Stari fudbal ili moderni fudbal
Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88
- BenjooJutub
- Kontakt:
Re: Stari fudbal ili moderni fudbal
Prije je bilo vise istinskih zvijezda, zato je bilo zanimljivije. Sad cijena igraca pravi zvijezdu od njega, a to prije nije bilo.
Da Duljevica sad neko plati 100 miliona, on bi postao zvijezda.
Da Duljevica sad neko plati 100 miliona, on bi postao zvijezda.
Zadnja izmjena: BenjooJutub, dana/u 22 nov 2016, 18:39, ukupno mijenjano 1 put.
Najveci problem je razvoj medija i drustvenih mreza. Danas cim neki igrac odigra losu utakmicu, cijeli svijet zna. Prije jednostavno nije bilo tako.
Ovima koji su zapeli za cijene igraca, mogu vam samo reci da je i hljeb prije kostao 0,5 KM, a danas je marka.
94 miliona za Cristiana Ronalda je malo. Definitivno, najbolji transfer svih vremena.
Ovima koji su zapeli za cijene igraca, mogu vam samo reci da je i hljeb prije kostao 0,5 KM, a danas je marka.
94 miliona za Cristiana Ronalda je malo. Definitivno, najbolji transfer svih vremena.
Remember, remember the 5th of November.
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
Corruptio optimi cuiusque pessima.
"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."
- Amsterdam1312
- Kontakt:
Moja greška, znači tadašnji top transfer plafon svih plafona.madridist je napisao/la:Zidane je kostao 75 miliona eura.
@amsterdam ne pokusavam ni ja ubijedit nekog u nesto, ovo shvatam kao konstruktivnu raspravu gdje i jedna i druga strana mogu nesto nauciti.
To za mafiju je cista pretpostavka i mi ne mozemo znati koliki je raspon toga, je li bilo vise namjestaljki tad ili danas, to niko ne zna.
Je li Iniesta romanticar? Jesu li romanticari Messi i Ronaldo koji manijakalno rade na svojoj igri iz godine u godinu (Messi je postao najkompletniji ofanzivac ikad, Ronaldo se prilagodio kao 9ka) i sve to nije doslo slucajno nego iz ljubavi prema igri, dobro znas da svaki trenutak mogu otici u bilo koji tim na planeti, zatraziti bianco cek i hladit m.uda 90 minuta, ali zele vise bas zbog ljubavi prema igri i zelji da se takmice, previse generalizujes jer mnoogi igraci su i tada gledali novac i stavljali ga na prvo mjesto, ali istices pozitivne primjere kojih je itekako bilo, ali ne bas kako ti docaravas
Onda kazes kako je Gerrard role model, frajer je imao tuca po pabu ko prosjecni kavgadzija u balkanskom selu, da je igracina i veliki kapiten nema dileme, ali role model - NE.
Pogledaj danas moderna krila, pogledaj tad jaka krila. Giggs je imao brzinu i poteze, ali zavrsnica mu nikad nije bila na posebnom nivou, Beckham one trick pony, radio je u odbrani kad primi loptu salje snajperski pas u 16. A danas krila moraju znati sve s loptom, dribling, finishing, vizija - Hazard, Neymar, Alexis, Robben prototipi modernih krila koji imaju sve, neki manje neki vise ali u svakom slucaju igracine.
To za mafiju je cista pretpostavka i mi ne mozemo znati koliki je raspon toga, je li bilo vise namjestaljki tad ili danas, to niko ne zna.
Je li Iniesta romanticar? Jesu li romanticari Messi i Ronaldo koji manijakalno rade na svojoj igri iz godine u godinu (Messi je postao najkompletniji ofanzivac ikad, Ronaldo se prilagodio kao 9ka) i sve to nije doslo slucajno nego iz ljubavi prema igri, dobro znas da svaki trenutak mogu otici u bilo koji tim na planeti, zatraziti bianco cek i hladit m.uda 90 minuta, ali zele vise bas zbog ljubavi prema igri i zelji da se takmice, previse generalizujes jer mnoogi igraci su i tada gledali novac i stavljali ga na prvo mjesto, ali istices pozitivne primjere kojih je itekako bilo, ali ne bas kako ti docaravas
Onda kazes kako je Gerrard role model, frajer je imao tuca po pabu ko prosjecni kavgadzija u balkanskom selu, da je igracina i veliki kapiten nema dileme, ali role model - NE.
Pogledaj danas moderna krila, pogledaj tad jaka krila. Giggs je imao brzinu i poteze, ali zavrsnica mu nikad nije bila na posebnom nivou, Beckham one trick pony, radio je u odbrani kad primi loptu salje snajperski pas u 16. A danas krila moraju znati sve s loptom, dribling, finishing, vizija - Hazard, Neymar, Alexis, Robben prototipi modernih krila koji imaju sve, neki manje neki vise ali u svakom slucaju igracine.
- SlevinKelevra
- Kontakt:
Klasicna nostalgija i emocija...dscile je napisao/la:Vi kao prvo morate shvatiti da ne mozete jedni druge ubijediti u suprotno.
I meni je sam fudbal kao fudbal bio bolji prije 10ak godina. Em sto mislim da je tada bilo vise kvaliteta, em sto se nisu vrtile ovolike pare gdje svaki drugi malo bolji igrac vrijedi 20+ miliona, em sto nije bilo balerina koje ne smijes dirnuti u ovolikom broju. U svakom slucaju, dekada 2001-10 mi je bolja od 2011-2016.
Kad se sjetim samo italijanske lige u ono vrijeme i prenosi na pinku. Parma sa Adrianom

