Postoji li velika “četvorka“ bh nogometa/fudbala?

Odgovori

Anketa je završila: 28 jun 2017, 15:38.

Da, to su Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg.
26
76%
Ne, svi su klubovi izjednačeni.
8
24%

Ukupno glasova: 34

UstanikSBII
Kontakt:

Post Postao/la UstanikSBII » 29 maj 2017, 15:38

U zadnje vrijem se ovo pitanje često provuče kroz medije pa baš me zanima što misle navijači ovih klubova ali i ostali! Da li je točna konstatacija da su ova 4 kluba “velika četvorka bh nogometa/fudbala"?

Ipak meni se čini da ova četiri kluba koliko toliko iskaču od ostalih a evo i nekih argumenata!

Osvojili su zajedno 12 naslova prvaka ostala 3 uzeli su Borac, Leotar i Modriča a zanimljivo ni jedan od tih klubova se trenutno ne takmiči u PLBiH s tim da se Borac vraća iduće sezone, a ova dva teško da će ikada više igrati značajnu ulogu. Znači praktički u su jedino ova 4 tima osvajala ligu i konstanto bila u tim nekim kalkulacijama za trofeje i izlazak u EU!

Što se tiče Kup natjecanja računajući ona od 2000 godine. Ova četiri tima uzela su 12 naslova pobjednika Kupa BiH. Ostali timovi samo 6 (Modriča 2004, Orašje 2006, Slavija 2009,Borac 2010, Olimpic 2015 i Radnik 2016). Opet je zanimljivo da se samo Radnik takmiči u prvoj ligi i teško da će neko od ovih 5 prije spomenuti klubova doći do ponavljanja ovog uspjeha!

Samo je 5 timova koji nikada nisu ispali iz najjačeg ranga bh nogometa, uz spomenutu četvorku tu je još i ekipa Čelika koja se teškom mukom ove sezone uspjela spasiti. Tako da su do sada sve sezone u 1 rangu odigralo samo 5 klubova!

Nastupi u Europi i barem kakvi takvi rezultat vežu se upravo uz ove timove jer su jedino Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg bili na pragu ulaska u grupnu fazu nekog europskog natjecanja!

Kad bi smo gledali koliko su puta završili ovi timovi među prve tri ekipe dolazimo do sljedećih rezultata:

FK Željezničar: 3 puta prvak države, 5 puta viceprvak države, 1 put treći tim prvenstva!

FK Sarajevo: 2 puta prvak države, 3 puta viceprvak države, 4 puta treći tim prvenstva!

HŠK Zrinjski: 5 puta prvak države, 1 put viceprvak države, 1 put treći tim prvenstva!

NK Široki Brijeg 2 puta prvak države, 4 puta vice prvak države, 2 puta treći tim prvenstva!

Ukupno: 12 (od 15 sezona!) naslova prvaka države, 13(15) puta viceprvaci države, 8(15) puta treći timovi prvenstva!
Sve su ovo jasni pokazatelji da se ovi timovi redovno nalaze u vrhu uz pojedinačne bljeskove pojedinih drugih ekipa i po meni s pravom mogu prozvati “velika bh četvorka“ . Nebitno kakav se nogomet igra u našoj državi ali ovo su ipak pokazatelji da se u zadnjih 15 godina koncentracija onih koji se bore za vrh svela na ova 4 kluba uz pojedinačne bljeskove drugih timova ali opet nedovoljne da se uguraju među ova četiri tima. Evo malo statistike sam vam dao pa me zanima i vaše mišljenje nadam se da će nam administracija dopustiti ovu anketu i temu pa barem na 20ak dana!
DOĐOH VICE UGASIH!?!?!?

Zadnja klupa SS.ba liga!

Dulce et decorum est pro patria mori.

HKK Široki
Prvenstva: 10 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Kup 9 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

NK Široki Brijeg
Prvenstva 2 x 🏆🏆
Kup 3 x 🏆🏆🏆

FaustinoAsprilla
Kontakt:

Re: Postoji li velika “četvorka“ bh nogometa/fudbala?

Post Postao/la FaustinoAsprilla » 29 maj 2017, 15:47

postoji zrinjski i trojka prvih pratilja :D

salim se , naravno da postoji . mislio sam da ce se ukljuciti sloboda ali nazalost nista od toga .

york
Kontakt:

Post Postao/la york » 29 maj 2017, 15:53

Kakva je situacija sto se kupa tiče, imas li statistiku ?
mislim da je svake godine neko od ovih nabrojanih igrao finale?

UstanikSBII
Kontakt:

Post Postao/la UstanikSBII » 29 maj 2017, 15:54

FaustinoAsprilla je napisao/la:postoji zrinjski i trojka prvih pratilja :D

salim se , naravno da postoji . mislio sam da ce se ukljuciti sloboda ali nazalost nista od toga .
To sam iz medija popratio, pošto često ubace tu riječ, pa me baš zanimalo što misle ostali koji prate ovu ligu. Kad se zbroje uspjesi ova četiri kluba po meni su ipak oni za jednu klasu uspješni od ostatka lige!
DOĐOH VICE UGASIH!?!?!?

Zadnja klupa SS.ba liga!

HKK Široki
Kup 9 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

NK Široki Brijeg
Prvenstva 2 x 🏆🏆
Kup 3 x 🏆🏆🏆

bambus
Kontakt:

Post Postao/la bambus » 29 maj 2017, 15:55

Naravno da postoji.
1.Elvedin Begic
2.Jasmin Bakovic
3.Sofrenić Milorad
4.Beus Ivan
!

UstanikSBII
Kontakt:

Post Postao/la UstanikSBII » 29 maj 2017, 15:59

york je napisao/la:Kakva je situacija sto se kupa tiče, imas li statistiku ?
mislim da je svake godine neko od ovih nabrojanih igrao finale?
Ovo sam pronašao na netu :D

Sezona Pobjednik Rezultat Finalist
2016/17. Široki 1-0,0-1(4-2 pen.) Sarajevo
2015/16. Radnik Bijeljina 1-1,3-0 Sloboda Tuzla
2014/15. Olimpic 1–1, 1–1 (5–4 pen.) Široki
2013/14. Sarajevo 2–0, 3–1 Čelik
2012/13. Široki 1–1, 1–1 (5–4 pen.) Željezničar
2011/12. Željezničar 1–0, 0–0 Široki
2010/11. Željezničar 1–0, 3–0 Čelik
2009/10. Borac 1–1, 2–2 Željezničar
2008/09. Slavija 0–2, 2–0 (4–3 pen.) Sloboda
2007/08. Zrinjski 2–1 (4–1 pen.), 1–2 Sloboda
2006/07. Široki 1–1, 1–0 Slavija
2005/06. Orašje 0–0, 3–0 Široki
2004/05. Sarajevo 1–0, 1–1 Široki
2003/04. Modriča 0–0 (4–2 pen.) Borac
2002/03. Željezničar 0–0, 2–0 Leotar
2001/02. Sarajevo 2–1 Željezničar
2000/01. Željezničar 3–2 Sarajevo

Samo 3 finala bez sudjelovanja jednog od ova 4 kluba!
Zadnja izmjena: UstanikSBII, dana/u 29 maj 2017, 22:16, ukupno mijenjano 1 put.
DOĐOH VICE UGASIH!?!?!?

Zadnja klupa SS.ba liga!

HKK Široki
Kup 9 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

NK Široki Brijeg
Prvenstva 2 x 🏆🏆
Kup 3 x 🏆🏆🏆

UstanikSBII
Kontakt:

Post Postao/la UstanikSBII » 29 maj 2017, 16:03

Volio bi kad bi se i netko od novinara ovog portala pozabavio ovom temom i malo detaljnijom statistikom svega pa da vidimo što kažu brojevi i njihov pogleda na ovu temu.
DOĐOH VICE UGASIH!?!?!?

Zadnja klupa SS.ba liga!

HKK Široki
Kup 9 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

NK Široki Brijeg
Prvenstva 2 x 🏆🏆
Kup 3 x 🏆🏆🏆

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 maj 2017, 16:10

Pa od zajednice lige jeste tako, stvorila se ta neka bh. cetvorka ali to je zadnjih 15 godina, ne igra se fudbal od tad mada se slazem sa vecinom.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

UstanikSBII
Kontakt:

Post Postao/la UstanikSBII » 29 maj 2017, 16:19

MortemHz je napisao/la:Pa od zajednice lige jeste tako, stvorila se ta neka bh. cetvorka ali to je zadnjih 15 godina, ne igra se fudbal od tad mada se slazem sa vecinom.
Pa ne igra Mortem, ali ne mogu sad povlačiti paralelu sa nekim prošli vremenima!? Jer je sve bilo puno drugačije, i ne može se nikako podrediti sa današnjim stanjem u nogometu i državi! Liga bivše države teško da će se ikad više zaigrati, realnost je BiH i PL BiH! S toga na tome gradim neku statistiku i usporedbu za budućnost. Znamo svi što je i kako bilo prije ali od toga ni jedan klub nema danas ništa osim povijesti i lijepih uspomena na neka bolja vremena za pojedine klubove. Neće nitko Čeliku oprostiti dug zato što je igralo ligu SFRJ, neće Željo dobiti pozivnicu za Europsku ligu zato što je bio nadomak finala tadašnje inačice EL. Isto tako neće se Velež vratiti u 1 ligu samo zato što je nekad bio odličan klub. Svi toga trebaju biti svjesni i graditi budućnost na sadašnjosti a ne na nekim prošlim vremenima jer od toga nema ništa!
DOĐOH VICE UGASIH!?!?!?

Zadnja klupa SS.ba liga!

HKK Široki
Kup 9 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

NK Široki Brijeg
Prvenstva 2 x 🏆🏆
Kup 3 x 🏆🏆🏆

MocMahale444

Post Postao/la MocMahale444 » 29 maj 2017, 16:19

bambus je napisao/la:Naravno da postoji.
1.Elvedin Begic
2.Jasmin Bakovic
3.Sofrenić Milorad
4.Beus Ivan
:thumbup:
1921 1921 1921 1921 💙⚜️💙⚜️☪️

299CZ
Kontakt:

Post Postao/la 299CZ » 29 maj 2017, 16:25

Na papirima možda i postoji, na terenima definitivno ne.

UstanikSBII
Kontakt:

Post Postao/la UstanikSBII » 29 maj 2017, 16:29

299CZ je napisao/la:Na papirima možda i postoji, na terenima definitivno ne.
Možda ne dominiraju kao recimo Dinamo ali su opet u svim ostalim segmentima, a i rezultati to potvrđuju sigurno jedan nivo kvalitetni od ostatka lige!
DOĐOH VICE UGASIH!?!?!?

Zadnja klupa SS.ba liga!

HKK Široki
Kup 9 x 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

NK Široki Brijeg
Prvenstva 2 x 🏆🏆
Kup 3 x 🏆🏆🏆

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 maj 2017, 16:30

UstanikSBII je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:Pa od zajednice lige jeste tako, stvorila se ta neka bh. cetvorka ali to je zadnjih 15 godina, ne igra se fudbal od tad mada se slazem sa vecinom.
Pa ne igra Mortem, ali ne mogu sad povlačiti paralelu sa nekim prošli vremenima!? Jer je sve bilo puno drugačije, i ne može se nikako podrediti sa današnjim stanjem u nogometu i državi! Liga bivše države teško da će se ikad više zaigrati, realnost je BiH i PL BiH! S toga na tome gradim neku statistiku i usporedbu za budućnost. Znamo svi što je i kako bilo prije ali od toga ni jedan klub nema danas ništa osim povijesti i lijepih uspomena na neka bolja vremena za pojedine klubove. Neće nitko Čeliku oprostiti dug zato što je igralo ligu SFRJ, neće Željo dobiti pozivnicu za Europsku ligu zato što je bio nadomak finala tadašnje inačice EL. Isto tako neće se Velež vratiti u 1 ligu samo zato što je nekad bio odličan klub. Svi toga trebaju biti svjesni i graditi budućnost na sadašnjosti a ne na nekim prošlim vremenima jer od toga nema ništa!
Pa jeste to sve tako nego samo kazem da se fudbal igra odavno ali se slazem da u zadnjih 15 godina jeste tako stanje.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

york
Kontakt:

Post Postao/la york » 29 maj 2017, 16:42

autor je i mislio tako, samo je trebo napisat "premijer lige", zna se od kad se igra premijer liga.

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 29 maj 2017, 16:52

Druze, stavi ovo velika pod navodnike ;)

AlemC85
Kontakt:

Post Postao/la AlemC85 » 29 maj 2017, 17:07

1.Elvedin Begic
2.Jasmin Bakovic
3.Sofrenić Milorad
4.Beus Ivan

Ova cetvorka sahranjuje bh. fudbal, mic po mic. Pravi grobari kao nekoc sto je bio Pantelija. Liga nam postaje amaterska, u kojoj ima svega, a fudbala najmanje.

Ova cetvorka ce uspjeti sto niko dosad nije, a to je da ce otjerati zadnje navijace s stadiona, a A repku ce svesti kvalitetom na nivo egzoticnih drzavica, u kojima konobari, kuhari i pekari vode glavnu rijec, uz pokojeg profesionalca.

Da se razumijemo, ovo su gore postena zanimanja u svim normalnim drzavama, osim u BiH.

Mislio sam da je Usanovic & co najgore sto se desilo bh. fudbalu, ali sam se prevario.

Alban
Kontakt:

Post Postao/la Alban » 29 maj 2017, 18:48

AlemC85 je napisao/la:
1.Elvedin Begic
2.Jasmin Bakovic
3.Sofrenić Milorad
4.Beus Ivan

Ova cetvorka sahranjuje bh. fudbal, mic po mic. Pravi grobari kao nekoc sto je bio Pantelija. Liga nam postaje amaterska, u kojoj ima svega, a fudbala najmanje.

Ova cetvorka ce uspjeti sto niko dosad nije, a to je da ce otjerati zadnje navijace s stadiona, a A repku ce svesti kvalitetom na nivo egzoticnih drzavica, u kojima konobari, kuhari i pekari vode glavnu rijec, uz pokojeg profesionalca.

Da se razumijemo, ovo su gore postena zanimanja u svim normalnim drzavama, osim u BiH.

Mislio sam da je Usanovic & co najgore sto se desilo bh. fudbalu, ali sam se prevario.
Sve si lijepo rekao, to je to, koja velika cetvorka u ligi u kojoj se kroji kako njima pase i oni pune svoje dzepove lovom, za koju godinu necemo vise imati fudbalera koji ce odrzati ovaj nivo reprezentacije jer nam je liga iz godine u godinu sve losija, omladinske skole su nula bodova, ono sto bude iskrslo boljih fudbalera otet ce neke druge reprezentacije, a mi cemo se radovati ako uspijemo izvuci remi i sa Andorama itd... Bojim se da ovaj Savez kao i sastav onog prijosnjeg vidi samo sebe i koristi svoje interese, nama u savezu sjede ljudi koji fudbal ni na tv-u ne gledaju a kamoli da isti vole, vole ga onoliko koliko ce se iz istog okoristiti. Pitam ja Vas koliko su ova cetiri lika zaradila ove sezone legalno i ilegalno, ja mislim da je omjer te dvije stavke porazan, pitam ja Vas o kakvim velikim cetvorkana pricamo kad nam liga iz godine u godinu tone sve vise, a raje na stadionima je sve manje... Tonemo i tonemo, a oni dizu lovu...
Oni koji su jednom nogom u kanuu, a drugom nogom na brodu, sigurno će pasti u rijeku!

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1 i 33 gosta.