Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

dubrava
Moderator
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la dubrava » 09 avg 2010, 18:28

Monolog je napisao/la:Vjeruj(te) da se uvijek vratim velikom i neponovljivom Fjodoru. Kockara i Dvojnika pročitah desetak puta, a kako stvari stoje, pročitaću ih (barem)još toliko.

Ne znam ko je šta ovdje postao, ali Dostojevskog i Nietzsche-a bi grijeh bio preskočiti.

Nisam ljubitelj ovih "novokomponovanih", poput Rowling, Brown-a i sličnih, koji pišu isključivo zbog novca.
da si zensko sad bi te nesto pito, bil mi bila djevojka :mrgreen: :mrgreen:

Fjodor je moj idol, svaka njegova knjiga mi je ko Biblija, pogotovo Braća Karamazovi i Zločin i kazna. Tolko te knjige obožavam da sam ih morao kupiti :D :D Kako se samo uzivim u te knjige i likove, pogotovo u Rodiona.
ne znam da li znaš, ali ima i film Braća karamazovi, glumi Yul Briner..
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 09 avg 2010, 18:36

dubrava je napisao/la:

Fjodor je moj idol, svaka njegova knjiga mi je ko Biblija, pogotovo Braća Karamazovi i Zločin i kazna. Tolko te knjige obožavam da sam ih morao kupiti :D :D Kako se samo uzivim u te knjige i likove, pogotovo u Rodiona.
Kad smo već kod ovoga, zabavlj'o sam se sa jednom koja je bila zaljubljenik u Dostojevskog i nije išlo. Mora da je mislila da ću joj pisati romane ili nešto slično. :mrgreen:

Mene je majka "nabrijala" na Dostojevskog. Moram priznati da sam ponosni vlasnik mini biblioteke kada su u pitanju njegova djela. Jbt, @Dubrava, zabrinjavaš me. Kao da sam puk'o pa "pričam" u wordu sam sa sobom. :lol:

I, moram priznati da nisam znao za taj film. Znam ko je Briner, ali stvarno nisam znao da je snimljen film.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 09 avg 2010, 18:42

Monolog je napisao/la:
dubrava je napisao/la:

Kad smo već kod ovoga, zabavlj'o sam se sa jednom koja je bila zaljubljenik u Dostojevskog i nije išlo. Mora da je mislila da ću joj pisati romane ili nešto slično. :mrgreen:

Mene je majka "nabrijala" na Dostojevskog. Moram priznati da sam ponosni vlasnik mini biblioteke kada su u pitanju njegova djela. Jbt, @Dubrava, zabrinjavaš me. Kao da sam puk'o pa "pričam" u wordu sam sa sobom. :lol:

I, moram priznati da nisam znao za taj film. Znam ko je Briner, ali stvarno nisam znao da je snimljen film.
hahahahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Film je davno sniman, možda krajem 60-tih, nisam siguran, mislim da traje nesto manje od dva sata. Ali, knjiga mi je opet bolja. I uvijek mi bude krivo što nije prije smrti uspio napisati nastavak...
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 09 avg 2010, 18:46

@Dubrava

Da te ne citiram, predug je post. Meni je svaka ekranizacija nekog književnog djela sra*je. Da se ispravim, ne samo književnog djela, već i stripova. Ne znam zašto, vjerovatno zato što očekujem previše od toga, a na kraju me razočaraju zbog proklete digitalizacije ili ne znam ti ja čega. :(

Also, mislim da sam rekorder kada je "Dvojnik" u pitanju. Moram priznati da sam u kontaktu sa mnogobrojnim štovateljima lika i djela velikog Fjodora, ali niko nije 10X pročitao ovo djelo. :mrgreen:

Znam, freak sam.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

kurdt
Kontakt:

Post Postao/la kurdt » 10 avg 2010, 12:40

Jel ko citao Majstor i Margarita od Mihaila Bulgakova ja dosao do 100-te str. teska je al moram je procitat
Tvoje oči ko farovi FIće
ti si moje omiljeno biće.

Sunce je raspizdilo svoje zrake,
vrapci se deru ko konji,
mene piči depresija,
u duši mi opsesija,
**** mater ako te ne volim!

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 10 avg 2010, 12:51

kurdt je napisao/la:Jel ko citao Majstor i Margarita od Mihaila Bulgakova ja dosao do 100-te str. teska je al moram je procitat
Jest moja cura :D
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."

Portillo
Kontakt:

Post Postao/la Portillo » 11 avg 2010, 02:24

Povijest Sovjetskog Saveza-

Ova knjiga zamisljena je kao dvotomna povijest Sovjetskog Saveza od oktobarske revolucije naovamo. Prva knjiga obuhvaca razdoblje od 1917. do 1941. godine, to jest do nacisticke agresije i ulaska Sovjetskog Saveza u drugi svjetski rat. Druga knjiga obuhvaca razdoblje domovinskog rata i poslijeratno razdoblje do Hruščova pada s kratkim dodatkom u kojem su sazeto prikazani suvremeni problemi Sovjetskog Saveza u svjetlu sest desetljeca poslijerevolucionarne povijesti.

Procito obe 8-)
O le le, O la la, ser del Barça es ser un subnormal

El FC Barcelona es una moda... El Real Madrid es eterno

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 11 avg 2010, 11:48

Živnula tema, svaka čast. Moram reći da zadnja dva mjeseca zbog obaveza nisam ništa pročitao, ali sad evo Ramazan, ima se vremena, a i štiva se nabavilo dosta.

Vidim priča se o Rusima, cijeli svijet priča o Rusima kao creme de la creme autorima, i to je fakat, jesu neponovljivi, za nečiji ukus, ja kako sam pročitao kratki Gogoljev "Šinjel" (mnogo davno), zamrzio sam ih, tamo se tuga,jad,čemer,dosada,strah mogu sve nožem u zraku rezati. Morao sam piti antidepresive nakon toga. Hahah.. Malo pretjerujem, al' fakat imam averziju prema ruskim djelima. Volim neke malo "veselije" teme.

Ako ima neko da nije pročitao Grofa Monte Kristo od Aleksandra Dime, preporučujem obavezno, u 3 dijela je ako me sjećanje dobro služi. I nemojte gledat film, qrcu ne valja.
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

Portillo
Kontakt:

Post Postao/la Portillo » 11 avg 2010, 12:39

tanzla je napisao/la:Živnula tema, svaka čast. Moram reći da zadnja dva mjeseca zbog obaveza nisam ništa pročitao, ali sad evo Ramazan, ima se vremena, a i štiva se nabavilo dosta.

Vidim priča se o Rusima, cijeli svijet priča o Rusima kao creme de la creme autorima, i to je fakat, jesu neponovljivi, za nečiji ukus, ja kako sam pročitao kratki Gogoljev "Šinjel" (mnogo davno), zamrzio sam ih, tamo se tuga,jad,čemer,dosada,strah mogu sve nožem u zraku rezati. Morao sam piti antidepresive nakon toga. Hahah.. Malo pretjerujem, al' fakat imam averziju prema ruskim djelima. Volim neke malo "veselije" teme.

Ako ima neko da nije pročitao Grofa Monte Kristo od Aleksandra Dime, preporučujem obavezno, u 3 dijela je ako me sjećanje dobro služi. I nemojte gledat film, qrcu ne valja.
Cito sam ja Monte Crista, svidjelo mi se djelo. Za moj ukus perfektno!
O le le, O la la, ser del Barça es ser un subnormal

El FC Barcelona es una moda... El Real Madrid es eterno

analiticar_
Kontakt:

Post Postao/la analiticar_ » 11 avg 2010, 12:47

Jeste li citali knjigu "potonuli brijeg" od Simona Clermontea??

Najbolja knjiga koju sam ja citao u svojoj karijeri...Ubjedljivo najbolja...Svima preporucujem da procitaju
NS BIH + Reprezentacija BIH = Mafija, prodaju i stimaju utakmice i rade za kladionicarsku mafiju

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 11 avg 2010, 13:13

tanzla je napisao/la:Ako ima neko da nije pročitao Grofa Monte Kristo od Aleksandra Dime, preporučujem obavezno, u 3 dijela je ako me sjećanje dobro služi. I nemojte gledat film, qrcu ne valja.
Pročitao sam(opet na nagovor moje majke), a i gledao sam film(ne mogu se sjetiti na kojem programu). Kako rekoh već, meni je svaka ekranizacija književnog djela sra*je, tako da...

Kad su Rusi u pitanju, ja ih volim. Vjerovatno i zbog toga što sam s njima "kren'o" u ove vode. :D

Evo još par stvari od mene:

Friedrich Nietzsche - "Tako je govorio Zaratustra"
Friedrich Nietzsche - "Antikrist"
Homer - "Ilijada"(iako se većini ne sviđa, meni je "legla")
Franc Kafka - "Proces"
Gustave Flaubert - "Madame Bovary"
Jean - Paul Sartre - "Mučnina"
Hermann Hesse - "Sidarta"
Honore de Balzac - "Šagrinska koža"
Dante Alighieri - "Božanstvena komedija"

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 11 avg 2010, 13:40

Monolog je napisao/la:
Friedrich Nietzsche - "Tako je govorio Zaratustra"
Friedrich Nietzsche - "Antikrist"

Nisam čitao.

Homer - "Ilijada"(iako se većini ne sviđa, meni je "legla") Legla također, ne shvatam ljude kojima nije
Franc Kafka - "Proces" Čitao, podsjeća me na gorepomenuti "Šinjel", ljudsko biće minorizirano, i biva samljeveno od strane svijeta.
Gustave Flaubert - "Madame Bovary" Nisam.
Jean - Paul Sartre - "Mučnina" Nisam
Hermann Hesse - "Sidarta" Nakon Stepskog vuka ovog čovjeka prezirem. :twisted:
Honore de Balzac - "Šagrinska koža" Nažalost ne.
Dante Alighieri - "Božanstvena komedija"
Čitao Dantea.

Zadnjih par godina sam veliki fan krimi romana, nevelike umjetničke vrijednosti, ali jako zanimljivo, bolje od bilo kakvog filma. Diskutovao sam već s nenom o tome na prethodnim stranicama, da se ne ponavljam.

Hiljaditi put preporučujem Tolkina i LOTR. Naučiću vilenjački, po svaku cijenu. Dovoljno da pročitate njegovu biografiju, koja je stvarno opširna, ali je bolja i zanimljivija od većine ovih sranja od knjiga kojima nas "siluju", tipa Nore Roberts i slično..

Jel čitao ko "Lovac na zmajeva" Khaleda Hoseinija, isplatil' se kupovati?

zz.

p.s. i mene je majka uvela u svijet knjiga, na tome sam joj beskrajno zahvalan. Prva je bila dječiji roman "Heidi" koju je napisala Johana Heusser-Spyri, to je pročitano sigurno 20 puta. :mrgreen:

analiticar_
Kontakt:

Post Postao/la analiticar_ » 11 avg 2010, 13:49

Ja sam najvise uzivao citajuci Alan Forda...
NS BIH + Reprezentacija BIH = Mafija, prodaju i stimaju utakmice i rade za kladionicarsku mafiju

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 11 avg 2010, 14:01

analiticar_ je napisao/la:Ja sam najvise uzivao citajuci Alan Forda...
Dobar. :mrgreen:

Ja čitajući Wyatta Earpa i Doca Holidaya, imam kolekciju romana iz 1973.
I Zane Gray je beton. Dakle, westerni.

reds_forever
Kontakt:

Post Postao/la reds_forever » 11 avg 2010, 14:26

tanzla je napisao/la:Čitao Dantea.

Zadnjih par godina sam veliki fan krimi romana, nevelike umjetničke vrijednosti, ali jako zanimljivo, bolje od bilo kakvog filma. Diskutovao sam već s nenom o tome na prethodnim stranicama, da se ne ponavljam.

Hiljaditi put preporučujem Tolkina i LOTR. Naučiću vilenjački, po svaku cijenu. Dovoljno da pročitate njegovu biografiju, koja je stvarno opširna, ali je bolja i zanimljivija od većine ovih sranja od knjiga kojima nas "siluju", tipa Nore Roberts i slično..

zz.

p.s. i mene je majka uvela u svijet knjiga, na tome sam joj beskrajno zahvalan. Prva je bila dječiji roman "Heidi" koju je napisala Johana Heusser-Spyri, to je pročitano sigurno 20 puta. :mrgreen:
joooj "Heidi" :D Meni je prvo procitano djelo bilo "Bajke brace Grimm"....ja kod kuce od ovih skolskih lektira imam:"Patuljak iz zaboravljene zemlje","macak u trapericama","gromovo djule",cicibana" "Heidi"...Najdraza lektira iz osnovne mi je "Bijeli Ocnjak" :D

Jesi citao Hobita ? Tolkien je odlican,on je stvorio jedan svijet i sve zivo tu objasnio ("Nezavrsene price"):kalendari,mape,datumi rodjenja....ma predobro :D
After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '

"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 11 avg 2010, 14:31

reds_forever je napisao/la:
joooj "Heidi" :D Meni je prvo procitano djelo bilo "Bajke brace Grimm"....ja kod kuce od ovih skolskih lektira imam:"Patuljak iz zaboravljene zemlje","macak u trapericama","gromovo djule",cicibana" "Heidi"...Najdraza lektira iz osnovne mi je "Bijeli Ocnjak" :D

Jesi citao Hobita ? Tolkien je odlican,on je stvorio jedan svijet i sve zivo tu objasnio ("Nezavrsene price"):kalendari,mape,datumi rodjenja....ma predobro :D
Čitao sam Hobita, u "Nezavršene priče" upravo gledam, dobio ih nedavno na poklon, a imam i "Silmarilion", nisam mogao naći da kupim, pa ga sebi isprintao. Znaš već o čemu se radi tu. Početak je ultra dosadan, al' kasnije sve dođe na svoje. :mrgreen: Tolkin je Tolkin. Mada moraš priznati da nas Peter Jackson nije razočarao ekranizacijom?

"Bijeli očnjak, Gavroš, Lesi se vraća kući, Robinzon Kruso, Tom Sojer i Haklberi Fin", to su lektire koje su meni ostale u dragom sjećanju.

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 11 avg 2010, 14:43

tanzla je napisao/la:

zz.

"Lovac na zmajeve" je odlična knjiga,procitao sam je,i bio sam komiran ovako jedno 10 dana.Ako su Rusi tako utjecali na tebe,"Lovac" ce da te razvali,mada to nije ista vrsta tuge i jada kao kod Rusa.
Sto se tice Rusa,sada citam "Gospoda Golovljevi",od Mikhaila Saltikova Šćedrina,i moram da se slozim sa tobom kad kazes da su potrebni antidepresivi nakon ruske literature.Osim sto je ritam knjige veoma ubitacan,nijedna zivotna prica u knjizi nije sretna,ma ni blizu.Tako da se divim @dubravi i @monologu koji uzivaju u tim knjigama,mora da imaju vrlo sretne zivote kad ne dozvole da ih Rusi potope.
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 11 avg 2010, 15:15

the scouser je napisao/la: "Lovac na zmajeve" je odlična knjiga,procitao sam je,i bio sam komiran ovako jedno 10 dana.Ako su Rusi tako utjecali na tebe,"Lovac" ce da te razvali,mada to nije ista vrsta tuge i jada kao kod Rusa.
Znači preporučljivo čitati pod dopingom! :mrgreen: Uzeću u svakom slučaju.
the scouser je napisao/la:Sto se tice Rusa,sada citam "Gospoda Golovljevi",od Mikhaila Saltikova Šćedrina,i moram da se slozim sa tobom kad kazes da su potrebni antidepresivi nakon ruske literature.Osim sto je ritam knjige veoma ubitacan,nijedna zivotna prica u knjizi nije sretna,ma ni blizu.Tako da se divim @dubravi i @monologu koji uzivaju u tim knjigama,mora da imaju vrlo sretne zivote kad ne dozvole da ih Rusi potope.
Moram priznati da prvi put čujem za Šćedrina. :oops:

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 11 avg 2010, 15:21

tanzla je napisao/la:
the scouser je napisao/la:Sto se tice Rusa,sada citam "Gospoda Golovljevi",od Mikhaila Saltikova Šćedrina,i moram da se slozim sa tobom kad kazes da su potrebni antidepresivi nakon ruske literature.Osim sto je ritam knjige veoma ubitacan,nijedna zivotna prica u knjizi nije sretna,ma ni blizu.Tako da se divim @dubravi i @monologu koji uzivaju u tim knjigama,mora da imaju vrlo sretne zivote kad ne dozvole da ih Rusi potope.
Moram priznati da prvi put čujem za Šćedrina. :oops:
Ma i ja sam slucajno naisao na knjigu u kuci,trazio nesto da ubijem dosadu,i vidim knjigu,vjeruj,bila mi je "last resort".Uklapa se u klise ruskih pisaca sto se tice stila pisanja,i dogadjaja koje opisuje.Posebno Dostojevskog,sa onom odvratnom melanholijom u svemu.
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 11 avg 2010, 15:46

Uh, kako je krenulo, ovo će mi biti najdraža tema na ovom forumu.
@Tanzla, ja sam prvo pročitao "Orlovi rano lete" i "Bulke pored pruge", a od ovih(recimo)ozbiljnijih djela, "Lesi se vraća kući".
Moram priznati da nisam čitao "Lovac na zmajeve", ali drago mi je da imam(o) nekoga ko jeste. Dakle, trebali bismo pročitati i ovo djelo(nadam se da hoću, ali ne sad).

@Scouser
Daleko od toga da imam sređen život, ali nekako mi "Rusi" najbolje odgovaraju. Jbg, ne mogu protiv sebe. Volio bih ja da su meni Dan Braun i ona Rowlingova najdraži i najbolji pisci pa da pustim mozak na "ispašu", ali...

Btw, sad vidjeh da je @Tanzla spomen'o "Gospodara prstenova". Moram priznati da nisam ljubitelj ovog žanra, ali su mi i neki moji poznanici preporučili da ju pročitam.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.