Hocu da kazem da ljudi ne razmisljaju racionalno kad se prisjecaju starih, 'boljih' vremena.
Promasio si kljucno, a to je da sam napisao da MISLIM da je tada bilo vise kvaliteta. Dakle ja to ne tvrdim, jer se to ne moze ni izmjeriti.. Nego je za mene tada bilo bolje.
Sto se tice Parme, nisam ih pisao u tom kontekstu kako su razbijali ili bili ne znam sta.. nego oni su mi prva asocijacija na to vrijeme, kada sam prakticno pocinjao pratiti fudbal.
Sto se tice racionalosti, moze se reci da i oni koji nisu gledali fudbal tada nisu racionalni, pa smatraju da je danas najbolje jer nisu iskusili proslo. U svakom slucaju, sve je do glava. Neko misli da je bilo bolje prije, nego misli da je sada. Ja sam samo u par crta naveo sta mi je tada bolje nego sada.. ali u svakom slucaju fudbal je fudbal i lopta ce se udarati i dalje.
Sto se tice Parme, nisam ih pisao u tom kontekstu kako su razbijali ili bili ne znam sta.. nego oni su mi prva asocijacija na to vrijeme, kada sam prakticno pocinjao pratiti fudbal.
Sto se tice racionalosti, moze se reci da i oni koji nisu gledali fudbal tada nisu racionalni, pa smatraju da je danas najbolje jer nisu iskusili proslo. U svakom slucaju, sve je do glava. Neko misli da je bilo bolje prije, nego misli da je sada. Ja sam samo u par crta naveo sta mi je tada bolje nego sada.. ali u svakom slucaju fudbal je fudbal i lopta ce se udarati i dalje.
Al ti izvlacis sta ti odgovaraKajzer10 je napisao/la:A jaca Belgija, Spanija, Njemacka, Argentina to nista?
Englezi i prije bili prosjek ko i danas. Holandija prije 10 godina bila prosjecna repka sa maximalnim dometom cetvrtfinalom. U novije vrijeme imaju srebro i broncu sa svjetskog. Ali bitno je da je prije igrao Frank De Bur a danas igra Blind i automatski su danas mediokriteti iako mediokriteti imaju bolje rezultate.
Batistuta nije top3 napadac ikad, nije ni blizu toga.

