Grand Slam
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
Re: Grand Slam
Zapetljao si se strašno, ti si izbacio taj izraz da je Novak 2011. bio nepobjediv, a ne ja, a onda si počeo pričati o tome kako se protiv te igre ipak moglo. Teza koju sam ja zastupao.
Bojim se da ne poznaješ Rafinu igru baš najbolje, promijenio je grip na forhendu, otuda i manje spina po dijagonali, posljedica promjene gripa. FH paralela sasvim sigurno nije bila trademark udarac prije 2013. godine. Ili barem ne u onolikoj mjeri u kojoj je postala 2013. godine. Dijagonala koju jeste unaprijedio je ona bekend dijagonala kojom je počeo lomiti na IWu 2013. godine i nije prestao u komplet godini. Epske BH dijagonale su ga sačuvale u meču na RGu 2013. godine. Postao je znatno agresivniji igrač te 2013. godine, o čemu govori i ono brdo vinera na RGu.
Da, stvari su se kretale baš tako, Novak je 2011. prekucao Rafu, Rafa je promijenio neke stvari i vratio se nekako na tron, a na nove Novakove promjene koje su uslijedile dolaskom BBa nije našao odgovor. Ili ga još uvijek traži, ko zna.
Bojim se da ne poznaješ Rafinu igru baš najbolje, promijenio je grip na forhendu, otuda i manje spina po dijagonali, posljedica promjene gripa. FH paralela sasvim sigurno nije bila trademark udarac prije 2013. godine. Ili barem ne u onolikoj mjeri u kojoj je postala 2013. godine. Dijagonala koju jeste unaprijedio je ona bekend dijagonala kojom je počeo lomiti na IWu 2013. godine i nije prestao u komplet godini. Epske BH dijagonale su ga sačuvale u meču na RGu 2013. godine. Postao je znatno agresivniji igrač te 2013. godine, o čemu govori i ono brdo vinera na RGu.
Da, stvari su se kretale baš tako, Novak je 2011. prekucao Rafu, Rafa je promijenio neke stvari i vratio se nekako na tron, a na nove Novakove promjene koje su uslijedile dolaskom BBa nije našao odgovor. Ili ga još uvijek traži, ko zna.
- Jakobsen91
- Kontakt:
Rafa je 2013. bio agresivniji nego ikad ranije, priblizio se liniji i svaku najmanju priliku za winner iz fh paralele koristio, sto prije nikad nije radio. Obicno je lomio protivnike na drugi nacin, svi znamo koji. Izuzetak ove 2013. je onaj mec s Federerom u Cincyu, nakon sto nije prolazila super ofanzivna igra u prvom setu, u nastavku meca vratio se starim navikama (opet svi znamo kojim) i preokrenuo je mec.
Jos protiv Puerte, 2005. godine. u finalu RG Rafa je silovao jednorucni BH Mariana(koji je ljevak) forehand paralelama, tako da ne mozes nikako al bas nikako reci da je uveo FH paralelu, to je smijesno. FH paralelu nije koristio, to je vec prikladniji izraz, u tolikoj mjeri od 2006. do 2012. godine, razlog je naravno Roger Federer i silovanje njegovog BH topspin dijagonalama. Protiv Djokovica je poceo u vecoj mjeri koristiti FH paralelu iz prostog razloga sto Novak ima daleko bolji backhand od Rogera.
Ne igra Rafa tenis od 2011. vjeruj.
Agresivnija igra je promjena taktika Tonija i kompanije, nikako uvodjenje FH paralele kao NOVINE u njegovu igru.
Ne igra Rafa tenis od 2011. vjeruj.
Agresivnija igra je promjena taktika Tonija i kompanije, nikako uvodjenje FH paralele kao NOVINE u njegovu igru.
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 13 sep 2016, 18:35, ukupno mijenjano 1 put.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase
Pa što nije tom forhend paralelom onda lomio Novaka 2011. godine, kad ju je već imao?
Dadnem ti dokaz da je Nadal FH paralelu imao i 2005. godine sa 19 godina, i ti opet nastavis, pogledaj mec sa Puertom ako vec nisi pa mi javi kako je izgledalo silovanje Marianovog backhanda po paraleli, 2011. godine sa Novakom njemu ne bi pomoglo apsolutno nista, paralelu je imao, redao je strasne winere i protiv njega te godine po paraleli, druga stvar je sto nije bio agresivan kao 2013. sto smo vec slozili se.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase
Pa eto, složili smo se oko svega onda, jasno je da je Rafa promijenio igru za 2013. godinu. I forhend paralelu sasvim sigurno nikada nije udarao tako dobro kao te 2013. godine. Trademark udarac je udarac po kojem je neko prepoznatljiv, kojeg koristi frekventno u svakom svom meču, a ne udarac kojeg je koristio u jednom meču 2005. godine.
