Neandertalac je napisao/la:Za.. život..cijeli@
Pošto vidim da vladaš materijom, bar u osnovama, pokušaj nam objasniti koji je naš "reach" i koliko sada "vrijedimo" uzimajući u obzir sva dešavanja, uslove i ostale vrijednosne parametre.
Volio bih da čujem realno i stručno mišljenje. Ja sam se i ogradio u više navrata naglašavajući da pričam laički.
u BiH nas je max 3.5 miliona podjeljenih na tri etnicke skupine i dva entiteta sto ne smijemo zanemariti.
od toga fudbal prati max 30%. baratamo sa nekom grubom cifrom od cc 1 milion ljudi koji u vecoj ili manjoj mjeri prate fudbal i koji prate utakmice na tvu, citaju vijesti na sportskim portalima i prate klubske web stranice i ostale komunikacijske kanale. 90% njih cine muskarci.
znaci da sve kompanije koje prodaju robe i usloge vezane za zene otpadaju odmah. to znaci da mozemo prekriziti najjace oglasivace odnosno one koji izdvajaju najvise novca a to su proizvodjaci, zastupnici ili distributeri sredstava za ciscenje, sredstva za higijenu i sl....
od ozbiljnih koji mogu izdvojiti znacajnija sredstva nam ostaju kompanije iz auto industije, trgovine energenatima, telekomunikacijskog sektora, bankarskog sistema i poneka trgovacka kompanija tipa Konzum, Bingo ili proizvodjaci tipa Violete... koje su postali regionalni igraci za velikim prometom. na manje kompanije ne mozemo racunati jer su njihove dobiti male da bi mogle gurati tako jaka sponzorstva.
sve u svemu, trziste je slabo, nepotentno....
na BH marketing trzistu je generalno tesko govoriti o validnom reachu jer nemamo adekvatne alate za pracenje. sve se svodi na "vjeruj mi na rijec", "frizirane gledanosti" "frizirane posjete" i sl....
ali iz gore navedenih brojki, jasno je da godisnji reach preko naseg kluba ne moze biti veci od par miliona.
ponavljenje jednog te istog, prema jednim te istim ne dize reach nego "utvrdjuje gradivo"
ako mene pitas, sa nekih 200 milja na ime GS ja bi se sve pucao nogom u guzicu.
Jedan život, jedna ljubav, jedan klub.
Željezničar za život cijeli!