Ne nego su prije imali Van der Saara, Stama, Seedorfa, Davidsa, Kluiverta, Bergkampa, Overmarsa, Ruuda itda itd i to je prakticki jedna generacija. Tu ako neko ne vidi razliku izmedju njih i Robbena, Sneijdera, RVP-a i ostalih onda yebiga i ne treba pratiti vise sport. Argentina nije nista jaca(npr. SP 98 ili 02), Spanija i Njemacka mozda malo. Po imenima. Oni su uvijek konstantni samo sto su promijenili filozofiju igre. Toliko su svi losiji da su postali izjednaceni. Jer se sve svodi na atletiku, atletiku i samo atletiku. Zato su ovakve rasprave besmislene jer ce ovde svak jahat konja koji mu vise odgovara i mene niko ne moze natjerati da gledam englesku ligu kad je odvratna. Ali malo razmjenjujemo misljenja.

Vrh moci je kad Brazil ispusi 1-7 u polufinalu SP-a. Ili vrh nemoci.

Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'
- Amsterdam1312
- Kontakt:
Toffie@ Ovo za kriminal, namještanje i mafiju sam 100% uvjeren i siguran i znam da to pričam na osnovu argumenata koje mogu iznijeti drugom prilikom, ali nebitno sad..
Apsolutno se slažem da je Iniesta jedan od najvećih IKAD La Grande ! Messi i Ronaldo vječita tema, meni je prvi BOG nogometa, drugi je fantastičan igrač i prvi mi je romantičar dok drugi nije, drugog gledam kao na neki produkt ili Vitamin C
Slažem se da je nogomet ultra napredovao danas i da se ne može porediti sa nogometom iz 90ih ili kasniej , u proteklih 6 godina velika revolucija u nogometu. Mnogo spremniji fizički igrači, mnogo zahtjevnije utakmice, mnogo pozicija i individualnih zadataka je danas na terenu, prave šahovske bitke se igraju itd.
Za Stivija te razumijem jer si simaptizer Evertona, ali Gerrard je pravi role model zbog toga što je igračka i ljudska veličina, zašto bi nekom naškodila tuča ili dvije ako te neko isprovocira ? To te isto čini čovjekom sve dok je na šake
bez zajebancije, lik nikad nije imao skandale sa gudrom, sa ravama, nije se prodao cijeli život ni za kakve pare, igrao je nogomet srcem, dušom i veliki je fajter. Primjer je svaki dan svakom malcu koji ima iste snove. Pružio je svim zaljubljenicima ove gire neke od najluđih trenutaka. 
Apsolutno se slažem da je Iniesta jedan od najvećih IKAD La Grande ! Messi i Ronaldo vječita tema, meni je prvi BOG nogometa, drugi je fantastičan igrač i prvi mi je romantičar dok drugi nije, drugog gledam kao na neki produkt ili Vitamin C

Slažem se da je nogomet ultra napredovao danas i da se ne može porediti sa nogometom iz 90ih ili kasniej , u proteklih 6 godina velika revolucija u nogometu. Mnogo spremniji fizički igrači, mnogo zahtjevnije utakmice, mnogo pozicija i individualnih zadataka je danas na terenu, prave šahovske bitke se igraju itd.
Za Stivija te razumijem jer si simaptizer Evertona, ali Gerrard je pravi role model zbog toga što je igračka i ljudska veličina, zašto bi nekom naškodila tuča ili dvije ako te neko isprovocira ? To te isto čini čovjekom sve dok je na šake

