Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

shminka
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la shminka » 14 sep 2016, 15:06

Veliko je pitanje da li bi taj tenis iz tih godina bio dovoljan da se dobije Novak 2015. godine na RGu. Ne možemo znati ko bi dobio meč, ali je sigurno da bi bilo gusto. Rafa iz 2013. godine je vjerovatno i najbolji Rafa ikada na RGu, a jedva je dobio Novaka.

Naravno, Rafa je tih godina ostavio tenisu u naslijedje par strašnih mečeva, koji su rame uz rame sa mečom Stan-Novak sa RGa. Roger-Rafa iz Rima možda i najbolji meč svih vremena, Rafa-Coria sa istog turnira godinu ranije. Ludilo od tenisa. To je jedan od mečeva koje znam pustiti na YT kad se zaželim dobrog tenisa ;)

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 15:26

Rafa-Coria treba pustiti svakom djetetu koje se uci igrati tenisa na sljaci, cisto da vidi savrsenstvo jednog teniskog meca.

Kad smo vec kod tih meceva, ima toga dosta, Rafa nam je ponudio kroz karijeru barem 10 epskih klasika koje je tesko rangirati. Meni medju najdrazim mecevima je naravno finale W 2008, polufinale Madrida 2009, mozda i najbolji mec u historiji tenisa na 2 dobijena seta, ona 2 poena Rafe na dvije mec lopte za Novaka u TB 3. seta za 6-6 i 7-7 necu nikada u zivotu zaboraviti, 2 inside-in forehanda, ima toga dosta fkt. Meni licno najdrazi njegov mec je finale AO 2009., glede same kvalitete tenisa, nevjerovatnih razmjena, mislim da je bolji od onog sa Wimbledona godinu ranije.

Sjetimo se svi meni licno najboljeg Rafinog poena ikada, kada izostavis ove egzibicione udarce,

To su te paralele moj sminko, koje je Rafa od 2013. naucio igrati. :tralala:
Rafa je nekako u Australiji pruzao najzanimljivije i najneizvjesnije meceve, brdo epskih klasika ima samo sa AO, vise nego zajedno na preostala 3 GS.
Verdasco 2009., Federer ponovo 2012. ...
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 14 sep 2016, 15:37, ukupno mijenjano 1 put.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 14 sep 2016, 15:37

Njegovi mečevi su oduvijek najuzbudljiviji, čak i sada kada je na nižem nivou igra mečeve za pamćenje :D

Verdasco, Fognini, Pouille, bit će toga još xD

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 15:38

To je sad vec neka vrsta podhebavanja. :mrgreen:
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 14 sep 2016, 15:42

Pa nije, tako je, šta nisu bili uzbudljivi ti mečevi?

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 15:48

Jedno je kad gledamo odlicnog Rafu i odlicnog Federera/Djokovica/Verdasca(2009.) a drugo je kad je Rafa ocajan pa je to razlog zasto nizerazredni protivnici kao ta 3 uspiju napraviti five-setter i pobjediti. Bogami meni to uopste nije bilo uzbudljivo, cak sam vecinu tih meceva Rafi hebavao sve i gadila mi se ta igra, pogotovo protiv onog talijanskog debila Fogninija kad pusti da ga preokrene ko malo dijete nakon 2:0.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 14 sep 2016, 15:51

Neutralnim posmatračima su ti mečevi izuzetno uzbudljivi ;)

Jakobsen91
Kontakt:

Post Postao/la Jakobsen91 » 14 sep 2016, 16:16

Sega je da bi Novak istog trenutka prihvatio jacu konkurenciju u smislu da van sljake ima nesto jaceg Rafu, koji ce biti neka sredina (recimo Rafa iz 2011) izmedju ovog sad i onog sto je on bio u top izdanju (W 08, AO 2009 i 2012, US 2010 i 2013). Taj Rafa bi mu idealno posluzio da cisti igrace s kojima on ima vise problema (citaj Wawrinka, pa cak i Federer), a protiv Novaka on ne bi mogao nista.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 16:31

Ti stvarno mislis da Rafa iz 2011. ne bi mogao nista Novaku sa ovogodisnjeg USO?

Jos nabroja hladno USO 2010., AO 2012. , zanima me kako je to Rafa iz 2010. jaci bio nego 2011. , kao i slabiji nego 2012. :urnebes:
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 14 sep 2016, 16:37, ukupno mijenjano 1 put.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 14 sep 2016, 16:37

bodi123 je napisao/la:Jedno je kad gledamo odlicnog Rafu i odlicnog Federera/Djokovica/Verdasca(2009.) a drugo je kad je Rafa ocajan pa je to razlog zasto nizerazredni protivnici kao ta 3 uspiju napraviti five-setter i pobjediti. Bogami meni to uopste nije bilo uzbudljivo, cak sam vecinu tih meceva Rafi hebavao sve i gadila mi se ta igra, pogotovo protiv onog talijanskog debila Fogninija kad pusti da ga preokrene ko malo dijete nakon 2:0.
Tako je svima bio zanimljiv meč Federer vs Stakhovsky ali meni nije. Ja crk'o od muke. :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Jakobsen91
Kontakt:

Post Postao/la Jakobsen91 » 14 sep 2016, 17:17

Novak je i na ovom US Openu i na US 2011 imao problema s povredom, jedan mec je glat dobio, drugi izgubio. Razlika ta dva meca je sto mu Wawrinka nije dozvolio da igra ono sto mu je Rafa dozvolio u 4. setu tog meca.

Novaku je 2010. bukvalno ispadao reket iz ruke od Rafinih bh, forehand standardno ubitacan. E sad koliko si ti gledao taj mec - ne bih u to ulazio.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 17:37

Rafa iz perioda 2010. - 2012. je fakticki isti igrac bio, nijanse su odlucivale. Neke zavrsnice poput USO 2010. je malkice bolje odigrao, imao je motiv da upotpuni CGS, vratio se nakon povrede, imao dosta samopouzdanja, negdje je dolazio odmorniji negdje umorniji, ali sto se tice same igre ona je bila konstantna uvijek. Tako da ne mozes prizivati Rafu iz 2011. godine a plasiti se onog iz finala AO 2012. godine, koji je bio potpuno isti igrac kao i prethodne godine. Tek od 2013. Rafa mijenja svoju taktiku, postaje ofanzivniji igrac i time preuzima tron u svoje ruke od Novaka.Covjek koji se zove Novak Djokovic je eksplodirao 2011. godine i pobjedio Rafu u svim mecevima, ali to ne znaci da je Rafa igrao slabije nego prethodne godine, naprotiv, on je mljeo sve ostale protivnike i 2011. bez problema, inace ne bi ni dolazilo do silnih finala izmedju njih 2, i samo je Novak razlog zasto ti pravis razliku u Rafi izmedju 10, 11 i 12., prica ti ne pije vode. Rafa iz tog perioda bi sigurno makar podijelio ove GS iz 2016. sa Novakom, pa njega je Novak(koji je bio potpuno zdrav) dosta tesko pobjedio u Rimu ove godine, spasavao set lopte i samo je sreca odlucila da se mec ne zahukta, a Rafina igra i pored sto je bila najbolja od polovine 2014. je ipak dosta losija nego ona od prije 5 godina, s toga zamisli kakav bi ishod bio da vratis Nadala iz 2011. u Rim ove godine. :thumbup:

BARNYCLE
Kontakt:

Post Postao/la BARNYCLE » 14 sep 2016, 17:54

Najbolji mec na GS za mene je bio AO 2009 Federer- Nadal! Cak mi je bio bolji i od Wimbledona 2008. Kakav je to mec bio, kakvi poeni i a tek kakav kraj. Poslije toga sam mislio da se Fed oprasta, ali onda RG 2009 i duuuugo zeljena titula! I cuveni mec sa Hassom! :crazy: Neprocjenjivo! :kafa:
... 1 RG + 8 WB + 6 AO + 5 US = 20 GRAND SLAMS... ROGER FEDERER! ...
Kada igra Federer, tenis izdaleka izgleda kao da ima smisla!
Najveci!
Thank God the beauty of tennis is still safe in the hands of Roger Federer.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 14 sep 2016, 18:52

BARNYCLE je napisao/la:Najbolji mec na GS za mene je bio AO 2009 Federer- Nadal! Cak mi je bio bolji i od Wimbledona 2008. Kakav je to mec bio, kakvi poeni i a tek kakav kraj. Poslije toga sam mislio da se Fed oprasta, ali onda RG 2009 i duuuugo zeljena titula! I cuveni mec sa Hassom! :crazy: Neprocjenjivo! :kafa:
Poraz koji je Rogeru najteže pao. Vratilo mu se na RG-u, a onda i na WB-u, dok je na USO-u ponovo doživio hladan tuš od Del Potra. Sličnu situaciju je Nadal doživio na AO 2012, a Đoković na RG 2015.

Jakobsen91
Kontakt:

Post Postao/la Jakobsen91 » 14 sep 2016, 19:08

Rafa je bio briljantan 2010. u finalnom mecu US Opena. Sve drugo je suplja. Bio je za klasu bolji igrac od Djokovica, 50-tak winnera za 4 seta, za njegov dotadasnji pojam tenisa - fenomenalno. Ono sto je Djokovic imao 2011. u znakovima je pokazivao 2010. imao je taj nivo u sebi, ali ga jos uvijek nije znao iskazati u punoj mjeri. Protiv Federera je na jednom od mastersa prije US Opena odigrao vrhunski jedan dobar dio tog meca, ali je bilo i mnogo uspona i padova, sto je Federer znao iskoristiti. Ono sto hocu reci da se naznake Djokovica 2011. itekako vidjele vec u tom susretu. Kasnije je bio odlican i na US Openu, prva velika pobjeda protiv pravog Federera na jednom slemu.

Novak je ove sezone bio u top izdanju do W, po ono sto je dosao, to je i uzeo. U Dohi je odigrao savrsen mec protiv Nadala, poslije toga je briljirao i na AO (osim meca sa Simonom). Nishikori, Federer, Murray - 1 izgubljen set, a bio je dominantan i u tom mecu gdje je izgubio set. U IW i Miamiju samo jedan izgubljen set i to od Fratangela. U Madridu i na RG ukupno tri izgubljena seta. Rim se dosta mucio, na trenutke je izgledalo da mu se igra, a onda opet ne. U takvom izdanju bi ga Rafa iz 2011. dobio. Nije to ni tema, ja sam gore pisao da bi Novak potpisao Rafu VAN sljake. Problem je sto se ovdje velika prednost daje proslosti, komparacije se uglavnom vrse najbolje iz proslosti sa onim iz sadasnjosti sto je lose. Isto neki dan ovaj lik svrstava Tsongu u smijesne igrace jer trenutno ne moze nista, a gore nabraja ovaj dobio Federera na slemu, ovaj Nadala, ovaj Djokovica. A taj isti Tsonga naprimjer izbaci svakog od njih pojedinacno na slemu. Evo sad se s istim tim likom slazem da je Federer-Nadal AO 09 najbolji mec i za mene. Nema dileme da je i W super kvalitetan, ali opet iz perspektive najboljeg ikad mislim da je prenapuhan, obzirom da je prvi na slemu a da je toliko bio uzbudljiv, i to izmedju dva takva sampiona kao sto su Nadal i Federer.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 14 sep 2016, 19:10

USO 2010. je najbolji Rafin turnir u karijeri na tvrdoj podlozi, raznosio čovjek servisom kao nikada prije ni poslije

Samo je presmiješno stvarno pustiti sada klip sa tog USOa i uporediti to sa ovim što Rafa igra ovih dana, drugi sport :lol: :lol: :lol:
Zadnja izmjena: shminka, dana/u 14 sep 2016, 19:33, ukupno mijenjano 1 put.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 19:33

shminka je napisao/la:USO 2010. je najbolji Rafin turnir u karijeri na tvrdoj podlozi, raznosio čovjek servisom kao nikada prije ni poslije

Australija 2009 rame uz rame s njim isto.

@Jacobsen

Niko ne spori da je Rafa razbio Novaka na USO 2010. to je apsolutno tacno, ali isti taj Rafa i naredne godine nije bio nista puno losiji nego te 2010. godine, i sam kazes, Djokovic je bio taj koji je digao svoju formu za klasu, nabio samopouzdanje onim pobjedama nad Rafom u IW i Miamiju, pogotovo ona teska pobjeda iz Miamija u TB 3. seta, to je preokrenulo na njegov mlin, zatim ga dobija i na sljaci i definitvno preuzima tron te godine u svoje ruke, a napominjem te da je Rafa igrao predobar tenis i u IW i u Miamiju, zgazio Rogera, dobio Berdycha i Del Potra, sve lagano.

Zatim na W Rafa opet fanstasticno igra, dobija ponovo Del Potra, razbija u polufinalu Murraya ali opet protiv Djokovica nemocan koji je igrao fascinirajuce.
Na USO Rafa opet dominantan, pocistio Rodiccka, i ponovo Andya, da bi opet u finalu bio nemocan jer je Novak bio prejak.

Tako da ne znam zasto pokusavate da osporite Nadalovu 2011., koja je bila i vise nego dobra, odlicna zapravo kada oduzmes Djokovica, da nije on imao onakvu godinu, Rafa bi sada vjerovatno brojao i do 16-17 kad su u pitanju GS, jer je bio bas daleko iznad svih ostalih te godine, niko mu nista nije mogao sem Novaka, nista losija nego 2010.(sto se tice kvalitete tenisa, naravno ne i rezultata, da ne pomjesas) i ono sto je odigrao nakon toga u 2012. Izuzmi Novaka iz te price u 2011. i dobices Rafinu rezultatsku sezonu slicnu Novakovoj te iste godine, sve ono sto je Novak te godine uzeo uzeo bi Nadal(zamjeni samo AO sa RG. ;)
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 14 sep 2016, 19:41, ukupno mijenjano 1 put.

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 14 sep 2016, 19:41

Claus je napisao/la:
BARNYCLE je napisao/la:Najbolji mec na GS za mene je bio AO 2009 Federer- Nadal! Cak mi je bio bolji i od Wimbledona 2008. Kakav je to mec bio, kakvi poeni i a tek kakav kraj. Poslije toga sam mislio da se Fed oprasta, ali onda RG 2009 i duuuugo zeljena titula! I cuveni mec sa Hassom! :crazy: Neprocjenjivo! :kafa:
Poraz koji je Rogeru najteže pao. Vratilo mu se na RG-u, a onda i na WB-u, dok je na USO-u ponovo doživio hladan tuš od Del Potra. Sličnu situaciju je Nadal doživio na AO 2012, a Đoković na RG 2015.
Kad skontas da je Federer u februaru 2010. mogao drzat sva 4 GS da je znao iskoristit vodstvo od 2-1 u setovima na US Openu protiv tada mladjahnog Del Potra.Jos je 2 seta izgubio u tb :facepalm: Tad su nekako svi uvidjeli da je Federer ranjiv,pa sljedece sezone idu porazi od Soderlinga na FO,Berdycha na Wimbledonu,Djokovica na USO pored onih mec lopti.Zanimljivo kako je taj poraz od Del Potra mogao uticat na ove GOAT rasprave,obzirom da je u slucaju pobjede na tom US Openu mogao imati 4 sezone sa 3 GS sto bi bilo nenadajebivo.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 14 sep 2016, 19:45

Ma taj USO protiv Delpa nije smio izgubiti, kako ga je samo vratio u meč, a imao je sve pod kontrolom, mogao na dupli break u drugom, prosuo 5-4 30-00, samo jedan u nizu mečeva koje Roger ni u ludilu nije smio izgubiti...ali iz ove perspektive mi je drago da Delpo ima taj USO, kad su se već svi na USOu izredali...iako mi djeluje nevjerovatno činjenica da Roger ima samo 5 USOa i da je zadnja titula došala 2008. godine...turnir na kojem on igra daleko najbolji tenis, podloga koja mu najviše odgovara

Očigledno da na krajnji rezultat u NYu dosta utiče i činjenica je to zadnji slem u sezoni, da su mnogi iscrpljeni, tako da su tu iznenađenja najvjerovatnija

Ko bi rekao da se ovdje može stvoriti pozitivna atmosfera, BRAVO MI :D

Prognoze za osvajače Slemova naredne godine?!? :P

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 14 sep 2016, 19:52

Imamo jednu zajednicku stvar, dere nas nostalgija dobrih starih vremena(Nadalovce i Fedovce), otuda i ovako fina energija. :mrgreen:

Australija - Murray dobija Djokovica
Pariz - Nadal dobija Stana(a ovaj Djokovica u SF)
London - Djokovic dobija Murraya
New York - Djokovic dobija Del Potra

:mrgreen:
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 14 sep 2016, 19:53, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.