Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Hendo
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Hendo » 25 dec 2016, 11:45

Heller je napisao/la:
Stone Island je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:Meni su najjači likovi koji idu s kafe na kafu i pričaju kako ne bi bili robovi švabama. Pa budi rob onda Bošnji za 500 maraka.
Troškovi nisu 5 puta veći nego 2 3 puta a plate su 5 6 puta veće.
Plaćaš kiriju, plaćaš režije i plaćaš osiguranje, prevoz i šta misliš koliko je to para ?
Kakvo osiguranje? Placas zdravstveno i ovdje i onda dobijes kurcinu kad ti zatreba.
753 eura meni uzimaju od moje plate. Tako je svakome ko se nalazi u kategoriji 1, jedina gora kategorija je 5, kada i žena radi. Onda uzimaju još više.
Kocka je bačena

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 25 dec 2016, 11:47

Hvala na cestitkama, i sretan Bozic svima koji ga slave, uzivajte :D
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 25 dec 2016, 11:49

Gdje ste doktori ? haha.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 25 dec 2016, 11:49

Hendo je napisao/la:
753 eura meni uzimaju od moje plate. Tako je svakome ko se nalazi u kategoriji 1, jedina gora kategorija je 5, kada i žena radi. Onda uzimaju još više.
Mjesečno? Eo naso sam platnu za novembar, 563 KM od moje plate je odvojeno za zdravstveno. S tim da ako mi se nesto desi vjerovatno cu morat sam sebi uzimat lijekove i tako, kad mi je majka bila bolesna mi smo morali donositi lijekove na UKC.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 25 dec 2016, 11:53

Heller je napisao/la:
Stone Island je napisao/la: U jednom Beču, svaki mjesec dana plaćaš zdravstveno osiguranje. Svakih mjesec dana plaćaš i osiguranje za auto. Ako nemaš auto, moraš 300 e godišnje dati za gradski prevoz u slučaju da nisi student. Prijatelj mi u studentskom domu ima 400e troškova mjesečno a zamisli tek kako ide kada si u nečijem stanu i kad u tu cijenu nisu uračunate režije već platiš koliko potrošiš struje, vode, smeća i interneta te platiš nekih 600,700e kirije.
I zaradis 2-2,2 k€

Sad u Bosni zaradis 400 KM, a valja obuc djecu, obuc sebe, jest, platiti kiriju, struju, grijanje. :oops: :oops: 300€ za gradski prevoz godisnje uopste nije puno u Sarajevu ti treba oko 720 KM za godisnju kartu mislim.

gdje nije satnica preko 15€ za Inzinjera il Doktora? :roll:
Od hiljadu ljudi koji odu gore, samo njih pedeset možda nađe posao u struci. Čeka te skela burazeru, tacna... imaju oni inženjera koliko poželiš.
Jeste, treba ti 720KM za kartu ali ako te u Sarajevu uhvati bez karte, letiš van tramvaja dok u Beču plaćaš 100e za svaki put kad budeš uhvaćen bez nje tako da je moraš imati.
A kakve ti gluposti kupas kralju. Čuj od 1000, 50 ih nadje posao u struci. Pa baš u zadnje vrijeme ovi koji su otišli su našli posao u struci.

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 25 dec 2016, 11:54

jasmin10 je napisao/la: A kakve ti gluposti kupas kralju. Čuj od 1000, 50 ih nadje posao u struci. Pa baš u zadnje vrijeme ovi koji su otišli su našli posao u struci.
Jesi ti jedan od tih ?

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 25 dec 2016, 11:56

jasmin10 je napisao/la: A kakve ti gluposti kupas kralju. Čuj od 1000, 50 ih nadje posao u struci. Pa baš u zadnje vrijeme ovi koji su otišli su našli posao u struci.
Jesi ti jedan od tih ?
Kolko se sjecam iz naseg razgovora Jasmin nije inzenjer.
Jbt ispade zivot u Evropi bijedan u odnosu na BiH :rol: :rol: :rol: :rol:
Nullius in verba

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 25 dec 2016, 11:58

Heller je napisao/la:
Jesi ti jedan od tih ?
Kolko se sjecam iz naseg razgovora Jasmin nije inzenjer.
Jbt ispade zivot u Evropi bijedan u odnosu na BiH :rol: :rol: :rol: :rol:
Ja uopste nisam u inostranstvu.

