Ja se slažem da se to sve može promijeniti kroz sezonu, dvije al' su činjenice na Željinoj strani.MortemHz je napisao/la:Ima vise trofeja ali manje vremena, to trenutno da. Pobjede se promijene u jednom mecu, mi smo imali vise pobjeda pa je bilo isto pa sad vi jednu. Nebitan je parametar to oko stadiona, valjda to znas. Za uspjeh je diskutabilno, mi imamo vise staza u ''vecem'' takmicenju gdje nas je prvak svijeta izbacio. Znaci, vi ste dalje dogurali ali u losijem takmicenju. Proveli ste preko 10 godina u nizim ligama, to je ogroman faktor. Cak je i Velez imao vise trofeja i bio duze u ligi od Zelje. Prije rata smo imali mnogooo vise navijaca, znas i sam da su gradjani zahtjevali gradski klub te se nisu mogli poistovjetiti sa Zeljezicarom. Mnogo vece utakmice smo igrali, mnogo veca posjeta. Poslije rata se to sve promijenilo i vi ste dobili na brojnosti i sad imamo malo vise navijaca, clanova smo uvijek imali mnogo vise ali opcenito navijaca sada slabo, tu smo negdje. Namjestali ste utakmice i bilo vam je funkcionera sa dozivotnom zabranom bavljenja fudbala kao i najveca legenda koja je dobila samo godinu. Isto tako, navijaci su vam nacionalisticki orijentisani i svi smo svjesni mnogih parola, pjevanja o Aliji, zakolji ovog zakolji onog mada to nema nekog utjecaja sto se tice velicine kluba, eto ukratko.Raonffa je napisao/la:Više trofeja ima Željo, više pobjeda ima Željo, Željo ima svoj stadion (koliko toliko bitan parametar), Željo ostvario veći uspjeh u Europi... Ja stavrno ne kontam kako Sarajevo može biti veći klub, na stranu zayebancija, budimo realni.shzna je napisao/la:Po kojim parametrima je FKS najveći klub?
Što se tiče Europe, Željo je igrao polufinale Kupa UEFA u sezoni kada je to takmičenje osvojio ni manje ni više nego veliki Real Madrid, vjerovatno najveći, najtrofejniji i najpopularniji na svijetu (uz Barcu al' to svakako nije tema, znaš na šta mislim) što je najveći uspjeh nekog kluba u Europi bez obzira što nije Liga prvaka, i mislim da su nešto ranije stigli do 1/4 finala istog takmičenja. Što se tiče samih utakmica u Europi (gdje Želji ne računam Intertoto Kup, Kup velesajamskih gradova i Mitropa kup, iako mislim da su prva dva itekako legitimna al' nema veze), dakle Europska liga i Liga Prvaka (sa svim svojim nazivima) i jedni i drugi imaju približan broj utakmica iako mislim da Željo ima koju utakmicu više al' nebitno.
Što se tiče navijača, to je sasvim sigurno teško odrediti, iako je jasno da je za Želju navijala obična raja dok je za Sarajevo navijala malo jača elita da tako kažem, al' to se poslije rata svakako izmiješalo tako da danas ta podjela i nije varijabilna. I da ste prije rata imali mnogo više navijača, hmm ne znam baš, nema mi logike da klub kojeg je osnovala partija ima više navijača od radničkog kluba (osim ako ne gledaš broj članova, al' i to je irelevantno ukoliko govorimo o široj navijačkoj masi).
I sad što se tiče druge lige, naštimanih utakmica i ostalog, Željo je to sve doživio i proživio što je dovoljan pokazatelj koliko je velik i jak. A ni Sarajevo baš nije čisto, pogotovo ratna i poslijeratna dešavanja, širenje istine o Bosni po Europi al' dobro ni to nije bitno za veličinu kluba, sve su to određeni periodi.
Kada govorimo o navijačima, to možeš govoriti na nivou pojedinaca jer takvih ima i sa jedne i sa druge strane, a i ne utječe nešto na veličinu kluba kako si i sam rekao.
@Memara
Možda sam subjektivan, al' po meni nikako 1/8 finala Lige Prvaka ne može biti bolje od 1/2 finala Kupa Uefa. Bez obzira što ste igrali sa Manchesterom, al' to je žrijeb i nije u domenu klubova, a i kako sam gore napisao godina kada je Željo igrao polufinale pobjednik tog takmičenja bio je Real Madrid.