Naravno da je znao udariti forhend po paraleli, niko ne kaže da to nije znao nikako pogoditi, ali nikada prije 2013. godine je nije koristio tako često. Od tog meča sa Puertom mu je forhend grip od westerna do danas postao semi-western.
Naravno da je znao udariti forhend po paraleli, niko ne kaže da to nije znao nikako pogoditi, ali nikada prije 2013. godine je nije koristio tako često. Od tog meča sa Puertom mu je forhend grip od westerna do danas postao semi-western.
Slozili smo se da je bio agresivniji 2013. sto je bila zamisao Tonija. Ali i dalje se ne slazemo oko FH paralele, kao da nisi gledao ga u periodu 2005. - 2011. FH paralela, banana shots, nemoguci passinzi po paraleli su stvar koje Rafa ima od 2005. godine do dan danas i njegov trademark udarac otkako znam za njega. U grotlu svih meceva protiv Rogera covjek je uvidio da mu ona toliko i nije potrebna jer je dovoljno da forsira FH topspin dijagonale i to ce davati rezultat, a Roger kao najveci konkurent mu do 2011. godine je bio svakako glavna opasnost i vecina filozofije u igri se odnosila kako napraviti vecu stetu po Rogera, dok je naravno silovao ostatak toura tim udarcem. Mijesas agresivnost koju je dodao 2013. godine sa uvodjenjem FH paralele. Agresivnijom igrom normalno da je doslo i do veceg izrazaja tog udarca, ali nikako ga nije 'uveo'.
Šta sad kažeš da je Rafin forhend prvenstveno bio udarac za paralelu, a da je dijagonalu uveo tek kad je sa Federerom počeo igrati, Ma daj, pa top spinom po dijagonali je lomio apsolutno sve svoje protivnike, uključujući i Novaka do 2011. godine. Pa Toni mu i jeste `naredio` da bude ljevak da bi mogao lomiti protivničke bekende. Sigurno nije postao ljevak zbog forhend paralele.
Paralele bi uslijedile tek kada bi dooobro protivnika izmrcvario forhend dijagonalom, kada ta paralela nije morala biti ni blizu dobra kao 2013. godine, jer bi protivnik već bio izbačen dijagonalom negdje u publici.
Pasing je druga stvar, kada mu protivnik izadje na mrežu, on forhendom oduvijek može pogoditi šta poželi. Nepogrješiv je kada mu protivnik da `metu`. Agresivnu forhend paralelu kojom bi stekao prednost u poenu je počeo koristiti 2013. godine, do 2013. godine je prednost u poenima dolazila većinom nakon serije dobrih forhenda po dijagonali.
Paralele bi uslijedile tek kada bi dooobro protivnika izmrcvario forhend dijagonalom, kada ta paralela nije morala biti ni blizu dobra kao 2013. godine, jer bi protivnik već bio izbačen dijagonalom negdje u publici.
Pasing je druga stvar, kada mu protivnik izadje na mrežu, on forhendom oduvijek može pogoditi šta poželi. Nepogrješiv je kada mu protivnik da `metu`. Agresivnu forhend paralelu kojom bi stekao prednost u poenu je počeo koristiti 2013. godine, do 2013. godine je prednost u poenima dolazila većinom nakon serije dobrih forhenda po dijagonali.
Vidi nesto, i sam znas, u teniskim si vodama, da je 10 puta lakse igrati forehand dijagonale od paralele, koju je jako tesko pogadjati konstantno. S toga ne znam na osnovu cega si zakljucio da bi ja i pomislio da je Rafin lijevoruki forehand napravljen za paralele. Uglavnom ne sporim ja ovo nista sto si napisao, on lomi protivnike i danas dan dijagonalama a zavrsava paralelama, samo ti kazem da agresivnoscu koju je uveo 2013. godine je doslo i do povecanog koristenja(i opet kazem ne uvodjenja, nego koristenja) paralele, jer je svakako lakse promjeniti ritam paralelom i time postati agresivniji, nego skidati linije dijagonalama na koje je protivnik naviko.
U sustini bezveze se prepiremo, slazemo se, ja sam morao reagovati na tvoju konstataciju da je FH paralelu uveo 2013. godine sto nije istina, postao je agresivniji a nikako uveo taj udarac. On je taj udarac uvjek znao i igrao i mnogo ranije, znas da sam alergican na Rafu.
U sustini bezveze se prepiremo, slazemo se, ja sam morao reagovati na tvoju konstataciju da je FH paralelu uveo 2013. godine sto nije istina, postao je agresivniji a nikako uveo taj udarac. On je taj udarac uvjek znao i igrao i mnogo ranije, znas da sam alergican na Rafu.