Svi se masovno vraćaju u Bosnu :rol:

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 25 dec 2016, 12:00

Heller je napisao/la:Neko ko radi moj poso u GB il Fr zaradi oko 4-6k€ mjesecno bez prekovremenih. Tako da ja idem cim mognem :opaopa:
Finansijski sektor pretpostavljam,banka ili osiguravajuca kuca?
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 25 dec 2016, 12:03

madridist je napisao/la:
Heller je napisao/la:Neko ko radi moj poso u GB il Fr zaradi oko 4-6k€ mjesecno bez prekovremenih. Tako da ja idem cim mognem :opaopa:
Ma kakvi. Pravi muski poso geo informacioni sistemi :opaopa: :opaopa: :opaopa: Shell, Exon, Anglo Platinum, :opaopa: :mrgreen:
Nullius in verba

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 25 dec 2016, 12:04

Trebate na malo drugačiji način da gledate sve, a ne samo kroz keš. Ali eto, idite ljudi i sretno vam bilo.

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 25 dec 2016, 12:06

Stone Island je napisao/la:Troškovi života vani su peterostruko veći nego ovdje, plus što nemaš ništa svoje. Samo tuđe koristiš i krvavo plaćaš.
Pa i nisi baš u pravu.

Ljudi "ne žele" da imaju svoje, jer bi morali plaćati porez na to. Mnogo je isplativije biti podstanar, a tamo je to mnogo drugačije nego kod nas (čak i kod onih koji potpišu ugovore, ovjere ih i koriste taj stan kao njihov). Govorim o stanovima, naravno. Što se tiče troškova, imaš osiguranje koji ti pokaže paket koji je tu negdje u platežnom rangu sa tvojim mogućnostima. Uzmeš ovo ili ono, zavisno šta hoćeš. Niko te ne tjera, ali ti preporučuju koje pakete da uzmeš. Hrana je jeftinija, restorani naravno nisu (al' kad pogledaš cijene u restoranima i porediš ih s cijenom kod nas + uporediš plate, onda ti to opet dođe na isto). Restorani se vode kao luksuz. Prijevoz ti se čini skupim, ali kada pogledaš na kraju godine koliko bi dao novca za gorivo, amortizaciju, parking (govorim samo za odlazak na posao, da se razumijemo), opet se isplati. Plus, imaš razne pogodnosti za studente, ovakve, onakve. I to mnogo osjetnije pogodnosti nego kod nas.

Naravno, to ne znači da u inostranstvu teku med i mlijeko. Daleko od toga. Ali, da je mnogo bolje uređeno, da znaš gdje ide tačno ono što ti se odbija od plate, ono što ti hoćeš; ono što nećeš, to je istina. Naravno da moraš raditi, naravno da nećeš tarlahati qrcem, ali ćeš biti nagrađen za sve ono što si uradio. Iiii, mnoooogo je lakše napredovati nego kod nas.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 25 dec 2016, 12:08

Stone Island je napisao/la:Trebate na malo drugačiji način da gledate sve, a ne samo kroz keš. Ali eto, idite ljudi i sretno vam bilo.
Na koji drugi nacin? Sta je to tamo gore nego ovdje? Nema Puljica i Kavazovica da mi odredjuju koga da guzim, sta da jedem koju predstavu da gledam?
Nullius in verba

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 25 dec 2016, 12:09

Heller je napisao/la:
madridist je napisao/la:
Ma kakvi. Pravi muski poso geo informacioni sistemi :opaopa: :opaopa: :opaopa: Shell, Exon, Anglo Platinum, :opaopa: :mrgreen:
Platformas takoreci :mrgreen: Ma samo neka lova lijeze na racun.
Evo ga Bems u Tz samo za te stvari :mrgreen:
Don Alfredo Di Stefano

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 25 dec 2016, 12:10

Bez škole nigdje ne možeš uspjeti. A ii u BiH se može uspjeti, treba uzeti knjigu i učiti. Biti iznad prosjeka, završiti fax ali da kad završiš da znaš to što si učio a ne samo da ga završiš, kao što rade 70% studenata. Ima i u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj državi sirotinje, to je tako. Ne teče nigdje med i mlijeko.

