narod, to nam je u krvi, i time se napajamo. Ne funkcionisemo mi drugacije, ne mozes ti u grupu od 12 Bosanaca i Hercegovaca uvesti svabski mentalitet. Bosanac funkcionise po svabskom tabiatu samo kada ga tutnes medju 10 svaba pa onda nema kud. Nema to ni veze s time sto su ti momci mahom poluobrazovani, evo samo jedan konkretan primjer. Primjer: Meni neko blizak je menadzer jednog medicinskog kolektiva i sad ljudi uveli sebi praksu da pored zive i citave kantine doruckuju, kahvenisu, rucaju, pa i zapale u prostoriji u kojoj se primi pacijent, nalazi skupa medicinska oprema itd. Vlasniku se to nije svidjelo i covjek htio da to satjera u kut, a uposlenici (sve same fakultetlije i stvarno ljudi na nivou) ukljucujuci i tog mog bliznjeg se uvrijede ko dame iz Londona, ko veli gdje ces nam to reci.
I na kraju, prestali da rade to sto su radili. Sto znaci, 'mi smo takav narod' pada u vodu. Isto tako i ovi nasi majstori, uglavnom su najmirniji i za pozeljet u klubovima. Kad se dodje u reprezentaciju, odjednom se podivlja. Sto se nije divljalo kod Ivanovica? I tu smo bili istog mentaliteta. Jok, Vrabac se use.re kod Dzikica kad ga zakuje za klupu. Musa se nesto puberteski buni, ali mu Mrsic pokazao da nije iznad njega. Kikanovic, Gordic, vazda bubice. Da ne nabrajam i ostale.
_dreamer_ je napisao/la:
Primjer 2: Bas jucer mi jaran prica, radio nekad u BH Telecomu, kaze, naruce sebi desetke s lukom i krkaju u prostoriji gdje primaju stranke, sam se sebi smije, govori, uzas, usmrdi se na 10 metara prostorija od mesa i luka.
Hebiga, to je vec u pitanju odgoj i nekultura, nema to veze sa 'nama' i odgovorno ti tvrdim da je sve manje takvih slucajeva. Ima ih, zato sto su neki na visokim pozicijama, ne moze im se nista, a ovamo su maksimalno nekulturni. Osvjestava se narod itekako po tom pitanju.

dnalydal
Kontakt:

Post Postao/la dnalydal » 29 avg 2016, 15:47

Šta vam je ljudi, spustite loptu malo. Pa sve i da se jesu urokali, to su vrhunski (ili poluvrhunski) sportisti čija tijela mogu bez problema da podnesu koju pivu ili koji litar vina. Vi ste na osnovu snimka na kojem je stol pun pića i na osnovu toga što ljudi pjevaju i plešu, zaključili da su svi razbijeni... I šta sad ako se sluša Ceca? Ruku dajem da je i 99% ljudi na forumu također sluša i razbija se alkoholom uz nju, a problem je eto ako se neko poznat nađe na istovjetnom snimku. Šta sad da se radi. Ta vrsta muzike je jednostavno krvno bliska svim ovim našim narodima i to ne govori ništa o tome kakav je ko sportista, čovjek i slično.
Dalje.....ko je ikada trenirao ozbiljno ijedan sport i išao na pripreme, taj će znati da su izlasci ovog tipa (POKOJI put tokom prirprema) sastavni dio uspostavljanja timske atmosfere. Na taj način se stvaraju drugarstva i postiže da jedan taj momak gine za drugog na terenu. Pa sve i da se jesu napili, ovakva večer može da bude puno korisnija za hemiju nego što posebno može odmoći u smislu fizičke spreme. Pa to su sve grdosije od preko 2 metra i preko 100 kg žive vage mišića. Šta će im biti, pogotovo ako je i stručni štab, kao štovidimo, isti taj izlazak aminovao.
A oni koji misle da se ovo isto i u još mnogo većoj mjeri nije dešavalo i kada su u reprezentaciji igrali Marković. Firić, Avdić i Mršić, taj se također grdno vara. Razlika je jedino u tome što tada nisu postojali telefoni, internet i lične kamere da to ostane zabilježeno.Neno ga je znao drmnuti samo tako.
Pokojni Kindže se nije vadio iz kafane bukvalno svake večeri. Pri tome je mlatio 2-3 kutije cigara za dan/noć. Znao je da ne spava cijele noći i sutradan direktno na utakmicu pa stavi 30 poena hladno...
da ne pričam dalje...

