Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Hendo
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Hendo » 26 dec 2016, 12:01

Sarmelino je napisao/la:
Hendo je napisao/la:Koliko znam, 4 su najpoznatija izvora islama:
1. Kur'an - ono što Allah kaže;
2. Sunnet - ono što je Muhammed a.s. rekao, uradio ili šutnjom odobrio;
3. Idža - većinski dogovor uleme;
4. Kijas - analogija na nešto što se prethodno desilo.
I to baš ovim redoslijedom, a šta će komšija reći nije izvor u islamu. To je koncept niže vrijednosti sa kojim se Bošnjaci zadnje stoljeće bore.
U mene je prvi komšija Boris Grubešić pa sam mu jednog dana objasnio zašto mu ne čestitam Božić i sa tim smo završili. I dan danas se obilazimo i dijelimo jaja i kurbane, ali nema čestitanja.

Za ovog Tešanjca Sarmelina:
slika
Tesnjak sam :kafa:
I to dijete je glupo.Bas mislis da bi dijete ispod 14-15 godina odbilo paketic iz bilo kojeg razloga.Tesanj je veoma glup grad po pitanju vjere,nece biti napretka dokle god je vjera na prvom mjestu.Ne daju **** maltezerima da odu u centar za djecu sa posebnim potrebama i podjele paketice,a sta je drugo razlog nego to sto Bozic nije nas praznik.A taj od kako vise nije u dzamiji gdje je bio, smanjio se broj sumnjivih osoba koje ne pricaju nas jezik.
Sina mu poznajem, nevjerovatan momak,hafiz sa 18 godina, mnogo bolji i simpaticniji od oca koji se preserava.
Meni se vjera sa toliko zabrana ne svidja niti ce mi se ikada svidjati.Koje dobro propovjeda nesto sto ne da osnovne odnose sa komsijama i prijateljima.Dosta je vise raspodjele.Mnogo mi se vise svidja ovaj nas opusteniji Islam od onog "orginalnog",ali dzaba i to kad ima gradova kao sto je Tesanj pa ti ubiju svu volju za zivotom i nadu za normalnom drzavom.Moj komsija,koji samo 100 metara od mene zove djecu u kucu i daje im krajnje ekstremisticki materijal,i govori im da na ovom svijetu ima samo mjesta za muslimane.Odavno je poznat policiji.Da li bi se ja trebao u takvoj sredini dobro osjecati?Kad znam da bi mi u pola noci u kucu mogla uci kakva budala sa sjekirom.
Pozz, sretna nova godina.
Ja sam jedan od efendija u tešanjskom džematu u dijapori, znma grad u dušu. Uz zenicu i Vogošću, jedan od najjačih gradova po pitanju vjere. Crnih ovaca poput tebe svugdje ima. ;)
Nije sve haram, ali muzika, cigare, alkohol i blud jesu. E sad, odrast ćeš i ti pa ćeš reći sam sebi što mi je ovo trebalo. Nema srednjeg islama, je li to znači da neko ko posti 15 dana mjeseca ramazan je sljedbenik srednjeg puta a onaj što isposti cijeli mjesec ramazan je ekstremista? Ili onaj što ide od džume od džume je tamam, a kada čovjek klanja svih 5 vakata namaza u džematu je ekstremista? Postoji samo jedna podjela ili znaš ili ne znaš.
Tuga je kada je Dino Merlin najveći predstavnik Hanefijskog mezheba u 20. stoljeću pa narod zalutao. Učeni ljudi su sisetmatski i planski ubijani u onom sistemu, ostajale su samo priče naroda, legende, bio dobri... i onda današnjem muslimanu moraš objašnjavati da se haljine mogu prati svakog dana, da je muzika haram, da nema zapisa, gledanje u kašike i viljuške, grah, da nema veze što ćeš proliti vode za nekim kada krene na put, da nema veze ako ti mačka pređe preko puta...
@Hendo
Ti kao teolog koji živiš u BiH, kako objašnjavaš zvanični stav vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana u ovoj zemlji, IZBiH, koji kaže da čestitanje Božića nije grijeh?
Fetvai emin Ljevaković se pokušava asismilirati, izvući nešto najblaže što može, lijepo to umotati u celofan. Alene dok sam još studirao tucali smo jaja sa kolegama sa bogoslovije, pogotovo mi koji smo srednju školu završili u Visokom. Ali to se ne kosi ni sa jednim učenjem, kao ni to da su oni jeli meso naših kurbana. Problem je šta Božić predstavlja, isto kao što nijedan taj kolega ne dolazi u džamiju na mevlud 12. rebiul evela, jer bi tada priznao da Isus nije posljednji Poslanik. O tome niko ne priča. Je li to diskriminacija? Omalovažavanje moje vjere? Naravno da nije, to je tvoj stav, tvoje ubjeđenje koje poštujem.