Sestra i zet mogu danas u SAD otići, sve papire imaju, ali neće da odu. Ne mogu tamo da žive, ne sviđa im se način života. Istina da ovdje zarađuje odlično, i više nego odlično ali zato je i učio a i sad radi nenormalno, po cijelu noć i dan.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 25 dec 2016, 12:11

Heller je napisao/la:
Hendo je napisao/la:
Mjesečno? Eo naso sam platnu za novembar, 563 KM od moje plate je odvojeno za zdravstveno. S tim da ako mi se nesto desi vjerovatno cu morat sam sebi uzimat lijekove i tako, kad mi je majka bila bolesna mi smo morali donositi lijekove na UKC.
Jeste. Mjesečno mi uzimaju 753 eura. Na to bih još da dodam 40-tak eura banci osiguranje, 17 eura tv pretplata bez obzira imao tv ili ne, 30 eura internet, 180 do 200 eura gorivo, 600 eura plaćam kiriju i to sam sretnik da sam u četvrtom mjesecu potražnje dobio stan, 300 - 400 eura podmire i to sam sretnik jer sam oženjen...
Na sve ovo bih da dodam da krenem na posao u 16:30 a dođem kući narednog dana u 5 ujutro.
Njemačka jedva čeka na nas.
Kocka je bačena

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 25 dec 2016, 12:11

Koji nuklearni fizicar ili vise njih izmislio ovo sa zabranom par-nepar - jos ljudima kad je bozic. A po perifernim dijelovima svaka kuca ima grijanje na ugalj (i ko zna sta jos) koje zagadjuje kao djavo. Jos i kazna 500-1000 km, ko je ovdje lud.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 25 dec 2016, 12:12

madridist je napisao/la: Platformas takoreci :mrgreen: Ma samo neka lova lijeze na racun.
Evo ga Bems u Tz samo za te stvari :mrgreen:
Ispiso sam se ja s Bemsa, mi radimo za dosta gradjevinskih, naftnih, rudarskih, metalurskih kompanija. :opaopa:

@Hendo
Meni drzava ovdje uzme oko 47% plate prije nego sto ista vidim. :think:

@Sljivo SDA naucnici, sta si ocekivo :urnebes:
Nullius in verba

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 25 dec 2016, 12:12

sljivo je napisao/la:Koji nuklearni fizicar ili vise njih izmislio ovo sa zabranom par-nepar - jos ljudima kad je bozic. A po perifernim dijelovima svaka kuca ima grijanje na ugalj (i ko zna sta jos) koje zagadjuje kao djavo. Jos i kazna 500-1000 km, ko je ovdje lud.
pa mi naravno :mrgreen:
Don Alfredo Di Stefano

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 25 dec 2016, 12:13

Monolog je napisao/la:
Stone Island je napisao/la:Troškovi života vani su peterostruko veći nego ovdje, plus što nemaš ništa svoje. Samo tuđe koristiš i krvavo plaćaš.
Pa i nisi baš u pravu.

Ljudi "ne žele" da imaju svoje, jer bi morali plaćati porez na to. Mnogo je isplativije biti podstanar, a tamo je to mnogo drugačije nego kod nas (čak i kod onih koji potpišu ugovore, ovjere ih i koriste taj stan kao njihov). Govorim o stanovima, naravno. Što se tiče troškova, imaš osiguranje koji ti pokaže paket koji je tu negdje u platežnom rangu sa tvojim mogućnostima. Uzmeš ovo ili ono, zavisno šta hoćeš. Niko te ne tjera, ali ti preporučuju koje pakete da uzmeš. Hrana je jeftinija, restorani naravno nisu (al' kad pogledaš cijene u restoranima i porediš ih s cijenom kod nas + uporediš plate, onda ti to opet dođe na isto). Restorani se vode kao luksuz. Prijevoz ti se čini skupim, ali kada pogledaš na kraju godine koliko bi dao novca za gorivo, amortizaciju, parking (govorim samo za odlazak na posao, da se razumijemo), opet se isplati. Plus, imaš razne pogodnosti za studente, ovakve, onakve. I to mnogo osjetnije pogodnosti nego kod nas.

Naravno, to ne znači da u inostranstvu teku med i mlijeko. Daleko od toga. Ali, da je mnogo bolje uređeno, da znaš gdje ide tačno ono što ti se odbija od plate, ono što ti hoćeš; ono što nećeš, to je istina. Naravno da moraš raditi, naravno da nećeš tarlahati qrcem, ali ćeš biti nagrađen za sve ono što si uradio. Iiii, mnoooogo je lakše napredovati nego kod nas.
Šta na kraju tebi para ostane da ih potrošiš na sebe ? Kad podvučeš crtu, kad napuniš frižider i obučeš se.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, Godfather i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []