Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Vozim...

Dizel
88
60%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
21
14%

Ukupno glasova: 146

Asteriks

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 09 jun 2017, 14:12

shzna je napisao/la:Asterikse,

daj kakvu sesticu, ako ti nije kakav belaj, ono da je dobra a jeftina( ne losa i skupa :mrgreen: ).
Sestica 1.6 tdi je zamjenila legendarni 1.9 tdi i od ove serije je common rail ubrizgavanje. Kak majstori vole rec ovaj 1.6 je izveden iz 1.9 tdi ali dosta manje vibracije, naprezanja znaci sinonim za trajnost i robusnost.

Naravno ispravnost pregledas u servisu gdje ce ti ispitati i broj sasije te ak imas srece priblizno procjeniti predjene km.

Na 160 000 km se obicno mjenjaju kugle, krajnjice i silent blokovi. Naravno ak tokom probne voznje nemos naglo ubrzati il auto gubi snagu imas problema sa turbinom. Sestica je najprodavaniji auto kompakt klase u Evropi. Zupcasti remen mjenjas na 180 000 km tj. dodje ti tada veliki servis.

Kako se dobro pokazao ovaj motor 1.6 TDI, ev ti modela koji koriste isti (znaci ista platforma) i ovo je ujedno i moja preporuka.
SEAT Ibiza Mk4, SEAT Ibiza Mk5, SEAT León Mk2, SEAT Altea, SEAT Altea XL, Škoda Fabia Mk2, Škoda Roomster, Škoda Octavia Mk2, Škoda Superb, Škoda Rapid (India), Volkswagen Polo Mk5, Volkswagen Golf Mk6, Volkswagen Golf Mk7, Volkswagen Golf Plus, Volkswagen Golf Variant, Volkswagen Touran, Audi A1, Audi A3, Volkswagen Caddy, Volkswagen Vento, Volkswagen Jetta, Volkswagen Passat (B6), Volkswagen Passat (B7)
A smooth sea never made a skilled sailor.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 09 jun 2017, 16:31

Papastathopoulos je napisao/la: E dobro jaro, ako bude tako castim te nekad porcijom janjetine kad prolazio kroz Jablanicu :)
Opet nisi skonto :D
Nema potrebe da me castis kad ću ja častiti tebe ;)
To ćemo preko pp.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 09 jun 2017, 18:58

sekerbay je napisao/la:
Papastathopoulos je napisao/la: E dobro jaro, ako bude tako castim te nekad porcijom janjetine kad prolazio kroz Jablanicu :)
Opet nisi skonto :D
Nema potrebe da me castis kad ću ja častiti tebe ;)
To ćemo preko pp.
Dobro si ga zakomplikovao mogu ti rec :D ok onda..
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 10 jun 2017, 01:53

Hvala Asterikse. Imas li sta sa pika preporuciti?

Kakva je procedura sa zatamljivanjem stakala, da li se i koja se smiju zatamniti, interesuje me?
Ultras Željezničar i jedanaest ratnika, oduvijek je najbolja taktika!

BosnianKingdom
Kontakt:

Post Postao/la BosnianKingdom » 10 jun 2017, 10:43

shzna je napisao/la:
Kakva je procedura sa zatamljivanjem stakala, da li se i koja se smiju zatamniti, interesuje me?
Sve ti zavisi od policajca do policajca. U zakonima je bilo da se smiju bocna stakla iza leđa vozača. I kod mene bio zatamnjem komplet zadnji box. I frajer me zaustavi i nije mi "a" rekao za zadnju sajbu (koja ne smije), ali govori mi za zadnji bocni prozor, počeo mi pametovati, kaže nazad smiješ, ali ovo ne smiješ. Haj reko dobro. Drugi me zaustavio kaže ne smiješ ništa.
Kako god bilo ti si na tehničkom pregledu ispravan, bar jos uvijek je kod nas tako. I ako te bude slao proći ćeš. Ali meni do sada niko ništa nije ni pisao kaznu,ni na vanredni tehnički.
Sabrine mi moje!

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 10 jun 2017, 11:28

Imas li sta sa pika preporuciti?
Nemoj se ogranicit samo na pik. Gledaj mal po Kiseljaku te po gradu u kojem zivis.

Napravis neku short listu od tri favorita i sva tri detaljno pregledas, testiras, obavezno provjeri solje, pragove, boju dima, liniju po krovnom kederu sa zada prema naprijed (tu ne smije biti ni mala izbocina) te naravno ponasanje u voznji itd.

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 10 jun 2017, 16:14

BosnianKingdom,

hvala, i planirao sam uraditi 2 bočna i nazad.

