Jusuf Nurkić
Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan
Re: Jusuf Nurkić
Ma ne voli ga trener...
- NEZALAGANJE
- Kontakt:
Nadam se da mislis na sarajevske?save je napisao/la:Sparsima treba centar ....

On više ne može na predovati. Priča o napretku je završena. Sa 23 godine ili si igrač ili nisi. On sada samo može da poradi na glavi, da nađe vrhunskog psihologa i počne mijenjati svoju psiho sliku. To je jedan od najtežih procesa i većini nemoguć. On jeste igrač, ali nije mentalno dorastao košarkaškim izazovima. Gdje god da ode nakon godinu dana će se povesti ista priča. Nadam se da će sazrijevanjem do neke 28-29 konačno postati rutiner kojem neće više biti dječije bubice glavna uloga u životu. On se prilagodio američkom načinu života, prilagodio se i NBA stilu, ali se nije prilagodio autoritetu i povinovanju odlukama. Evo npr, da je on večeras odigrao Jokićevu rolu? Kakvo bi to ponašanje bilo? Pogledajte samo Jokićevo ponašanje i sve će vam reći o pristupu i odnosu prema svemu.Kobe Bryant je napisao/la:On treba da ide negdje gdje moze napredovati ovdje ce samo biti frustriran.
Da se vratim na Jokića. Citiraću 2 posta iz 02.2016. gdje je bilo negodovanja na moje komentare:
nurkic ovo, nurkic ono...mislim jeste nas, ali mislim da pretjerujemo i da ne treba toliko da ga dizemo u nebesa - nije on bas toliko vauuu kada ga za pocetak usporedimo sa godinu mladjim jokicem koji igra u istom timu. jest nurkic onako teatralan, incidentan, showman i izgleda dominantan ali ako bih birao, uvijek bih prije izabrao nikolu jokica. evo npr, ne vidim da toliko mediji u srbiji hvalospjeve rade o tom momku kojem je ovo debitantska sezona a 19.02.1995. godiste, dok je nas nurkic 23.08.1994. godiste i isto su visoki i na istoj poziciji igraju. jokic se vec adaptirao i ima vise skokova, vise minuta i vise poena.
nurkic je u svojoj nba karijeri postigao najvise 17pts i 15reb, a ovaj decko 27pts i 14reb.
hocu da kazem da nasi mediji i mi sami pretjerujemo sa jednim nurkicem koji ima potencijala ali vec se pokazuje da ima i mladjih i boljih i da on nije naj naj...pogotovo kad da 5-6pts i 2 banane zalijepi da se o tome rade klipovi i 2 dana pise po portalima.
ne kazem ja nista protiv nurkica, vec samo uporedjujem 2 centra skoro istih godina i nase hvalospjeve kao da je covjek vec sad za all stara, ali daleko je on i od toga da bude glavni igrac u repki.
realno mladji jokic je njezniji i skolovaniji igrac, tj. tehnicki potkovaniji i za sada inteligentniji...to ne umanjuje kvalitet nurkica, jer nije se jednom desilo da centar defanzivno zatvori reket da igraci tipa jokica ne mogu meda pod kosem.
pred nurkicem je jos itekako dug put razvoja da se razvije u pravog centra i mora poraditi na mekoci i napadackoj tehnici i nastaviti dizati defanzivnu igru i sto spremniji biti kako mu povrede ne bi unistile karijeru.
nekad mi njegov ulazak u igru izgleda kao da utrci neizivljeno djete na teren pa se razleti gdje god da je lopta bez i jednog kosarkaskog elementa.
moj post je isao u smjeru da je nurkic vise nafuran (sto sam od sebe i od medija i nas raje) nego sto realno vrijedi uporedjujuci ga sam mladjim jokicem.
- maximusdecimus
- Kontakt:
Treba, ali fini, disciplinovani centar koji ima i nesto drugo u svojoj igri osim sirove snage. Ne treba im lik koji u po vaznih kvalifikacija pravi rodjendanski partysave je napisao/la:Sparsima treba centar ....

NaravnoNEZALAGANJE je napisao/la:Nadam se da mislis na sarajevske?save je napisao/la:Sparsima treba centar ....