Zaključak je uglavnom da šta god mi dobro ili loše uradili u ovim kvalifikacijama, sigurno nećemo izgubiti zbog ove jedne večeri a isto tako ne bismo pobijedili da te večeri nije bilo. Tačka.

remA1
Kontakt:

Post Postao/la remA1 » 29 avg 2016, 15:53

Hoće li pravit' na Facebooku live iz Rusije? :lol:

Admir_Sa
Kontakt:

Post Postao/la Admir_Sa » 29 avg 2016, 15:55

dnalydal je napisao/la:Šta vam je ljudi, spustite loptu malo. Pa sve i da se jesu urokali, to su vrhunski (ili poluvrhunski) sportisti čija tijela mogu bez problema da podnesu koju pivu ili koji litar vina. Vi ste na osnovu snimka na kojem je stol pun pića i na osnovu toga što ljudi pjevaju i plešu, zaključili da su svi razbijeni... I šta sad ako se sluša Ceca? Ruku dajem da je i 99% ljudi na forumu također sluša i razbija se alkoholom uz nju, a problem je eto ako se neko poznat nađe na istovjetnom snimku. Šta sad da se radi. Ta vrsta muzike je jednostavno krvno bliska svim ovim našim narodima i to ne govori ništa o tome kakav je ko sportista, čovjek i slično.
Dalje.....ko je ikada trenirao ozbiljno ijedan sport i išao na pripreme, taj će znati da su izlasci ovog tipa (POKOJI put tokom prirprema) sastavni dio uspostavljanja timske atmosfere. Na taj način se stvaraju drugarstva i postiže da jedan taj momak gine za drugog na terenu. Pa sve i da se jesu napili, ovakva večer može da bude puno korisnija za hemiju nego što posebno može odmoći u smislu fizičke spreme. Pa to su sve grdosije od preko 2 metra i preko 100 kg žive vage mišića. Šta će im biti, pogotovo ako je i stručni štab, kao štovidimo, isti taj izlazak aminovao.
A oni koji misle da se ovo isto i u još mnogo većoj mjeri nije dešavalo i kada su u reprezentaciji igrali Marković. Firić, Avdić i Mršić, taj se također grdno vara. Razlika je jedino u tome što tada nisu postojali telefoni, internet i lične kamere da to ostane zabilježeno.Neno ga je znao drmnuti samo tako.
Pokojni Kindže se nije vadio iz kafane bukvalno svake večeri. Pri tome je mlatio 2-3 kutije cigara za dan/noć. Znao je da ne spava cijele noći i sutradan direktno na utakmicu pa stavi 30 poena hladno...
da ne pričam dalje...

Zaključak je uglavnom da šta god mi dobro ili loše uradili u ovim kvalifikacijama, sigurno nećemo izgubiti zbog ove jedne večeri a isto tako ne bismo pobijedili da te večeri nije bilo. Tačka.
zato i kad su igrali i firic i marković mi pobjede na EB nismo imali....fulate ljudi poentu, drastično je fulate...nije ovde bitno jesu li oni pili jednu noć, bitno je da se ovakve stvari ne smiju dešavati na pripremama ozbiljnog sportskog kolektiva. Pogledajte medije u srbiji i hrvatskoj, prema svojim sportistima ostriji 10 puta nego ovi naši i jesu li išta pronašli petrovicu ili djordjevicu tokom kvalifikacija i priprema za RIO??? isti mentalitet kao i mi, eto, jesu li oni imali derneka ovakvog tipa?

ovo ti je isto kao kad roditelji puste djeci jednu cigaru, ma hajde šta će mu biti od jedne, pa drugu, pa treću i sa 20 godina mu kupuju kutiju dnevno
nema potpisa

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 29 avg 2016, 16:05

Ovo kod nas je light varijanta. Hrvatima kada igrac otkaze nastup popljuje ga citava drzava, mediji svi objave i pljuju, politicari popljuju, a igrac i familija mu budu proglaseni srbocetnickom :)

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 29 avg 2016, 16:11

dnalydal je napisao/la:Šta vam je ljudi, spustite loptu malo. Pa sve i da se jesu urokali, to su vrhunski (ili poluvrhunski) sportisti čija tijela mogu bez problema da podnesu koju pivu ili koji litar vina. Vi ste na osnovu snimka na kojem je stol pun pića i na osnovu toga što ljudi pjevaju i plešu, zaključili da su svi razbijeni...

