Fina presica pred Basel... Igračke najave pokazuju još nešto - a to je da je napokon gazda zadovoljan sa rotacijom/širinom rostera koju ima. Lično se ne osjećam "komforno" sa toliko rotiranja, pogotovo u odbrani. Em nas nije bilo dugo u LP, pa smo sve samo ne rutineri tu, em je Basel već godinama nagazna mina... Lindelof je još zelen (mada naravno neće postati ono čemu se nadamo sjedeći na klupi), a Small je već drugu godinu u silaznoj putanji. Izgleda da je to jedini fudbaler koji je bolje izgledao pod LVG-om

. Uglavnom, nisam za toliko šaltanja koje je najavljeno, Biće to valjda OK, Valjda zna chief šta radi, tako da se iskreno nadam jednom meču bez puno griženja noktiju i lijepo sefte za povratak u LP. Recimo 2:0, Lukaku jedan, a drugi neko iz odbrane glavom.
Ipak, vratiću se malo na Stoke. 100% sam iza Matićeve izjave - ovakve tekme odlučuju prvake. Ne smije se tu padati, pogotovo na onako naivan način. Dobij ti ovo kako znaš i umiješ, pa gledaj kako ostali tu padaju. Kljusina koja je objektivno "C" klasa napadača u Evropi proda dvaput istu foru sa ubacivanjem u prostor momcima koji bi trebali biti beton odbrambeni igrači. Hajde valjda je tako moralo biti taj dan, ali mora tu biti bolja koncentracija. Hoćemo titulu, hoćemo daleko u CL, e to sa onakvim mentalnim rupama ne ide. Na najvišem nivou moraš biti u utakmici svih 90 min. Ohrabruje da smo ipak stvorili pristojan broj prilika i dali dva gola uprkos mesar-nogomet filozofiji domaćina.
Ipak, ostaje ona sjenka, a to je da ako ti Choupo-Moting uradi onakve stvari, šta očekivati kada se u nekoj fazi CL-a namjeriš na PSG-ove lipicanere, Bayernovu mašineriju, Realovu perfekciju. Mora se taj nivo dići, ako ne želimo kraj odmah iza grupne faze. Iskreno, teško je i pretpostaviti koliko ovaj sastav može među "velikima". Imamo opak napad, sredina se prilično zacementirala dolaskom Matića (definitivno je trebao takav jedan rutiner). Škripi još uvijek u odbrani - još se nije iskristalisalo koji je to idealni defanzivni par, ali potencijal postoji. Najveća glavobolja definitivno ostaju bokovi. Nikakav support napadu i rupa u odbrani bar sa jedne strane. Vale je jedan od mojih all time favorita, ali čovjek ima napadački arsenal u rangu Siniše Stevanovića iz Želje. Glavu dole, trči i ako prethodno ne zvekneš u korner zastavicu - centriraj, po mogućnosti uvijek na isto mjesto. Odbrana - beton, tu mu svaka čast, nikada nije štekao. Sa lijeve strane opet, sranje na kub - em je propuh u defanzivi, em osim Blindovih povremenih centaršuteva nemaš nikakve podrške krilima. Darmian, prirodno desna strana na koju ne može jer je Vale zacementiran, pa se tu krpi, a u napadu drvo. Blind, ima solidan šut i centaršut, ali nikakve inteligencije u open play varijanti - kretanje bez lopte nikakvo, za ove njegove sada već njegove solidne godine u našem dresu ne sjećam se da je ijednom napravio smislenu izmjenu sa bilo kojim od naših krilnih igrača koja je otvorila protivničku odbranu. Shaw... Mislim da je on svoje završio kod nas. Volio bih da se varam. Šteta, zaista šteta, jer je prije povrede bio ono sve što nam je trebalo na boku. Koliko bi samo bolje Rash i Martial izgledali uz boljeg čovjeka iza leđa, ali šta je tu je.
Uglavnom, ide jedna uzbudljiva sezona, moglo bi biti svašta finog, ali nismo mi još "gotov proizvod". Možda 75%. Onih 25% je ono što nas odvaja od elite i mi smo u CL neki "dark horse", koji može daleko, ali mora mu se svašta nešto poklopiti. U EPL, san o tituli je svakako realan, ali i tu mora biti sreće, prvenstveno sa povredama. Duga je sezona, a najbolje će proći oni koji najmanje budu kiksali na "malim" utakmicama.