cuj sa 23. godine si gotov igrac i ne mozes vise napredovati 

"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
Nemamo isto poimanje napredovanja. Igrači napreduju i razvijaju se od 14 do najkasnije 21 godine, poslije toga ide dorada i dopuna i mentalno jačanje. Što je naučio, naučio je. Ono što Nurkić može uraditi je da 30% segmenata koje je naučio samo doradi do savršenstva. I tih 30% je puno. On samo može napredovati u mentalnom sazrijevanju i kroz to mentalno sazrijevanje (na košarkaškom planu) uz redovan i ozbiljan trening ono što je naučio dovede do savršenstva. To nije napredovanje, to je pristup.miki_92 je napisao/la:cuj sa 23. godine si gotov igrac i ne mozes vise napredovati
Marc Gasol je prvi koji mi pada na pamet, a koji 'govori' da grijesis. Kad se samo sjetim kakve cigle je on bacao, ja se smijao koliko je bio los u odnosu na Paua i bio gotovo siguran da ce biti cisti prosjek, a eto covjek je sada jedan od najboljih centara lige...hz1987 je napisao/la:Nemamo isto poimanje napredovanja. Igrači napreduju i razvijaju se od 14 do najkasnije 21 godine, poslije toga ide dorada i dopuna i mentalno jačanje. Što je naučio, naučio je. Ono što Nurkić može uraditi je da 30% segmenata koje je naučio samo doradi do savršenstva. I tih 30% je puno. On samo može napredovati u mentalnom sazrijevanju i kroz to mentalno sazrijevanje (na košarkaškom planu) uz redovan i ozbiljan trening ono što je naučio dovede do savršenstva. To nije napredovanje, to je pristup.miki_92 je napisao/la:cuj sa 23. godine si gotov igrac i ne mozes vise napredovati
Jedna lasta ne čini proljeće, ali dobro. Daleko od toga da je Marc toliki levat bio. Hajde da se složimo oko toga, pa da otvorimo školu košarke i počnemo prve košarkaške korake učiti osobe od 20 do 23 godine. Do 30 bi trebali izrasti u vrhunske košarkaše ako imaju talenta.Federer17 je napisao/la:Marc Gasol je prvi koji mi pada na pamet, a koji 'govori' da grijesis. Kad se samo sjetim kakve cigle je on bacao, ja se smijao koliko je bio los u odnosu na Paua i bio gotovo siguran da ce biti cisti prosjek, a eto covjek je sada jedan od najboljih centara lige...hz1987 je napisao/la:Nemamo isto poimanje napredovanja. Igrači napreduju i razvijaju se od 14 do najkasnije 21 godine, poslije toga ide dorada i dopuna i mentalno jačanje. Što je naučio, naučio je. Ono što Nurkić može uraditi je da 30% segmenata koje je naučio samo doradi do savršenstva. I tih 30% je puno. On samo može napredovati u mentalnom sazrijevanju i kroz to mentalno sazrijevanje (na košarkaškom planu) uz redovan i ozbiljan trening ono što je naučio dovede do savršenstva. To nije napredovanje, to je pristup.miki_92 je napisao/la:cuj sa 23. godine si gotov igrac i ne mozes vise napredovati
pogresno definises napredak
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
pa i lebron je ostvario napredak u svojoj 27. godini...
"Po cistom individualnom kvalitetu od CP3a s vrhunca je bolji samo Magic Johnson"
"Paul George nije superstar. Argument: Superstara ne trpa Joe Ingles u dzep"
"Paul George nije superstar. Argument: Superstara ne trpa Joe Ingles u dzep"
Nisam ni rekao da je bio levat, vec samo uporedio nekadasnjeg Marca sa onim kakav je sad. Malo ko bi mogao povjerovati da se radi o istom igracu. U tom drugom dijelu vec ides iz krajnosti u krajnost, nikakve veze s ovim o cemu se prica.hz1987 je napisao/la:
Jedna lasta ne čini proljeće, ali dobro. Daleko od toga da je Marc toliki levat bio. Hajde da se složimo oko toga, pa da otvorimo školu košarke i počnemo prve košarkaške korake učiti osobe od 20 do 23 godine. Do 30 bi trebali izrasti u vrhunske košarkaše ako imaju talenta.
puno serete o Juki, al bukvalno serete
nadam se da ce se ispisat po vama kada predje u drugi tim
Nema samo napredak - postoji i stagnacija, kao i nazadovanje. Sve je moguće i ne mislim da je ovo kraj za njega, ali sigurno da mu mnoge stvari sada ne idu u prilog kao što su mozda isle prije dvije godine, a mislim da je sam kriv za to. Uvijek moze igrati za Partizan - barem će imati publiku za svoja foliranja, unosenja u facu, i sve druge gluposti koje su mu prioritet u odnosu na igranje košarke.