Asteriks,

ma to roditelji hoće sebi, pa mi zato najlakše preko pika vidjeti ima li čega. Nemam ja još dovoljno dobru fin. konstrukciju za 6. :kafa:
Meni je Škoda Fabia vrh za sad. :lol:

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 11 jun 2017, 17:40

Auto mi pocelo trzati odjednom, znaci otprilike oko 2000-2500 obrtaja, ne kad tek krecem-nekad zatrza samo jednom, a nekad i do tri puta (sa razmakom oko sekunde izmedju trzaja), a nekad se desi kad tek krecem da izgleda kao da nece da odma primi gas najbolje nego kao da saceka malo i onda krene, kao da nema dovoljno snage da odma krene...nekad se ovo trzanje desi u prvoj, nekad u drugoj, nekad u trecoj brzini...i osjetim ponekad podrhtavanje u leru i vidim obrtaje kako se micu sami od sebe...neki dan mi majstor zamijeni bobinu jednu, kaze njemu komp ocitavao da treca bobina nije uredu, a vozim ovo auto preko godinu dana i nikad mi se bukvalno nijednom nije desilo ovo trzanje i podrhtavanje, al bukvalno nijednom dok nije zamijenio bobinu...i nije mi nimalo drago kad mi podje trzat, ruzan osjecaj...a ni ovo podrhtavanje, s tim sto bi ovo malo podrhtavanje ponekad osjetio samo kad tek upalim auto i obrtaji se krecu oko 1000 i nesto obrtaja i onda nakon kraceg vremena spadnu na normalnih 800...al to bi bilo samo kad tek upalim auto....i zamijeni mi covjek pakne i sad mi zuji kad idem u rikverc i kocim, al samo u rikverc...

E sta je ovo u pitanju, mozda je vrijeme za neka ulaganja, ja jos nisam mijenjao nijednom recimo svjecice, kablove, pa ni te bobine, fllter goriva (ne znam ima li on veze s tim), to nisam znaci nikako mijenjao...

Prije koji mjesec kad sam bio kod jednog drugog majstora u vezi jedne druge stvari (ostajanje gasa pri mijenjanju brzina i dodavanja obrtaja samih od sebe) on mi je kaze cistio nekakve ventile, egr, neke leptirove, kaze bili zacadjili i on ih ocistio, uzeo 40-50 maraka ali ovo dodavanje gasa se jos nije rijesilo...pa mi je spominjao nesto i katalizator i lambdu sondu, kao da je to mozda do toga...

Ja se izvinjavam na duzem postu, ali da vidim zna li neko od vas sta je u pitanju prije nego odem u nekog drugog majstora..

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 11 jun 2017, 17:43

Druže iskreno jesi razmišljao da ostaviš auto i uzmeš biciklo da voziš? :mrgreen:

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 11 jun 2017, 17:52

Haha neka bolan, ozbiljan sam sad :)

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 11 jun 2017, 18:01

Mozda nije zamjenio na pravom cilindru, mozda je dodatno drugi neki otiso sad. Ja sam recimo promjenio sva cetri I svjecice kad mi je jedan taj bobin/coil otisao. Sta mu kaze kompjuter? Ne znam koliko su dostupni I skupi oni rucni kompjuteri za diagnostiku kod nas tu, ali to nije lose imati da barem imas neku ideju. Ovde se krecu od $20 koji su pocetnicki, pa do VCDS $200-800 koji su skoro identicni sistemu koji se koristi u VW servisu.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 11 jun 2017, 18:21

Postao/la Papastathopoulos » 11 jun 2017, 17:40
Kada obrtaji nekontrolisano skacu, tj. ak imas problem pri voznji onda je leptir/senzor gasa u pitanju.

Eh sad, imas kod benzinaca masu mogucnosti - lambda sonda pogresno ocitava gasove, salje iskrivljene podatke softveru motora i onda auto stuca. Moguce da ti je isisna grana auspuha negdje vise probijena pa ti i zbog toga podrhtava kao i zacepljen katalizator.

Ali, otklonis temeljni uzrok trzanja - u pitanju je razvodna kapa tj. onaj utikac. To zamjenis zajedno sa kablovima. Tek tada mozes pristupit ostalim problemima.

Inace, tesko se to moze napamet regulisat a dijagnostika cesto zna zakazat.

Znaci kada rijesis razvodnu kapu, kablove, svjecice onda ti ostaje il sonda, katalizator il leptir/senzor gasa. Ova tri zadnja problema se ocitavaju na slican nacin pa se nekad sve mora izmjenjati da bi potrefio a inace top servisi to od prve ubodu.

Tvoje je da skoknes do Vucica, a ak ti oni ne otklone nece niko. Usput promjenis filter benzina i onda scepis gas da mal propuses motor.

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 11 jun 2017, 18:58

Murga je napisao/la:Mozda nije zamjenio na pravom cilindru, mozda je dodatno drugi neki otiso sad. Ja sam recimo promjenio sva cetri I svjecice kad mi je jedan taj bobin/coil otisao. Sta mu kaze kompjuter? Ne znam koliko su dostupni I skupi oni rucni kompjuteri za diagnostiku kod nas tu, ali to nije lose imati da barem imas neku ideju. Ovde se krecu od $20 koji su pocetnicki, pa do VCDS $200-800 koji su skoro identicni sistemu koji se koristi u VW servisu.
E ne znam brate jel zamijenio pravu, samo znam da je reko da treca bobina navodno nije bila dobra, ne znam sta mu je tacno rekao kompjuter, al kaze nije bila uredu..
Asteriks je napisao/la:
Postao/la Papastathopoulos » 11 jun 2017, 17:40
Kada obrtaji nekontrolisano skacu, tj. ak imas problem pri voznji onda je leptir/senzor gasa u pitanju.

Eh sad, imas kod benzinaca masu mogucnosti - lambda sonda pogresno ocitava gasove, salje iskrivljene podatke softveru motora i onda auto stuca. Moguce da ti je isisna grana auspuha negdje vise probijena pa ti i zbog toga podrhtava kao i zacepljen katalizator.

Ali, otklonis temeljni uzrok trzanja - u pitanju je razvodna kapa tj. onaj utikac. To zamjenis zajedno sa kablovima. Tek tada mozes pristupit ostalim problemima.

Inace, tesko se to moze napamet regulisat a dijagnostika cesto zna zakazat.

Znaci kada rijesis razvodnu kapu, kablove, svjecice onda ti ostaje il sonda, katalizator il leptir/senzor gasa. Ova tri zadnja problema se ocitavaju na slican nacin pa se nekad sve mora izmjenjati da bi potrefio a inace top servisi to od prve ubodu.

Tvoje je da skoknes do Vucica, a ak ti oni ne otklone nece niko. Usput promjenis filter benzina i onda scepis gas da mal propuses motor.
Ahaa a znaci ti ne sumnjas da je do bobine/bobina ?

Pa tu lambdu mi je bas taj majstor onda spominjao i katalizator, ali to nisam nikad dirao...a taj leptir gasa je on onda navodno cistio...

Pa je li to skupo sve da odradim, mogu mislit :roll:

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 11 jun 2017, 19:06

Katalizator je bgm skup, nemas ispod stoje, minimalno. E sad da navaris cjev na cjev bez pomenutog imat ces problema na tehnickom, moguce cak i sa brujanjem, tak da je to zeznuta stvar.

Sonda se moze jeftinije nac al stvar je u tome sto bi te sve skupa doslo bruku. Ev ti primjer kak je i ovo povezano -
Greška u radu lambda sonde vodi do stvaranja gorive smjese u kojoj udjeli goriva i benzina odstupaju od idealnog stehiometrijskog omjera pri kojem je funkcija katalizatora maksimalno iskorištena. Ako je smjesa prebogata gorivom ponavlja se gore spomenuti problem ulaska neizgorenog goriva u sastav ispušnih plinova, a ako je presiromašna gorivom vozilo gubi na snazi. U tom slučaju katalizator ne obavlja zadovoljavajuće svoju funkciju te ne prolazi na eko-testu
Bolje odes kod Vucica da ti precizira problem. Leptir gasa djaba cistit ak je neispravan, treba se onda nedje polovan nabavit (ne znam tacnu cijenu).

Ak bude komplikacija sa lociranjem kljucnog problema, zamjenis razvodnu kapu, kablove i event svjecice (provjeri svjecice, nek se neko strucniji uvjeri u stanje, ako su dosta cadjave, vrijeme je za zamjenu).

Moguce da je i bobina a upravo iz nje ide kabal u razvodnu kapu.

Benzinci su zvjerke al znaju biti strasno muhanati upravo iz ovih razloga, jedan problem vuce drugi.

Naravno ne zaboravi svakak zamjenut filter goriva, nije skup a strasno vazan.

Kad bi ti ovak ugrubo uspostavio dijagnozu (sto je naravno cisti poker) onda bih rekao sonda, probijena isisna grana negdje do auspuha il razvodna kapa pa tek onda ostalo (razvodna kapa vuce kablove, svjecice pa tek na kraju bobinu jer to je sve direktno povezano).

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 11 jun 2017, 20:18

Ma svodi se sve na to da je dijagnoza ovako napamet teska za ubosti kod nekih simptoma, jer nekad moze vise stvari pokazivati isti simptom. Eto ko ima iskustva po nasim servisima kao Asteriks, poslusaj njih I idi kod tog ko je na dobrom glasu.

rasavoje
Kontakt:

Post Postao/la rasavoje » 11 jun 2017, 20:23

shzna je napisao/la:
Pogledaj i meni usput. :D
♥ ce moje, kao i tvoje, vjecno da kuca za bordo boje!

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 11 jun 2017, 23:53

rasavoje je napisao/la:
shzna je napisao/la:
Pogledaj i meni usput. :D
Koliko placas? :kafa:

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 12 jun 2017, 00:56

@Asteriks i @Murga

Evo bas veceras kad sam zavrsio s poslom otisao bacit jedan krug po carsiji da vidim hocel ijednom zatrzat i nije nijednom...mislim nije to sad neka tura velika al eto nije nijednom...nekad se desi da vozim malo duze vremena i da sve bude normala a nekad par puta u kratko vrijeme zatrza u voznji...

Nisu ni ovi servisi pouzdani majku mu, kazu ti da je to i to uzrok problema, zamijene dio a problem i dalje ostane...i onda treba covjek mijenjat dio po dio dok ne potrefe, pa jbg moze to svako...posto ja nisam nikad mijenjao ni svjecice ni kablove nit ista, ja bi najradije zamijenio i svjecice, i kablove, i filter goriva da sam rahat jedno vrijeme jer se to svakako nekad mora zamijenit, a najvise bi volio da mi u servisu odma otkriju problem pa bio to leptir gasa, lambda sonda il nesto trece....samo da me ne ispadne sve 5 stoja..

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 12 jun 2017, 05:00

To je nazalost realnost u servisima. Recimo ovde VW servis, on ce uzeti kablove, bobin/coil, svjecice, sve to zamjeniti I eventualno ce da ubode problem I rece ti morao je sve da zamjeni. Ne mogu uzeti nesto iz skladista, zamjeniti, pa ako nije popravljeno, da vrati. To je koristen dio onda. Mada bi mi koji placamo volili da je tako.

Ja ako se sjecam, na svom 1.8T sam onda imao problem gdje mu je nestajalo snage I nije fino radio motor. Nije bilo pravila kad ce se pokazati simptom, nekad radi ok, nekad ne. Kod mene je bio taj bobin/coil, ali sam zamjenio sva 4 I svjecice, jer moguce je da bi uskoro neki drugi otkazao, ali ne mora znaciti da hoce. Preventivno vise.
Sto Asteriks kaze, sitnica kao lose/prljavo gorivo ili filter moze da ti daje isti simptom. Eh sad kakva su goriva kod nas I mozda prije tebe ko je sipo, ne znam. Cesto ako naspes pun rezervoar cistim gorivom I ako ne osjetis to vise, vecinom znaci gorivo I prljavstina, pa mjenjaj filter.

Pali li ti se ono svjetlo na kontrolnoj tabli, check engine (tako se ovde zove)? Ako stoji upaljeno, nije veliki problem. Ako se pali I gasi, onda nemoj puno auto vozati, onda je nesto drugo. Javi kad popravis do cega je bilo. Sretno!

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 12 jun 2017, 08:22

Ma covjek danas ima milion sumnji u vezi servisa, ti pojma nemas jel on tebi uopste nov dio ubacio unutra, mozda je imao neki polovan vec i ubacio, haj znaj...al sta ces moras fakticki vjerovati...

Ja cu aBd svakako zamijenit te svjecice, filter goriva itd jer to svakako nisam mijenjao nikad, pa ako se rijesi problem s tim jos bolje...

Pa mislim da znam na koju lampicu ti mislis, meni je od kako sam auto kupio ta se lampica nikad nije palila dok mi ovaj majstor nije cistio te ventile, leptirove i sta vec i onda kad sam sjeo u auto da vozim vidio sam da gori lampica ta...i vratio se nakon 15tak min i on ponisti tu lampicu na laptopu i kaze ako se opet palila da mu opet dovezem auto...jer je kao ta lampica u vezi ovog izduvnog sistema i tad mi je spominjao katalizator i lambdu sondu...i evo neki dan kad sam vozio ovom drugom majstoru sto mi je mijenjao bobinu kaze i on da se i njemu valjda upalila ta lampica (mescini da mi je tako nesto rekao) i valjda je on to odma ponistio i meni se nije palila od kako sam odvezao auto od njeg...tako da ne znam sta bi ti reko, valjda ce ovi u servisu znat sta im je ciniti..

hvala drug

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: eldo, Giuseppe1, Marsal, samoposmatram, Sheyi i 22 gosta.