:kafa:
Ma glupi forumasi i zakljucivanje :lolno:

Jednostavno sve upucuje na to da rade jogu ili neki drugi vid meditacije. Planski su doveli i mladog zenskog instruktora ove drevne vjestine sa Tibeta, da bi nasi ostali sto duze i sto bolje usredotoceni na na samu seansu.
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

dnalydal
Kontakt:

Post Postao/la dnalydal » 29 avg 2016, 16:18

Jedini razlog zbog koga smo gubili i onda i sada je taj što nemamo dovoljno kvalitetnu ekipu. I u ono vrijeme je Marković igrao za manje-više prosječne timove. Imao si u Evropi bar 50 kvalitetnijih igrača od njega. U našim okvirima je on davao maksimum i ostavljao srce i bio ajmo reći primjer drugima i zaslužio je status legende, ali istina je jednostavno ta da on nikada nije bio među evropskom kremom. Mršić je bio dobar prvoligaški igrač. Firić je igrao talijansku drugu ligu. Alihodžić je bio limitiran centar vrlo dobar u odbrani, a Samir Avdić nažalost nikada nije ispunio potencijal koji je imao. E sve ostalo nam je i tada bio goli prosjek. Tada se, treba reći, i igrala puno bolja i ljepša košarka i moralo se biti jako tehnički potkovan. Ovi naši današnji reprezentativci bi u ono vrijeme mahom vjerovatno bili drugoligaški ili trećeligaški igrači. Košarka je evoluirala u nešto što se meni baš i ne sviđa...ja bih prije rekao da je devalvirala, ali to je proces na koji ne može da se utiče. Danas fizički spremiš igrača, nabiješ mu 100 kila mišića, naučiš ga igrati odbranu, da skače i istrči pokoju kontru i eto ti ga reprezentativac...ne samo kod nas....Takvih je primjera u svakoj selekciji svijeta.
Igrački kadar koji mi posjedujemo je uslijed takvog razvojnog puta košarke kakav je, tu negdje u drugoj klasi evropske košarke. Ima desetak reprezentacij kojima se jako tešo može primirisati, a ove ostae su sve bare-bare i pobjednik često zavisi o jednom nadarenom pojedincu koji treba ili ne da ima dobru šutersku večer. E to je kod nas Mirza. Od njega sve polazi i s njim sve završava. Juka igra poziciju na kojoj ne može kreativno puno da doprinese i apsolutno je ovisan o pikenrol igri za šta je opet potreban vrhunski bek i asistent kakvog mi nemamo. Ostatak tima je ili goli prosjek ili Adi Zahiragić...

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 29 avg 2016, 16:26

Admir_Sa je napisao/la:
dnalydal je napisao/la:Šta vam je ljudi, spustite loptu malo. Pa sve i da se jesu urokali, to su vrhunski (ili poluvrhunski) sportisti čija tijela mogu bez problema da podnesu koju pivu ili koji litar vina. Vi ste na osnovu snimka na kojem je stol pun pića i na osnovu toga što ljudi pjevaju i plešu, zaključili da su svi razbijeni... I šta sad ako se sluša Ceca? Ruku dajem da je i 99% ljudi na forumu također sluša i razbija se alkoholom uz nju, a problem je eto ako se neko poznat nađe na istovjetnom snimku. Šta sad da se radi. Ta vrsta muzike je jednostavno krvno bliska svim ovim našim narodima i to ne govori ništa o tome kakav je ko sportista, čovjek i slično.
da ne pričam dalje...

zato i kad su igrali i firic i marković mi pobjede na EB nismo imali....fulate ljudi poentu, drastično je fulate...nije ovde bitno jesu li oni pili jednu noć, bitno je da se ovakve stvari ne smiju dešavati na pripremama ozbiljnog sportskog kolektiva. Pogledajte medije u srbiji i hrvatskoj, prema svojim sportistima ostriji 10 puta nego ovi naši i jesu li išta pronašli petrovicu ili djordjevicu tokom kvalifikacija i priprema za RIO??? isti mentalitet kao i mi, eto, jesu li oni imali derneka ovakvog tipa?

ovo ti je isto kao kad roditelji puste djeci jednu cigaru, ma hajde šta će mu biti od jedne, pa drugu, pa treću i sa 20 godina mu kupuju kutiju dnevno

Kako nisu komsije imali derneke, pa hrvati su skoro imali aferu kad su gidili do u neka doba u restoranu, ne znam jel bilo pred baraz ili pred EP, pa opet ljudi nisu odigrali ko mrtvaci.