Krmpotić i Effenberg, poklempljena dvojica forumaša koje je Wawa poklopio da valja 
Vidim ostavilo je traga, neka neka
Ako pratiš od Pistol Petea onda te godinama mislim dominacija najvećeg svih vremena boli debelo, tolike godine, i meni bi bilo teško vjeruj mi

Čekam da vidim jaukanje, medicinske tajm autove, krikove, bolove, previjanja i uvijanja Novaka Žuljkovića, polako se otkriva teniskom svijetu u pravom licu

Vidim ostavilo je traga, neka neka

Ako pratiš od Pistol Petea onda te godinama mislim dominacija najvećeg svih vremena boli debelo, tolike godine, i meni bi bilo teško vjeruj mi

Čekam da vidim jaukanje, medicinske tajm autove, krikove, bolove, previjanja i uvijanja Novaka Žuljkovića, polako se otkriva teniskom svijetu u pravom licu

-
- Kontakt:
Ovdje sam blizi sminki nego tebi bodi 
Rafa je uvijek imao DTL fh ali je on uznapredovao za 300% vec na sljaci 2012 da bi vrhunac bio 2013 naravno.
Pasinzi su nesto drugo to je sminka objasnio.Rafa kad ima tacnu metu nebitno je je li fh ili bh...
Upravo i jest razlika u tom banana shotu sto ti kazes.Nadalova dijagonala je postala ravnija i brza i naravno dublja i preciznija.U 2013 taj dtl je bio manje banana a vise krastavica
Cak i sa njegovom djagonalom, koja je najkonstantniji udarac ikad, postoje varijacije i period kad je igrao bolje i losje taj udarac.Isto je i 2013.
Ono sto je po meni takodjer bitno za tu 2013 je IO FH kojo je takodje rnapredovao, mozda cak i vise od DTL FHa.Otvarao je teren sa njim odlicno, sa DTL je vize zavrsavao poene ali mu je IO donio kontrolu na terenu.

Rafa je uvijek imao DTL fh ali je on uznapredovao za 300% vec na sljaci 2012 da bi vrhunac bio 2013 naravno.
Pasinzi su nesto drugo to je sminka objasnio.Rafa kad ima tacnu metu nebitno je je li fh ili bh...
Upravo i jest razlika u tom banana shotu sto ti kazes.Nadalova dijagonala je postala ravnija i brza i naravno dublja i preciznija.U 2013 taj dtl je bio manje banana a vise krastavica

Cak i sa njegovom djagonalom, koja je najkonstantniji udarac ikad, postoje varijacije i period kad je igrao bolje i losje taj udarac.Isto je i 2013.
Ono sto je po meni takodjer bitno za tu 2013 je IO FH kojo je takodje rnapredovao, mozda cak i vise od DTL FHa.Otvarao je teren sa njim odlicno, sa DTL je vize zavrsavao poene ali mu je IO donio kontrolu na terenu.
@AA23 Pajdo opet nisi popio lijekove za sizofreniju!
Zadnja izmjena: Effenberg, dana/u 13 sep 2016, 21:28, ukupno mijenjano 1 put.
Coronados de gloria vivamos,
O juremos con gloria morir!
O juremos con gloria morir!
Nista drugo ne tvrdim ni ja, ponavljam samo da je Rafa imao uvijek tu paralelu ili ti ga DTL sto ti kazes, samo sto nije bio agresivan kao od 2013. pa i sam udarac nije toliko dolazio do izrazaja.
Sve 5.

Sve 5.

-
- Kontakt:
Nije mu trebala toliko toliko i autmatski nike bila dovoljno dobra, kako je ju poceo forsirati i trenirati vise postala jr bolja.bodi123 je napisao/la:Nista drugo ne tvrdim ni ja, ponavljam samo da je Rafa imao uvijek tu paralelu ili ti ga DTL sto ti kazes, samo sto nije bio agresivan kao od 2013. pa i sam udarac nije toliko dolazio do izrazaja.![]()
Sve 5.
Volio bi vidjet Rafa 2013 vs Nole 2011
Effenberg je napisao/la:@AA23 Pajdo opet nisi popio lijekove za sizofreniju!
Siđi sa aparata druškane

- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
@AA23, @Effenberg i @krmpotich ostavite svoja prepucavnja za pp.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Jedino za čime žalim na Slemovima je meč Roger-Rafa na USOu, tako blizu dva puta, ne dade se i taj meč nikada nećemo odgledati. Šteta. Naravno, Roger je pobjegao 2013. godine. Opravdano.
Sljedece godine bi mogli gledati neke Fedal meceve ako bude srece, obzirom da ce Fed imati dosta losiji ranking, zrijeb ce ga spajati veoma rano sa top4, tako da necemo morati cekati eventualna polufinala do kojih jedan od njih vazda ispane, vec u osminama bi se to moglo dogadjat, nadat se da uleti sa Rafom koji puta.shminka je napisao/la:Jedino za čime žalim na Slemovima je meč Roger-Rafa na USOu, tako blizu dva puta, ne dade se i taj meč nikada nećemo odgledati. Šteta. Naravno, Roger je pobjegao 2013. godine. Opravdano.

- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Možda već na AO. Baš sam poželio pogledati koji meč Federera. Pravo dosadan tenis bez njega. 

Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Samo nek Wawrinka igra što duže, ovo što brat igra je nadrealno nešto, čisto sumnjam da ćemo ikad više moći gledati nešto slično. Ludilo od tenisa.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.