Na kraju krajeva: "...svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: “Mi smo kršćani”, zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole." ( Maide 82. ajet ).
Jedan kršćanin može zaklati kurban umjesto muslimana, to je poštovanje a ne čestitanje Božića.
Zadnja izmjena: Hendo, dana/u 26 dec 2016, 12:13, ukupno mijenjano 1 put.
Kocka je bačena

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 26 dec 2016, 12:11

Hendo nije ovo mjesto to gdje ces siriti tu pricu. Kao da nekog boli ona stvar sta ces ti misliti o njemu kao muslimanu i kako bi se taj trebao ponasati.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 26 dec 2016, 12:13

Moze se cirkusant ignorisati ali ne, idemo u raspravu sa njim i pisati kilometarske postove i tako mu davati povod da i dalje pise gluposti.
Zbog ovakvih bolesnika i krece opasna generalizacija muslimana. Jadni oni kojima ti vazove i hutbe drzis.
Da ne govorim da su modovi imali sasvim osnovan razlog da ga zauvijek odstrane sa foruma i svima ucine uslugu ali zasto bi to uradili... Bolje mu pokusati objasniti zasto je nebo plavo a ne zeleno

Sariel
Kontakt:

Post Postao/la Sariel » 26 dec 2016, 12:17

haj Živli. :mrgreen
cestit bozic, hanuka,,nova godina, ko sta slavi Ž

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2016, 12:19

Sariel je napisao/la:haj Živli. :mrgreen
Sto si kjafir? Ne cestitas tako Hidzretsku sigurno :thumbdown: :mrgreen:
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi

Sariel
Kontakt:

Post Postao/la Sariel » 26 dec 2016, 12:21

Sarmelino je napisao/la:
Sariel je napisao/la:haj Živli. :mrgreen
Sto si kjafir? Ne cestitas tako Hidzretsku sigurno :thumbdown: :mrgreen:
**** ovi svi piju, tam nema alkohola :lol:
sala,slavite ba sta hocete i pustite druge da zive i slave.
od nameta nema selameta. :salut: :mrgreen:

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 26 dec 2016, 12:46

Jana 2 Jana 2

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 26 dec 2016, 12:51

Hendo je napisao/la:Fetvai emin Ljevaković se pokušava asismilirati, izvući nešto najblaže što može, lijepo to umotati u celofan. Alene dok sam još studirao tucali smo jaja sa kolegama sa bogoslovije, pogotovo mi koji smo srednju školu završili u Visokom. Ali to se ne kosi ni sa jednim učenjem, kao ni to da su oni jeli meso naših kurbana. Problem je šta Božić predstavlja, isto kao što nijedan taj kolega ne dolazi u džamiju na mevlud 12. rebiul evela, jer bi tada priznao da Isus nije posljednji Poslanik. O tome niko ne priča. Je li to diskriminacija? Omalovažavanje moje vjere? Naravno da nije, to je tvoj stav, tvoje ubjeđenje koje poštujem.

Na kraju krajeva: "...svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: “Mi smo kršćani”, zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole." ( Maide 82. ajet ).
Jedan kršćanin može zaklati kurban umjesto muslimana, to je poštovanje a ne čestitanje Božića.