Znam ja koja je poenta, ja sam prvi za nivo i protokol, ali kazem, nas narodd je takav, a nemamo mi sijaset igraca da recimo sada kaznimo 4-5 igraca i uspostavimo red i mir, eto kazni sada ove koji su bili na videu i ko ce igrati, neki poluprofesionalci.

Lako je nama pricati, ali nasoj upravi nije jednostavno. Nije jednostavno ni Damiru graditi autoritet, autoritet se ne stice preko noci, on se stice godinama i kroz reputaciju, on ne moze tek tako trenirati strogocu, nece to proci. Mora naci vibru s igracima i motivisati ih, a da pri tome bude dobar s njima i ne prouzrokuje nekim tersom njihov revolt.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

DevilsAdvocate
Kontakt:

Post Postao/la DevilsAdvocate » 29 avg 2016, 16:27

dnalydal je napisao/la:Jedini razlog zbog koga smo gubili i onda i sada je taj što nemamo dovoljno kvalitetnu ekipu. I u ono vrijeme je Marković igrao za manje-više prosječne timove. Imao si u Evropi bar 50 kvalitetnijih igrača od njega. U našim okvirima je on davao maksimum i ostavljao srce i bio ajmo reći primjer drugima i zaslužio je status legende, ali istina je jednostavno ta da on nikada nije bio među evropskom kremom. Mršić je bio dobar prvoligaški igrač. Firić je igrao talijansku drugu ligu. Alihodžić je bio limitiran centar vrlo dobar u odbrani, a Samir Avdić nažalost nikada nije ispunio potencijal koji je imao. E sve ostalo nam je i tada bio goli prosjek. Tada se, treba reći, i igrala puno bolja i ljepša košarka i moralo se biti jako tehnički potkovan. Ovi naši današnji reprezentativci bi u ono vrijeme mahom vjerovatno bili drugoligaški ili trećeligaški igrači. Košarka je evoluirala u nešto što se meni baš i ne sviđa...ja bih prije rekao da je devalvirala, ali to je proces na koji ne može da se utiče. Danas fizički spremiš igrača, nabiješ mu 100 kila mišića, naučiš ga igrati odbranu, da skače i istrči pokoju kontru i eto ti ga reprezentativac...ne samo kod nas....Takvih je primjera u svakoj selekciji svijeta.
Igrački kadar koji mi posjedujemo je uslijed takvog razvojnog puta košarke kakav je, tu negdje u drugoj klasi evropske košarke. Ima desetak reprezentacij kojima se jako tešo može primirisati, a ove ostae su sve bare-bare i pobjednik često zavisi o jednom nadarenom pojedincu koji treba ili ne da ima dobru šutersku večer. E to je kod nas Mirza. Od njega sve polazi i s njim sve završava. Juka igra poziciju na kojoj ne može kreativno puno da doprinese i apsolutno je ovisan o pikenrol igri za šta je opet potreban vrhunski bek i asistent kakvog mi nemamo. Ostatak tima je ili goli prosjek ili Adi Zahiragić...
+1
'I was young, I was survivin' the times. Waitin' for my moment, I was destined to shine..'

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 29 avg 2016, 16:47

dnalydal je napisao/la:Jedini razlog zbog koga smo gubili i onda i sada je taj što nemamo dovoljno kvalitetnu ekipu. I u ono vrijeme je Marković igrao za manje-više prosječne timove. Imao si u Evropi bar 50 kvalitetnijih igrača od njega. U našim okvirima je on davao maksimum i ostavljao srce i bio ajmo reći primjer drugima i zaslužio je status legende, ali istina je jednostavno ta da on nikada nije bio među evropskom kremom. Mršić je bio dobar prvoligaški igrač. Firić je igrao talijansku drugu ligu. Alihodžić je bio limitiran centar vrlo dobar u odbrani, a Samir Avdić nažalost nikada nije ispunio potencijal koji je imao. E sve ostalo nam je i tada bio goli prosjek. Tada se, treba reći, i igrala puno bolja i ljepša košarka i moralo se biti jako tehnički potkovan. Ovi naši današnji reprezentativci bi u ono vrijeme mahom vjerovatno bili drugoligaški ili trećeligaški igrači. Košarka je evoluirala u nešto što se meni baš i ne sviđa...ja bih prije rekao da je devalvirala, ali to je proces na koji ne može da se utiče. Danas fizički spremiš igrača, nabiješ mu 100 kila mišića, naučiš ga igrati odbranu, da skače i istrči pokoju kontru i eto ti ga reprezentativac...ne samo kod nas....Takvih je primjera u svakoj selekciji svijeta.
Svaka cast care, citajuci pojedince stice se utisak da je dovoljno samo ne konzumirati alkohol i cigare i bit ces svjetski prvak sto je tako daleko od istine. Nisu ni svjesni koliko njihovih idola i cijenjenih sportista u svijetu rade slicne stvari ako ne i gore. I to su radili, rade i raditi ce.
Ko misli da je u sportu pola posla nekonzumiranje alkohola nek izvoli nije mu kasno koliko god da ima godina, svejedno moze lakse sale dostici i prestici ove pijanice.
Nad tobom sunce najljepše sja

