Stanje fudbala i nogometa na prostoru ex-yu je jadno (blaga rec)! Jedini spas je regio liga.
Po mom skromnom misljenju, najzanimljivija je BH PL-zadnje dve tri godine, ali to ne znaci da se tu i najbolji fudbal igra...
U organizacionom smislu svi klubovi sa tih prostora imaju problema, osim donekle velike cetvorke.
Kao sto rekoh, fudbal u BiH je najzanimljiviji, ne kao fudbal ili nogomet, vec ono trece..., Jelen super liga nije dovoljna za Srbiju, gotovo da se fudbal i neigra...u HR-u vec 10tak godina dominira "mocni" Mamic, SLO, CG i MK liga gotovo da se i necuje, osim one senzacije Maribora, o Kosovskoj ligi ne znam i da li postoji.
Sta je sa Pristinom , Trepcom i Lirijom? Da li jos uvek postoje?
U jednoj regio ligi od 20tak klubova bio bih spas. Veca poseta, jaca finansija klubova, poseta, manji odliv kvalitetnih igraca u ino. klobove, a i mozda bi se za dve tri godine isposlovati da jedan klub direktno ide u LP a drugi igra kvalifikaciju. Jako realna opcija, nesto slicno ruskoj i tursko ligi.
Ko bi tu ucestvovao, hmmm... svi koji bi obezbedili gen. sponzora, tj., stabilnu finansijsku konstrukciju za period od min. 3 godine.
Ja sam misljenja da bi po
5 Srpskih /CZ,
mali Partizan, Vojvodina + dva kluba na osnovu plasmana, infrastrukture (navijacke baze) i novca...
Hrvatskih /Dinamo ZG, Hajduk, Dinamo Vinkovci, Osijek, Rijeka i
BH klubova /Sarajevo, Zeljo, Borac + dva na istom osnovu kao i u Srbiji/ trebalo dobiti poziv...,
dva Slovenacka /Maribor i Olimpija/ i
po jedan klub iz CG /Buducnost/,
MK /Vardar ili Renova/ i
KS-a /Pristina/.
Dobro bi bilo da kao pilot projekat paralelno krenu sa startom i cetiri druge lige, a kasnije ako se opravda postojanje istih da se oformi jedinstvena druga liga.
Ovaj model ja mislim da je objektivan i prihvatljiv manje vise za sve. Ako me kopiraju trazicu ostetu.