Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Moderatori/ce: KK_Bosna,nerminh74,CashMan

BaDa12
Kontakt:

Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Post Postao/la BaDa12 » 01 mar 2017, 10:43

kobe24 je napisao/la:http://www.mvp.rs/zanimljivosti/item/17 ... avrsenstva

Na jako lijep nacin pojasnjeno kako bi trebao da trenira jedan suter, ili bolje receno igraci koji primarno pokrivaju pozicije 2 i 3. Ovdje je prije svega rijec o radnoj etici, a cisto sumnjam da ijedan nas kosarkas nesto slicno praktikuje. Siguran sam da bi recimo prvom Musi ovakav stav prema treningu i vjezbanju suta itekako koristio.
Meni samo nije jasno da li ijedan nas klub koji radi s mladim uzrastima ima trenera koji je strucnjak za sut i koji zna sve ovo navedeno u tekstu, ali i mnoge druge stvari po tom pitanju. Najbitniji je upravo taj pocetak, kada ili naucis ispravno sutirati loptu i imas dobre procente suta, ili kroz cijelu karijeru imas problem da pogadjas najotvorenije suteve. Tesko je vjerovati da bi pored strucnog trenerskog kadra danas imali Djedovica, Vrabca, Gegica, pa i Musu, sa totalno nakaradnom mehanikom suta...
Odlične priče. Ono što se proteže kroz obje priče je samo jedno, individualni rad. Dakle, trening sa ekipom je jedna stvar, ali da biste bili pravi šuter, loptu i na teren.
Igrač sam treba istraživati, kopati i ispitivati trenera za smjernice. "U moje doba" sam sličnih tekstova čitala i primjenjivala svaki put. Želja je najbitnija u tome svemu. Svaki trener je drugačiji, zavisi od ozbiljnosti kluba/škole, ali očekivala bih bar od tih klubova koji se diče omladinskim pogonom da rade pravilno. Međutim, očito da im je trenutni rezultat često prioritet, pa samo neka uđe kako god. :crazy:

Ja vjerujem u priče da Musa radi individualno, a nadam se da radi i pravilno. Iskreno me "najviše brine" njegovo tijelo. Pošto sama imam bolne kosti kao "suvenir na košarkaške dane", svaki put kad ga vidim zgrbljenog, mene zaboli neka moja bolna kost, pa se brzo pokrije svaka. :cry:
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Nemanja86
Kontakt:

Post Postao/la Nemanja86 » 01 mar 2017, 11:11

tema je specifična, nije baš sve tako crno-bijelo...

Teško je naći neki univerzalan princip i kalup, prije svega mislim na ovo ispravljanje tehnike šuta. Budimo realni, ne možemo svi biti Jesus Schuttlesworthi i izbacivati savršen skok šut, dakle raditi izbačaj u najvišoj tački skoka. Puno toga dođe individualno, onako kako radiš recimo između 12 i 15 godine kada se formiraju osnove mehanike izbačaja.

Nije baš da svi znamo u tom dobu da ćemo biti prof. košarkaši pa da na tome radimo samostalno, niti na ovim prostorima postoji (uz par izuzetaka) škola košarke u kojoj trener može prići svakom djetetu i to fanatizma mu ispravljati mehaniku do najsitnijih korekcija.

a onda, kada se uđe u juniorski staž, nekome je prosto lakše uvežbavati tu mao isrivljenu mehaniku i gledati da poveća procente u njoj, nego da se sve "lomi iz početka", znate koliko je to teže i koliko više rada zahteva.

Chip Engelland, glavni šuterski trener San Antonija je bio prije nekoliko godina na treneskoj klinici u Beogradu i on je imao zanimljivu tezu, ako vidi da igrač ima lošu mehaniku, postoji neki probni period od xy treninga u kojem će on pokušati da napravi određene korekcije, međutim, ako se ispostavi da je stvar previše zaglibljena i da bi prevše vremena otišlo na ispravljanje, on prosto batali i kaže šutiraj kao što znaš.

