Ako ode Veca na ljeto, možda prvi golman bude Bobić. Slavko je isticao u par navrata koliko ga cijeni, a po meni je Boba dobro branio igrajući za Velež i Slobodu.
U odbrani će trebati baš rekonstrukcija. Više puta sam isticao da Siniši treba produžit ugovor, ne vjerujem da će tražiti neku abnormalnu platu. Problem će biti ko će biti backup Siniši ako ostane jer Musa je kod nas do ljeta, Stani je upitno hoćel produžit ugovor. Možda Slavko priključi Harisa Kurtovića iz omladinskog pogona da bude taj backup na desnom beku.
Na štoperskoj poziciji je isto yebeno jer se izgleda još nisu dogovorili sa Boccom oko ostanka, a i čini se da ga Slavko ne miriše. Bogi je pred kraj karijere, a Osmankoviću će ovo biti ključna sezona za njegovu budućnost u Želji jer ko što reče @nea momku je 20 godina već, a nema nikako seniorskog iskustva. Njemu je podhitno potrebna minutaža ako hoćemo da nešto bude od njega, da li to znači da će mu biti povećana minutaža naredne sezone ili će negdje na posudbu (što je po meni realnije) to nam ostaje da vidimo. Kerla je koliko toliko siguran za narednu sezonu.
Lijevi bek je isto upitan jer je vjerovatno Stoja doveden kao privremeno riješenje do ljeta. Bešireviću je tek 17 godina i kod njega situacija nije toliko alarmantna kao kod Keme, ali očekujem koliko toliko veću minutažu za njega naredne sezone. Neka moja želja za novu akviziciju na lijevom beku je Bojan Letić kojem ističe ugovor na ljeto, a izgleda da u Žilini ne računaju na njega. Nije mi jasno kako je tako izgubio mjesto u Žilini, igrao je redovno čak je i bio na pragu transfera u PAOK. Sjećam se da je i u Veležu razvaljivao. Menadžer mu je Edo Kurtagić.
Biće zanimljivo šta i kako sa veznim redom. Recimo dio Blagojević, Marković, Uglješa i Dino je ok pokriven. Baš me zanima hoće li Slavko tražiti tu nekog kvalitetnijeg igrača jer nikad ne znaš sa Jovanom i Uglješom kako su raspoloženi za utakmicu. Nekako mi se čini da nekad nisu dobri u vugla nikako.
Recimo i Dado bi mogao uletit na to mjesto centralnog veznog ( a i ofanzivnog veznog,zavisi gdje ga Slavko vidi). Nema sumnje da momak zna lopte, a mišljenja sam da će Slavko itekako znati iskoristiti njegov potencijal.
Na lijevom krilu imamo kvalitetnog igrača kao što je Zakarić. Konačno smo doveli pravo lijevo krilo, a ne da kao do sad moramo igrače na silu gurat da igraju tu poziciju. Ja vjerujem u Zakarića i njegove igračke sposobnosti, uvijek je imao potencijal za nešto više jer da nije ne bi džaba dobio poziv u repku. A i sjetimo se kako je vrhunski igrao u Širokom i Zrinjskom. Imao je malo slabiji start za nas, ali evo već u ovoj utakmici protiv Radnika je pokazao da zna. Odvratno mi je bilo čitati komentare poslije njegovih prvih utakmica za Želju. Kritika OK, ali pisale su se svakakve uvrede što na forumima što na facebooku. Naravno bilo je i onih "trenerskih magova" koji su ga već prekrižili bili poslije 3 utakmice.
Uz njega na lijevom krilu imamo Crnova koji može biti ogromno pojačanje ako to bude onaj Crnov iz Zrinjskog. Tako da lijevo krilo po meni za narednu sezonu ne treba tražiti.
Što se tiče desnog krila, nažalost na kraju sezone nas napušta jedan veliki igrač kao što je Miro. Ne moram ništa pisati za njega, svi ćemo se dugo sjećati njegovih partija. Igrač za kojeg apsolutno ne možemo naći zamjenu u našoj ligi, niko mu nije ni do koljena. Igrač koji ga nasljedi na njegovoj poziciji će imati jedan veliki teret da pruži bar približno dostojne utakmice koje Miro trenutno pruža. Stvarno ne znam koga bi mogli dovesti na njegovu poziciju, jedini igrač koji se sad za sad spominje je Đelmić koji nam se nabacuje preko medija. A i pitanje je ko će tom novom igraču biti backup na desnom krilu, jedino Crnov koji može pokriti obje krilne pozicije ako se ne varam. Ili možda čak neko iz omladinskog pogona.
Ofanzivni vezni: Zeba, Žera, Bekrić i Dado. Ne treba ovdje dovoditi novog igrača, samo je pitanje ko će igrati prvu postavu od ove četvorice. Zeba je ove sezone prvi izbor, ali ja bih naredne sezone pružio šansu Žeriću na ovoj poziciji ili ako ništa imao bi puno veću minutažu. Ako se budemo vodili onom "neka još je mlad, tek mu je 19 godina" , onda ništa od njega. Normalno je u fudbalu da momci u njegovim godinama igraju u prvim postavama svojih ekipa, samo što eto kod nas u BiH je momak od 20 i kusur godina još talenat. Ja razumijem da smo se ove sezone u yebenu situaciju da sad jednostavno nema prostora za eksperimente sa našim mladim igračima, ali od sljedeće sezone očekujem da dobije dosta ozbiljniju ulogu u ekipi.
Za Bekrića ni sam ne znam šta bih rekao, ne vidim ga u nešto ozbiljnijim kombinacijama naredne sezone (ako uopšte ostane). Jako mi je drag ali očigledno je da nije to to, i ako nas bude napustio na kraju sezone volio bih da se rastane sa klubom na jedan korektan način koji on zaslužuje jer je pravi sportista i željovac od glave do pete.
I na kraju ta pozicija napadača. Napušta nas najbolji napadač ove lige, što je samo po sebi veliki belaj na ljeto za nas. Kao i za Miru, zamjenu za njega u ovoj ligi isto ne vidim osim MOŽDA Obradovića,ali za njega će Krstajić tražiti dobru lovu tako da su po meni šanse minimalne da ga dovedemo. Iz naše lige za pola godine ističe ugovor Mešanoviću ali on je Husarićev igrač što vjerovatno znači da od njega nema ništa, a i ako ćemo iskreno nikad nisam nešto Mešanovića posebno cijenio tako da ga ne bih volio vidjeti u našem dresu. Od zvučnijih napadača na ljeto će bez kluba ostati Ermin Zec (koji igra i krilnog napadača), Anton Maglica i Ognjen Ožegović. Pitanje je koliko ih je realno dovesti, pogotovo sa finansijskog aspekta.
Mujagić nas napušta na kraju sezone tako o njemu nema potrebe bilo šta govoriti. Što se tiče Steve ako će pristati da ima ulogu rezerve kao i ove sezone, ja bih ga zadržao i naredne. Potreban nam je takav iskusan napadač koji će ući sa klupe i pokušati riješiti utakmicu kao što je riješio u Bijeljini. Vraća nam se i Dženis sa posudbe, on mi je isto upitan. Valjalo bi ga zadržat jer bi uz njega, te novog napadača i Stevu imali 3 napadača što bi bilo puno bolje u slučaju povreda, suspenzija i rotacija nego trenutno na samo 2 napadača.