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 29 avg 2016, 16:56

Pa moze raditi neki crnac sta hoce, moze pusiti marihuanu, vuci kokain raditi sta hoce kada ima tijelo Boga.

Nas igrac mora 5 puta vise raditi da bude konkurentan.
Nas igrac ako pije ne moze parirati niti bijelim igracima vec mora biti maximalno posvecen.
Eto i neka pije ali neka radi troduplo. A nesto sumnjam da rade i optimalno. Rade vjerovatno ispod standarda prosjecnog rada.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 29 avg 2016, 17:01

Hvala im na ovom snimku. Odsad imam dobar odgovor svakom idiotu koji mi kaže da nisam patriota ako ne podržavam neki sportski kolektiv ili sportistu iz BiH.

Doduše, vjerujem da se ovo nije dešavalo pod Acom i Duletom i tada sam zdužno navijao za košarkaše. :kafa:
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 29 avg 2016, 17:06

pinoglavi je napisao/la: Svaka cast care, citajuci pojedince stice se utisak da je dovoljno samo ne konzumirati alkohol i cigare i bit ces svjetski prvak sto je tako daleko od istine. Nisu ni svjesni koliko njihovih idola i cijenjenih sportista u svijetu rade slicne stvari ako ne i gore. I to su radili, rade i raditi ce.
Ko misli da je u sportu pola posla nekonzumiranje alkohola nek izvoli nije mu kasno koliko god da ima godina, svejedno moze lakse sale dostici i prestici ove pijanice.
Joj, kako glupo shvatanje, neopisivo. Pa ko kaze bolan to? Ljudi pricaju o PIJANCENJU ZA VRIJEME REPREZENTATIVNIH OKUPLJANJA. To je sporno i o tome se prica cijelo vrijeme, svi su misljenja da su ovo trebali odgoditi poslije kvalifikacija, ako se vec moralo proslaviti na ovakav nacin. Ne provaljuj se, Boga ti.

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 29 avg 2016, 17:06

Federer17 je napisao/la:
pinoglavi je napisao/la: Svaka cast care, citajuci pojedince stice se utisak da je dovoljno samo ne konzumirati alkohol i cigare i bit ces svjetski prvak sto je tako daleko od istine. Nisu ni svjesni koliko njihovih idola i cijenjenih sportista u svijetu rade slicne stvari ako ne i gore. I to su radili, rade i raditi ce.
Joj, kako glupo shvatanje, neopisivo. Pa ko kaze bolan to? Ljudi pricaju o PIJANCENJU ZA VRIJEME REPREZENTATIVNIH OKUPLJANJA. To je sporno i o tome se prica cijelo vrijeme, svi su misljenja da su ovo trebali odgoditi poslije kvalifikacija, ako se vec moralo proslaviti na ovakav nacin. Ne provaljuj se, Boga ti.
Vise puta se iznijelo to misljenje, prelistaj stranice iza i zaobidji me.
Nad tobom sunce najljepše sja

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 29 avg 2016, 17:11

:urnebes: :urnebes:

Ovaj pinoglavi je tito! Cojk ne napusta temu dok sve ne ubijedi da trebaju imat isto misljenje kao on. :lol:
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 29 avg 2016, 17:11

Federer17 je napisao/la: Joj, kako glupo shvatanje, neopisivo. Pa ko kaze bolan to? Ljudi pricaju o PIJANCENJU ZA VRIJEME REPREZENTATIVNIH OKUPLJANJA. To je sporno i o tome se prica cijelo vrijeme, svi su misljenja da su ovo trebali odgoditi poslije kvalifikacija, ako se vec moralo proslaviti na ovakav nacin. Ne provaljuj se, Boga ti.
Jesi nas'o kome ces objasnjavati, dovoljno je pogledati njegove postove na temi Asmira Begovica, pa da vidis o kakvom kapacitetu se radi :lol: :lol:

I naravno da nije problem sto su pili, vec kad su pili. Ovakav odnos prema dresu reprezentacije je nedopustiv
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.