Jbg, granice su se pomjerile, danas već momci od 17 i 18 godina (ili nažalost njihovi roditelji) počinju da žive od košarke, i nije baš da će olako prihvatiti da žrtvuju cijelu jednu sezonu da bi "lomili ruku" za novi šut.

Svet je pun manje ili više ružnih izbačaja, da zanemarimo Shawna Mariona i Josha Childressa koji ipak nisu bili klasični šuteri, ali recimo dovoljno je vidjeti Kevina Martina, na mom košu bi mu se smijali.

Ili Lonzo Ball, vjerovatno top 5 pick kroz 3 mjeseca, ne bismo mu ga ni birali u ekipu.

Prekomplikovana je tema, ali opet, zajednički imenitelj za sve je hard work. Bez toga nema ničega

Bassha
Kontakt:

Post Postao/la Bassha » 01 mar 2017, 18:48

Suljo dobar na poluvremenu portiv Zadra-... 10p,4sk,3st

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 03 mar 2017, 12:53

Vec 2 utakmice gledam bamberga i kako fino nikolic igra EL, a atic, buza i vrabac istoj ne mogu primirisati, a svi proizvod sparsa
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

Tele33
Kontakt:

Post Postao/la Tele33 » 04 mar 2017, 21:12

Duel Cibone i Mege bez Sulejmanovića i Glogovca
Samo naprijed Saraj'vo!

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 05 mar 2017, 18:14

remA1 je napisao/la:Vrabac šuter :D
I asistent
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 05 mar 2017, 19:57

nerminh74 je napisao/la:Vec 2 utakmice gledam bamberga i kako fino nikolic igra EL, a atic, buza i vrabac istoj ne mogu primirisati, a svi proizvod sparsa
Nikolic je otisao kod ozbiljnog trenera a ostali.....

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 05 mar 2017, 20:04

Zna li neko nesto vise o ovome?
UVJETI ZA POVRATAK

Tijekom tog postupka moralo mu je biti objašnjeno da ostaje bez osnovnih građanskih prava poput prava na glasovanje, a tada je zdravorazumski morao zaključiti da ostaje i bez nižerangiranih prava poput nastupanja za reprezentaciju. A kad se mlijeko jednom prolije, nemoguće je vratiti ga u tetrapak. Kod Nihada i dalje postoji želja za povratkom među Zmajeve ako se pronađe način da dobije dvojno državljanstvo. Postoji li način?

Dugo vremena to nikako nije bilo moguće, Njemačka je uz Dansku i zemlje Beneluksa bila među rijetkima iz Europske unije (a u našoj regiji Crna Gora) koja nije dopuštala dvojno državljanstvo, ali 2014. njemačka je vlada konačno usvojila novi zakon o državljanstvu. Pravo na dvije putovnice (a samim tim i na dvojno državljanstvo) novim zakonom se stječe u svim slučajevima kada je osoba živjela najmanje osam godina u Njemačkoj ili je pohađala školu u ovoj zemlji najmanje šest godina.

Đedović je potpisao za berlinsku ALBA-u u srpnju 2012., što znači da će se uskoro navršiti peta godina njegovog boravka u Njemačkoj. Ako se tome pribroje godine iz djetinjstva, vrlo je vjerojatno da će se uskoro steći traženi uvjeti, osim ako se ne traži osam uzastopnih godina boravka. Kao pravni laici možemo samo nagađati, ali moguće je da bi se odricanjem od njemačkog državljanstva sva zavrzlama znatno brže riješila, no pitanje je da li je Nihad voljan na takav potez. Jedno je sigurno, Njemačka radi njega neće mijenjati zakone…

U svakom slučaju, sve ovo rezultiralo je reprezentativnom prazninom ovog igrača dok je u najboljim godinama karijere. Stagnacija se može primijetiti i na klupskoj razini jer se činilo da je Đedović igrač za najveće euroligaše, a sad već četvrtu sezonu igra za prosječni Bayern, koji je k tome već drugu godinu izvan Eurolige.

