Napokon dođe i taj dan početka nove sezone u Bundesci
Prvo bih istakao da Bundeska odavno nije bila jača kao ove sezone, a s tim se svi moramo složiti....
Po meni,
Bayern je, kao i obično, glavni favorit, ekipa je ostala na okupu, jako su uigrani, i što je najbitnije kvalitetom su daleko ispred svih ostalih....Na početku prošle sezone dosta je bio lutanja u igri i pronalsku adekvatnog sistema igre, ali je LVG je bukvalno uhvatio posljednji voz s onom velikom pobjedom u Torinu, i od tada smo gledali jednu moćnu bavarsku mašineriju do kraja sezone, kako u BL tako i u LP...Bayern ne mora brinuti radi napada i efikasnosti, pogotovo ako se malo trznu Klose i Gomez, jedino je odbrana i ove godine problemtična...Mislim da je ipak ovaj tim dovoljno jak i kvalitetan da ponovo uzme ''salataru'', ali s ovakvom odbranom teško da mogu ponoviti prošlu sezonu u LP, mada bih iskreno volio da ove godine odu i korak dalje i da vrate famozni trofej u Njemačku
HSV se nameće kao najozbiljniji konkurent FCB-u, pogotovo zbog činjenice što su lišeni igranja u Europi, tako da se mogu ''baciti'' samo na BL....Imaju dosta jak sastav, pogotovo napadački dio tima, odbrana je dodatno pojačana dolaskom Westermana (mada je ekipu napustio Boateng, imaju solidnog Demela na poziciji desnog beka), jedino mi malo škripi u veznom redu jer nemaju klasičnog playmakera i čudi me pa nisu nekog doveli, npr. Afelaya koji je dugo bio povezivan sa HSV-om....Što se tiče Veha, čovjek je dokazao svoj kvalitet u Stuttgartu, prošle godine je bio na čelu jedne ekipe koja je bila puna nekih unutrašnjih trzavica i nerazmirica tako da to nije mjerilo nekog njegovog kvaliteta, jer ''Vukovi'' su igrali mnogo bolje i kvalitetnije u Europi, sjetimo se onih odličnih mečeva sa ekipama CSKA i Man. Utd.-a kada su uz mnogo nesreće gubili mečeve, a igrali su odlično u tim mečevima...
Wolfsburg, Bayer L., S04, Werder, BVB i ''Švabe'' su timovi koji tipuju na plasman u LP i EL....'
'Vukovi'', kao i HSV su lišeni obaveza u Europi, imaju odličan tim, doveli su još par odličnih igrača i novog trenera, i mogu biti veoma opasni ove sezone...Mali problem je ovaj novi sistem igre 4-5-1 s transformacijom u 4-3-3, jer nemaju kvalitetne krilne igrače, a ekipu je napustio i Gentner, a mislim da Mandžo i Grafite ili Ziani, ne mogu biti nesto posebno opasni na tim pozicijama, pa im se nameće kao imperativ dovođenje nekih kvalitetnih krilnih igrača za ovaj sistem igre, i ako to urade biće i konkurenti za ''salataru''...
S04, je dosta mjenjao u ekipi, igraju i LP, došli su Raul i Metze kao velika pojačanja, ali je i otišao popriličan broj kvalitetnih igrača, tako da su mi poprilična enigma, i glavni problem im pozicija playmakera, i ako dovedu Misketa možda i mogu ponoviti prošlu sezonu, mada čisto sumnjam u to...Poznato je da Felix voli igrati sistem 4-4-2 tako da bi trebali angažovati i još jednog kvalitetnog napadača ako žele u borbu za titulu....''Aspirindžije'' su odlično gurale lani do pred sam kraj, kada su strašno popustli, tako da ove godine očekujem i njihov napredak, pogotovo sad kada je došao i Ballack...Ekipa je veoma kvalitetna, mlada i željna dokazivanja, ostali su na okupu i možda se i umješaju u borbu za sami vrh..Jedini problem može im predstavljati igranje u EL, i one njihove poznate oscilacije u formi, kako u toku same sezone tako i iz sezone u sezonu....Od
Werdera se može očekivati ponovo lijep i napadački fudbal, ali ne očekujem da budu konkurenti FCB-u u borbi za titulu jer puno će se istrošiti u Europi ( nadam se u LP), a odlaskom Meše puno su izgubili i mislim da če biti dosta slabiji ove sezone neg' prošle....
''Švabe'' imaju dosta dobar i jak tim, odličnog trenera, i da se nisu lani puno istrošili u LP i onako loše startali vjerovatno bi bili u utrci sa FCB-om i S04 za titulu....Otišao je ''Kadira'', ali imaju dosta kvalitetnih riješenja za njegovu pozicju, imaju i solidnu odbranu, napad je na papiru veoma opasan, ove godine očekujem puno više od Pavela P.-a, jedino im je problematična pozicija golmana, vidjećemo kako će se snaći mladi Ulreich na velikoj sceni...Opasana ekipa, koja bi se trebala boriti sa prethodno navednim za LP i EL...Što se tiče
BVB-a, očekujem da i dalje pružaju dobre predstave kao i lani, mada će biti jako teško, puno bi se mogli istrošiti u EL, ali vjerujem da će to Klopponja nekako ukomponovati, kao i obično, i možda se upletemo u borbu za plasman u LP, mada će to biti jako teško...
U borbu za Europu se još možda i umiješa i
Hoffa, a
Koln, M'gladbach, K'lautern i Frankfurt bi trebali biti u ''zlatnoj'' sredini, a ostali kao što su
Mainz, Hannover, Freiburg, Nurnberg i St. Pauli će se boriti za goli opsatanak...Inače voli bih da ''Gusari'' ostanu u BL što duže, jer imaju zaista odlične navijače a i rokerska orijentacija istih je dodatan razlog za moje simpatije....
Nezahvalno je bilo šta prognozirati u BL, jer za razliku od ostalih jačih liga, u Njemačkoj imao 5 različitih prvaka u zadnjih 10 sezona, a i svake godine par ekipa potpuno razočara, dok neki drugi isplivaju iz drugog plana, u to smo se uvjereli u zadnjim sezonama...Ova moja ''analiza'' je urađenja na bazi objektivnog kvaliteta ekipa i njihove mogućnosti da igraju kvalitetnio na više frontova, a sad da li će oni pružati partije u skladu sa očekivanim ostaje da vidimo

Der Mann für die entscheidenden Tore.