Ma nije Jusuf zaboravio igrati kosarku, to je sigurno. Fazon je da nije u dobrim odnosima sa haman velikom vecinom saigracima i da mu ljudi jednostavno ne daju loptu (za taj odnos je, siguran sam, iskljucivo on kriv). Dalje, Denver igra igru koja njemu apsolutno ne odgovara i u svemu gdje je on dobar/solidan oni ne pronalaze puteve do kosa, jer jednostavno ne forsiraju pikenrol i igru na niskom postu (mislim da je @chinaglia o tome vec pisao). Isto tako, on je mentalno opasno gruhnuo, covjek nema mrve samopouzdanja i zato me toliko i ne cudi kad sinoc profula dva mrtva zicera (a, sramota je da ih profula i dijete od 12 godina sa metar i po visine). Ja se donekle slazem s @hz1987 oko ovog sazrijevanja, ali opet ne moze se za njega reci da je teska sirovina i da ne zna apsolutno nista od kosarke. Da je neki centarski mag - nije, ali i da je totalni duduk - ni to nije. Da ima malo vise mozga, da se posveti iskljucivo svom napretku i da ostavi sve drugo po strani (objavljivanje svakog kosa i slika sa svakog treninga), da mozda sebi nadje nekog mentora (centra kojeg je krasila napadacka raznovrsnost), koji bi ga poducio centarskoj tehnici, itd, mozda bi se i nasao izlaz iz ove situacije.
Gledam sinoc Zubca, pa momak je tri godine mladji a igra 333x inteligentnije od ove nase zvijezde. Budali je vidljivo da je Jusuf jaci od njega milion puta, ali kakve mu je koristi ta snaga kad nema grama mozga. Isto tako, gledao sam ranije i Jokiceve treninge. Pa, taj momak sutira do iznemoglosti iz svih mogucih pozicija i vidi se da je maksimalno fokusiran. Nije njemu fazon da pusti Miroslava Ilica dok to radi, pa da ga Srbi tamo u zvijezde zakivaju (kako ovaj nas radi s Beslicevim pjesmama), niti mu je fazon da sve to snimi i objavljuje po drustvenim mrezama (snimak treninga sam gledao na Denverovoj stranici), vec mu je jedini cilj da maksimalno napreduje. Zato covjek sad zmireci pogadja sve sto sutne. Nurkic krv propisa za 10 poena, ovaj se nije kako treba ni okrenuo, a vec dvocifren.
Jedini moguci izlaz iz svega ovoga je da on do 23. februara promijeni sredinu, svi drugi raspleti bi moglo biti kobni za njegovu karijeru.
Gledam sinoc Zubca, pa momak je tri godine mladji a igra 333x inteligentnije od ove nase zvijezde. Budali je vidljivo da je Jusuf jaci od njega milion puta, ali kakve mu je koristi ta snaga kad nema grama mozga. Isto tako, gledao sam ranije i Jokiceve treninge. Pa, taj momak sutira do iznemoglosti iz svih mogucih pozicija i vidi se da je maksimalno fokusiran. Nije njemu fazon da pusti Miroslava Ilica dok to radi, pa da ga Srbi tamo u zvijezde zakivaju (kako ovaj nas radi s Beslicevim pjesmama), niti mu je fazon da sve to snimi i objavljuje po drustvenim mrezama (snimak treninga sam gledao na Denverovoj stranici), vec mu je jedini cilj da maksimalno napreduje. Zato covjek sad zmireci pogadja sve sto sutne. Nurkic krv propisa za 10 poena, ovaj se nije kako treba ni okrenuo, a vec dvocifren.
Jedini moguci izlaz iz svega ovoga je da on do 23. februara promijeni sredinu, svi drugi raspleti bi moglo biti kobni za njegovu karijeru.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
Ovdje se po njemu najvise pljuje radi stvari koje nemaju veze sa NBA ili igrom, nego da bi se on ocrnioChinaglia je napisao/la:puno serete o Juki, al bukvalno serete
Sve zato sto je usao u sukobo sa nekim za kojega sada isplivava kakav je u stvari bio
Jusuf definitivno nije andzeo, ali nije ni dzavo i dalje on ima potencijal samo sada je u sredini koja vise nije za njega, a tome pored fantasticnog jokica i on sam je doprinio svojim ponasanjem i dobro ste povukli paralelu sa zubcom kako bi se trebao ponasati
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10
pa naravno da je zbog toga, smijesno i jadno u isto vrijeme
svako ima komentar, a niko da malo elaborira to nazovi misljenje
svako ima komentar, a niko da malo elaborira to nazovi misljenje