Ne, ja izvlacim ono sto je bitno a bitni su igra i rezultati a ne ko je bio na papiru.Puma je napisao/la:Al ti izvlacis sta ti odgovaraKajzer10 je napisao/la:A jaca Belgija, Spanija, Njemacka, Argentina to nista?
Englezi i prije bili prosjek ko i danas. Holandija prije 10 godina bila prosjecna repka sa maximalnim dometom cetvrtfinalom. U novije vrijeme imaju srebro i broncu sa svjetskog. Ali bitno je da je prije igrao Frank De Bur a danas igra Blind i automatski su danas mediokriteti iako mediokriteti imaju bolje rezultate.
Batistuta nije top3 napadac ikad, nije ni blizu toga.![]()
Ne nego su prije imali Van der Saara, Stama, Seedorfa, Davidsa, Kluiverta, Bergkampa, Overmarsa, Ruuda itda itd i to je prakticki jedna generacija. Tu ako neko ne vidi razliku izmedju njih i Robbena, Sneijdera, RVP-a i ostalih onda yebiga i ne treba pratiti vise sport. Argentina nije nista jaca(npr. SP 98 ili 02), Spanija i Njemacka mozda malo. Po imenima. Oni su uvijek konstantni samo sto su promijenili filozofiju igre. Toliko su svi losiji da su postali izjednaceni. Jer se sve svodi na atletiku, atletiku i samo atletiku. Zato su ovakve rasprave besmislene jer ce ovde svak jahat konja koji mu vise odgovara i mene niko ne moze natjerati da gledam englesku ligu kad je odvratna. Ali malo razmjenjujemo misljenja.![]()
Vrh moci je kad Brazil ispusi 1-7 u polufinalu SP-a. Ili vrh nemoci.
To da su svi losiji je samo tvoj pogled na ovo, sto se nikako ne moze potkrijepiti rosterom Brazila prije 15 godina i slicno. Na primjeru Spanije vidimo da ne igraju imena nego ima nesto drugo, sto Spanci i Holandjani nisu imali prije 15 godina a njihovi nasljednici itekako imaju.
Koja je razlika izmedju Davidsa i Robbena i ekipe? Vjerovatno su izmislili nogomet za ovu trojicu, kao sto su i giganti poput Ayale, Rikelmea izmislili nogomet za Neymara i slicne mediokritete.
- FrancescoTotti
- Kontakt:
Samo znam da nema boljeg od PES 2006. 

Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!
Za Messija i drugi pasus generalno se slazemo, nisam htio zapoceti rasprave Messi/Ronaldo iako su neke stvari ocite.
Dobro, priznacu da je gerrard simbol velikog liverpoola, pa cuveni istanbul, al ok generalno moze proci, kako god uvijek ce mi biti veca ikona od Lamparda koji je nastupio za City.
Generalno, nepravedno je suditi nogometu od 2010 kad nemamo dovoljan uzorak, vjerujem da ce i u ovoj generaciji isplivati ti momci koji vole sto rade, vole klub, navijace, ima toga samo se stvari trebaju procistiti.
Dobro, priznacu da je gerrard simbol velikog liverpoola, pa cuveni istanbul, al ok generalno moze proci, kako god uvijek ce mi biti veca ikona od Lamparda koji je nastupio za City.
Generalno, nepravedno je suditi nogometu od 2010 kad nemamo dovoljan uzorak, vjerujem da ce i u ovoj generaciji isplivati ti momci koji vole sto rade, vole klub, navijace, ima toga samo se stvari trebaju procistiti.
Zadnja izmjena: Toffie, dana/u 23 nov 2016, 01:32, ukupno mijenjano 1 put.
- FrancescoTotti
- Kontakt:
Toffie je napisao/la: Dobro, priznacu da je gerrard simbol velikog liverpoola, pa cuveni istanbul, al ok generalno moze proci, kako god uvijek ce mi biti veca ikona od Lamparda koji je nastupio za City.