Ipak, Nihadu je tek 26 godina i još uvijek nam ostaje nada da će svoju borbu za dres BiH sa zatrpanih birokratskih stolova uskoro ponovo preseliti na parket.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 05 mar 2017, 20:30

lumani je napisao/la:
nerminh74 je napisao/la:Vec 2 utakmice gledam bamberga i kako fino nikolic igra EL, a atic, buza i vrabac istoj ne mogu primirisati, a svi proizvod sparsa
Nikolic je otisao kod ozbiljnog trenera a ostali.....
Buza je otisao kod gregerije, a vrabac igra 1,5 sezonu sa dzikicem, a ovosezonski trener atica je zdovc
Ni za jednog se ne moze reci da je los

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 05 mar 2017, 20:35

Pa Vrabac je napredovao...Atic ima nekih drugih problema a Jure nema vremena za njega,covijek ganja rezultat..Kada se bira ekipa,bira se ta gdje ljudi imaju dugogodisnji plan a upravo to Andrea ima u Bambergu.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 05 mar 2017, 20:38

lumani je napisao/la:Pa Vrabac je napredovao...Atic ima nekih drugih problema a Jure nema vremena za njega,covijek ganja rezultat..Kada se bira ekipa,bira se ta gdje ljudi imaju dugogodisnji plan a upravo to Andrea ima u Bambergu.
Ovo je vec ok, ali to znaci da nije samo do trenera
Npr. Buza je proslu sezonu imao punu podrsku i radio je sa jednim izvrsnim trenerom za ali nije napravio iskorak, na zalost zbog reprezentacije nije imao priliku ove sezone

Chstal
Kontakt:

Post Postao/la Chstal » 05 mar 2017, 20:40

Treba reci da se Buza oporavljao do januara/februara od povrede. Vrabac je dosta napredovao. Atic ne moze trenirati od kafane.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 05 mar 2017, 20:44

Nas problem sto previse dizemo djecu u nebesa..Jedan Teletovic je bio dosta veci talenat od navedenih ali se nije toliko pricalo o njemu jer nije igrao za U16,18....

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 05 mar 2017, 20:59

lumani je napisao/la:Nas problem sto previse dizemo djecu u nebesa..Jedan Teletovic je bio dosta veci talenat od navedenih ali se nije toliko pricalo o njemu jer nije igrao za U16,18....
Realno i treba da se dižu prvo Atić u 97' kupio je nagrade od naših liga do Eurolige i Eurobasketa na listama je uvijek tu među 20 talenata u svom godištu, druga je prica sto propada to je do njega, Gegić isto tako u 98' godištu, Musa i Sikiras pogotovo u 99' po kampovima razvaljivali, uzeli i Eurobasket sta drugo nego da se dižu, evo sad dolaze Mehić i Biberović u 01' hodaju i oni po kampovima tu su među najtalentiranijim igračima na listama u svom godištu vidjet cemo hocel i oni propasti.
MES QUE UN CLUB!
Dušan Bajević - nastavak propasti bh. reprezentacije.

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 05 mar 2017, 21:14

Wandelanoite je napisao/la:
lumani je napisao/la:Nas problem sto previse dizemo djecu u nebesa..Jedan Teletovic je bio dosta veci talenat od navedenih ali se nije toliko pricalo o njemu jer nije igrao za U16,18....
Realno i treba da se dižu prvo Atić u 97' kupio je nagrade od naših liga do Eurolige i Eurobasketa na listama je uvijek tu među 20 talenata u svom godištu, druga je prica sto propada to je do njega, Gegić isto tako u 98' godištu, Musa i Sikiras pogotovo u 99' po kampovima razvaljivali, uzeli i Eurobasket sta drugo nego da se dižu, evo sad dolaze Mehić i Biberović u 01' hodaju i oni po kampovima tu su među najtalentiranijim igračima na listama u svom godištu vidjet cemo hocel i oni propasti.
Nisi razumio sta covjek hoce da kaze. On misli kako im se to dizanje u nebesa i konstantno provlacenje kroz medije obija o glavu i negativno odrazava na njihov kosarkaski razvoj, sto je apsolutno tacno. S te strane, ni u kom slucaju ne treba da se dizu. Sva ta njihova dostignuca i prisustvovanja na najeminentnijim kampovima trebaju da bude povod da se od njih trazi samo jos vise i da se forsiraju jos vise (u smislu rada i treniranja).
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Chstal
Kontakt:

Post Postao/la Chstal » 05 mar 2017, 21:49

NIje problem sto se djeca dizu u nebesa, problem je sto vecina ide pogresnim putem. Idu putem opijanja, pusenja šiša, zatim ne rade individualno na sebi.

Na kraju, ne mogu svi uspjeti u sportu.

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 06 mar 2017, 01:29

Chstal je napisao/la:NIje problem sto se djeca dizu u nebesa, problem je sto vecina ide pogresnim putem. Idu putem opijanja, pusenja šiša, zatim ne rade individualno na sebi.

Upravo to, čisto sumnjam da Atic koji je mudo labudovo ispuca bar 3000 suteva sedmicno. Da bi postao igrac moras krv propisati, djeca u Americi jedu sami sebe da uspiju, da pobjegnu sa ulice i od bijede. Pogledajte jednog Embiida bio je losije građen od Muse, a sad je zvijer. Naravno ima tu puno do stručnosti trenera, ali i uslova. Onda kazu ubila ih medijska hajka, uništio ih život lagodan pogotov Atica. Ne mogu da vjerujem na sta je spao momak za kojeg sam bio ubjeđen da je nas najveći talenat, sam sebe je upropastio i sam je kriv sto je u ovoj situaciji umjesto da sada ubija u Euroligi i bude na pragu NBA on ne igra nigdje. Ja se nadam da njegova prica nije gotova i ubjeđen sam da bi uz strog i dobar režim treninga mogao napraviti nesto od sebe i svoje karijere.
MES QUE UN CLUB!
Dušan Bajević - nastavak propasti bh. reprezentacije.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 06 mar 2017, 06:33

Wandelanoite je napisao/la:
Chstal je napisao/la:NIje problem sto se djeca dizu u nebesa, problem je sto vecina ide pogresnim putem. Idu putem opijanja, pusenja šiša, zatim ne rade individualno na sebi.

Upravo to, čisto sumnjam da Atic koji je mudo labudovo ispuca bar 3000 suteva sedmicno. Da bi postao igrac moras krv propisati, djeca u Americi jedu sami sebe da uspiju, da pobjegnu sa ulice i od bijede. Pogledajte jednog Embiida bio je losije građen od Muse, a sad je zvijer. Naravno ima tu puno do stručnosti trenera, ali i uslova. Onda kazu ubila ih medijska hajka, uništio ih život lagodan pogotov Atica. Ne mogu da vjerujem na sta je spao momak za kojeg sam bio ubjeđen da je nas najveći talenat, sam sebe je upropastio i sam je kriv sto je u ovoj situaciji umjesto da sada ubija u Euroligi i bude na pragu NBA on ne igra nigdje. Ja se nadam da njegova prica nije gotova i ubjeđen sam da bi uz strog i dobar režim treninga mogao napraviti nesto od sebe i svoje karijere.

da ,samo sto ta djeca u Americi ne dobiju stan za poklon,ili sta ja znam ;) ta djeca igraju college skoluju se,nema plate,a nas Musa na svakoj slici drzi red bull...Musa zabije 28 najbolji je u evropi,Musa zabije 2 **** trenera :( Musa napada Teletovica **** Mirzu :arrow: Atic svom jaranu stavi kitu u usta dok spava :D :D ....Jedini koji je ostao normalan jeste Buza :!:

vec sam ovo pisao,ali da ponovim Sulejman Wane igrac dite mi je davno nekada rekao ovaj momak ce da bude zvijer ide u nba,a ti sada skontaj o kome je rijec.Nije bilo pritiska trenirao je radio i uspio.

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.