Po meni Bundesliga > Serie A.
Pokušat ću to što jednostavnije preCtaviti, pa da pobjegnem glavom bez obzira.
Zdravija (poslije ću se pozabaviti ovim terminom) liga; vjerovatno najzdravija od pet najjačih liga. Šta podrazumijevam pod pojmom "najzdravija" - klubovi posluju u plusu, rastrošenost skoro da i ne postoji, tribine su vazda ispunjene do posljednjeg mjesta, skoro svi klubovi "guraju" golobrade mladiće da pokažu šta znaju i umiju (a budimo realni, puno toga znaju).
Rezultati (ili bolje rečeno, dizanje klubova (mimo Bayerna) u eurokupovima) iz godine u godinu pokazuju da je liga i taktički napredovala. Istina, i dalje su tu debelo iza Talijana (doduše, ko nije?), al' vidljiv je napredak na tom planu. Eh, istina, kao što ni Premiership ne gledam kroz prizmu prvih 6-7 ekipa, tako ne gledam ni Bundesku. No, bilo bi stvarno bezobrazno (da ne upotrijebim neki drugi termin) uzimati te rezultate zdravo za gotovo. Uostalom, teško da se Branuschweig (objektivno - kanta su) i Sassuolo mogu susresti (a opet, jedan dvomeč ili jedan meč ne znači da je ekipa jača/slabija), tako da nam ostaje ipak da se više baziramo na mečeve koji su mogući (desili su se, dešavaju se ili će se desiti).
Prednost koju je Serie A imala (bolji igrači, lakše dovođenje vrhunskih zvijezda) polako nestaje. Ili je nestala, recite mi vi?

Jednostavno, dok su njemački klubovi prodavali igrače (Oezil, Khedira, Vidal, Kagawa, Džeko, Podolski, Mertesacker), talijanski su nekako uspijevali reći "NE". Sada - hm, i ne baš. Svjedoci smo odlazaka Kake, Cavanija, Verattija, Jovetića, Lavezzija, Sneijdera, Eto'oa, Lamele, Osvalda koji su ipak bili krema (ili na putu da to postanu) lige.
Šta je sada problem sa Seriom A? Ono što se dugo lijepilo za Bundesligu - monopol. Eh, da me ne biste pogrešno shvatili, nije to klasični monopol kakav ima BM, ali realnost je da je u ovom trenutku i Serie A na jednom klubu koji "melje" sve pred sobom u ligi (Juventus) i da ostatak karavana gleda kako da se tu umiješa u borbu za 2. i 3. mjesto. Prije to nije bio slučaj. Imali smo pravu borbu za titulom, gdje se do zadnjeg kola nije znalo ništa.
Ako smijem primijetiti, Serie A mi je ove sezone jača od prethodne. Ali, opet iza Bundeslige. Transfer politika Fiorentine (

), (pokušaj) podmlađivanja Intera, Milana, Romina glad i Napolijeva post Cavanijeva era. Meni ovo djeluje bolje u odnosu na prethodnu godinu. Možda se to ne vidi ni na tabeli (vidi se, al' opet je Juventus jači od ovih ekipa), možda se ne vidi ni po rezultatima u Evropi - ali kvalitet se barem malo popravio. No, ponavljam - nedovoljno kako bi se prešlo na to treće mjesto.
Ovo je neko moje viđenje ovih dvaju liga - možete, a i ne morate dijeliti isto mišljenje, al' tu smo da diskutujemo, a ne da se gađamo ličnim uvredama i jeftinim spuštanjima.
Uživajte.

"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”