Nisam odavno neku analizu napisao na forumu vezano za košarku pa ću danas postaviti par prijedloga. Krenut ću prvo LigomPrvaka, a onda ću preći i na Eurocup.
Prvi par: Bešiktaš- Pinar Karsijaka Zbir koševa 145,5 više 1,43
Revanš Turskog derbija u okviru Košarkaške Lige Šampiona donosi nam duel između 3. na tabeli Bešiktaša i 8. Pinar Karsijake gledajući na tabelu Turske lige, ali i prednosti 5 koševa za Pinar u ovom revanšu. U prvom meču su stali tačno na granici, dok su za vikend u okviru lige kada je Bešiktaš bio domaćin palo čak 167 poena. Što se tiče samih rostera i najvećih trošaća minuta u obje ekipe prevladavaju Amerikanci sa pojednim Europljaninom. Zanimljivo prvi strijelac Bešiktaša je centar Vladimir Štimac i on će upravo biti najveća prijetnja za Pinar i u ova dva susreta im je dao 39 poena, uz njega tu su još opasni strijleci u vidu Clark Earla i DJ Strawberija. Bešiktaš pred svojim navijačima igra brzu atraktivnu košarku i u posljednjih 10 susreta samo su 2x išli ispod ove margine. Gosti predvođeni Nenadom Markovićem svakako da će gledati da igraju sporije i čuvaju rezultat i kod njih se najviše istiću Mike Green i Dejaun Samers sjajni skoreri. I Pinar u gostima u zadnjih 10 susreta samo 2x ostao ispod ove margine i to jednom očekivano protiv Le Mansa koji možda igra najsporije u Europi košarku. Danas očekujem jedan zanimljiv susret, sa puno trica i atraktivnih poteza i moguće da idu i preko 150, ali ja sam se odlučio za nekako ovu najsigurniju varijantu.
Drugi par: Tenerife- Paok Zbir koševa 151,5 manje 1,44
U ovaj susret gosti iz Grčke nose prednost od 3 razlike koju će jako teško očuvati u Španiji kod domaćina koji je ove sezone poznat kao jako kvalitetna odbrambena ekipa. Svakako da je Tenerife danas veliki favorit jer predsvojim navijačima igraju jako kvalitetno i imaju samo 4 poraza u toku cijele sezone za vikend su dobili i veliki Real Madrid. Ove sezone puno utakmica su odigrali na manje koševa, najviše zbog toga što igraju organizovane napade, i donedavno dok sam baš pratio znam da su imali najbolje postotke u branjenju šuta za tri poena. Paok je ekipa koja po meni do sada se provlačila od grupne faze, pa pobjede protiv Partizana i očekujem danas njihov kraj. Mislim da opet neće ni jedni ni drugi srljati i ganjati se jer nije to njihov tip igre a i previše dobrih šutera za tri poena u ekipama i nemaju baš. Domaćini se najviše uzdaju u Arona Doernkampa prvog strijelca ekipe, dok će gosti od Keita Clanctona. Zanimljiv je podataka da su u prvom susretu košarkaši Paoka pogodili samo 4 trice i ako ih košarkaši Tenerifa limitiraju u reketu ovaj under poena je veoma izgledan.
Košarkaši od Eurocupa:
N.Nedović 11.5 under
F.San Emeterio 9.5 over
Tako blizu, a tako daleko.