Hajde mi pronadji insana koji ce reci da mrzi/ne voli Lamparda. Ja cu ti dat listu navijaca pojedinih klubova koji preziru Gerrarda. Pa Lamparda i pored toga sto je zabio gol Chelseau u dresu Citya navijaci Chelsea obozavaju doslovno...
Onda jesi li ikad vidio gospodina Frankiea da pokazuje srednji prst i tako pozira za sliku kao Gerrad?
Lampard je igrac koji je dao vise golova, ima vise asistencija, uostalom ima vise i trofeja nego Gerrard.
I tebi je Gerrard veca legenda samo iz razloga sto je Laps zaigrao za City? Tacnije zato sto ga je New York City poslao u Manchester? Ma ti si prava karamelica.
@totti da upravo tako, svjesno je zaigrao za rivala i konkurenta za titulu, to ato je zabio gol nije toliko bitno. I meni je drag onako simpa lik, cvrsto na zemlji, tako djeluje ali jbg to mu nije trebalo nikako
- SlevinKelevra
- Kontakt:
Bravo!FrancescoTotti je napisao/la:Samo znam da nema boljeg od PES 2006.

- FrancescoTotti
- Kontakt:
Nidje veze ti je prica. City i Chelsea nikad nisu bili rivalski klubovi. Kcerka Lamparda navija za City tako da je mozda i to ga malo poguralo tamo. Al nebitno, totalno glup i nebitan argument je to sto je Lamps odigrao pola sezone u Cityu za nazivanje Gerrarda vecom legendom od Lamarda. To bi ocekivao samo od navijaca Liverpoola a kamoli od 'pretpostavljam navijaca' Evertona..Toffie je napisao/la:@totti da upravo tako, svjesno je zaigrao za rivala i konkurenta za titulu, to ato je zabio gol nije toliko bitno. I meni je drag onako simpa lik, cvrsto na zemlji, tako djeluje ali jbg to mu nije trebalo nikako

Pa Lampard je ponikao u WH-u, pa kasnije presao u Celzi, a WH i Chelsea su gradski rivali 
I za mene je takode Stiven veca legenda od Lamparda.

