Ja sam jedan od efendija u tešanjskom džematu u dijapori, znma grad u dušu. Uz zenicu i Vogošću, jedan od najjačih gradova po pitanju vjere. Crnih ovaca poput tebe svugdje ima.Sarmelino je napisao/la:Tesnjak samHendo je napisao/la:Koliko znam, 4 su najpoznatija izvora islama:
1. Kur'an - ono što Allah kaže;
2. Sunnet - ono što je Muhammed a.s. rekao, uradio ili šutnjom odobrio;
3. Idža - većinski dogovor uleme;
4. Kijas - analogija na nešto što se prethodno desilo.
I to baš ovim redoslijedom, a šta će komšija reći nije izvor u islamu. To je koncept niže vrijednosti sa kojim se Bošnjaci zadnje stoljeće bore.
U mene je prvi komšija Boris Grubešić pa sam mu jednog dana objasnio zašto mu ne čestitam Božić i sa tim smo završili. I dan danas se obilazimo i dijelimo jaja i kurbane, ali nema čestitanja.
Za ovog Tešanjca Sarmelina:![]()
I to dijete je glupo.Bas mislis da bi dijete ispod 14-15 godina odbilo paketic iz bilo kojeg razloga.Tesanj je veoma glup grad po pitanju vjere,nece biti napretka dokle god je vjera na prvom mjestu.Ne daju **** maltezerima da odu u centar za djecu sa posebnim potrebama i podjele paketice,a sta je drugo razlog nego to sto Bozic nije nas praznik.A taj od kako vise nije u dzamiji gdje je bio, smanjio se broj sumnjivih osoba koje ne pricaju nas jezik.
Sina mu poznajem, nevjerovatan momak,hafiz sa 18 godina, mnogo bolji i simpaticniji od oca koji se preserava.
Meni se vjera sa toliko zabrana ne svidja niti ce mi se ikada svidjati.Koje dobro propovjeda nesto sto ne da osnovne odnose sa komsijama i prijateljima.Dosta je vise raspodjele.Mnogo mi se vise svidja ovaj nas opusteniji Islam od onog "orginalnog",ali dzaba i to kad ima gradova kao sto je Tesanj pa ti ubiju svu volju za zivotom i nadu za normalnom drzavom.Moj komsija,koji samo 100 metara od mene zove djecu u kucu i daje im krajnje ekstremisticki materijal,i govori im da na ovom svijetu ima samo mjesta za muslimane.Odavno je poznat policiji.Da li bi se ja trebao u takvoj sredini dobro osjecati?Kad znam da bi mi u pola noci u kucu mogla uci kakva budala sa sjekirom.
Pozz, sretna nova godina.
Nije sve haram, ali muzika, cigare, alkohol i blud jesu. E sad, odrast ćeš i ti pa ćeš reći sam sebi što mi je ovo trebalo. Nema srednjeg islama, je li to znači da neko ko posti 15 dana mjeseca ramazan je sljedbenik srednjeg puta a onaj što isposti cijeli mjesec ramazan je ekstremista? Ili onaj što ide od džume od džume je tamam, a kada čovjek klanja svih 5 vakata namaza u džematu je ekstremista? Postoji samo jedna podjela ili znaš ili ne znaš.
Tuga je kada je Dino Merlin najveći predstavnik Hanefijskog mezheba u 20. stoljeću pa narod zalutao. Učeni ljudi su sisetmatski i planski ubijani u onom sistemu, ostajale su samo priče naroda, legende, bio dobri... i onda današnjem muslimanu moraš objašnjavati da se haljine mogu prati svakog dana, da je muzika haram, da nema zapisa, gledanje u kašike i viljuške, grah, da nema veze što ćeš proliti vode za nekim kada krene na put, da nema veze ako ti mačka pređe preko puta...
Fetvai emin Ljevaković se pokušava asismilirati, izvući nešto najblaže što može, lijepo to umotati u celofan. Alene dok sam još studirao tucali smo jaja sa kolegama sa bogoslovije, pogotovo mi koji smo srednju školu završili u Visokom. Ali to se ne kosi ni sa jednim učenjem, kao ni to da su oni jeli meso naših kurbana. Problem je šta Božić predstavlja, isto kao što nijedan taj kolega ne dolazi u džamiju na mevlud 12. rebiul evela, jer bi tada priznao da Isus nije posljednji Poslanik. O tome niko ne priča. Je li to diskriminacija? Omalovažavanje moje vjere? Naravno da nije, to je tvoj stav, tvoje ubjeđenje koje poštujem.@Hendo
Ti kao teolog koji živiš u BiH, kako objašnjavaš zvanični stav vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana u ovoj zemlji, IZBiH, koji kaže da čestitanje Božića nije grijeh?
Na kraju krajeva: "...svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: “Mi smo kršćani”, zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole." ( Maide 82. ajet ).
Jedan kršćanin može zaklati kurban umjesto muslimana, to je poštovanje a ne čestitanje Božića.