Mislim da si promasio poentu mog posta. Da pojasnim: sposobni ljudi ne moraju voliti mjesto gdje rade da bi bili uspjesni.Sabinho je napisao/la:Guardiola sto kazes sigurno nije njihov navijac od malih nogu, ali ga je docekala ekipa u koju je ulozeno pola milijarde eura, i jos toliko bi se ulozilo ako on procjeni da treba. Isto to ga je docekalo i u Bayernu, i neogranicen budzet. Igraci dolaze samo prema njegovim zeljama i bukvalno na planeti ima 3-4 igraca koje ne moze dovesti. Da vidimo sta ceka novog trenera naseg kluba? Evo zamisli pojavi se Cala ujutro u prostorijama i kaze eh trebaju mi od 19.kola Ordagic, Obradovic, Tomic i Piric. Predsjednik mu odgovara da su to igraci sa ugovorima i da ih treba platiti, a za placanje nemamo ni dozvolu ni pare. Cala izadje i vrati se na trening, ostaju mu Pavlovic umjesto Pirica, Rustemovic umjesto Tomica, Amer umjesto Obradovica i Saric umjesto Ordagica. Dok Guardiola recimo hladno klepi Lewu najcevem konkurentu. I sad o cemu mi ovdje pricamo i sta poredimo? Mozemo li mi Zelji i Zrinjskom klepiti najbolje igrace kad hocemo pa da i Cala ispadne "sposoban a ne podoban"?Elcor je napisao/la:Ako se nadamo da ce nam klub ostati na trenutnim ambicijama i razmjerama, onda si u pravu. Trebaju nam "pitari".pitic je napisao/la:Sarajevo ne može voditi ni jedan trener koji nije pitar od glave do pete. Kada god trener treba doći treba doći ortodoksni pitar. Svi sa strane ne razumiju ovaj klub, mentalitet, navijače niti još mnogo stvari.
Ali ako hocemo moderan klub koji moze nesto napraviti u Evropi, onda nam trebaju sposobni ljudi u svim garniturama kluba. Pocevsi sa upravljackim strukturama, a ponajvise u sportskom dijelu. Guardiola nije sigurno od malih nogu navijac City-ja, ne mozes reci da im ne valja? A pored njega su doveli jos niz sposobnih ljudi koji se bave sportskim segmentom.
Ako se zelimo izdici iznad zabokrecine, onda se moramo distancirati od mahale i mahalskog poimanja fudbalskog (i generalno sportskog) kluba.
Samo dovoditi sposobne, a ne podobne!
Ja nikada nisam rekao nista lose o Cali, niti je moj post pokusao da ga degradira u bilo kojem smislu. Naprotiv, mislim da smo u blizoj buducnosti najljepsi fudbal igrali sa njim i sa Uscuplicem jedno vrijeme. Ali ono sto pokusavam da kazem je da znanje i sposobnost nemaju veze sa ljubavi prema klubu. I rekao sam da nam trebaju sposobni ljudi prvenstveno u upravljackim strukturama, a onda i u sportskom segmentu. Jer obratno i ne bi bilo neke koristi zbog razloga koje si i ti nabrojao.