@Edine
Mislim da Roger jeste bolji u tim tehnickim stavkama sto si ti naveo.Nije za toliko puta ali definitivno jeste.
Opet siguran sa da to nije eliminatorno i da su druge stvari, koje je izgubio godinama, bitnije od toga sto je dobio.Rafa je vec krajem 2011 i pocetkom 2012 promjenio neke stvari u tehnickom segmentu svoje igre, postao bolji i kompletniji, ali nivo tenisa mu je bio veci u 2008 ja sam siguran.Isto vrijedi i za Novaka iz 2011 i 2015.Mlađa verzija bi ga rasula u 7 od 10 mečeva.
Opet kazem, darker napisa kako bi ovaj Roger uzeo nekog tamo Nadala iz 2008,10 ili mozda 13-e jer eto bezbeli
"Nadalu više nije dovoljan samo TS" 
Toliko je taj matchup na strani Nadala i toliko je Nadal izgubio na svom nivou godinama
(više od Rogera, što opet treba Rogeru cestitati) da sumnjam da bi ovaj Roger, iskusniji sa boljim bh kako ti kazes ALI sa 10 godina manje na leđima teško pobijedio gore navedene verzije Nadala na podlogama od januara do juna.
(znači ovaj Roger sa ovim kako vi kazete upgradeovanim BH uz mogucnost vremeplova i 10 godina manje)
Eto imadosmo, u odnosu na ovaj meč, manje više jednako dobrog Rogera u Australiji, na jos brzoj podlozi i manjem odskoku pa završi u pet setova maximalno guravo gdje se cekalo da Nadalovih 5 sati više na terenu prelomi meč
(zasto je to bilo tako je opet tema neke druge rasprave).
A i tu se vidjelo kako Roger, za trenutne godine, igra vjerovatno najbolje sto moze, ali i kako kod Rafe itekako ima prostora za napredak u nekim stvarima.
Drugim riječima svaka čast Rogeru za danasnju partiju, ali ovaj Nadal je bio daleko od nivoa iz Australije, kamo li od nekog drugog nivoa.