Čuj nema veze sa NBA ili igrom ... sve te stvari koje Juka radi, sav taj njegov mentalni sklop ili nemanje istog ITEKAKO utiču na njegovu igru. Zato i jeste u banani. Koncentracija utiče na igru, arogancija utiče na igru, inteligencija utiče na igru, sve ono što on jeste ili nije se odražava na igru. Juka kao ličnost sa svim onim što njega čine čovjekom nazvanim Jusuf Nurkić je ono što vidimo na terenu, a ti ako mislis da njegova psiha i karakter nemaju veze sa igrom, onda nema dalje razgovora, kao i što nema.nerminh74 je napisao/la:Ovdje se po njemu najvise pljuje radi stvari koje nemaju veze sa NBA ili igrom, nego da bi se on ocrnioChinaglia je napisao/la:puno serete o Juki, al bukvalno serete
Sve zato sto je usao u sukobo sa nekim za kojega sada isplivava kakav je u stvari bio
Jusuf definitivno nije andzeo, ali nije ni dzavo i dalje on ima potencijal samo sada je u sredini koja vise nije za njega, a tome pored fantasticnog jokica i on sam je doprinio svojim ponasanjem i dobro ste povukli paralelu sa zubcom kako bi se trebao ponasati
Izvini molim te, napisati nesto sto je sasvim ocigledno kada je njegova pojava u NBA (u proteklih nekoliko mjeseci) u pitanju ti shvatas na taj nacin da neko 'sere'? Previse seljacko-ruralnih termina za moj ukus, nicim potkrijepljeno, a ti nekome pises o nekakvom elaboriranju? De mi samo reci gdje sam ga ja (sebe uzimam, jer vjerovatno i mene tu svrstavas) uvrijedio, omalovazio, ili nesto slicno tome? De mi nadji bilo koji dio mog posta koji nije tacan, koji ne oslikava njega (igru i ponasanje) u tih nekoliko mjeseci iza nas? Prvi ja, pisem ovdje nakon gotovo svake njegove utakmice (a mislim da sam svaku odgledao), sve sto se moglo pohvaliti i istaci kao pozitivno, ja sam sa velikom radoscu isticao. Niko sretniji od mene nije bio u prvih 5-6 utakmica ove sezone, kada je sigurno bio najbolji igrac Nuggetsa, a vjeruj mi niko sretniji nece ni biti da bude bolji od toga i da svima pokaze sve ono sto mu se osporava. Ja se bojim da to ponasanje nikad nece promijeniti, da se nece u potpunosti uozbiljiti i maksimalno posvetiti ISKLJUCIVO kosarci, a sve to ce imati itekakav uticaj na njegov napredak u kosarci, a samim tim i karijeru kakvu ce ostvariti.Chinaglia je napisao/la:puno serete o Juki, al bukvalno serete
Ja prvi sve ono sto sam napisao ne smatram nikakvim pljuvanjem (vec iznosenjem cinjenica), a nesto ne mogu da se sjetim da sam procitao bilo kakav post takvog sadrzaja (moguce da grijesim, jer mi se ne da citati ponovo). Ako je sve ovo pljuvanje, onda si ti najveci pljuvac lika i djela Mirze Teletovica. Tu se prica zavrsava.nerminh74 je napisao/la: Ovdje se po njemu najvise pljuje radi stvari koje nemaju veze sa NBA ili igrom, nego da bi se on ocrnio
Eh sad, ja taj post koji sam napisao vjerovatno ne bih ni pisao da Jusuf ne igra ovako kako igra. Ti ocigledno ne gledas utakmice i ne znas kakve katastrofalne partije pruza u ono malo minuta sto dobije da odigra, kakve zicere konstantno promasuje i koliko je nazadovao u globalu. Sta je razlog tome je vec neka druga prica, mrsko mi se osvrtati i na to. Sto se mene tice iskreno, glavni i jedini krivac je on. Malone ga kombinovao sa Jokicem, nije islo. Onda je Jokica poslao na klupu, njemu davao utakmica i utakmica u kojima je pocinjao kao startna petica, tim gubio, on lose igrao. Ocigledno je mislio da je nezamjenjiv, ponasao se, malo je reci, indolentno i eto ti, ne samo da ides na klupu, nego i na tribine. Jokic pokazao sav svoj talenat (sto ne znaci da ga Nurkic nema), maksimalnu ozbiljnost, posvecenost, dobro razumijevanje sa saigracima, bez ikakvih kur*enja i slicnih stvari. I, ko je kriv?
On je isti ovakav manje-vise bio uvijek, pocetkom sezone isto tako, pa se ja ne sjecam da sam to njegovo bahato (prepoznatljivo) ponasanje komentarisao (o tome sam vec davno pisao u prvoj-drugoj sezoni, ne volim da se ponavljam), iz prostog razloga jer je na terenu pruzao dobre partije. Eh sad, kada mjesecima igras brutalno lose, onda se moras i toga dotaci, ali naravno u nekom backgroundu njegove igre. @save je objasnio ono sto otprilike i ja mislim.
Federeru ne kopiraj kobea, nije zanimljivo.
31.08.'19. - FK Željezničar-fk sarajevo 5:2
Premijer Liga BiH - ★★★★★★
Kup BiH - ★★★★★★
Superkup BiH - ★★★
Prvenstvo Narodne republike BiH - ★
Liga Jugoslavije - ★
Kup UEFA: četvrtfinale 1971/1972,
polufinale 1984/1985.
Premijer Liga BiH - ★★★★★★
Kup BiH - ★★★★★★
Superkup BiH - ★★★
Prvenstvo Narodne republike BiH - ★