Ukratko,Serie A je smece,Inter kriminalan i kao da te činjenice nisu dovoljne izabrao je Stoke ispred Intera.Toliko o tome kako ovaj klub danas kotira.A lepo je počela priča u Milanu, masovnim dočekom navijača na aerodromu...
“Obećali su mi tada novi Inter. Redari su me jedva sačuvali od stampeda navijača kada sam dalazio. Stil života u Milanu je bio fenomenalan, to su bili najboljih šest meseci u mom životu. Trening kamp je bio u Komu, pa mi je Švajcarska bila blizu. Ali, fudbal u Italiji nikako nisam voleo”, istakao je Šaćiri u velikom intervjuu nemačkom Spoksu.
Zašto?
“Zato što je spor i što ga taktika ubija. Jednom smo igrali na treningu dva sata sa samo jednim udarcem na gol. To mi se nikada ranije nije desilo u karijeri.”
Tim je stagnirao pod Robertom Mančinijem, pa si otišao posle pola godine?
“Mančini je želeo da ostanem, ali sam ja bio zainteresovan za Englesku jer sam dobio dve dobre ponude odande. Razlog je bio jasan, Premijer liga se uveliko igrala, a ja sam želeo odmah da počnem s utakmicama, ne da prolazim ponovo kroz letnje pripreme s Interom.”
Pod Gvardiolom i Mančinijem promenio si ulogu, od kreativca si postao "destruktivac"?
“Jesam malo. Sa Mančinijem sam imao problem jer je menjao tim svakog vikenda, pa i kada smo igrali dobro, to nije dugo trajalo. On je to svuda radio, i u Sitiju i u Galatasaraju, nisam se osćao komforno, pa sam tražio najbolje rešenje.”
Kakvu je razliku donela selidba u Stouk u odnosu na Inter?
“Interova infrastruktura je u najmanju ruku sramotna! Razočaravajuće je kako tako veliki klub ne može da investira u tako jedan važan segment. Ishrana, oporavak, analiza utakmica i protivnika, uslovi treninga, ništa od toga nema u Interu. To su glavne odlike profesionalnog funkcionisanja, a to sam našao u Engleskoj. Kada samo poredimo teren - u Italiji je lepo vreme, a trava uvek neuredna i visoka. U Engleskoj može kiša da pada danima, igraćemo na tepihu koji svakog dana s uživanjem održavaju pasionirani radnici.”
I sve je dobro rekao.Briga oko ishrane očito nikakva kad svako malo roštiljaju,tereni loši što nije ništa novo,analiza utakmica i protivnika praktički nepostojeća što pouzdano znam od osobe koja se bavi nekim poslom oko toga i kada su zvali Inter i tražili čovjeka koji je zadužen za to su im se iščuđavali i rekli da oni to nemaju.U 21.stoljeću
Morat će Kinezi dobro zapet ako ne misle novce u vjetar bacit.