Ne bih da ulazim dublje u tu čisto vjersku tematiku jer nisam teolog, ja i većina ovdje pričamo sa aspekta međuljudskih a ne međuvjerskih odnosa.
A što se tiče tog čestitanja, neko očigledno nije u pravu, ili ti i ljudi koji dijelite taj vaš stav ili IZBiH. Ili se vi povinujte stavu IZ ili da IZ prihvati vaš stav, izađe u javnost i kaže da je čestitanje Božića grijeh. Tako bi se bar izbjegla razmimoilaženja među vama muslimanima.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 26 dec 2016, 12:56

alan_kardec je napisao/la:Ovo da musliman ne treba da čestita Božić, prvi put čujem, ali za sve postoji prvi put kao i kad sam na onako poprilično ružan način saznao da se muslimani ne rukuju sa ženama.
Dozivio isfur? :mrgreen:
ZZ

Sarajlijica1946
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijica1946 » 26 dec 2016, 12:58

A sta je sa onim gdje se djela vrijednuju prema nijetu?
@hendo

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 26 dec 2016, 13:09

Sarajlijica1946 je napisao/la:A sta je sa onim gdje se djela vrijednuju prema nijetu?
@hendo
To je živa istina. Allahu je najdraže djelo gdje čovjek pokazuje svu svoju požrtvovanost. Zato Allah hvali Poslanika Nuha a.s. koji je živio 950 godina a čitav njegov džemat stao u jednu lađu. Statistički, svako 50 godina jedna osoba prihvatala islam od njega. Čak ni njegov sin nije prihvatio islam.
Zato objasni svom komšiji zašto mu ne čestitaš ili bolje upitaj ga šta on slavi za Božić, pa kada ti odgovori ti mu objasni zašto mu ne možeš čestitati Božić. Daj sve od sebe, a ne prvi poleti da čestitaš.
Kada je Muhammed a.s. doselio u Medinu zatekao je jevreje da slave dan posvećen Musau a.s., pa im nije čestitao, nego je rekao muslimanima da je njima Allah u zamjenu dao dva bolja blagdana tj dva bajrama.
Kocka je bačena

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 26 dec 2016, 13:13

Hendo je napisao/la: Problem je šta Božić predstavlja, isto kao što nijedan taj kolega ne dolazi u džamiju na mevlud 12. rebiul evela, jer bi tada priznao da Isus nije posljednji Poslanik. O tome niko ne priča. Je li to diskriminacija? Omalovažavanje moje vjere? Naravno da nije, to je tvoj stav, tvoje ubjeđenje koje poštujem.

Huuuu Hendo bratex moj :mrgreen:
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 26 dec 2016, 13:16

IlProfessore je napisao/la:
Hendo je napisao/la: Problem je šta Božić predstavlja, isto kao što nijedan taj kolega ne dolazi u džamiju na mevlud 12. rebiul evela, jer bi tada priznao da Isus nije posljednji Poslanik. O tome niko ne priča. Je li to diskriminacija? Omalovažavanje moje vjere? Naravno da nije, to je tvoj stav, tvoje ubjeđenje koje poštujem.

Huuuu Hendo bratex moj :mrgreen:
Svako primjećuje samo ono što mu odgovara. :D
Ali je kvalitetan dijalog. :thumbup:
Kocka je bačena

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 26 dec 2016, 13:17

moj uzor-S.G je napisao/la:
alan_kardec je napisao/la:Ovo da musliman ne treba da čestita Božić, prvi put čujem, ali za sve postoji prvi put kao i kad sam na onako poprilično ružan način saznao da se muslimani ne rukuju sa ženama.
Dozivio isfur? :mrgreen:

:mrgreen:
Žao mi bilo djevojke. Zbog običnog rukovanja, lik je izblamirao. Stojimo nas petorica, prilazi ona, ljubi se, grli sa ovim što se zna sa njim, dobra mu drugarica. Krenula sa nama redom da se rukuje, ovaj vjernik je kulira, i mi i ona kontamo da se zeza, kad on ozbiljan. Malo je reći da joj je bilo neprijatno.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 26 dec 2016, 13:25

alan_kardec je napisao/la: Žao mi bilo djevojke. Zbog običnog rukovanja, lik je izblamirao. Stojimo nas petorica, prilazi ona, ljubi se, grli sa ovim što se zna sa njim, dobra mu drugarica. Krenula sa nama redom da se rukuje, ovaj vjernik je kulira, i mi i ona kontamo da se zeza, kad on ozbiljan. Malo je reći da joj je bilo neprijatno.
Ljudi zapeli u 7 stoljecu, yebiga. I meni je jako kad se mase ovako sokiraju kad neko tumaci vjeru onako kakva je i ona zamisljena da bude. Prejake su mi floskule o miru i harmoniji a vijest da hodza udje u crkvu ili pop u dzamiju se dizu na nivo senzacije. Uglavnom, mi treba da se ravnamo prema civilizacijskim normama, a ne onako kako su neki pecinari zamislili prije hiljadu- dvije godina. :roll:

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 26 dec 2016, 13:34

Dođem u Sarajevo, iz sunčanih Zavidovića, jutros, i ono imam šta da vidim, Sarajevo puno John Cena, nikog ne možeš vidjet ybte :rol:
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 26 dec 2016, 13:35

Zar to ne vazi samo za zene, ja sam se faxu isfurao i pruzio ruku buli jer nisam imao pojma do tad o tom obicaju ili sta je vec

ona se sj3bala kao ono wtf sta to radis, pa ne pruzam ti onu stvar nego ruku jbt
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 26 dec 2016, 13:44

Nego hafizi, je li se još danas tolerišu tablice koje ne pripadaju tom danu? Jučer su kažu zbog božića dopustili parne i rekoše mi da je bilo na tvsa da će još danas biti isto tako za neparne a od sutra pravilo stupa na snagu... ako je ko upoznat sa ovim neka javi prije 6, bio bih mu zahvalan :D
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

Unknown33
Kontakt:

Post Postao/la Unknown33 » 26 dec 2016, 13:48

alan_kardec je napisao/la:
Monolog je napisao/la:Elem, ti čestitaš iz poštovanja. To nije prihvatanje njegove vjere, običaja, već pokazatelj da si čovjek i da poštuješ njegov izbor. Ništa više, ništa manje. I, da, na taj dan se rodio Isaa a.s., te je iz tog razloga tebi, kao muslimanu, važan taj podatak. Jer, Isaa a.s. će se vratiti na Zemlju. Dakle, ti čestitaš rođenje svog poslanika, to što ga on "tretira" drugačije je nešto drugo. Ti ne gubiš identitet samim čestitanjem blagdana osobi druge vjeroispovijesti.

Potpis.
Bog je jedan, to sam čuo bar hiljadu puta od vjerskih autoriteta sve četiri konfesije koje su zastupljene u ovoj zemlji.
Radne kolege mi svaki Božić i Vaskrs čestitaju sa srećan praznik, sve najbolje i ja njima odgovorim isto kad su njihovi praznici i to je to. Niti je on manje musliman/katolik ako mi čestita, niti sam ja manje pravoslavac. Ovo da musliman ne treba da čestita Božić, prvi put čujem, ali za sve postoji prvi put kao i kad sam na onako poprilično ružan način saznao da se muslimani ne rukuju sa ženama.

@Hendo
Ti kao teolog koji živiš u BiH, kako objašnjavaš zvanični stav vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana u ovoj zemlji, IZBiH, koji kaže da čestitanje Božića nije grijeh?
Izašo u Jelah, kod Tešnja i ulazim u kafić sjedi jaran još neki muškarac i dvije cure, i sad od njih jedna je bula i tako pozdravljam se sa svima i dolazi red do nje, a ovako sa strane sam bio, ne gleda ona, a ja pružam ruku, i onda lagano ono gurnem, da vidi da pružam ruku, kaže ona ne rukujem se, ma idi ba u ku.rac hahaha :D inače to mi je bio prvi susret sa nekom bulom :urnebes:

Od tada mi više nisu ove zamotane privlačne, a do tad su mi bile šega :D

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []