Klare je napisao/la:nokee95 je napisao/la:Zz decki, neki dan sam uzeo whey sebi po prvi put i procitao sam da je dobro mjesati ga sa glukozom poslije treninga tako da sam i to sebi uzeo. E sad neki kazu da treba omjer biti whey : glukoza - 1:2 sto je meni nekako odvratno i puno. Koliko vi uzimate? Svaki dan probam drugacije i jedna ona kaskica od 30g wheya i pola te iste glukoze (sto bi trebalo biti omjer 1:1 jer je glukoza teza?) na 0,35 dl mi bude skroz ukusno, btw pijem myprotein whey od cokolade.
I da li se smije ova glukoza u prahu unositi svaki dan na neodredjeno vrijeme ili moramo malo prestati nakon odredjenog vremena?
Zašto sebe patiti sa glukozom kada ti ne godi?
Ne radi se baš o činjenici da je omjer glukoza-whey 2:1, nego odnos ugljkohidrata-protein 2:1
Dakle da bi se protein pravilno iskoristio potrebno je unijeti duplo više grama zdravih ugljikohidrata.
Tako da ukoliko u jednoj dozi wheya(30g) ima 20-25 g proteina, onda je poželjno unijeti 40-50g ugljikohidrata.
Znam da 100g grožđica ima 70g hidrata, dakle za jednu dozu wheya je potrebno nekih 70g grožđica,
ne znam kakav je udio hidrata u dekstrozi, valjda je još jače, pa je manje treba.
Ali ja imam savršen recept poslije treninga.
-mlijeko
-100g zobi
-100g kukuruza(cornflakes)
-50g čokolina(za ukus)
-može još i banana
Tu je ukupno 33g proteina i oko 170g ugljikohidrata.
a pritom je ovaj obrok extra zdrav i lako probavljiv.
Zatim nakon pola sata uzmem whey sa mlijekom što je novih 30 g proteina, i može li bolje, naravno da ne može.
Inače trenutno imate dobru akciju u elit zenica(ima na piku) 2.7kg muscletech whey 99KM.
Radi se o 100% whey protein+, i nisam znao dok mi danas nije došlo da na jednu dozu ustvari ima i creatina 2.5g.
Znate pošto nisam baš ljubitelj toga, hoće li meni to zasmetati, inače trenutno pijem tekućine dnevno 2l, možda i više, sigurno ne manje.
da li će mi taj kreatin nešto naštetiti, da li treba još tečnosti, ako treba sigurno da ga ne bih koristio.
A sa druge strane sigurno znam da je muscletech renomiran brend, da je ova cijena povoljna, a isto tako i da će taj kreatin učiniti svoje, povećati malo snagu, no nije mi to fora, ali opet radi se samo o 2,5 g, recimo da ga dnevno popijem 2 puta, to je 5g, da li je to neznatno?
Mislim da jeste?