I za mene je takode Stiven veca legenda od Lamparda.
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Lampard je veci i bolji igrac od Gerrarda. Jasno ko dan!
"Last time they count me out, what I do Game 6?"
- ASD
- Kontakt:
Poredis vremena na osnovu jednog igraca, Mesi je po meni najbolji igrac svih vremena, on svakako odskace od vremena u kojem zivimo, ali zato vec pri trazenju drugog najboljeg igraca vidi se koliko je ovo vrijeme slabo, drugi najbolji igrac je Ronaldo koji nebi mogao predriblati ni Vrsajevica.Toffie je napisao/la:Ne znam odakle te gluposti da igraci prije nisu simulirali.. smijesno, jos se neki dive Gatussu i onda kazu nema vise "romanse" u fudbalu, 'ebala te takva romansa gdje frajer ceka na centru da nekom noge polomi, al nije da i danas nema takvih samo ih ljudi logicno ne vole. Ako je neko uzivao u katenacu i finalu iz 2003. onda ne gledamo fudbal iz iste perspektive i to je ok.
Ne mozes reci "danas je previse taktiziranja u fudbalu" i pozvat se na seriu A iz zlatnog doba. Igracki je tad bila neprikosnovena i niko vjerovatno nikad nece prici takvoj kolicini vrhunskih igraca u istoj ligi u toliko razlicitih timova to stoji, ali stoji i da su igrali iznimno defanzivno.
Razlika se mozda najvise oslikava u odnosu Messi-Maradona. Prvi traje duze, bolji je igrac po mom misljenju, ali i miran, povucen. Drugi je strastveni lider i velemajstor takodjer, zapaljivi argentinac i to ljudi vole, zato vole Cantonu, valjda zato vole Gatussa, suze Gazze.
Postujem vasa misljenja, samo da se rasprava nastavi bez prica "ko ce se za 10 godina sjecati xyz igraca" jer hoce, danasnji 10godisnjaci nemaju prilike gledati sevu, henrya, zidanea itd. nego neymara, hazarda i sl. pa je logican slijed stvari da 2025. niko nece rec a sjecas se seddorfa koji je to majstor bio, nego ce se pricat o danas aktuelnim fudbalerima.
Igraci su vecinom pisani malim slovima, ne zamjerite na mobu pisem pa mi se ne da peglat
Prije je bilo puno vise igraca koji su individualno pravili razliku, danas je to uglavnom Mesi koji jedino moze funkcionisati na principu, daj mi loptu da im hebem mamu.
I to govorimo o vremenu gdje su napadaci zasticeniji od sudija nego prije.
Ne igra se fudbal radi driblanja.ASD je napisao/la:Poredis vremena na osnovu jednog igraca, Mesi je po meni najbolji igrac svih vremena, on svakako odskace od vremena u kojem zivimo, ali zato vec pri trazenju drugog najboljeg igraca vidi se koliko je ovo vrijeme slabo, drugi najbolji igrac je Ronaldo koji nebi mogao predriblati ni Vrsajevica.Toffie je napisao/la:Ne znam odakle te gluposti da igraci prije nisu simulirali.. smijesno, jos se neki dive Gatussu i onda kazu nema vise "romanse" u fudbalu, 'ebala te takva romansa gdje frajer ceka na centru da nekom noge polomi, al nije da i danas nema takvih samo ih ljudi logicno ne vole. Ako je neko uzivao u katenacu i finalu iz 2003. onda ne gledamo fudbal iz iste perspektive i to je ok.
Ne mozes reci "danas je previse taktiziranja u fudbalu" i pozvat se na seriu A iz zlatnog doba. Igracki je tad bila neprikosnovena i niko vjerovatno nikad nece prici takvoj kolicini vrhunskih igraca u istoj ligi u toliko razlicitih timova to stoji, ali stoji i da su igrali iznimno defanzivno.
Razlika se mozda najvise oslikava u odnosu Messi-Maradona. Prvi traje duze, bolji je igrac po mom misljenju, ali i miran, povucen. Drugi je strastveni lider i velemajstor takodjer, zapaljivi argentinac i to ljudi vole, zato vole Cantonu, valjda zato vole Gatussa, suze Gazze.
Postujem vasa misljenja, samo da se rasprava nastavi bez prica "ko ce se za 10 godina sjecati xyz igraca" jer hoce, danasnji 10godisnjaci nemaju prilike gledati sevu, henrya, zidanea itd. nego neymara, hazarda i sl. pa je logican slijed stvari da 2025. niko nece rec a sjecas se seddorfa koji je to majstor bio, nego ce se pricat o danas aktuelnim fudbalerima.
Igraci su vecinom pisani malim slovima, ne zamjerite na mobu pisem pa mi se ne da peglat
Prije je bilo puno vise igraca koji su individualno pravili razliku, danas je to uglavnom Mesi koji jedino moze funkcionisati na principu, daj mi loptu da im hebem mamu.
Remember, remember the 5th of November.
- ASD
- Kontakt:
Naravno, ali su najbolji igraci najbolji iskljucivo zbog individualne kvalitete i pravljenja razlike, uglavnom driblinga.Jeftha je napisao/la:Ne igra se fudbal radi driblanja.ASD je napisao/la:Poredis vremena na osnovu jednog igraca, Mesi je po meni najbolji igrac svih vremena, on svakako odskace od vremena u kojem zivimo, ali zato vec pri trazenju drugog najboljeg igraca vidi se koliko je ovo vrijeme slabo, drugi najbolji igrac je Ronaldo koji nebi mogao predriblati ni Vrsajevica.Toffie je napisao/la:Ne znam odakle te gluposti da igraci prije nisu simulirali.. smijesno, jos se neki dive Gatussu i onda kazu nema vise "romanse" u fudbalu, 'ebala te takva romansa gdje frajer ceka na centru da nekom noge polomi, al nije da i danas nema takvih samo ih ljudi logicno ne vole. Ako je neko uzivao u katenacu i finalu iz 2003. onda ne gledamo fudbal iz iste perspektive i to je ok.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.